Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Prosciutto Yiyen Yurdum İnsanı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Sam said:
heh valla turistik bölgelerde bir restorana girin bakın, "hebele döner" yazıyorsa altına ingilizce neye benzediğini de yazıyorlar. "bilmiyorsan yeme arkadaş" olayı yok yani, müşteri rahat hissetmez, yazan yere giderse kayba uğrayan restoran olur sadece.

hayır anlamadığım neye bu tepki? zor bir olay mı menüye yemeğin içeriğini yazmak bir satır? kimi, neden savunuyorsunuz?

Yemeğin içeriği yazıyor zaten, içeriğinin içeriğini istiyorsun.
Mesaj tarihi:
@Sam

Xaenin'in dediği gibi zaten menüde yazıyor içeriği.

Tahminen şöyle birşeydir:

Pizza alla Prosciutto (:)) : 27 YTL
Prosciutto, Mozarella, Domates, Kekik, Mantar

Senin dediğin şey ise Prosciutto'nun yanına (Domuz) veya (Domuz Jambonu) gibi bir ibare koymaları. Bunun ne kadar gerekli olduğu ise çok tartışmalı bir konu ve evet bilmeyen yemesin denilebilir.

Çünkü aynı mantıkla ben Mozarella'nın da ne olduğunu yanına yazmak zorundayım (Peynir) gibi. Laktozu sindiremeyen bir sürü insan olduğunu düşünecek olursak çokda mantıksız bir istek sayılmaz doğrusu. Bu tartışılabilir, ama koyulmasa da olur, bilmeyen yemesin ya da sorsun denilebilir.

Ben ikisinin aynı olduğunu düşünüyorum.

Bir işletme için önemli olan karını artırmak olduğu için müşterilerinden talep gelirse(-Garson, ne bu Prosciutto?) manyak olmadıkları(-Nhahah bugün 5 müslümana domuz eti yedirdim) için tabii ki menülerini değiştirirler.
Mesaj tarihi:
İçeriğinin yazması kadar normal birşey yok bence.
Ne yediğini bilmek en doğal hakkın. Her müşteri garsona bunda ne var bunda ne var demesi hem zaman kaybı hem iş kaybı.
Mesaj tarihi:
Absolut, bana Prosciutto(Domuz Jambonu) yazmakla Mozarella(Peynir) yazmak arasındaki farkı söyler misin?

Edit: Hazır başlamışken Kekik(Bitki yaprağı), Mantar(Mantar)'ı, Domates(Domates bitkisinin meyvesi)*'ni de yorumlarına katarsan sevinirim.
Mesaj tarihi:
Drigeolf said:

Senin dediğin şey ise Prosciutto'nun yanına (Domuz) veya (Domuz Jambonu) gibi bir ibare koymaları. Bunun ne kadar gerekli olduğu ise çok tartışmalı bir konu ve evet bilmeyen yemesin denilebilir.

Çünkü aynı mantıkla ben Mozarella'nın da ne olduğunu yanına yazmak zorundayım (Peynir) gibi. Laktozu sindiremeyen bir sürü insan olduğunu düşünecek olursak çokda mantıksız bir istek sayılmaz doğrusu. Bu tartışılabilir, ama koyulmasa da olur, bilmeyen yemesin ya da sorsun denilebilir.

ben de diyorum ki evet turistlere geleneksel türk yemeği satan restoranlar bunu yazıyor. nesi tartışmalı? maddi bir yük mü getirecek restorana? endüstri sırrını mı açıklamış olacak? neyi savunuyorsunuz hala anlayabilmiş değilim, kedi eti, domuz eti, çıyan eti farketmez, neyse onu yazsın.
Mesaj tarihi:
coco loco, mcTemel's, domino's, pizza pizza, pasaport pizza, destina, izmirliler bilir bunları, menülerinde her yemeğin içeriği yazıyor ayrıntılı olarak, ama beyaz veya kırmızı et diyor, ne eti olduğu yazmıyor, martı verse bir şey iddia edemezsin beyaz et diye :P
Mesaj tarihi:
ya herşeye yazilcak hali yok
bi domuz etine yazilsin
bi de şarab'a yatirilmiş felan onlarida yazsalar iyi olur
aha bi kaç ay önce akp'li bakanin teki bilmeden şarapli yemek yedi diye garsonlar kovuldu(garsonlarin ne sucu var burda adamin krolugu gerçide)yanina yazilsa böyle bazi kesimlerin tepki verebilceği şeyler iyi olur
Mesaj tarihi:
funq said:
coco loco, mcTemel's, domino's, pizza pizza, pasaport pizza, destina, izmirliler bilir bunları, menülerinde her yemeğin içeriği yazıyor ayrıntılı olarak, ama beyaz veya kırmızı et diyor, ne eti olduğu yazmıyor, martı verse bir şey iddia edemezsin beyaz et diye :P

pa pizta rules !!
Mesaj tarihi:
tam anlayamadım ters dönmüş bir böceğin ÖLÜ CESEDİ mi o!!

yea nolcak böyle şeyler nerde olmuyor ki? dışarda bir sürü masa var, içerdeyse bile girer eder yaz vakti her yer açık, çok etkilemiyor beni...
Mesaj tarihi:
@Sam
Ben de diyorumki, bunun yazılmasını talep eden olursa restoran sahibi manyak olmadığı için zaten yazar, neden müşteri kaybetmek istesin ki?

