Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Holodomor Katliamı


throne_eins_meister

Öne çıkan mesajlar

wiki said:






Holodomor ya da Ukrayna Kırımı, 1932–1933 arasında, o dönem Sovyetler Birliği'nde, şimdiki Ukrayna ve Rusya'nın Kuban bölgesinde suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle 5-10 milyon insanın yok olduğu olaylara verilen addır.

Sovyet arşivlerinin açılmaması yüzünden, ölü sayısını kesin olarak belirleyebilecek araştırmalar günümüze kadar hala yapılamamış olmasına rağmen, Ukrayna nüfusunun dörtte birinin o dönemde hayatını kaybettiği düşünülmektedir.

Holodomor'un sebeplerinden en önemlisi, Sovyet döneminin uygulamaya çalıştığı ekonomik ve sosyal politikalardır. Özellikte kooperatif tarım uygulamalarını kabul etmeyen Ukrayna köylüsü zorlamalara karşısında tarım üretiminden vaz geçerek, üretimi durdurmuştur. Durumun gidişatını önceden kestirebilecek olan dönemin yöneticileri, "anti-kolhoz" hareketin yayılmasını önlemek amacıyla, sorunu hafifletecek önlemler almaktan kaçınmış ve bir nevi bölgede diğer direnişçi köylülerce ibret alınabilecek bir olay çıkarmak istemiştir. Açlığın en tepeye ulaştığı dönemde dahi, Sovyet yönetimi, 1932'de 1.7 milyon ton, 1933'te 1.84 milyon ton tahıl ihraç etmiştir. Bölgede artan açlıktan kaçmak isteyenlerin başka bölgelere gitmesine engel olunarak, katliama seyirci kalınmıştır. O dönemde kıtlık haberleri mümkün olduğunca sansürlenerek dünyanın dikkatinden saklanmıştır.

Sovyet diktatörü Josef Stalin’in köysel kooperatifleşme hareketine en büyük muhalefeti ve direnci, bir kolhoz ya da sovkhoz için çalışmak yerine, özel üretimi tercih eden Ukrayna ve Don havzası köylüleri göstermiştir. Önceleri, verimli özel çifliklerin bu şekildeki ekonomik faaliyetlerine göz yuman Bolşevikler, sonraları, bu üretim tarzını, merkezi planlamaya karşı bir tehdit olarak algılamışlardır.

Devrimciler, Rus İç Savaşı sırasında, şehirlilere göre daha az destek aldıkları köylüleri, bu sistemle kontrollerine daha kolay alabileceklerini düşünüyorlardı. 1929 ve 30'ları takiben, hükümet köylerde kollektivizmin gelişimini sağlamak için, binlerce resmi görevlisini tarlalara kooperatifleri organize etmeleri için göndermiştir.

1932 yılı hasadının iyi olmayacağının anlaşılması üzerine, hükümet suçu, o dönemde nisbeten sistem dışında kalan özel çifliklere attı ve alınan kararlarla, hasatta hesaplanan eksiklerin bu çifliklerden vergi olarak tahsil edilmesine karar verildi. Silahlı güçler kullanılarak, bir sonraki yılın tohumlukları ve çifliklerde yaşayanların ihtiyaçları göz ardı edilerek, belirlenen miktarda tahıl zorla alındı. Çiflik sahipleri, kooperatiflerde çalışmaları için devletin el koymak istediği büyük baş hayvanları kestiler ve bu yüzden tarlada üretimde kullanılabilecek hayvan sayısı azaldı.

Bir yıl sonrası tam bir felaket oldu. Ukrayna'daki en verimli tarım alanları, tam anlamıyla birer kıtlık alanına dönüştü. Gelen kıtlık haberleri üzerine bölgeye gitmek isteyen gazetecilere engel olundu. Hükümet ve yerel politikacılar, acil olarak bölgede önlem alacaklarını ve yardım edeceklerini söylemelerine rağmen, yeterli çaba gösterilemedi. Ukrayna'da insanlar ölürken SSCB tahıl ihracatını arttırdı. Görgü tanıklarına göre, bölgede açlıktan kaçmak isteyen binlerce çocuk, ya ailelerinin olduğu yerlere ya da yetimhanelere geri gönderildi ve oralarda bakımsızlık ve açlık gibi sebeplerden öldüler.

