Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Buyrun cevap verin..

suBzer0

Öne çıkan mesajlar

4 Senedir Fizik Bölümünde okuyorum. Babamla geçen gün bir diyalog yaşadık aktarıyorum ;

Baba: Lan, bişey sorucam sana!
Ben: Sor baba (çekirdek çiterken ağız yanıyla kurulan cümle)
baba: Kuantum fiziği ne demek lan?
Ben: Ihm kem küm.
Baba: Sen hangi bölümde okuyodun?

Şimdi ben burda babama görecelik kavramını filan açıklayamam çünkü anlamaz. Ben babama bu kuantum u 1-2 cümlede anlayabileceği şekilde nasıl anlatırım?
Sosyal ağlarda paylaş

istatiksel olarak makroyapı sayılmayacak miktarda ve büyüklükteki parçacıkların birbiriyle etkileşimi.

temelde günlük dilin anlatmaya yetmeyeceği dalga/parçacık ikililiğinin matematik diliyle anlatma, belirsizlik prensibini uygulama, enerji seviyelerinin ayrık olduğunu gözlemleme gibi temel noktalar üzerinden yola çıkılıyor tabi. onun yanında aynı iki türden parçacığın ne zaman bir araya gelebildiği, ne zaman bir araya gelemediği, ne zaman birbirinden ayırt edilebildiği, ne zaman ise ayırt edilemediği gibi önemli konuları çoğu zaman içeren falan filan.

quantum fiziğiyle quantum mekaniği arasındaki fark ise daha ziyade klasik fizik ile klasik mekanik arasındaki fark gibi geliyor bana. klasik fizik hem elektromanyetizmayı, hem termodinamiği hem dinamiği içerir. Yani bir nevi modern çağ öncesi geliştirilmiş fizik konuları. klasik mekanik ise sadece mekaniği hesapsal sistemlerine değinir. quantum fiziği de aslında bir nevi modern fizik demek. quantum mekaniği ise atom ve altı parçacıklarda vs yapılacak hesaplarda gereken hesap sistemlerine dayanıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

parçacık(atomik anlamada) fiziği dersin.. Bizim kuantum kimyası dersimizde ki ilk soruydu bir sınavda.. bende böle yazmıştım ne verdi doğrumu diye araştırmadım sonra.. Ama kuantum fiziği ne demek sorusu aslında çok şey söyleyebileceğin ama bir cümleyele açılamakta sığ kalacağın bir soru
Sosyal ağlarda paylaş

suBzer0 said:
[/b]4 Senedir Fizik Bölümünde okuyorum.[b] Babamla geçen gün bir diyalog yaşadık aktarıyorum ;

Baba: Lan, bişey sorucam sana!
Ben: Sor baba (çekirdek çiterken ağız yanıyla kurulan cümle)
baba: Kuantum fiziği ne demek lan?
Ben: Ihm kem küm.
Baba: Sen hangi bölümde okuyodun?

Şimdi ben burda babama görecelik kavramını filan açıklayamam çünkü anlamaz. Ben babama bu kuantum u 1-2 cümlede anlayabileceği şekilde nasıl anlatırım?

abooo bold olmuyor ama anladınız siz :D

daha kaç yıl var?

lan bende okuyacam korkuyorum :D
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 hafta sonra ...
  • 2 hafta sonra ...
  • 5 ay sonra ...
yarınki kuantum mekaniği sınavına hazırlanırken hazırlanma sürecinin doruk noktasında (konuların bitip de kendimi felsefeye vurduğum an) bu konu aklıma geldi. cevabı basitmiş.

Öncelikle, klasik mekanik bir parçacığın

md2x/dt2 = -dV/dx fizik kuralı çerçevesinde hareketini inceler.

Klasik fizik ise, kuantum fiziği bulunmadan önceki tüm fizik konularının toplamıdır yani newton mekaniği, elektromanyetik, termodinamik vs.

Kuantum mekaniği aynen klasik mekanik gibi bir parçacığın

-h^2/2md^2Y/dt^2 +VY = ihdY/dt fizik kuralı çerçevesinde hareketini inceler.

Ve yine aynı şekilde kuantum fiziği, klasik fizikten sonra ele alınan tüm konuları, kuantum sistemleri, kuantum istatistiği, temel kuvvetler, atom altı ve temel parçacık fiziği, laserler gibi konuları içerir.
Sosyal ağlarda paylaş

Daha önce yukardakine yakın ama henüz kuantum mekaniği almamışlık kokan şu sorumu yapmışım

said:
quantum fiziğiyle quantum mekaniği arasındaki fark ise daha ziyade klasik fizik ile klasik mekanik arasındaki fark gibi geliyor bana. klasik fizik hem elektromanyetizmayı, hem termodinamiği hem dinamiği içerir. Yani bir nevi modern çağ öncesi geliştirilmiş fizik konuları. klasik mekanik ise sadece mekaniği hesapsal sistemlerine değinir. quantum fiziği de aslında bir nevi modern fizik demek. quantum mekaniği ise atom ve altı parçacıklarda vs yapılacak hesaplarda gereken hesap sistemlerine dayanıyor.

Gelişme var.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

Kuantum mekaniği aynen klasik mekanik gibi bir parçacığın

-h^2/2md^2Y/dt^2 +VY = ihdY/dt fizik kuralı çerçevesinde hareketini inceler.

Ardethin dedikleri gayet doğru fakat , biraz düşününce aklınıza bir soru işareti takılır. Foton,nötrino gibi parçacıkları mutlaka duymuşsunuzdur, bunların kütlesi sıfırdır (m=0). Yani yukardaki (-h^2/2md^2Y/dt^2 +VY = ihdY/dt) denklemi m=0 için patlar. Bu olay lisansta yukardaki denklemi görüpte (schrödinger denk) sevinen bir öğrenci için büyük hayal kırıklığı, çünkü en ilginç olabilecek parçacıkları inceleyemiyorsunuz.

Aslında bu denklemde daha büyük teknik bir problem var. Denklem Lorentz dönüşümleri altında invaryant değil (hatta klasik quantum mekaniğinde gözlemci lafı bile geçmez) , basitçe söylersek Einsteinın meşhur özel relativite teorisine uymuyor. Neyse lafı fazla uzatmiyim bunun üstesinden gelmek için Klein-Gordon denklemi kullanılmış

Ama bu denklemde yeterli olmuyor çünkü bu da problemli, oturup bi olayın olasılığını hesaplarsanız negatif değerler elde edebiliyorsunuz. (probability density) ki buda gayet saçma :).
Dirac bunu gördükten sonra çözümü yaklaşık 1 sene sonra 1928'de bulur.

Tabi her zamanki gibi fizikçilere bu da yetmeyecek (bu denkleminde kendine ait sorunları var) , ve quantum field theory denen güzelliğe yelken açarlar.

Bu yüzden fizik öğrenimi biraz saçmadır önce yanlışını öğrenirsiniz ,sonra biraz düzeltimişini sonra biraz daha bu böyle gider.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...