Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Civ IV : Colonization

axedice

Öne çıkan mesajlar

Ne kadar çok şehir o kadar iyi çünkü:

1- Manpower
2- Kralın daha fazla şehir yoketmesi lazım
3- Daha fazla üretim = daha fazla para

Civ gibi yükü de yok yani. Ne Settler'a 20 turn harcıyorsun ne de upkeep var. Limit ise ne kadarını iyi şehir yapabileceğin çünkü geliştiremedikten sonra, slotları dolduramayacak olduktan sonra şehir çıkmanın bir getirisi yok.
Sosyal ağlarda paylaş

peki ilk 2-3 şehirden sonra food kasayım mı yoksa gerisini hep üretici mi yapayım.

bide hangi native şehrinin hangi ürünü aldığı yazıyomu.

ordu ne zaman yapmaya başlıyım.

şu anda oyunda 4 şehrim var, rakiplerde de o kadar var. dragoon basıp hemen dibimde başlamış rakibi yok etmek istiyorum ama diplomatik sorun çıkartır mı? fransızım, nativelerle sorun çıksın istemiyorum (durmadan trade yapıyorum gift veriyorum etc)
Sosyal ağlarda paylaş

sehirleri oldurdukca yenisini cikmak en mantiklisi
bide ben genelde specialized yapiyorums ehirlerimi
yane mesela bi sehir sirf rum ve seker ve tutun sigara uretyo
biri sirf food
biri wood uretiyo

wod ve food uretenler mesela sir sehirleride besliyo
tabe genelde her sehirde bi ikar food uretimi ve wood uretimi olmasi iyi
Sosyal ağlarda paylaş

arcane said:
Liberty Bell / nüfus formülü çok spastik olmuş. Civ gibi avoid growth da yok. Food trade ile growth da yok. Eehh...

tuna abi onu gectim
mesela bazen acliktan yikiliyorum
gidip ecburen indianlardan yada ne bilem avrupadna fod aliyorum
baseye koyuyorum
anasini satiyim bala 200 u geciyo dalginliga felna
hoppa gidiyo 200 food geliyo anasinis attigimin free colonisti
durun lan istemiyorum ben
adami parcalayip yeniden food yapabilmek lazim bu ne
Sosyal ağlarda paylaş

Evet sharky 200 fooda bi free colonist geliyor. Bide sharky nufus sorunun varsa 2 3 cozum war onerebilecegim

1. 3 tane firebrand preacher edin cok hizli avrupadan egitimli adam dusurursun
2. Gereksiz admalarin hepsini missionary yap saga sola her yere mission at gelen indianlari okula yolla biraz uzun suruyo ama sonucta onnarda normal colonist oluyo.
3. Oyunun en baslarinda parayla avrupadan adam recruit et(satin almak degil crossla gelenlerden)Bolece baslarda hizli baslarsin.
Sosyal ağlarda paylaş

hala kralın ordusunu yenmeyi hala başarabilmiş diilim. En son karşımda 19 warship 40 küsür regular 20 küsür dragoon vardı. Boş baktım diyebilirim. Ki adamın 1 man-o-war'ını almak için 3 ship of the line harcadığım düşünülürse, faciaydı katliamdı, askerlerim öldü.
Sosyal ağlarda paylaş

Çan sembolü var, liberty bells, onları üreterek şehirdeki bağımsızlık yüzdesini arttırıyorsun. Sağ üstteki menülerden birinde bağımsızlık göstergesi var. O genel gösterge 50% olduğu anda oradan bağımsızlığını ilan edebiliyorsun. Kral bağımsızlığını ilan etmediğin sürece saldırmıyor diye biliyorum ancak emin olmamakla birlikte Civilization'daki gibi relation olduğundan son zorluk seviyelerinde relation kötü olduğu anda saldırır diye tahmin ediyorum. Mal satışını sadece tek ürün olarak engelliyor. Vergi dışında nakit isteğini de geri çevirebilirsin. Ama tabii orduyu kurana kadar krala boyun eğmek zorundayız ki para kazanabilelim.
Sosyal ağlarda paylaş

