Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tercih Yapacaklara Öneriler


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
bölüm falan tanıtımından daha çok rehberlik hizmeti gibi bi başlık açayım dedim. söylemek istediğim bi kaç şey var onları paylaşıp gidecem :) varsa başka söyleceği olanlar da yazsın tabi.

sakın "puanım nereye yeterse oraya giderim" gibi bi yanlış yapmayın. ben yaptım zamanında, şimdi çok pişmanım. ne okumak istediğinize karar verin(ya da ilerde ne yapmak istediğinize).

her dönem bazı meslekler çok parlak olur. bir zamanlar tekstik mühendisliği vardı sonra inşaat mühendisliği oldu vs.. şu an parlak olan bi mesleğe atlamanızı tavsiye etmiyorum. çünkü 4 sene sonra o dalda bir sürü mezun olacak ve muhtemelen iş bulmakta zorlanacaksınız. o yüzden ilerisi parlak olan bi dal bulmanız yararınıza olur.

bazılarınızın idealleri vardır. iyice düşünün bu idealleriniz ve gelecekte bu ideal ile neler yapabileceğinizi. bir ideal uğruna hayatınızı karartabilme ihtimaliniz var malesef. (çünkü hiç birşey dışardan göründüğü gibi değil üniversitede).

aklıma gelenler bunlar. umarım birilerinin işine yarar.

edit:
bu arada hayatınızdaki -çok büyük ihtimalle- en güzel yılların üniversite yılları olacağı aklınızda olsun. :)
Mesaj tarihi:
Öküzlük edip felsefeciler iş bulamıyor vs. diye belli bir mesleği olmayan bölümleri seçmemezlik etmeyin. Nitekim bunların size kazandıracağı birikim -eğer istiyorsanız- diğer bölümlerden çok daha fazladır. Para getirir/getirmez mantığıyla tercih yapmayın. ÖSS ye girene kadar birsürü özelliğini fark etmiş olmanız ve belli ilgi alanlarına çoktan yönelmiş olmanız gerek. Tercihinizi buna göre yapın. Lisans eğitiminden çok lisansüstü eğitim daha ön planda artık. Tamamen muhtelif yani. İdealleriniz varsa gerçekleştirmekten korkmayın. Eğer sizde bir şeyler varsa yaparsınız. Rehber hocaların sizi bir meta gibi kullanmalarına izin vermeyin. Şu revaçta, bu şöyle felan demeyin. Adam olun dellendirmeyin adamı!
Mesaj tarihi:
Romario,
iyi demişsin de para getirmeyecekse bu adam nasıl hayatta kalacak, nasıl para kazanacak? :)

özellikle de dersanedeceki hocalarınızı takmayın. çünkü onlar dersaneye reklam yaptırmak için sizi alakasız bölümlere göndermeye çalışır. kullandırmayın kendinizi.

en güzeli, üni okuyan abileriniz ablalarınız ya da arkadaşlarınız varsa onlara sorarak bilgi edinin.
Mesaj tarihi:
Bolumlerin doluluk oranlarina bakin.Cevrenizden gideceginiz bolumun sektorunu arastirin.Gelecegi olan bi meslek secmek daha rahat yukselmenizi saglar.En onemlisi istediginiz bolumu secin.Baskida kalan veya sirf isimden dolayi tercih yapan kisilerin buyuk bi kismi ilk seneden bunaliyor.Kimi de birakiyor.

Kisiseldir ,okuyan varsa ustune alinmasin.Bana gore su donemde ziraat,jeoloji,veterinerlik,isletme,pazarlama,bankacilik,ingiliz dili edebiyati,almanca gibi bolumlere girmek sanssizlik .Cunku piyasa bu bolumlerden mezun insanlarla kayniyor.Sektorun ihtiyacindan cok daha fazla bi is talebi var.