Bilgi ve haber akışını önlemek amacıyla bizzat Stalin ve Molotov tarafından imzalanan yönergelerle, seyahat edeceklere izin almaları şartı getirildi. Bölgeden kaçmaya çalışanların aslında Sovyet düşmanlarınca organize edilen kişiler olduğu ve halkın buralardan çıkarılmamaları gerektiği savunuldu. Uygulamaların tam sonuç vermesi için Stalin bizzat Pavel Postişev'i Ukrayna İkinci Sekreteri olarak atadı. Onunla birlikte binlerce Sovyet görevlisi de, "kollektivizmin" gelişimini sekteye uğratacak her tehlikeyi önleme görevi ile Ukrayna'ya geldi. Stalin böylece Ukrayna'da kontrolü tamamen ele aldı.

1933-34 baharında nisbeten iyi giden iklimin de etkisiyle, 1932-33 dönemindeki etkisiz ekim ve çalışan sayısındaki büyük azalmaya rağmen hasat iyi oldu. Köylülerin sayıca azalmasıyla etkisizleşen muhalefet hareketi bu dönemde de etkili olamadı. SSCB'nin kendi kur rejimi açısından gerekli gördüğü tahıl ihracına bu yıl da devam edildi.

Kıtlık özellikle köylüleri etkilemiş, şehirlerde neredeyse hissedilmemiştir. Daha önce Sovyetler Birliğinde meydana gelen kuraklık ve kıtlık (1921–22, 1947) olaylarının sebebi olan altyapı sorunları, savaş gibi nedenler Holodomor'da yoktur. Aksine bu seferkinde sebep sadece politik ve yönetimseldir.


konu hakkında bulabildiğim birkaç resim daha:



Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet bu mesele Ukrayna'nın bayağı bir yarası; tarımın devlet elinde çiftliklerde toplanma girişimi. Belirtildiği gibi köylülerin yeni düzene karşı çıkması ve organizasyon bozuklukları sert kışla birleşince ciddi bir zaiyata yol açıyor.

Aynı zamanda Sovyet emperyalizminin bir ürünü de diyebiliriz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cengizhan66 said:
ukraynanin 4/1 i o zamanlar koylumuymus ? ve hepsidemi sisteme karsi cikmis ? tarihlerdede bazi cakismalar var bence bu olay ermeni soykirimi gibi bir sey


1920'lere dek Rusya ve diğer devletleri zaten büyük ölçüde tarıma dayanıyordu. Sisteme karşı isyandan çok veyr10'un dediği gibi neredeyse alakasız gerekçelerden tutuklama, sürgün ve hatta idama sıkça başvurulduğu söylenebilir, büyük isyanların sayısı bu yüzden az. Ama Ukrayna olayının bir isyandan çok tür toplu infaz olduğu söylenebilir. Dönem ve koşulları hakkında ayrıntılı bilgi için: Gulag Takımadaları
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sanırım okumasını tam olarak bilmiyorsun? SturmVogel 1920'de oldu demiyor ki 1920 lere kadar ekonomisin büyük çoğunlu tarıma dayalıydı diyor. Ayrıca hangi bilgilerle veya belgelerle bu olayın sahte olduğunu savunuyorsun merak ediyorum? Ayrıca Stalin'in de ne halt olduğu ortada kesip biçmediği insan kalmamış zamanında.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1 kaynagini goster demek yukardaki kurallar da yoktu (bolumdeki)
orayi tam okudum 1920 diyo 1945 arasi diyo adeta :)
ermeni soy kiriminida kanitlayan baya bilgiler var hem
ama sunu biliyorsuzki o zamanda bile anadolunun 3/1 i ermeni olmasi olanaksiz ne yani simdi biz 1-2m ermeniyimi katlettik :)
ab ulkelerindede zaten mesela fransada kabul etmiyeni iceri aliyolar ermeni soykirimi
bu konuya donecek olursak hem abartili hem sahte hemde insanlar gitliktan olmus olsalar bile kasten oldurulup toplu mezarlara atilmis deniliyo demekki sagte fotoraflarda 2 dunya savasindan daha once gormustum bi yerde
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Esas olarak bu olayın kökeni Anarşist Mahno'ya dayanır. Mahno'nun ordusunun ele geçirdiği köy kasaba ve şehirlerde yayınladığı bildiri şudur;

