Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ram Tavsiyesi

ZaugnaKhaldun

Öne çıkan mesajlar

PrudenT'e katılıyorum. Hatta ram'in part numarasına bak. Ram'in arkasındaki sticker'da yazar, ama CPU-Z adlı programla da bulabilirsin (yada Everest vb). Bulabilirsen tıpatıp aynısından al, ilerde çıkacak binbir uyumsuzluğu kökünden temizlersin.

Aynı part numarasına sahip ram bulamazsan aynı markaya, aynı bandwidth'e (667MHz/800MHz vb) ve aynı zamanlamalara (CL4/CL5 vb) sahip bir ram al.

Onu da bulamazsan, ayna marka ve aynı zamanlamalara sahip bir ram al. Bandwidth daha yüksek olabilir. Ama bandwidth'e boşa para vermiş olacaksın çünkü düşük olanın seviyesinde çalışacak.

Aynı marka bulman hiç mümkün değilse bandwidth ve zamanlama aynı olsun bari.

Ayrıca http://www.memtest.org/download/2.01/memtest86+-2.01.iso.zip adresinden Memtest86+ programını indir. ISO'yu bir CD'ye yaz. Yeni ram'i takıp (gerekliyse bios ayarlarını yaptıktan sonra) 2 kere baştan sona test et ram'leri (2 pass boyunca).

Yaklaşık 1 - 1.5 saat boyunca stres testine sokmuş oluyorsun. Hata yoksa hayırlı olsun. Hata çıktıysa (ayarları doğru olmasına rağmen) başka bir ram ile değişmeni tavsiye ederim. O yüzden güvenli bir yerden alman iyi olur, değişmekte sorun çıkarmasınlar diye.

Sosyal ağlarda paylaş

Ram üstünde bir etiket olacak. Model numarasında hem kapasitesi, hem bandwidth'i, hem de zamanlamaları yazar genelde. Benimki CM2X2048-6400C4DHX mesela. Burda 2048 2GB olduğunu, 6400 800MHz olduğunu C4 ise zamanlamasının 4/4/4/12 olduğunu gösteriyor. Diğer harfler de tam olarak hangi seriden olduğunu anlamaya yarıyor.

Aşağı yukarı şöyle bir şey olması lazım (altı mavi çizili olan):

Sosyal ağlarda paylaş

O zaman ayni modeli bulman zor zaten.

1GB 667MHz CL5 DDR2 al. Markayi salla. Uyumsuzluk cikarsa geri götürebilecegin bir yerden al mümkünse. Taktiktan sonra Memtest86+ ile 1 saat kadar test et.

Not: Dual channel calismasi icin anakarttaki ayni renkteki yuvalara takman lazim. Renk yoksa anakart kitapcigina bakarsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Eski makineyi su sekilde üc sene kullandim ben:

512MB markasiz 333MHz kolpa DDR ram
512MB infineon 400MHz dandik kalite DDR ram
1GB PIY 400MHz orta kalite DDR ram

Sanirim hepsinin zamanlamalari da farkliydi. Gayet de iyi calisiyordu bilgisayar. Illa da uyumsuzluk olacak diye bir sey yok yani. Kingston, Mushkin, Corsair, OCZ, Twinmos falan güzeldir. Ama onlarin da baska marka ram'lerde uyumsuzluk cikardigi olmuyor degil.
Sosyal ağlarda paylaş

• 6 ay sonra ...
Selamlar,

Şimdi şöyle bir sorunum var:

Kingston 1 GB DDR2 667 MHz CL5

ram aldım.

Ancak özellikler tutunca pek dikkat etmemişim; almış olduğum ramin uzunluğu, bilgisayarımdaki ram in yarısı kadar. Haliyle yerleştirmeye de çekindim, çünkü bu ram e uyacak kısa slot da göremedim bilgisayarda.

Nasıl çözerim bu sorunu, bu ram bilgisayara takılıp çalıştırılabilir mi yoksa değiştirmem mi lazım?
Sosyal ağlarda paylaş

ZaugnaKhaldun said:
Ancak özellikler tutunca pek dikkat etmemişim; almış olduğum ramin uzunluğu, bilgisayarımdaki ram in yarısı kadar. Haliyle yerleştirmeye de çekindim, çünkü bu ram e uyacak kısa slot da göremedim bilgisayarda.

Nasıl çözerim bu sorunu, bu ram bilgisayara takılıp çalıştırılabilir mi yoksa değiştirmem mi lazım?

Dostum bir de bunu dene;

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...