Onun yerine yukselmekte olan bolumleri tercih edin derim. Uluslararasi Lojistik , Uluslararasi Ticaret , Bilgisayar,Ergonomi,Enformasyon,Genetik,Network,Otomasyon,Tasarim Muhendisliklerinin su an en gozde ve genc bolumler oldugu belli.Yeni mezunlarin diger bolumlere nazaran yurticinde ve yurtdisinda cok daha degerli oldugu bi gercek.
Mesaj tarihi:
Sevdiğiniz bölümü okuyun. Ben istediğim bölümün tercihlerini sırayla yazmıştım. Arkadaşlarımın tercih listelerini görünce (Fizikten Petrol Mühendisliğine kadar) ne kadar doğru bir karar verdiğimi anlamıştım. Mutlu olduğunuz işi yapın. Puan tutuyor diye istemediğiniz bölümü yazmayın. Boşuna vakit kaybı olur.
Mesaj tarihi:
Bölüm tercihi dışında gideceğiniz şehride seçin. Sonra çok pişman olursunuz. Zaten bölümde birsürü okul tanıtımı var okuyun onları.Yaşabileceğiniz uyum sağlayabileceğiniz şehilere gitmeye bakın. Yoksa üniversite adına bişey görmez iseniz pişman olursunuz.
Mesaj tarihi:
Yeni açılmış saçma sapan okullar yazmayın puanım yetiyor vs. diye en büyük hatadır. Özelde okuyacaksanız aldığı paranın hakkını veren (bkz. Sabancı, Koç etc.) okullara yönelin.

Devlette okuyacaksanız da eğer İTÜ, BOU, ODTU vs. düşünmüyorsanız kampüsü boşverin, verdiği eğitime bakın. Çünkü göze hoş gelen çok boş okullar var yurdumda.

Belki saçma gelecek ama okul seçerken devam zorunluluğu olan bir okul seçin eğer bu iki tercih arasında kalırsanız. Artı gibi görünse de devam zorunluluğu olmadığında okula gitmiyorsunuz ve başınızı ağrıtan sorunlar çıkıyor ortaya ileride. (bkz. 10 ders alıp 8 büte nasıl kaldım? Allah'ım neden son iki finale girmedim aka ben.)

Hazırlık atlama şansınız varsa bile atlamayın, gidin okuyun mis gibi hazırlığınızı; gezin, tozun, eğlenin. Sonra lisans sürecinde o eğlendiğiniz günler dersi kırmanızı, saçma sapan işler yapmanızı engeller.

Marmara Üniversitesi'ni tercih edecekseniz 2 kere düşünün 1 kere de kampüslerini gezin (hatta direk bahçelievler kampüsüne gelin. Türkiye'nin en iyi İİB fakültelerinden birisinin gerçek yüzüne tanıklık edin.)

Sırf şehir dışında okumak için şehir dışında okumayın, rezillik. Benim evim okula 10dk. olduğu için her gün dua ediyorum. Millet aç, sefil, pis yaşıyor öğrenci evlerinde. Öyle kafa elemanlarla eve çıkarım her gece alem yaparız olayı maks. 1 sene sürüyor sonra arkadaşlarını evden kovmacalar başlıyor.

İşletme, iktisat ve özellikle de ekonometri gibi bölümleri, hem puanları ortalamanın üstünde hem de iş imkanı fazla diye tercih etmeyin sadece. İşletme, iktisat kolay ve zevkli olsa da eğer ilgilenmezseniz 4 sene sonra okulu bitirdiğinizde bir halt bilmiyor olursunuz. Ekonometriyi ise 4x2 senede falan bitirirsiniz yazık olur. (halbuki çalışıp araştırınca hem zevkli hem de rahatça 4 senede bitirilebilen bir bölüm.)

Mühendis olmak hayalleriyle yanıp tutuşuyorsanız da puanım yetiyor ot mühendisi olayım zaten yatay dikey istediğim bir bölüme geçerim demeyin %97 yalan olursunuz. Mutlaka istediğiniz bölüm için boğuşun.

Sene kaybetmeyeyim, hemen bir yerlere yerleşeyim telaşında olmayın. O kaybetmediğiniz seneyi hiç sevmediğiniz bir okulda 1 -2 sene olarak çok daha berbat bir şekilde kaybedebilirsiniz ve bu bütün hayatınızı mahveder.

Yüksek puan alıp da hmm puanım yüksek, gemi müh. olayım bari diyen ve yüzme dahi bilmeyen bir arkadaşım gibi komik durumlara düşmeyin.

