Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İstanbul'da öğrenci olmak

PassivE_KesH

Öne çıkan mesajlar

o nerden geldiğine göre değişir, eğer küçük bir şehirden geliyorsan ilk başta ulaşım ve yemek olayı baydıracaktır,+hangi üniversitenin hangi yurdunda kaldığına göre de yurt ve kalacak yer değişir.
misal mersinde yemek çok ucuz ulaşım çok kolay tüm düz bir şehir bir uçtan diğer uca 1saatte gidebiliyorsun.[meskoop sağolsun :F]
ama istanbulda çok zaman geçiyor özellikle de anadolu yakasında, sağolsunlar toplu taşımaya çok önem vermişler

kısaca istanbulda zamanının çoğu ulaşıma, paranın çoğu yemeğe gidiyor :)
Sosyal ağlarda paylaş

adamınbiri said:
olay şu istanbulda
paran varsa ne istersen yaparsın ama ne istersen
paran yoksa otur oturduğun yerde.

aynen öyle. örneğin istanbula en yakın illerden kocaeli'de 700 liraya çok çok rahat yaşanabiliyor gayet lüks içinde :) ama istanbula gelince işler çok değişiyor. ayrıca ufak bir yerden geleceksen bir süre şok da yaşayacaksın büyüklük kalabalıklıktan dolayı.

zor yani.

ama en güzeli, ailenin başka bi yerde olması ve senin istanbulda öğrenci olman. istanbulda yapabileceklerinin sınırı yok çünkü. he bi de para lazım. para para para. çok para.
Sosyal ağlarda paylaş

orta hallii bir öğrenciysen, eğer yurta kalıyorsan 700 yeter ama ev düşünürsen üstüne en az 400 daha koy..

istanbul iyidir hoştur ama yaşam tarzına göre para su da olabilir, çok sağlıklı ilişkiler ( küçük şehirde kurulan cinsten) ilişkiler veya arkadaşlıklar kurmak zordur, sana bağlıdır bi yerde.. Kimse kimseyi çokta sallamaz, sonuçta alternatifin çoktur, çok sosyal olabilirsinde, kendini köşeye sıkışmış hisedebilirsinde bunlarda hep sana bağlı olan durumlar..

iş imkanı çoktur, elin yüzün düzgnse hostluk yaparsın günlük en az 50 ile en çok 150 arası para kaznabilirsin, kız san bu daha da artar yada adam gibi işler de bulabilirsin, dedim ya bu tamamen seninle alakalı ne istediğin ne yapabileceğinle .. Ben fuarlada hostluk yapıyorum yada kongrelerde yada festivallerde, iyi kazandığım dönemler oluyor ama ben ölsem o işi yapmam diyen tiplerde tanıdım..

Üni de genelde ilk senelerde çok arkkadaşın olmaz ( ben grup halinde klazandığım için benim öle bir sıkıntım olmadı) eğer yurda çıkarsan senin seçmediğin arkadaşların olur zoraki arkadaşlıklar yaşayabilirsin, muhtemelen ilk sene yaşadığın sehirden gelen arkadaşlarınla takılırsınız bir süre, bu birbirine sarılmak oluyor mecburen.. sonraki senerlde şartlar değişir.

ben varsa arkadaşın ilk sene eve çok derim, yurt falan hikaye, en iyi yurt dahi evin yarısı olamaz ( ben hiç kalmadım ama bir iki yurt da kalan arkadaşımın yanına gitmişliği var ığğğğ yani), hem evde kalmanın sna alabilirsen sorumlulukların açısından faydası olur..

Ulaşım pahalı paso taksi tutman gerekebilir, taksiler ucuz ama diğer şehirlere göre.. bir yeden bi yere gitmek gerçekten ölüm olabilir eğer araban yoksa ( yada varsa)

gece hayatı çok güzel, tabi bu gene dediğim gibi sana bağlı, hiç taşamadığın anlatılsa yalan diyeceğin şeyleri yaşayabilirsin.. tabi bunlar içinde paran olması lazım..

Ama puanın iyi bir uni de muh. liğe tutmuyorsa anadoluda ( eskişehir gib) bir üniye gitmen şiddetle tavsiye edilir, sonra master a gelirsin..Puanlar yüksek burda daha iyi bölümleri biraz daha düşük puanlı bir üni de okumak daha aklıllıca ..

bütün bunları bir tarafa bırakırsak istanbulda yaşayan ve bu hayata adapte olab biri kolay kolay başka yerde yaşayamaz, Ve dünyadaki bütün metropollerde yaşar gibi ( çok keşmekeşliğide vardır alışırsan eğer metropol aşısı ( grip gibi :D) gibidir çok şey katar)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
iş imkanı çoktur, elin yüzün düzgnse hostluk yaparsın günlük en az 50 ile en çok 150 arası para kaznabilirsin, kız san bu daha da artar yada adam gibi işler de bulabilirsin, dedim ya bu tamamen seninle alakalı ne istediğin ne yapabileceğinle .. Ben fuarlada hostluk yapıyorum yada kongrelerde yada festivallerde, iyi kazandığım dönemler oluyor ama ben ölsem o işi yapmam diyen tiplerde tanıdım..

Peki ne gerekiyor bu iş için?

Tanıdık flm olması şart mı girebilmek için?

