Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kredibilite ?

Baluu

Öne çıkan mesajlar

Nedir bu kelime ya Allah için ?

Nasıl bir zihniyetin ürünüdür. Neredeyse ekonomi ile ilgili bütün makaleler içerisinde geçen bu kredibilite kelimesini okumak kadar kullanmaktan da nefret ediyorum.

Yok mudur bir alternatifi ?

Neden yazarlar böyle bir kelimeyi sık sık kullanmayı tercih ediyorlar ?

kredibilite nedir abicim ?
Sosyal ağlarda paylaş

örnegin her tırnak içerisindeki türkçe kelime öbeği'nin yanı sıra parantez açılıp ingilizce değimi'nin ya da tanımı'nın yazılmasına alıştım. İyi güzel de..

Abi kredibilite nedir ya ? Bir manası var mıdır yani ? Nasıl bu kadar yaygınlaşır ve oturur böyle bir kelime. Herkes kullanıyor ve her seferinde garipsiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Evet türk dil kurmunda bu kelime var ama yukarıda arkadaşın söylediği gibi fransızca yabancı kelime "crédibilité"(güvenilirlik).

Asıl sorun şu , madem karşılığı tek ve insanların anlayabileceği bir kelime , neden türkçesini değilde illa yabancısını kullanıyoruz. Komik olan bu.
Sosyal ağlarda paylaş

hmm bu durumda benim kredibilitem bir şekilde benim alabileceğim krediyi geri ödeyebilmem ya da ödeyememem gibi bişi oldu.

güvenilirlik ? hm.. Herhalde ben güvenilir bir müşteri oluyorum bu durumda.

ya güvenilirlik güzelmiş işte kelime olarak. Kredibilite ne ya kafam karıştı sabah sabah, neden böyle ilginç terimler kullanırlar ki heç anlamam.
Sosyal ağlarda paylaş

İngilizceden direk türkçeye çevirilmiş. Düşünürsek bu tarzda bir çok kelimemiz olduğunu farkederiz çokta göze batmaması gerekir. Kredibilite, kredi puanı fln olarakta kullanılabilir.

Fitch Çalık grubunun kredibilitesini düşürdü, Fitch Çalık grubunun kredi puanını düşürdü.

Bu son cümle kelimenin cümle içerisinde kullanımı olduğu gibi gerçeğide yansıtıyor bu arada.

Bu arada sözüm meclisten dışarı kredibilite, excuse yazısı gibi kelimelerin yurt dışında veya boğaziçi gibi önemli üniversitelerde okuduğunu belli eder nitelikte olması için kullanıldığını düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

kredibilite major gibi kelimleri tdk sozlugune almis, bu demek oluyor ki, varsa bir tepkiniz, bu kullanana degil, sozlugune alana olmali..

ikincisi Turkiye'de bazi universitelerde okuyan kisilerin yapacagi bir sey yok, 4 sene boyunca egitimi ingilizce terimler ustunden gitmisse o cocugun yapacagi bir sey yok. Siz bir ay deneyin bakalim, masa kelimesinin ingilizce oldugunu kabul edip, her masa diyisinizde onu table ile degistirmeye calisin, tabii soyledikten sonra degil agzinizdan cikmadan.. oldukca zor bir sey, iste o insanlarin beyni bir sure sonra oyle calisiyor. sizin ingilizce kabul ettiginiz kelimler, aldiklari egitimden dolayi onlar icin Turkce kelime haline geliyor. Belki bir azeri icin siz her televizyon, ya da kontrol dediginizde ayni sekilde gorunuyorsunuzdur..
Sosyal ağlarda paylaş

Ya şimdi,

ben ingilizce konuşmayı çok seven bir insanım, yani ingilizce dilini konuşmayı seviyorum. Ama bir yere yazı yazarken, türkçe yazıyorum, hele bu bir de gazete olur ise, türkçe yazmak zorundasın.

Bazı kelimeler tdk içerisindeymiş..
Nasıl girmişler.
Kredibilite, Major vb.. nasıl yer edinmişler.