Matematik okumak istiyorsanız da şunu söyleyeyim, 4 sene matematik okuyup hiç bir şey de olabilirsiniz 4 sene matematik okuyarak çok donanımlı birisi olarak da alabilirsiniz diplomanızı. Ben mesela ekonometri okurken sevmeye başladım matematiği ve hayatımın 18 senesi boyunca bir kez dahi matematik müh. olsaydım keşke demeyen ben üniversitede geçen 3 sene sonrası matematik müh. okusaydım keşke demeye başladım. Aslında matematik sadece örnek, bir çok bölüm/dal v.s için geçerli bu olay.
Mesaj tarihi:
Ha bu arada bence okunası şehirler,
İstanbul, İzmir, Eskişehir ve kafasını dinlemek sakin bir yaşam sürmek isteyenler için (gördüğüm kadarıyla) Samsun. Ankaraya vs. bir kaç ile daha gittim ama beni bu 4 il hariç sarmadı hiç biri. Hele Ankara gençler için eziyet adeta. Kışın bir öğrenci evine gidip ayak parmaklarını kaybedip geri gelmek mümkün. Nasıl bir soğuktur o, nasıl olmayan bir gece hayatıdır anlamadım kaldığım 2 gecede :P
Mesaj tarihi:
şimdi ben öss ye grdim çıktım ,bekledğim bi başarıyı elde edemedim 300 ile 310 arası bi puan gelicek,bi sene daa gdemicem dershnye,istnbuldan weya frklı şehrlerdn hangi ünverste we bölümleri önerrsnz??mesela fizik mi jeofizik mühendisliği mi??
Mesaj tarihi:
Tercih önerisi almak için biraz erken bence. Geçen yıldan farklı bir sınav olduğu söylentisi var, dolayısıyla geçen yılın sıralamalarıyla hareket etmek çok doğru olmayabilir. Temmuzun sonunu bekleyip sıralamana göre hareket etmen daha doğru olabilir.
Mesaj tarihi:
en başta bölüm
sonra şehir
sonra kampüsü nasıl
ve en sonda unv seçin işte

tercih sıralaması içinde
1-fanzeti uçukl bi yer yazın gelmiycegi kesin
sonra böle 2 3 4 biraz üst puanlarda yazın
5ten itibaren sizinkine yakın yerler gidin 20ye kadar son 4 tercihte artık bura gelirse boku yedim diyceginiz yerleri yazabilirsinz ki( gelmez pek ) ben öyle yaptım yani.
Mesaj tarihi:
ben yaptığım hatayı söyliyim mesela siz yapmayın onu.
tercihlerime filter çektim ben. evet. ankarada vakıf üniversitesi olacak illaki dedim ve Tobb ele-bil-end-işl-mak, bilkent fizik-kimya. diye saçma sapan bi tercih listesi yaptım. güzel şeyler olmadı tabi.

yani,filter yapmayın tercihlerinize, ilim çinde de olsa gidin okuyun
Mesaj tarihi:
Bir de, bence kesinlikle sadece tek bir hedefe kilitlenmemek lazım "Ben İstanbul Hukuk isitiyom nokda". a, b, c planları olsun. Böylece bir istediğiniz olmazsa dünyanın sonu gelmemiş olur.

Bölüm de çok önemli bide. ODTÜ, Boğaziçi bunlarda hangi bölüm olsa giderim bab mantığı belki geçerli olabilir ama İstanbul olsun da maliye bile olsa giderim olmaz. İlginizi çekmeyen bir bölümde hakkaten sürünürsünüz. Ama mesela birbirine yakın bölümleri düşünmek gayet mantıklı. kamuyla uluslararası, işletmeyle iktisat gibi.

Son söyleyebileceğim, özelde burslu okuma şansınız olursa bence bi düşünün.
Mesaj tarihi:
savrulacak çok çok çok paranız varsa burssuz koça gelin yoksa okunmaz buralarda, kaç gündür kopup duran lanet bir internet bağlantısı var kriz geçircem artık.
×
×
  • Yeni Oluştur...