Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Atatürk ve din?

irenikus

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar, Atatürk'ün dinler hakkında söylediği iddia edilen birkaç söze denk geldim, doğru mudur değil midir diye merak ettim, belki bilen vardır diye sormaya karar verdim;

"Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum." - H. C. Armstrong, Grey Wolf: An Intimate Study of A Dictator

"Evet Karabekir, Arapoğlu’nun yavelerini Türk oğullarına öğretmek için Kuran’ı Türkçe’ye tercüme ettireceğim ve böylece de okutturacağım, ta ki budalalık edip de buna aldanmaya devam etmesinler.." - Bu da Kazım Karabekir'in "Paşaların Kavgası" kitabındanmış
Sosyal ağlarda paylaş

"Bizim dinimiz en makul ve en doğal bir dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin doğal olması için akla, tekniğe, ilme ve mantığa uygun olması gerekir. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur. ... İslam'ın sosyal hayatı içinde hiç kimsenin, bir özel sınıf halinde varlığını sürdürme hakkı yoktur. Kendilerinde böyle bir hak görenler dini kurallara uygun harekette bulunmuş olmazlar. Bizde ruhbanlık yoktur, hepimiz eşitiz ve dinimizin kurallarını eşit olarak öğrenmeye mecburuz" (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, 1959, c.2, s. 90)

ya da:

Cumhuriyet'in ilk Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi, Atatürk'ün kendisine duyduğu saygı ve hürmeti şöyle anlatmıştır:

"Ata'nın huzuruna girdiğimde beni ayakta karşılardı. Utanır, ezilir, büzülür, "Paşam beni mahcup ediyorsunuz" dediğim zaman "Din adamlarına saygı göstermek Müslümanlığın icaplarındandır." buyururlardı. Atatürk, şahsi çıkarları için kutsal dinimizi siyasete alet eden cahil din adamlarını sevmezdi." (Atatürk ve Din Eğitimi - Ahmet Gürtaş - Diyanet İşleri Bakanları Yayınları s.12)

Kaynak
Sosyal ağlarda paylaş

asinanyavuz said:
"Bizim dinimiz en makul ve en doğal bir dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin doğal olması için akla, tekniğe, ilme ve mantığa uygun olması gerekir. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur. ... İslam'ın sosyal hayatı içinde hiç kimsenin, bir özel sınıf halinde varlığını sürdürme hakkı yoktur. Kendilerinde böyle bir hak görenler dini kurallara uygun harekette bulunmuş olmazlar. Bizde ruhbanlık yoktur, hepimiz eşitiz ve dinimizin kurallarını eşit olarak öğrenmeye mecburuz" (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, 1959, c.2, s. 90)]
ya da:

Cumhuriyet'in ilk Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi, Atatürk'ün kendisine duyduğu saygı ve hürmeti şöyle anlatmıştır:

"Ata'nın huzuruna girdiğimde beni ayakta karşılardı. Utanır, ezilir, büzülür, "Paşam beni mahcup ediyorsunuz" dediğim zaman "Din adamlarına saygı göstermek Müslümanlığın icaplarındandır." buyururlardı. Atatürk, şahsi çıkarları için kutsal dinimizi siyasete alet eden cahil din adamlarını sevmezdi." (Atatürk ve Din Eğitimi - Ahmet Gürtaş - Diyanet İşleri Bakanları Yayınları s.12)

Kaynak

Atatürk'ün dinsiz olduğuna inanan insanlar Atatürk'ün sizin sunduğunuz örneklerdeki gibi kucaklayıcı söylevlerini Kurtuluş Savaşı sırasında taraf kazanmak amacıyla yaptığı idare etmeye yönelik politik hamleler gibi hamleler olduğunu düşünüyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

irenikus said:
Arkadaşlar, Atatürk'ün dinler hakkında söylediği iddia edilen birkaç söze denk geldim, doğru mudur değil midir diye merak ettim, belki bilen vardır diye sormaya karar verdim;

"Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum." - H. C. Armstrong, Grey Wolf: An Intimate Study of A Dictator

"Evet Karabekir, Arapoğlu’nun yavelerini Türk oğullarına öğretmek için Kuran’ı Türkçe’ye tercüme ettireceğim ve böylece de okutturacağım, ta ki budalalık edip de buna aldanmaya devam etmesinler.." - Bu da Kazım Karabekir'in "Paşaların Kavgası" kitabındanmış

diktatör öeh
Sosyal ağlarda paylaş

asinanyavuz said:
Diyanet İşleri Başkanlığı cumhuriyetten sonra kuruldu. Atatürk'ü karalama ve insanları Atatürkçülüğe ve saygın devrimlerine karşı kışkırtma hedefli hareketlere prim vermeye gerek yok.

