Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Prosciutto Yiyen Yurdum İnsanı

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Sidneyde çoğunluğunu türklerin oluşturduğu (aslında baya arapta vardır o yörede) Aubern diye bir semti var. Yıllar önce, ilk türk göçmenler gelirken bir arap kasap açar bir çinli kasabın karşısına, camada kocaman yazar "halal meat, halal cow, halal sheep" diye. Tabii müşteri buraya akar, çinlinin işler azalır.

Çalıştırı kafayı bizim çinli, anlar ki "halal" kelimesinin var bir kerameti. Bakmış karşı taraf ne satmıyor, ki bu satsın farkı olsun...

Yazar camına kocaman "halal pig"...

Burada Türkler arasında yaygın bir hikayedir =).
Sosyal ağlarda paylaş

Menüde her şeyin ayrıntılı yazması lazım. Bu hem dini konular için hemde biyolojik olarak gerekli bence. Mesela susama laerjisi olan insanlar bile var.

Arkadaş dediği gibi Türkiyede domuz çiftlikleri var fakat bunlar sıkı denetime tabi (kağıt üzerinde) Domuz etinin dana yada koyun eti diye satılmaması için yasal düzenlemeler var.

Din konusuna gelince, diğer dinleri bilmiyorum ama islamda çakal gibi hayvanları yemekte yasaktır. Çünkü bu hayvaları yemek sağlıklı değildir. İslamın VII yüzyılda çıktığını düşünürsek o dönemde domuzlar içi dışkı dolu ağıllarda yetiştiriliyordu. Böyle bir ortamda büyüyen bir hayvanın etini yemek sağlıklı değildi. Domuzun parazit gibi sağlıla zararlı şeyleri taşıma riski diğer hayvanlara göre daha fazlaydı. Şu an daha modern yerlerde yetiştirildikleri için eskiye daha sağlıklıdır. Olaya bu açıdan bakmak gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca domuz diğer hayvanlarla karşılaştırıldığında çok karlı bir hayvan. Çok yavru veriyor ve çok çabuk büyüyor. Daha çok para kazandırıyor. Bu yüzden daha çok tercih ediliyor. Para > İnsan Sağlığı formülünden dolayı zararlı olsa bile satılacağı kesin.
Sosyal ağlarda paylaş

@Sam

Liberal görüşteki insanlar genellikle ekonomiye devlet müdahalesini, tekelleşme filan gibi durumlar hariç savunmazlar da o yüzden söylemiştim.

Ben bu işin markete bırakılması gerektiğini savunuyorum, yani bunun için bir yasa çıkmamalı, zaten restoran sahibi manyak değilse müşteri kaybetmemek için bunu yapacaktır.

----

Bunun dışında herşey yazmalı diyen arkadaşlar, Mozarella(Peynir) mi yazılacak açıklasınlar. Kusura bakmayın ama Parma bölgesinin özel tuzlanmış Jambonunun ismi Prosciutto. Domuz Jambonu yazılması Trüf yerine Mantar yazılmasına benziyor, mantar de ne çeşit mantar? Jambon da ne çeşit Jambon? -gibi.

Eğer Prosciuttonun ne olduğunu bilmiyorsanız-ki bilmek zorunda değilsiniz, aynen Parmesanın, Mozarellanın ne olduğunu bilmek zorunda olmadığınız gibi- sorarsınız veya başka bir pizza ısmarlarsınız.

Eğer restoran sahibi günde 50 kere -Prosciutto nedir? sorusunu duyarsa veya kimse Prosciuttolu pizza almazsa, yeni menülerinde Prosciutto(Domuz Jambonu) ibaresini ekleyecektir.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de diyorum ki, talep varsa yazılır yoksa yazılmaz. Yazılması zorunlu olmamalı. Çünkü Mozarella yazılarak gerekli bilgi müşteriye veriliyor, eğer restorana gelen müşteriler bunu bilmiyorlarsa sorabilirler, eğer soran kişi çok fazlaysa da yazılır Mozarella(Peynir) diye.
Sosyal ağlarda paylaş

Mesela Dominos Pizza'ya baktım yemek sepetinden, onlar bu uygulamayı yapmışlar.

New York Pizza (Orta)-İnce hamur üzerine Mozarella Peyniri, New York Pepperoni

Eminim ki Pepperoni nedir sorusu çok sorulursa Pepperoni salamı diye yazacaklardır.

edit:
Oha :),

Favorite Three (Orta)-Pepperoni (Salam), Mantar, Mısır

hatta,
Pizza Mexicano (Orta) Küp Kıyma, Kırmızı Köz Biber, Soğan, Mantar, Jalapeno Biberi (Acı Biber) 21,50 YTL
Sosyal ağlarda paylaş

En güzel jambon domuzdan olur zaten, salam, sosis de öyle. Yağlı et gerekir çünkü, eh domuzdan yağlısı zor bulunur.

Ben açıkcası kimsenin mağdur olduğunu ya da olacağını zannetmiyorum. Eğer kız arkadaşına hava atacaksan, nasıl okunduğunu bile bilmediğin bir yemeği söylemezsin, madara olmak da var çünkü işin ucunda.

Bu tür durumlar hariç zaten insan sorar, ayrıca menüdeki herşeyi soracak kadar -afedersiniz- cahilseniz, lütfen o restoranda yemek yemeyin.

önemli not: Prosciutto değil dediğim, çocuk gibi herşeyi sormaktan bahsedilmiş onu söylüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Domuz etli yiyecekler %99 ü müslüman olan ülkemiz için olmazsa olmaz birşey değil. Hatta olmaması için çaba gösteren bir sürü insan var.

Sadece seçkin lezzetler sunan lüks restoranlarda, ya da butik yerlerde bulunur domuz eti.

Menüde yazmaması bi eksiklik ama garsonlar da menü konusunda bilgili olup müşteriyi içerik konusunda uyarıyolar. Mezzaluna da mesela aynı pizzayı istediğinde "domuz eti var içinde emin miniz " falan diyolar sanki esrar istemişim gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...