Adamlar hukuki bir düzenleme yapılmasını talep ediyorlar, bunun nesini savunuyorsun ben anlayamadım. Hele ki senin gibi liberal görüşlere sahip birisi, devletin pek de gerek yokken market ekonomisine karışmasını nasıl savunur aklım almıyor doğrusu.

Ayrıca halen Mozarella(Peynir) yazmakla Prosciutto(Domuz Jambonu) arasındaki farkı bekliyorum(Sen biliyorsun tabii ama "halkımız" biliyor mu bakalım, mozarella'nın peynir olduğunu?)

edit:@Sam
Mesaj tarihi:
Sir Clexcier said:
bi domuz etine yazilsin
aha bi kaç ay önce akp'li bakanin teki bilmeden şarapli yemek yedi diye garsonlar kovuldu(garsonlarin ne sucu var burda adamin krolugu gerçide)yanina yazilsa böyle bazi kesimlerin tepki verebilceği şeyler iyi olur

Ne garsonu be, valinin verdiği yemekti o , adam valiyi kovdu resmen!
Mesaj tarihi:
Drigeolf said:
Sir Clexcier said:
bi domuz etine yazilsin

Ne garsonu be, valinin verdiği yemekti o , adam valiyi kovdu resmen!

tam hatirliyamiyorum da işte anladiniz ne demek istedimi
Mesaj tarihi:
peki madem, illa genel konudan sapip ozele inecegiz, sadece bu restaurant ve bu yemek icin konusacagiz =]

oyle olsun

diyelim ki 'icerigi yaziyor' -kaldi ki isletme yoneticisinin yaptigi yorum yazmadigi, eger talep gelirse yazilabilecegi izlenimini veriyor bana, siz 'yaziyor' kesin bilgisine nereden ulastiysaniz benim de yanlis anlamami duzeltirseniz sevinirim- ama domuz jambonu degil de prosciutto yaziyor. o zaman, ne yazacagiz? domuz jambonu diye parantez acacagiz, zira biz burada -hani turkiye, turkce- prosciuttoya ve tonlarca cesidine genel olarak ne diyoruz? domuz jambonu diyoruz

yani yapmayin etmeyin, italyanca ismini bilmek zorunda degilim ki ben eger benim dilimde bir ismi varsa. kaldi ki burada mantar turunden falan bahsediyor da degiliz, bildiginiz domuz urunu bu.

yaziyorsa ama 'prosciutto' yaziyorsa aciklamasiz, o zaman daha da beter bence; muslumanlarin cogunlukta oldugu bir ulkede sunulan bir domuzsal urunu sen ister orjinal italyanca adiyla yaz, ister japonca adiyla, yanina ne oldugunu belirten iki kelimelik bir not dusmemek essekliktir, sorumsuzluktur bence

prosciutto soyle ozel mamul, boyle onemli, dunyanin tum gurmeleri nasil hazirlandigini bilir, o yuzden yazilmasina gerek yok, bilmeyen de gitmesin zaten oyle mekana diyen de ileride o restaurantin yonetimini ustlenmeye adaydir benim gozumde, eksigi yoktur fazlasi vardir
Mesaj tarihi:
Domates türkçe, mantar türkçe ama Prosciutto türkçe değil o yüzden içeriğini yazmasını isterim. Ne üdüğü belirsiz birşeyi yemeği istemem açıkcası.
Her önüne geleni yiyen biri değilim diyelim daha doğrusu :P
Mesaj tarihi:
Prosciutto, Parma bölgesinin domuz jambonu, özel bir şey yani. Mozarella(Peynir)'e geliyor iş yine :).

Parmesan yerine Peynir yazmasını istemek gibi bir şey bu, Peynir de ne peyniri? Kaşar mı? Tulum mu?
Mesaj tarihi:
adamın böyle bir yükümlülüğü olmamalıdır, isterse yapar, yapmazsa suç olmaz, ama bu ülkede yapması gerekir, ben olsam yapardım.
Mesaj tarihi:
drigeolf, liberallikle nesini bağdaştıramadın bilmiyorum, anarşo-liberal değilim ben nihayetinde. :) tüketici hakları liberalizme aykırı değil. türkiye'ye gelen hindu olsam, menüde sığır eti hangileridir yazsın isterim garsona sormadan. tek tek garsona soracaksan bütün yemekleri zaten menünün anlamı nedir?

hani bu tartışma domuz eti üzerinden çıktığı ve bazılarının yaptığı yorumlara bakınca ister istemez "müslümanlar domuz eti yesin bilmeden, oh olsun" gibi bir hissiyat edinmemek elde değil pek. liberal görüşteyim evet ve kimin neyi yemek isteyip istememesi beni alakadar etmiyor. bir hindu, yahudi, müslüman, vejetaryen, alerji hastası ya da sırf beğenmediğinden yemeyen bir insan olabilir. birazcık empati kurun.

haberde de zaten domuz eti dışında bu örnekler de verilmiş, sadece ona özel muamele değil istenen. ama buna rağmen "bunların derdi belli, domuz etine kasıtları var" yorumları yapılıyor. cidden şaşırmamak elde değil böyle yorumları görünce. alakasızlığın bu kadarı.
  • Yeni Oluştur...