"Gibi" dedim. Ayrıca Atatürk gerçekten bir dinsiz ya da Müslüman olabilir her iki durumda da karalanmış olmuyor.
Koyduğum alıntıları kaynaklarından doğrulama imkanım olmadı, acaba belirtilen kaynakları okumuş olan var mıdır burada?
Sosyal ağlarda paylaş

anlamadıgım bir şey var

biz bu cografyada yasayan insanlar olarak cok seviyoruz insanların tum tercihlerini kurcalamayı

ornegin bi manken cıkıyor televizyona direk turk erkeklerini severmisin ya da inancın icin kapanırmısın gibi sacma sorular soruluyor

bi turist geliyor adamı ya fenerli ya gs li yapmaya calısıyoruz

anlamadıgım insanları neden yaptıgı islerle veya elde ettigi basarılarla kabullenmiyoruz illa bokunu cıkarana kadar ogrenmek mi lazım,cok mu dikte ettik ataturk un askeri,siyasi,kulturel yonunu sıra dinine mi geldi adamın
Sosyal ağlarda paylaş

Seperate said:
atatürk bir din adamı dgldi,yerinde diplomat,yerinde bir liderdi,elbet yerine göre hareket etmesi amaçlar için doğaldır,ama mühim olan onu bir kefeye koymak istemek,bırakın da herkesin dini kendine olsun.

+1 diyorum ..
Sonuçta Atatürk bir din adamı değildi.
Ve din özeldir.Bireyseldir.

İnsanların bireyseline girilmesi gerekmez.Ve bu konuda çokda araştırma arkadaşım.Çünkü Atatürk'de özeldir.Herkez ayrı bir Atatürk yorumu yapabilir..
Sosyal ağlarda paylaş

nutella yerim said:
anlamadıgım bir şey var

biz bu cografyada yasayan insanlar olarak cok seviyoruz insanların tum tercihlerini kurcalamayı

ornegin bi manken cıkıyor televizyona direk turk erkeklerini severmisin ya da inancın icin kapanırmısın gibi sacma sorular soruluyor

bi turist geliyor adamı ya fenerli ya gs li yapmaya calısıyoruz

anlamadıgım insanları neden yaptıgı islerle veya elde ettigi basarılarla kabullenmiyoruz illa bokunu cıkarana kadar ogrenmek mi lazım,cok mu dikte ettik ataturk un askeri,siyasi,kulturel yonunu sıra dinine mi geldi adamın

+1
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar yanlış anlamayın ben kimseyi kefeye koymuyorum, merak ettiğim bir konuyu araştırıyorum kaldı ki bence önemli bir konu, magazinsel bir olay değil. Bence dinsiz olsa da Müslüman olsa da fark etmez fakat hemen hemen her farklı düşünce sahibi insan kendi Atatürk'ünü yarattığına, prim yapmak için Atatürk'ü kendine çekmeye çalıştığına göre herkesin gerçek Atatürk'ü bilmeye ya da öğrenmeye çalışmaya hakkı var diye düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

irenikus said:
Arkadaşlar yanlış anlamayın ben kimseyi kefeye koymuyorum, merak ettiğim bir konuyu araştırıyorum kaldı ki bence önemli bir konu, magazinsel bir olay değil. Bence dinsiz olsa da Müslüman olsa da fark etmez fakat hemen hemen her farklı düşünce sahibi insan kendi Atatürk'ünü yarattığına, prim yapmak için Atatürk'ü kendine çekmeye çalıştığına göre herkesin gerçek Atatürk'ü bilmeye ya da öğrenmeye çalışmaya hakkı var diye düşünüyorum.

sana laf etmiyorum sen de beni yanlıs anlama bu konu hakkında cok doluydum hazır fırsat bulmusken bi serzeniste bulunayım dedim,tabiki ataturk un din kavramı hakkında ne dusundugunu arastırmaya/ogrenmeye hakkın var fakat benim dedigim bu konu ister istemez magazinsel bi yone kayıyo
Sosyal ağlarda paylaş

irenikus said:
Atatürk'ün dinsiz olduğuna inanan insanlar Atatürk'ün sizin sunduğunuz örneklerdeki gibi kucaklayıcı söylevlerini Kurtuluş Savaşı sırasında taraf kazanmak amacıyla yaptığı idare etmeye yönelik politik hamleler gibi hamleler olduğunu düşünüyorlar.

o dediğin şey zaten yanlışlanamaz bir teori.

ben burda atatürk'ün inancıyla ilgili söylenmiş veya atatürk'ün din ile ilgili söylediği hangi belgeyi getirirsem getireyim, birisi çıkıp "halkın desteğini almak için demiş onu" diyebilir. sürekli böyle savunma yapan birini de zaten hiç bir şekilde ikna edemezsin ki?
Sosyal ağlarda paylaş

