suBzer0 Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 4 Senedir Fizik Bölümünde okuyorum. Babamla geçen gün bir diyalog yaşadık aktarıyorum ; Baba: Lan, bişey sorucam sana! Ben: Sor baba (çekirdek çiterken ağız yanıyla kurulan cümle) baba: Kuantum fiziği ne demek lan? Ben: Ihm kem küm. Baba: Sen hangi bölümde okuyodun? Şimdi ben burda babama görecelik kavramını filan açıklayamam çünkü anlamaz. Ben babama bu kuantum u 1-2 cümlede anlayabileceği şekilde nasıl anlatırım? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 "In physics, quantum mechanics is the study of the relationship between quanta and elementary particles." de yetsin işte. İlla sil baştan quantum fiziği öğretecek değilsin adama Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoruK Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 evet üstteki cümleyi söyle kesin anlar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 istatiksel olarak makroyapı sayılmayacak miktarda ve büyüklükteki parçacıkların birbiriyle etkileşimi. temelde günlük dilin anlatmaya yetmeyeceği dalga/parçacık ikililiğinin matematik diliyle anlatma, belirsizlik prensibini uygulama, enerji seviyelerinin ayrık olduğunu gözlemleme gibi temel noktalar üzerinden yola çıkılıyor tabi. onun yanında aynı iki türden parçacığın ne zaman bir araya gelebildiği, ne zaman bir araya gelemediği, ne zaman birbirinden ayırt edilebildiği, ne zaman ise ayırt edilemediği gibi önemli konuları çoğu zaman içeren falan filan. quantum fiziğiyle quantum mekaniği arasındaki fark ise daha ziyade klasik fizik ile klasik mekanik arasındaki fark gibi geliyor bana. klasik fizik hem elektromanyetizmayı, hem termodinamiği hem dinamiği içerir. Yani bir nevi modern çağ öncesi geliştirilmiş fizik konuları. klasik mekanik ise sadece mekaniği hesapsal sistemlerine değinir. quantum fiziği de aslında bir nevi modern fizik demek. quantum mekaniği ise atom ve altı parçacıklarda vs yapılacak hesaplarda gereken hesap sistemlerine dayanıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
diablotg Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 ardeth ben bunu babam quantum ne olm diyip cevap olarak sunsam balkondan aşa atar :=) artizlik mi yapıon diye hehe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
byzasz Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 parçacık(atomik anlamada) fiziği dersin.. Bizim kuantum kimyası dersimizde ki ilk soruydu bir sınavda.. bende böle yazmıştım ne verdi doğrumu diye araştırmadım sonra.. Ama kuantum fiziği ne demek sorusu aslında çok şey söyleyebileceğin ama bir cümleyele açılamakta sığ kalacağın bir soru Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 bonenin cevabı doruğunda ona cevabı bitirdi beni zaten aehfuaehfueafha:D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lexius Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 kuantum insanın kendine yakışmayanı giymesidir! 111 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PassivE_KesH Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 suBzer0 said: [/b]4 Senedir Fizik Bölümünde okuyorum.[b] Babamla geçen gün bir diyalog yaşadık aktarıyorum ; Baba: Lan, bişey sorucam sana! Ben: Sor baba (çekirdek çiterken ağız yanıyla kurulan cümle) baba: Kuantum fiziği ne demek lan? Ben: Ihm kem küm. Baba: Sen hangi bölümde okuyodun? Şimdi ben burda babama görecelik kavramını filan açıklayamam çünkü anlamaz. Ben babama bu kuantum u 1-2 cümlede anlayabileceği şekilde nasıl anlatırım? abooo bold olmuyor ama anladınız siz :D daha kaç yıl var? lan bende okuyacam korkuyorum :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
belmondo Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 ayvayı yedin sen. git kuantumla alakalı bir icat bi buluş yap adın ikinci einstein olsun. burada yapacağın emek şimdiki sorunundan daha az onu söyliyeyim sadece Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Nisan 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 25, 2008 quantum: anlaşılmayan fizik. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Nisan 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 25, 2008 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SKeLeToN Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Salla bişe. Ölesine sormustur o. Araştırmaz da zaten, sık bişeyler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mortis Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Super Robot Monkey Team Hyper Force Go! da quantum sıvısı falan vardı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 abı kutuda kedi var, sonra yok. babana bunu söle Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SKeLeToN Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 ahaha evet evet süper. Bunu söyle :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Anerchy Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2008 mantıklı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SturmVogel Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2008 "kuantum mekaniği tüm yönleri ile yanlızca Minovsky Fiziği ile açıklanabilen şeydir" deseydin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lyvanna_Dolores Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2008 Cuce said: abı kutuda kedi var, sonra yok. babana bunu söle +1 (yada babana Adam Fawer'ın "Olasılıksız" kitabını al.) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Marl0_on Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2008 (hayır alma.) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lyvanna_Dolores Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2008 Marl0_on said: (hayır alma.) >:D< Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Karag8z Mesaj tarihi: Haziran 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2008 Salla abi sen kuantum fiziği sokaktaki simidin yuvarlak olmasını sağlar de salla gitsin, sanki bilen birine sorsa adamda düşünmeden hayır dicek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 9, 2008 yarınki kuantum mekaniği sınavına hazırlanırken hazırlanma sürecinin doruk noktasında (konuların bitip de kendimi felsefeye vurduğum an) bu konu aklıma geldi. cevabı basitmiş. Öncelikle, klasik mekanik bir parçacığın md2x/dt2 = -dV/dx fizik kuralı çerçevesinde hareketini inceler. Klasik fizik ise, kuantum fiziği bulunmadan önceki tüm fizik konularının toplamıdır yani newton mekaniği, elektromanyetik, termodinamik vs. Kuantum mekaniği aynen klasik mekanik gibi bir parçacığın -h^2/2md^2Y/dt^2 +VY = ihdY/dt fizik kuralı çerçevesinde hareketini inceler. Ve yine aynı şekilde kuantum fiziği, klasik fizikten sonra ele alınan tüm konuları, kuantum sistemleri, kuantum istatistiği, temel kuvvetler, atom altı ve temel parçacık fiziği, laserler gibi konuları içerir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 9, 2008 Daha önce yukardakine yakın ama henüz kuantum mekaniği almamışlık kokan şu sorumu yapmışım said: quantum fiziğiyle quantum mekaniği arasındaki fark ise daha ziyade klasik fizik ile klasik mekanik arasındaki fark gibi geliyor bana. klasik fizik hem elektromanyetizmayı, hem termodinamiği hem dinamiği içerir. Yani bir nevi modern çağ öncesi geliştirilmiş fizik konuları. klasik mekanik ise sadece mekaniği hesapsal sistemlerine değinir. quantum fiziği de aslında bir nevi modern fizik demek. quantum mekaniği ise atom ve altı parçacıklarda vs yapılacak hesaplarda gereken hesap sistemlerine dayanıyor. Gelişme var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PederRamirez Mesaj tarihi: Kasım 10, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 10, 2008 Ardeth said: Kuantum mekaniği aynen klasik mekanik gibi bir parçacığın -h^2/2md^2Y/dt^2 +VY = ihdY/dt fizik kuralı çerçevesinde hareketini inceler. Ardethin dedikleri gayet doğru fakat , biraz düşününce aklınıza bir soru işareti takılır. Foton,nötrino gibi parçacıkları mutlaka duymuşsunuzdur, bunların kütlesi sıfırdır (m=0). Yani yukardaki (-h^2/2md^2Y/dt^2 +VY = ihdY/dt) denklemi m=0 için patlar. Bu olay lisansta yukardaki denklemi görüpte (schrödinger denk) sevinen bir öğrenci için büyük hayal kırıklığı, çünkü en ilginç olabilecek parçacıkları inceleyemiyorsunuz. Aslında bu denklemde daha büyük teknik bir problem var. Denklem Lorentz dönüşümleri altında invaryant değil (hatta klasik quantum mekaniğinde gözlemci lafı bile geçmez) , basitçe söylersek Einsteinın meşhur özel relativite teorisine uymuyor. Neyse lafı fazla uzatmiyim bunun üstesinden gelmek için Klein-Gordon denklemi kullanılmış Ama bu denklemde yeterli olmuyor çünkü bu da problemli, oturup bi olayın olasılığını hesaplarsanız negatif değerler elde edebiliyorsunuz. (probability density) ki buda gayet saçma :). Dirac bunu gördükten sonra çözümü yaklaşık 1 sene sonra 1928'de bulur. Tabi her zamanki gibi fizikçilere bu da yetmeyecek (bu denkleminde kendine ait sorunları var) , ve quantum field theory denen güzelliğe yelken açarlar. Bu yüzden fizik öğrenimi biraz saçmadır önce yanlışını öğrenirsiniz ,sonra biraz düzeltimişini sonra biraz daha bu böyle gider. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar