Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Digital Fotografları Yedeklemek için ???


ghaldszar

Öne çıkan mesajlar

Selamlar

Fotograflarımı backuplamak istediğim güvenilir bir digital kaynak arıyorum.
DVD' ler çok çabuk bozuluyorlar ağzım çok yandı.
Laptopumun hard diskine yedekledim board bozuldu servis format attı son bir senelik tüm çektimlerim gitti.
Hrici bir maxtor 1TB aldım bilgisayar restart attı içindeki veriler okunmaz hale geldi.
Kısacası 2 sedir çektiğim bütün fotograflar kül oldu gitti.
Digital Bacup için en güvenilir kaynak hangisi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Iyide digital foto dedigin zaman benim aklima 200mb'lik fotolar falan geliyo. Onlari online saklamasi imkansiz...

External en iyi cozum. Flashdisk olsun vs. onlarin bi ayari var, ya unmount dedigin zaman diske yaziyo ya da sen kopyala dedigin zaman yaziyo. Muhtemelen orda bi karisiklik olmustur, o nedenle yazilanlara ulasamamissindir restart'tan sonra.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

External olsun DvD olsun hepsinin bir ömrü var. Yanılmıyorsam kaliteli CDler falan 10yıl ömürlü oluyorlar iyi saklama koşullarında yani en akıllıcası arada bir güzel fotolarınızı ilerde çocuklarıma falan gösteririmn diyorsanız üşenmeden gidip bastırın bir studyoda atın bi çekmeceye dursun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Webde saklanama mümkün değil
Sadece raw photo dosyalarım bile yılda 100gb. bulabiliyor. Bunun yanında işlenmiş psd halinde tuttuklarımı da eklerseniz çok daha fazla boyutlarda.
Her fotografı bastırmanın mantığı zaten yok. Stock photo amaçlı çektiklerim eş dost arkadaş çektiklerim, photoshop uygulamaları için çektiklerim de var.
Ben daha çok uzun süreli saklama şeklinde istiyorum. Eğer sadece bastırma amaçlı çeksem zaten bastırmam gidip analog çekerim en azından saklama ömrü olur.
DVD kayıdı çok yapıyorum. Dediğim gibi daha önce foograflardan başım ağrıdı şimdi ise emuleden indirdiğim filmleri atıyorum içine. Çok fazla bozulan DVD gördüm şimdiye kadar. Dİvx filmlerin bir önemi olmadığından takmıyorum ama DVD mediaya güvenmem mümkün değil. Ayrıca çok kısıtlı alanlar içeriyorlar.
BluRay mi alsam dedim ama ona da doğal olarak güvenemiyorum. DVD ve CDler çizilmeye ve toza karşı açık medyalar riskli ama mini disk gibi üstü kapalı medyalar belki daha mantıklı olabilir ama o tarzda da ne var bilmiyorum. Minidisk olmaz sonuçta.

External hard disk ortada bıraktı demiştim.
Bu da çok yeni geldi başıma bilgisayarıma format çekicem diye attım hard diskin içine bilgisayar kilitlendi kapatıp açtım baktım bir kaç klasöre corrupt felan diyor. Hard diski resetledim bu sefer direk drive için corrupt diyor. Kurtarma yazılımları maalesef işime yarar şeyleri de kurtaramadı. Hard diske format attık şimi çalışıyor olan fotograf dosyalarıma oldu. Şimdi de açıkcası oraya fotograflarımı atmaya yemiyor.
Benim bugune kadar kullandığım en mantıklı yedekleme cinsi internal hard disk. Ama daha iyisini arıyorum.
Digital teknoloji delirdi gidiyor ama arşivleme ne durumda?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kendi icinde raid yapilabilen cok diskli sistemler var. Onlardan kullanabilirsin. Birde harici diskler cat diye okunamaz hala gelmez. Mutlaka elektrik kesilmesi, voltaj dusmesi, unmount edilmeden kablonun cikarilasi gibi bir sebebi vardir. O yuzden duzgun cikarip bir de ufak bir UPS almak/kullanmak mantikli olacaktir.

edit : simdi yeni gordum external diskin nasil uctugunu. unmount olayi ile ayni yine bu da.