Yerlilerle aranızı iyi tutun, kral saldırdığında ihtiyacınız oluyor. Benim 30 regulara 110-120, 20 dragon a 80, 0 ships e 19 küsür gemisi vardı kralın deneyeyim dedim çünkü fark gittikçe açılıyordu. Bağımsızlık ilan etti bu bir güzel çıkarma yaparak benim 2 coastal city'i aldı, bende yaralı olan adamları kıta içine çektim. Yavaş yavaş diğer şehirlere gelmeye başladı, durum kötü yenileceğim herhalde dedim çünkü her ne kadar iyi yerlerde saldırırsanız saldırın yada şehir içinde savunursanız savunun sayıca çok üstün olduğu için adamlarınız 1-2 kişiyi aldıktan sonra dağılıyor.

Durum böyle olunca çevrede hep dost olduğum silah/at ne varsa satıp bedava verdiğim yerlilerden yardım isteyeyim dedim, declare war on king of netherlands için ne istersin dedim hiç birşey gerekmez sen yeterki kurtul şeklinde bir şey taleb etmeden kabul etti 2 kabilede. Neyse dedim 1-2 unit gönderirlerde oyalar hiç olmazsa felan dedim bende =p Abartmıyorum 3-4 turn geçti ya bu haritadaki mavilik nedir diye bir baktım hepsi yerlilerin unitleri, yani istese beni bile dümdüz edecek ordu vardı yerlilerde. Bunlar bir güzel kralı durdurdular sonrada önlerine geleni doğradılar, bende 10 unitlik bir ordu gönderdim şehirleri belki alırım diye, 2. liman şehrini yerliler benden önce alıp yıktı =O ele geçirme şansım olmadı, neyseki başkent i kurtarabildim. Bunların unitler daha sonra azaldı (güneydeki kabilenin askerler ortada yoktu bile) kralın kuvvetleri gelip başkenti tekrar aldı ama artık saldırı yapacak gücü kalmadığı için diğer şehirlerden gelen yardımla darmadağın oldular hehe.

Bu 2. kolaylıkta oynanan oyundu (pioneer adı sanırım) ama oyunun zorluk derecesi çok yükseklerde, kuvvet yapayım biraz daha top hazırlayayım dedikçe kralın kuvvetleri katlanarak büyüyor. Bunun birçok etkisi var elbet, vergilerini kabul etmemeniz, arada istediği parayı hadi yallah diye reddetmenizde liberty bell yanında etki eden etmenler. Taktik açıdan da dikkat edilmesi gereken noktalar var, mesela eski Col da top yaptınızmı dağıtırdınız ortalığı , en iyi unitde atlı asker olan dragoon'du, bunda öyle değil ne yazıkki.

Normal asker tek defans birimi, 2. olarak top geliyor, dragoon defans yaptımı %80 geberiyor.

En iyi saldırı birimi ise dragoon, bu unit ile saldırıp sonra geri çekilerek bayağı hasar verebilirsiniz.

Top ise her iki konuda da orta seviyede olmakla bereber şehir saldırılarında savunmayı indirebilen tek araç olduğu için önemli. Topla saldırı yapabilirsiniz ama çok verim beklemeyin derim.

Şehirlerinizde tıkılıp kalmayın hele dragoonlar varsa kesinlikle savunma değil saldırı yapıp şehir dibindeki top vs yi almaya bakın. Normal askerleri savunmada kullanın, bir yere toplu halde giderken muhakkak bunlar olsun, ilk saldırı anında önce bunlar kapışıyor zaten. Top ve dragoonları savunmada bırakıp ezdireceğinize saldırı yapıp mümkün olduğunca kayıp verdirmek (eğer şehrin düşüceğinden eminseniz saldırdıktan sonra öbür şehire gitmelerine komut verin) en akıllıca iş olacaktır.

