Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Şampiyon Turist Rehberi

Jose

Öne çıkan mesajlar

said:

Turist rehberi kızın dalıştaki başarısı

Çanakkale'de, profesyonel turist rehberliği yapan Bilge Çingigiray, Antalya'da düzenlenen Avrupa Serbest Dalış Şampiyonası'nda Türkiye rekoru kırdı.

Sualtı Sporları Federasyonu'nun ev sahipliğinde, Dünya Sualtı Konfederasyonu tarafından düzenlenen ve halen Antalya'nın Kemer ilçesinde devam eden 1. Avrupa Serbest Dalış Şampiyonası'nda, Çingigiray ''Küp Apnea'' kategorisinde milli sporcu Derya Can'a ait olan 126.50 metrelik dereceyi 129.46 metreye çıkardı.

Bu derecesiyle küp apneda yeni Türkiye rekorunun sahibi olan Çingigiray Avrupa ikinciliğini de kazandı.

Çingigiray, yarışmada Hırvatistan, İtalya, İspanya, Fransa, Rusya ve Türkiye'den katılan sporcularla mücadele ettiğini söyledi. Aldığı sonucun kendisini oldukça mutlu ettiğini ve gururlandırdığını belirten Çingigray, ''Bu turnuva ikinci milli takım deneyimimdi. İlk defa uluslararası bir yarışmada derece kazandım'' dedi.

Çingigiray, bu yarışma için 3 yıl boyunca sıkı ve disiplinli bir çalışma dönemi geçirdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu dereceyi kazanmamda bana her türlü desteği veren ailem, milli takım arkadaşlarım, antrenörlerim Levent Ucuzal ve Sertan Aydın ile federasyon başkanımız İnkılap Obruk'a çok teşekkür ediyorum.''

Aynı zamanda Çanakkale'de profesyonel turist rehberliği de yaptığını anlatan Çingigiray, yarışmaya oldukça kısıtlı imkanlarla hazırlandığını, rehberlikten kazandığı paralarla malzemelerini tamamlamaya çalıştığını, ancak gerçek anlamda halen malzeme eksiği bulunduğunu söyledi.

O turist rehberi kız, benim kuzenim lan. resmen süper genlerim var da pek değerlendirmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

yemiolar çünkü nefeslerini karada alıp giriolar suyun içine.

vurgun dediğin olay, sen su altında belli bi derinlikte yüksek basınçta sıkışmış havayı çiğerine çekerken hızlı yükseldiğinde, o havanın azalan basıncın etkisiyle vücudunda genişlemesiyle gerçekleşiyor.

serbest dalışcılar yukarının havasıyla dalıp çıktıklarından vurgun tehlikesi yaşamıyorlar. ama elbette kana uygulanan ani basınç değişikliğinden dolayı başka tür zararları var.
Sosyal ağlarda paylaş

Aket-Atum said:
Ya vurgun azotun sıvılaşması olayı değil miydi?

soluduğumuz hava sadece oksijenden oluşmuyor, azot da alıyoruz içimize. basınç nedeniyle sıkışmış azot, damarlarda hızlıca genişleyince, damarları tıkıyor o da beyin kanamasına neden oluyor. bu olaya da vurgun yemek diyoruz.

yani sıvılaşması değil, genleşmesi.
Sosyal ağlarda paylaş

dışrdan aldığın hava 10x genişlikte diyelim. sen daldıkca derine 5x e kadar küçülüyor, sıkışıyor. sıkışırsa sıkıntı yok.

ama sen derindeyken aldığın hava 10x diyelim. sen hızlı yükseldiğinde, hava katıdan daha hızlı genleştiğinden, o çat die 20x oluyor ama damarların 15x e kadar kaldırabiliyor sadece. bu durumda damar tıkanıklığı, beyne kan gitmemece ve gg.
Sosyal ağlarda paylaş

havanın miktarıyla ilgili değil ki, minicik bi nefesteki azot bile genişlediğinde damarda herhangi bi noktayı tıkayabilir. havadaki oranları değiştirmek de çözüm değil çünkü oksijen zehirlenmesi vs. yaşamak anlamına gelir o da.

e tabi, yine de benim bilmediğim bi nüansı olabilir. ama tek yıldız scubam var benim, bize sölenen buydu derste.

bi de hoca çok karizmatik anlattı, sorgulamadım ben de fazla. muhtemelen ben o kadar karizmatik açıklayamadım ondan oluo bu hep. gerçi "x"ler miksler kullanarak bi hava katmaya çalıştım ama yetmemiş olabilir.

ben de karizmayı kuzenimin -Türkiye SerbestDalış Rekoru- na sahip olmasını hatırlatarak yapayım hemen. resmen türkiye şampiyonunun genleri var damarlarımda. kendimi sıkmadan rahat mahalle şampiyonu, iki idmanla üniversite şampiyonu olurum ya.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...