edit 2 : windows ortaminda okunamayan disklerinizi bir de linux altinda denemenizde yarar var cunku windows cok salakca bir yontem kullaniyor disk uzerine yazip okurken. hdd haritasini yine disk ustunde bir dosya icinde tutuyor ve bu dosyaya yazarken kabloyu cikarirsaniz haliyle veri kaybiniz oluyor. fakat linux altinda bu dosyayi force mount yaparak ve bir kac ek parametre vererek resetleyebiliyorsunuz. bir sansiniz olabilir yani.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.memopal.com/en/product.htm adresinden memopal'a bakinabilirsin, online storage hizmeti sunuyor.

ki buldugum herseyi aticam, secmece olmayacak diyorsan sana verebilecegimiz tek tavsiye oturup evine bir fileserver kurman. eski pusku bir bilgisayar bulacak, uzerine bir linux dagitimi kuracak ve monitorsuz bir halde aga baglayip ihtiyacin oldukca evin bir kosesinde calistiracaksin. icinde de terabyte'lik bir iki hdd olacak, istedigin kadar yazip cizeceksin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sonuçta buradaki tavsiyelerin hepsi uygulanabilir.. gidip tape kullanacak halin olmadığına göre?

sorun şu.. her veri depolama aygıtı bozulabilir/sorun çıkarabilir.. o yüzden genelde shadow copy ile çalışılır.. misal sen de (ext. hd) + (dvd/blueray) gibi 2 korumalı bir formül deneyebilirsin. eğer ki çok değerli olduğunu düşünüyorsan fotoğraflarının.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

di said:

edit 2 : windows ortaminda okunamayan disklerinizi bir de linux altinda denemenizde yarar var cunku windows cok salakca bir yontem kullaniyor disk uzerine yazip okurken. hdd haritasini yine disk ustunde bir dosya icinde tutuyor ve bu dosyaya yazarken kabloyu cikarirsaniz haliyle veri kaybiniz oluyor. fakat linux altinda bu dosyayi force mount yaparak ve bir kac ek parametre vererek resetleyebiliyorsunuz. bir sansiniz olabilir yani.


su hadiseyi birazcik daha acarmisin?
Ayni problemi 400gb lik bi wd ext hdd ile bende cekiyorum.
flash disk vasitasiyla bir virus bulasmisti, onu temizlerken hdd ile baglanti gitti; gidis o gidis.
Tatilde oldugum icin herhangi bi distroyla deneme sansim olmadi henuz, harddiski garantiye gondermeden once yapabilecegim herseyi yapayim diyorum.
280gb dijital muzik soz konusu, cildirmak uzereyim ghaldszar gibi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kesin bir kurtulus yolu degil ve ise yaramaya da bilir arizanin tipine bagli olarak ama bir live linux edin (backtrack olur, ubuntu olur, knoppix olur). Bilgisayarini bununla acip diskini bilgisayara bagla. dmesg komutu ile son baglanan cihazin adresine bakip onu ntfs-3g olarak mount etmeyi dene.

Linux'a yabanciysan soylediklerim yabanci gelecektir haliyle. O yuzden bir live linux distro indirdikten sonra "how to mount external hdd in linux-distro-adi" seklinde aratip nasil yapabilecegine bak.

En rahat ubuntu ile yaparsin sanirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben linux altınada bakmayı denemedim maalesef ama şu an bunun için çok geç.
Ben kurtarma yazılımları denedim ama pek bir şey kurtaramadılar hatta hard dsiki göremeyenler oldu. O yüzden de quick format atıp ondan sonra kurtarma denemesi yapıyorum. Şu anda beklemedeyim bir şeyler buldu program ama bayağı bir sürüyor tarama sonunda ne bulacak bilmiyorum.
O yüzden linux denemek için çok geç.

USB external disklerde msafety remove etmeden çıkartınca sorun olabiliyor ama diğer taraftan bilgisayar kilitlenmelerinde de restart atmanın direk usb' den sökmekten farkı kalmıyor ki windows kullanan bir bilgisayarın kilitlenmemesi imkansız gibi bir şey. Bu durumda en mantıklısı eski bilgisayardan linux yüklü bir bir backup bilgisayarı oluşturmak herhalde.

Diğer taraftan raid yapan external diskleri araştırırken de NDAS(Network Direct Attached Storage) denilen sistemler de gördüm. Ethernet bağlantı ile harddiskleri external olarak ağa bağlamaya yarıyorlar. Çoklu hard disk destekleyenler, hard diskleri çalışırken çıkarıp değiştirmeye izin verenler de var. Fakat fiyatları acayip bir aralıkta gidiyor. Çok pahalıları da var çok ucuzları da. Bunlardan şeçim yapsak mantıklı mı ya da hangisi mantıklı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

O halde sana ucuz bir kasa ve yine kasa icinde basit bir file server lazim. Yine onda da raid yapabilirsin ama disk maliyeti direk x2 olacagindan yine biraz tuzlu olacaktir. Diger yandan 2000 lira gibi bir maliyetle cok rahat ve gayet buyuk bir depolama alani ile isin icinden cikabilirsin bu yontemle.