İngilizce ne düzeyde lazım var ama ne kadar lazım :D
Sosyal ağlarda paylaş

sınavım var yarına ondan çok girmiyorum ama kısaca sana anlatıyım, bana daha dün avrupa vakıflar kongresi için iş geldi ingilizce bildiğim için mesela 60+ yol artı yemek 4 saatlik iş bunun gibi işler geliyor sen bir kere bir arkadaşınla çalışmaya gidiyorsun , eğer herşey yolunda giderse ve sen ordakilerle iltişim kurmuşsan sürekli sana iş olduğundan mesaj geliyor, bir sürü ajans var biraz zaten işeri öğrendin mi her yerden seni arıyorlar şurda şöle bir iş var burda böle bir iş var çalışırmısın , arkadaşın varmı çalışabilecek diye... işte sen gel kimse seni tavsiye etmez se ben tacsiye ederim çalışır para kazanırsın
bot pos önemli ama çok önemli de değil, yani herkez eli yüzü düzgü adam çalıştırmak ister bu yönden avantajın olur.. ingilizce şöle önemli böle yabancı katılımlı forumlar yada kongreler olduğunda seni bildiği için ingilizceb var diye arar adam, daha çok para alırsın.. mesela bu iş 4 saatlik bir iş olduğundan 60 ama gün boyu olsa yada hava alanından karşoılama olsa 100 yada 80 alırsın geç saatse yada çok erken se daha çok..

cebit de ben WİP karşılama yapmıştım günlük 160 ytl almıştım 6 günlük işti mis gibiydi tadı damağımda kalmıştı, neyse senin diyaloğun ilerledikçe takım lideri oluyorsun ozaman dha da çok alıyorsun falan filan işte..

bide otoshow da bmw de çalışmıştım 120 almıştım ama çoook güzzel dostluklar kurmuştum orda bir de üstüne
Sosyal ağlarda paylaş

istanbuldaysan ajanslara git kayıt ol deneyimiliyim de yazın road showlar var onlarda şehir şehir geziyorsun paranı toplu alıyorsun, masrafları onlar veiyor, kötü tarafı gidiyon 40 gün atıyorum yoksun, ondan ben hiç katılmadım.. yazın genelde road showlar oluyor yada sonbahar başı fuarlar ..
Sosyal ağlarda paylaş

İstanbuldayım evet. Yaza boş vaktim olursa uğraşacağım biraz. 2 yabancı dil var, hem de onları geliştirmiş olurum.

Zaten bugün üniversitenin panosunda bi ilan gördüm WRC Antalya ayağı için yabancı diller bilen elemanlar arıyoruz 1 haftalık diye yarın ona da başvuracağım. Aynı dediğin tarz bi iş. Her şeyi onlar karşılayacak, biz yabancı gazetecilere rehberlik yapacağız.
Sosyal ağlarda paylaş

tamam işte süper bir başlangıç orda takım liderleriyle arkadaş ol, ilk işlerinde karıya kıza sulan ma, erkelerle eğlenerek mutlu bir şekilde işini yap, sonra zaten o ajans seni sürekli arar işler de.. çünkü kadrolar yapılırken haa bu adam böle diye knuşuluyor( biz çalışırken kadroları şu gelsin şu gemesin diye yapıyorduk) o işi parası çok az değilse kabul et sorun çıkarma işini iyi yap söyllen me hiç iş yaparken, ben burda hobi olsun diye çalıuşıyorum aslında türkiyenin yarısı benim havalarında çalışma işler bak nasıl yolunda gidiyor bir sürü iş geliyor daha sonra...

bu işten sonra zaten iş arkadaşların muhtemelen başka ajanslarda çalışıyordur onlarla berğner başka ajanslarda da çalışırsın böle ce çevren genişler....
Sosyal ağlarda paylaş

Ajanslarla hiç çalışmadım, sanırım etrafımda çalışmayan da bir ben varım. Yalnız çalışan arkadaşlarımı dinledikçe bende şöyle bir intibaa uyandı, sizi çalıştırıyorlar, paranızı işletiyorlar sonra canları ne zaman isterse ödeme yapıyorlar. Günlük 50-100 YTL arası oluyor işler genelde 100 üstü zor. Çalışırken gerçekten yoruluyor insanlar genelde ve ajanslar %50 iş başlamadan birkaç gün önce haber veriyorlar işi.
Yukarıda saydıklarım CNR'da redbull bilmemnelerinde, TUYAP'ta vs. vs. çalışan tanıdıklarımdan gözlemlediğim şeyler.
Tabii bir de işin tatlı kısmı var, hiç bir sözleşmeye bağlı kalmadan (uzun süreli), günübirlik çalışma ve eğer hergüne iş bulabilirseniz ayda 1.5 milyara yakın (az ya da çok bilmiyorum) para kazanma şansınız var. Bir de alıştıktan ve çevre edindikten sonra herşey kolaylaşıyor sanırım. İnsanlar ne kadar da şikayetçi olsalar da yapıyorlar, demekki mutlular.

İstanbul'da öğrenci olma kısmına gelirsek; ilk geldiğinde büyük ihtimalle çok para harcayacaksın, (ulaşıma vs. pek para gitmiyor ama eğlence ve yemek masrafları nispeten fazla olur) orayı gezeyim şuraya gideyim, arkadaşlarla birşeyler yapalım derken ilk bir kaç ay özellikle cebin delik gibi gelir. Sonraları zaten sıkılırsın dışarı çıkmaktan, hazır yemekten bilmemneden masrafların kendiliğinden düşer. Ben İstanbul'luyum ailemle kalıyorum ama senenin 4 ayı yalnızım. Ev kirası, fatura derdim olmadığından sadece yemek, eğlence ve ulaşım masraflarım oluyor.

Aslında işin püf noktası evde içmek. Öğrenci adamın tasarruf planı budur.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...