En önemlisi, nereye şikayet edebiliriz, nereye rahatsızlığımızı bildirebiliriz ?
Sosyal ağlarda paylaş

Şikayetin bir işe yarayacağını zannetmiyorum. Olabildiğince bu tür sözcükleri kullanmayarak ve çevremizi de Türkçe konuşmaları konusunda bilinçlendirmeye çalışarak yaygınlaşmalarını engellemeye çalışacağız. Ama çoğunlukla bilimi ve teknolojiyi dışarıdan ithal etmemiz nedeniyle, özellikle bu alanlarda ki yabancı sözcüklerin dilimize büyük bir hızla yerleşmelerine engel olamıyoruz ne yazık ki...İstesek te, istemesek te dilimize yerleşmiş bolca Arapça, Farsça sonraları yerleşen Fransızca ve şimdilerde yerleşmekte olan İngilizce sözcük var. Hatta bunların bir kısmının yerine zorlama, yapay Türkçe sözcük koymaya çalıştığımızda çok başarısız olabiliyoruz; bu yeni üretilen sözcükler eskilerinin yerini tutmayabiliyor, aynı anlamı vermeyebiliyor. Dillere başka dillerden yabancı sözcükler girebiliyor, çok ta tutabiliyor ve dile yerleşebiliyor, bu hemen her dil için geçerli, ama bir sözcüğün kendi dilimizde gayetle oturmuş ve yaygın bir kullanımı varken, o sözcüğün (sırf hava atmak, kendimize bir paye! vermek amaçlı) yabancı dildeki -genellikle İngilizce- karşılığının kullanılması çok salakça. Yapabileceğimiz tek şey, bu sözcükleri kullanmamak ve kullanana da tepki göstermek...TDK ye yapılacak şikayetler ancak sayıca çok fazla olduğu sürece iş yarayabilir. Toplumun henüz o kadar bilinçli ve duyarlı olduğunu sanmıyorum..
Sosyal ağlarda paylaş

Bende ingilizce eğitim aldım. Arkadaşlar arasında amplitude, peak point, vs gibi mesleki terimleri kullanıyoruz doğrudur ama hergün TV'ye çıkıp bunları söylemek ayrı birşey.

Birde breakde copy centera gideceğim, yarın benim off günüm, okula shuttle ile gidip geliyorum gibi cümleler ise oldukça antipatik.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben ingilizce kelimeleri ingilizcesi iyi olmayan insanların daha çok kullandığını düşünüyorum. İngilizcesi ve Türkçesi iyi olan bir insan bir dili konuşurken araya diğerinden kelimeler katmaz.

Katıyorsa kifayetsizdir, ki bunun Türkçe için olduğu durumda Türkçe'si kifayetsiz anlamına geliyor ki utanılacak bir şey.
O kullanılan kelimelerin %90'ının Türkçe'si mevcut. Kredibilite TDK'da varsa yapacak birşey yok tabi. Güvenilebilir denebilir ama anlamı tam karşılamıyor, belki kamusal güvenilebilirlik denebilir de bu sefer de iki kelime.
Sosyal ağlarda paylaş

Vodan said:

Bu arada sözüm meclisten dışarı kredibilite, excuse yazısı gibi kelimelerin yurt dışında veya boğaziçi gibi önemli üniversitelerde okuduğunu belli eder nitelikte olması için kullanıldığını düşünüyorum.

Ben bu nedenle %100 İngilizce öğretime karşıyım. Herkes bir yetersizlik gibi görüyor Türkçe öğretimi ama derslerin %30'u İngilizce olarak ve İngilizce kaynakları da kullanarak mesleki terimlerin vb. kelimelerin hem İngilizce hem Türkçe'sini öğreniyorum gayet. Bence egoyla alakalı durumlar bu tamamen İngilizce öğretim olayı. İsteyen gayet öğrenir her yerde.
Komik duruma düşüyor bu tip insanlar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...