Burada bence tartışılması gereken benim koyduğum alıntıların Atatürk'e ait olup olmadığı. Eğer o sözleri gerçekten sarf etmişse Atatürk başka ne demiş olursa olsun, isterse namaz kılarken videosu çekilmiş olsun gerçek düşünceleri dinsizlikten yanadır. Dinsiz bir insan durumu kurtarmak amacıyla "bizim dinimiz islamdır" şeklinde beyanlar verebilir fakat Müslüman biri eğer gerçekten Müslümansa annesinin kafasına silah dayasalar Muhammed ve çevresinden Arapoğlu ve yaverleri diye bahsetmez.
Sosyal ağlarda paylaş

irenikus said:
Burada bence tartışılması gereken benim koyduğum alıntıların Atatürk'e ait olup olmadığı. Eğer o sözleri gerçekten sarf etmişse Atatürk başka ne demiş olursa olsun, isterse namaz kılarken videosu çekilmiş olsun gerçek düşünceleri dinsizlikten yanadır. Dinsiz bir insan durumu kurtarmak amacıyla "bizim dinimiz islamdır" şeklinde beyanlar verebilir fakat Müslüman biri eğer gerçekten Müslümansa annesinin kafasına silah dayasalar Muhammed ve çevresinden Arapoğlu ve yaverleri diye bahsetmez.

Atatürk ölmüş gitmiş. Ha müslümandı , ha değildi. Ne yani şimdi müslüman olmadan Türkiye Cumhuriyeti kurulduysa AKP lilerin boncuklarımı dökülecek. Boş işleri kendine ekonomik hedef seçen bir kitlenin sözleridir ancak bu tartışmalar.

tabelayı gördüm. noktayı koydum. bir söz daha etmeyeceğim.
Sosyal ağlarda paylaş

irenikus said:

hiç de bile burada bence asıl tartışılması gereken asinanyavuz'un koyduğu alıntıların Atatürk'e ait olup olmadığı. Eğer o sözleri gerçekten sarf etmişse Atatürk başka ne demiş olursa olsun, isterse oruç yerken resmi olsun düşünceleri dindarlıktan yanadır. Ateist bir insan asla "bizim dinimiz" diyemez, dili gitmez.

atatürk'ün dindar olduğuna iddia eden kaynaklar da var, dinsiz olduğunu iddia eden de var. belki dinsizdi sonradan dindar oldu belki de dindardı sonradan dinsiz oldu. belki dindardı ama ümmet değil de millet tabanına uygun bir ülke kurmak istediği için çevresindekilere yalan söyledi. istediğini seç inan, veya direkt adamın inancını falan bir kenara bırak, ülke için yaptıklarına bak.

valla trolü beslemiyorm. benzer düşüncede tonla adam var onlara da cevap veriyom.
Sosyal ağlarda paylaş

Anladık adımın altında balon var, fakat troll'ün anlamını yanlış biliyorsunuz ben buraya galeyana getirici ya da uydurma birşey yazmadım, herhangi bir iddiada da bulunmadım, kimseye gaz da vermiyorum aktif olarak da yapıcı yorumlar ile katılıyorum. Buraya farazi birşey koymadım, kaynaklar belli yazarları belli, "sevdiğiniz kız bakire çıkmazsa ne yaparsınız" diye konu açıp kaçmakla benzer birşey yapmadım. Anladık yeniyiz, ona değil içeriğe bakın orada sorun varsa ona yorum yapın.

Karag8z said:
irenikus said:

Atatürk ölmüş gitmiş. Ha müslümandı , ha değildi. Ne yani şimdi müslüman olmadan Türkiye Cumhuriyeti kurulduysa AKP lilerin boncuklarımı dökülecek. Boş işleri kendine ekonomik hedef seçen bir kitlenin sözleridir ancak bu tartışmalar.

tabelayı gördüm. noktayı koydum. bir söz daha etmeyeceğim.

Olayın magazinle alakası olmadığını, neden bilinmesi gerektiğini zaten daha önce açıkladım.
Sosyal ağlarda paylaş

Çift mesaj için özür dilerim.
Rahan said:

hiç de bile burada bence asıl tartışılması gereken asinanyavuz'un koyduğu alıntıların Atatürk'e ait olup olmadığı. Eğer o sözleri gerçekten sarf etmişse Atatürk başka ne demiş olursa olsun, isterse oruç yerken resmi olsun düşünceleri dindarlıktan yanadır. Ateist bir insan asla "bizim dinimiz" diyemez, dili gitmez.

Hayır, hangi dinden olursa olsun dini inkar etmek veya yermek o dine göre günahtır. Dinsiz bir insanı herhangi bir dini benimsediğine dair yalandan beyanat vermekten alıkoyan ise sadece gururudur. Dinsizliğin kuralı, şartı yoktur kendine yedirebiliyorsa istediğini söyler.

Rahan said:

atatürk'ün dindar olduğuna iddia eden kaynaklar da var, dinsiz olduğunu iddia eden de var. belki dinsizdi sonradan dindar oldu belki de dindardı sonradan dinsiz oldu. belki dindardı ama ümmet değil de millet tabanına uygun bir ülke kurmak istediği için çevresindekilere yalan söyledi. istediğini seç inan, veya direkt adamın inancını falan bir kenara bırak, ülke için yaptıklarına bak.

Eğer her iki tarafın dayanakları da doğruysa geriye birtek bunlar kallıyor zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...