Senelik fotograflarin kaybolmamasina deger gibi duruyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mum_Chamber said:
abicim onun farkindayim da adam filehosting servisi baslatmayacak, fotograf yedekleyecek =)


Iyide zaten sikayeti o tip external disk'lerden degil mi ? Ucmus iste ? Kendi icinde raid yapan birsey lazim. Getirtme beni hollandalara ... aaaa ...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Doğru saklama koşullarını sağlamanın zorluğu sözkonusu. Tabi ayrıca da saklama koşulları sağlansa bile bozulmalar da oluyor.
Açıkcası kayıt edip saklamaya aldığım bir dvdnin bir dahaki sefere çalışmaması durumuyla çok karşılaştım.
Zaten artık bu zamanda dvdlere back up almak da akıl karı değil. 4gb. gibi alanlar backup için çok sınırlı o yüzden BluRay felan kullanmak gerek.

USB sistemlerde en tehlikeli durum -anladığım kadarıyla- safely remove etmeden aygıtı US den ayırmak ki sistem kilitlenmelerinde atılan restart da aynı mantıkta olduğundan diski ele almak muhtemel oluyor. En azından fiziki olarak diski ele almasak bile içindeki veriler zarar görebiliyor hatta görüyor. Bu durum windows kullanılan sistemlerde maalesef hep karşılaşabileceğimiz bir durum.

Bugune kadar gördüğüm en sağlam back up sistemi olarak internal hard diskler olarak tecrübe ettim. Sürekli kullanıyor olmama rağmen 10 seneden fazla dayanıyorlar.
Her ne kadar external disklerin de aslen kutulara konulmuş internal diskler olduğu söylense de -merak ediyorum öyle mi öyle ise kasadan çıkarıp internal olarak kullanılabilinir mi- sanırım internalları sağlıklı tutan sistemin içerisinde daha mantıklı ve/veya güvenli bir elektrik akımında çalışmaları.

Buradaki yazışmalardan ve çeşitli yerlerdeki araştırmalarımdan sonra bu iş için en temiz şeyin USB' den bağlanmayan bir şey olması gerektiğini düşünüyorum.

Buradaki Ürün bana çok mantıklı göründü ama sanırım NTFS desteklemiyor. Onun dışında gayet iyi görünüyor. Bilmiyorum bu tip ürünlerden kullanan oldu mu ya da bilgisi olan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence de en güvenli kayıt yöntemi internal hdd'ler olacaktır. Yazılımsal çöküşleri de minimuma indirmek için, dedikleri gibi düşük özellikli bir bilgisayar alıp, mümkünse 2 diski RAID 1 den bağlarsın, maximum güvenliği sağlarsın. Diğer bilgisayar senin asıl bilgisayarından izole olacağı için, senden kaynaklanabilecek virüs vb. veya sistemden kaynaklanabilecek çöküşlerden de etkilenmeyecektir.

maliyet analizi:
2. el, dandik bi bilgisayar, pentium 2.4 olsun mesela, gerisi hiç önemli değil. raid desteklesin yeter. 200-300 dolar eder.
internal hdd: maxtor 1 tb buldum mesela, 203 lira. max güvenlik isterim raid 1 yapıcam dersen 203x2= 406 liraya denk geliyor.

başka da bir şey lazım değil. hatta daha düşük bir fiyat olur tahminimce, o aldığın 2. el dandik bilgisayarın içindeki gereksiz parçaları satarsın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

oper said:
al sana 1TB yer veren site.
http://shiftdelete.net/1-tb-ucretsiz-online-depolama-alani-6004.html istediğin gibi video müzik gibi medya dosyalarını atabiliyosun sadece. sen de foto atacaktın sanırım. onları da kabul eder herhalde.
said:
bazı limitleri olan Oosah servisine işlem dosyası, ofis dokümanları veya diğer dosyaları değil, sadece video ya da müzik gibi medya dosyalarını yükleyebiliyorsunuz. Üstelik bunun da sınırı var; videolar 200 MB, MP3 dosyaları 9 MB, görseller ise 50 MB boyutundan büyük olamıyor.


bu konuyu arıyordum aslında yazmak için görmemişim :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...