Unitlerinizi promote ederken surgeon yapmayı unutmayın (en azından bir kaçı) bu özellik o kare içinde bulunan bütün birimleri durup dururken %10-20 düzeyinde iyileştiriyor sanırım stackleniyorda. 1 turn dayanabildiğinizde bayağı bir iyileşmiş oluyor birimleriniz.

Düşmanın topları olduğu sürece şehirlerinizin savunması tehlike altında olduğunu unutmayın o yüzde topları indirmeye bakın %150-200 savunma varken normal askerin fortify bonusu ve promotion ile aldığı bonuslar sayesinde şehir kıyısında omayan şehirlerinizin alınması aşırı zor hale geliyor.

Kralı yenmeniz ve tam bağımsız kalabilmeniz için bütün yer birimlerini temizlemeniz gerekiyor yani man-o-war'lar kalsada olur =P Gemi yapabilirseniz mutlaka şehir içinde yada 1 kare dışarı olsunlar çünkü yenilmeleri halinde şehir limanına kaçma şansları oluyor. Unitleri çıkaramadan batırmayı başarmanız çok büyük başarı olacaktır kesinlikle, burada direk 6-7 asker ve sizi bombalayacak olan gemiden kurtulmanız manasına geliyor.

Son olarak col için çok güzel modlar var, daha oyunun patch i gelmediğinden dolayı oyuncular kendi bir takım şeyleri düzeltmeye çalışmışlar, bunlardan en beğendiğim:

http://forums.civfanatics.com/showthread.php?t=293253 <-- Snoopy/dale patchmod (En popüler mod bu zaten) , birçok bugı fixliyor, ref ile biraz oynuyor ki kral coşmasın (halen eksikleri var sanırım çünkü kral eğer istediği prayı reddederseniz abartı coşuyor, tutabilene aşkolsun =P )

http://forums.civfanatics.com/showthread.php?t=292143 Age of discovery II modu, buda popüler bir mod, oyuna portekizleri ve korsanları ekliyor unitlerin modellerini civ4 deki gibi yapıyor (tek değilde formasyon halinde takılıyorlar) bir çok bug düzeltmesi ve REF ayarı bunda da var yanlız unitlerin civ4 tipine dönmesi çok hoşuma gitmediğinden kullanmıyorum.

Yukarıdaki yerden daha birçok mod bulabilmeniz mümkün, iyi eylenceler =P
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada age of discoveryde güzel bir özellik : convert edilmiş yerliler , ancak schoolhouselarda meslek edinebiliyor. güzel bir özellik olmuş , özellikle fransızlarla oynarken oyun fazla kolaylaşıyordu.

civfanatics sistesinde civilization için olan modlara da göz atın derim ; orjinal civ modlarnıdan çok daha orjinal modlar var.
Sosyal ağlarda paylaş

O yerlilerin sadece education ile eğitilebilmeleri yukarıdaki 2 modda da var, zaten sanırım oyunun orjinal sürümündeki buglardan biri çünkü öbür türlü yerli kendi kabilesinde bir profession alıp normal colonist e dönebiliyordu direk, buda bayağı bir dengesizlik sağlıyordu (ayrıca yerliyi niye kullanasınızki öyle bir opsiyon oldukça).
Sosyal ağlarda paylaş

dinkismi 400 civari olunca yani adam spaw i o zaman kiliseleri bosaltiyorum :P bu arada kralin ordusunu neden yenemedigi simdi daha iyi anladim sorun kapitalizimdeymis hehehe
yani parayla guns alcagimi ilk bastan factory yapip tools u parayla alip hizli guns a cevirmeliymisim :P daha hizli gelisim icin
bu arada 50% baraji asmak cok zor editlenmiyomu o ? soyle 30-25 e indirilse :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...