Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ema'nın mutfağı: patates salatası

Emaleth

Öne çıkan mesajlar

merabayın paticikler. mutfağımda bugün yine çok basit ama nefis bir yemek var: patata salata.

bu patata salata, bi ızgara balıkla bi de şnitzelle süper gider, bunları listenin tepesinde saymak zorundayım. ama meze olarak, ya da herhangi bir sofrayı zenginleştirici ek yemek olarak da son derece başarılıdır. hem salata hem de garnitür olarak kullanılabilir, insanın hayatına mutluluk ve lezzet katar.

patata salatanın çok değişik versiyonları olabiliyor, ben size benimkini anlatacağım (tabi). ama mesela taksim'de fischer'de şnitzel yemeye gidince tadabileceğiniz bir sirkeli ve kırmızı soğanlı versiyonu var ki, mmmhh, nefis. onu ve diğer versiyonları da bilen eden varsa eklesin, zira paylaştıkça çoğalır tarifler, di mi efenim?¿

hadi başlıyoz.

malzemeler

5-6 tane patata
bir koca tutam maydanoz
daha ufak tutam dereotu
7-8 tane taze soğan
mayonez
taneli hardal
zeytinyağı
1 limon
tuz-karabiber
opsiyonel olarak sarmısak (1 diş)

yapılışı

efendim önce patatalarımızla ilgilenicez, onları koyucaz ocağa ki onlar pişerken biz diğer işlerimizi halledelim.
nedir? parallel processing. evet.

patatalar hop hop

patatalar pişerken biz yeşilliklerimizi doğrıycaz.

yeşillik işlemleri

taze soğanları önce ayıklamak lazım. ayıklamak için en dıştaki katmanı olduğu gibi sökün. koyu yeşil tarafta fazla yumuşamış bööle eciş bücüş olmuş yerlerini ve diğer uçtaki bıyıklı bölgeyi kesip atın. genel bir kural olarak pırıl pırıl ve sağlıklı görünen bir taze soğan elde edene kadar sağını solunu budayın. sonra minicik kesin soğanlarınızı.

maydanoz ve dereotunu da yıkadıktan sonra, önce sol elinizde iyice toparlayıp sağ elde büyük bir bıçakla girişin, ilk kesimleri yaptıktan sonra sol elle yeşilliklere hakim olmaya çalışmaktan vazgeçip, sol alttaki resimde gördüğünüz gibi bıçağın sol ucunu elle sabitleyip sağ elinizi aşağı yukarı hareket ettirerek minnacık hale getirene kadar doğrayın.

tüm doğramaları bitirince yeşilliklerinizi bir tabağa alın, derli toplu beklemeye devam etsinler. o arada siz patatesleri süzüp soğumaya alacaksınız.

patatalar süzülsün ve soğusun

bunlar soğurken boş oturmayacağız tabi. sıra sosa geldi.

sossuz salata olar mı hiç?

evet her şey hazır. şimdi tüm hazırlanmış malzemeleri bir araya getirip patata salatayı ortaya çıkaracağız.

heycan var mı heycan?

malzemeleri, patatesleri zedelemeden, usul usul karıştıranda patata salatamız hazır :)

yummy

biz şnitzelin yanına yapmıştık patata salatamızı, barbunya da vardı, süfer sofra oldu.

siz de yapın, sizin de olsun :)

afiyet olsun, yarasın :)
Sosyal ağlarda paylaş

Taze soğan ııh, kuru soğanla daha iyi gidiyorlar, bir de kara ya da pul biber iyi gidiyor üstüne.

Yumurta da salataya koyulmaz, hatta haşlanmış yumurta hiç birşeye koyulmamalı. Zaten dolaba falan atınca salatının içinde kararır o göze de hoş görünmez.

Tutorial süper bu arada, yakında Ema'nın Mutfağından diye online yemek kitabı çıkartıp yeni bir Emine Beder olabilir Emaleth :P
Sosyal ağlarda paylaş

yumurta işine ben karşıyım, bekleyince güzel olmaması bir yana, bu daha hafif bir patata salata modeli, içinde sirke de yok mesela, kırmızı biberler filan da yok. yumurta daha ziyade sirkeli, biberli arkadaşlara (piyaz gibi) yakışıyor bence. neyse, siz koyabilirsiniz tabi :)

mayonez zaten sosta bol bol var, yine de daha ekleyebilirsiniz. ben de ikinci gün yerken mayonez ekledim ne yalan söyliim, patataları çok pişirmişim, bütün sosu emince daha mayonez eklemek gerekti bence ama mesela enişteniz eklemek istemedi, zevk meselesi :)

soğan işine gelince, ben taze soğanı tercih ediyorum, normal kuru soğan daha acılık veriyor, taze soğan daha uysal bi arkadaşımız. hem daha midenevaz :)

velhasıl övgüleriniz için teşekkürler, ben sizlerle varım :P

:)
Sosyal ağlarda paylaş

ben de geçen patates salatası yaptığımda bütün haşlayıp doğramıştım, farketmez. yalnız patatesler sıcakken karıştırdım emaleth in dediği gibi patatesler bütün zeytinyağını limonu çekti salata kupkuru oldu. amerikan salatasına çok fazla benzemesin diye sosuna mayonez koymuyorum yaptıktan sonra üzerine süs olsun diye sıkıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Emaleth said:
...amerikan salatasında mayonez haso eleman, bol bol konuyor, diğer her şey mayonezin içine konuyor...

said:

VINCENT
I dunno, I didn't go into a Burger
King. But you know what they put
on french fries in Holland instead
of ketchup?

JULES
What?

VINCENT
Mayonnaise.

JULES
Goddamn!