"KENT HALKI VE İŞÇİLERİNE, BU KENT, MAHNOVİST DEVRİMCİ İSYAN ORDUSU TARAFINDAN ELE GEÇİRİLMİŞTİR. BU ORDU HİÇBİR SİYASİ PARTİYE, İKTİDARA VEYA DİKTATÖRLÜĞE HİZMET ETMEZ... ORDU HİÇBİR OTORİTEYİ TEMSİL ETMEZ. HİÇKİMSEYE BİR YÜKÜMLÜLÜK GETİRMEYECEKTİR. TEK GÖREVİ İŞÇİLERİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNMAKTIR. İŞÇİLERİN ÖZGÜRLÜKLERİ, KENDİLERİNE AİTTİR VE KESİNLİKLE KISITLANAMAZ. ŞURASI BİLİNMELİDİR Kİ, MAHNOVİST ORDU ONLARI HİÇBİR ŞEYE ZORLAMAYACAK, HİÇBİR ŞEY EMRETMEYECEK VEYA BENİMSETMEYE ÇALIŞMAYACAKTIR. MAHNOVİSTLER ONLARA YARDIM EDEBİLİR, ÖNERİ SUNABİLİR, GÜÇLERİNİ ONLARIN HİZMETİNE VEREBİLİRLER. AMA KESİNLİKLE ONLARI YÖNETMEYE KALKIŞMAZLAR."

Mahno önce işgalci Avusturya-Macaristan birliklerine karşı, daha sonra karşı-devrimci milliyetçi Petlyura ve Denikin'in Beyaz Ordusuna karşı savaştı. Bolşevikler bu yıllar süresinde Mahno'yu müttefik olarak gördülerse de bu sorunlar bertaraf edilince Mahno'yu hayin ilan edip ona saldırdılar. Ukrayna'nın büyük kısmının kontrolü Mahno'nun kontolünde olduğundan ve yıllarca Ukrayna halkının sevgisini kazandığından Bolşevikler her ne kadar savaşı kazandılarsa da yıllarca Ukrayna'da hoş karşılanmadılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

veyr10 said:
Sanırım okumasını tam olarak bilmiyorsun? SturmVogel 1920'de oldu demiyor ki 1920 lere kadar ekonomisin büyük çoğunlu tarıma dayalıydı diyor. Ayrıca hangi bilgilerle veya belgelerle bu olayın sahte olduğunu savunuyorsun merak ediyorum? Ayrıca Stalin'in de ne halt olduğu ortada kesip biçmediği insan kalmamış zamanında.


Boşuna uğraşma abi. Ben başka bir topic'de denedim, kaynak da gösterdim ama hala inatla hayır stalin kimseyi katletmedi şeker gibi çocuktu valla falan. Bunların düşünceleri sabit. He de geçip gitsinler, "forza stalin holeey" demeden sakin durmuyorlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

[quote=Daha önce Sovyetler Birliğinde meydana gelen kuraklık ve kıtlık (1921–22, 1947) olaylarının sebebi olan altyapı sorunları, savaş gibi nedenler Holodomor'da yoktur.]


throne_eins_meister'ın yazısının sonunda geçen cümle dışında şöyle bir baktım da başka 1920 yıllarına ait bir bilgi geçmiyor ki thore_eins_meister burada daha önce olmuş olan kıtlıkların tarihini veriyor.


Edit: Bence haksızsın Venator :( Stalin gelmiş geçmiş en iyi insanlardan biridir kimseyi incitmemiştir hatta yanında yüksek rütbelerde çalışan insanlarin sık sık öldürülmesi, idam edilmesi de isim benzerliklerinden kaynaklanan bir problemden ötürüdür :( Ondan Stalin rules!!!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her neyse, ben de bildiğimi ekleyeyim:

Holomodor katliamı aynı zamanda 10 yıl sonra ikinci dünya savaşında bölgede savaşan kızıl ordunun da işini bayağı zorlaştırmıştır. Yerel halkın başlarda almanların daha iyi olacağı ( en azından onları aç bırakmayacağı ) düşüncesine sahip olması nedeniyle ne ciddi bir partizan aktivitesi olmuştur ne de ukraynada geçen çatışmalarda ciddi bir halk desteği. Moralsiz kalan kızıl ordu da zaten 44'e kadar bölgede etkili olamayacaktı.

Ancak ne zaman alman valisi "ukraynayı domuz gibi soyacağız" gibi bir laf edince, ve de gerçekten köylülerden zorla ellerindeki mallarını alıp, çocuklarını ceppheye gönderip yahudileri götürünce köylüler uyandılar ve de partizan hareketi tekrar başladı.

1941 yılına kadar unutulmayan ve de ukrayna köylüsü içinde moskova'ya karşı ciddi bir nefret uyandıran bu katliamı unutturmak için 4 milyon insanın daha doğu cephesinde ölmesi gerekmişti.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eldar said:
Doğru düsüt mesaj bile yazamayan biri ipe sapa gelmez konuşmuş; cevap verme zahmetine değmez. Ama bu topicler de başka türlü hareketlenmiyor galiba.

iyi hadi stalin 15milyar insan oldurdu dunya da o yunzden insanlarin nesli tukendi :)
ermeni soykirimdia kabul edeyim bare ne yapayim tepki cok
10m insan stalin yuzunden olmesini dunyadaki tarihciler kabul ediyo siz yapiyonuz su olayda 30 sunda 40 acit artirma sanki :)
30la basladiniz 10b ye kadar yolunuz var hehehehe
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İşgal altındaki kalmış Sovyet toprağındaki vatandaşın can korkusu ile düşman askerine ekmek satması yada arabasını tamir etmesi bile işgalden sonra vatana ihanet suçuyla sürgüne gönderilmek için yeterli sebep idi. Bu açıdan Ukrayna olayını fantazya göstermek biraz talihsiz açıklama olmuş.

603 700 km¸’lik yüzölçümü ile Ukrayna topraklarının %90’ı tarımsal faaliyetler için son derece uygundur. (Alıntı)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cengizhan66 said:
hem 2 dunya savasinda hitlere yardim edenlerin sadece yarisi cezelandirildi


Kaynak? Nerden sıktın bunu öğrenmek istiyorum.

Yanii, arkadaşlar neymiş Avrupanın tamamını dize getirmiş, ülkenizi sıkıntıdan ağlatan bir ordu ile terör örgütü aynı kapıya çıkıyormuş. Bir ülke sınırları içinde, askeri ve polisi güçler tarafından korunma imkanınız varken birilerinin sizi tehdit etmesiyle; dünyanın en güçlü ordularından birinin cephesinin arkasında hiçkimse sizi savunmayacakken bir subayın askerleriyle gelip de sizi tehdit etmesi aynı şeymiş.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

iyibi tartismada kaynak sormak yok okumadinizmi orayi
hepsini cezalandirsaydi suanki avrupa nufuzu cok az olurdu dogu avrupada neyse
simdi dunyanin en guclu ordusu demissin bide gerrilalari kaba bi gozlem yapalim
bu adamlar kucuk gruoplar la on binlerce kisinin korudugu siniri gecip ve o kadar teknolojiye ragmen bingol e kadar gidyo ki doguda 300binden fazla asker var ve sonra
sayica kendilerinin belki 100 katina saldirip catismada bulunuyo ve ayni haftada kuzey irak a geri donuyo ( ki ucak tank hepsi onlara saldirirken takip ederken )
yani bi video game de bunu yapmak imkagamsizdir herturlu istatisliktede
demekki cok guclu ve becerikli deyiliz 3 dunya ulkesi olsak bile diyer afrika ulkelerinden bile belkide cok gerideyiz
yani bi catismada sonuc genelde soyle oluyo
olursen = sehit
yaralanirsan = gazi
etrafa ates edip baha ne bulursan = askerlige devam :P
teslim olursan veya catismaya girersen korkarsan = vatan hayini
yani milet bile soyle diyo pkk birakcagina adamlar evlerine geri doncegine teske oldururselerdi!!!!
bu ne demektir yaw yani boyle iskenceden tut her sey var bu ulkede mesela gecenki bi haber 14 yasindaki bi cocugun polis tarafindan kolu kirilmisti ve bakan iskence sidet yok demisti ki bunu butun turkiye gordu yarin oburgun ne olur bilemem
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o değilde arkadaşın yazdıklarını "encode" edebilecek olan var mi? Adam nasıl örnekler veriyor anlamıyorum. Ayrıca kim yazmış bilmiyorum ama sen yine kesin yanlış anlamışsındır. İyi bir tartışma da kaynak gösterirsin. Biz burada Pamuk Prenseslerden, Rapunzellerden bahsetmiyoruz, tarihi bir olaydan bahsediyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...