Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ABD düşmanımızı tanımamıza izin vermiyormuş


elaidi

Öne çıkan mesajlar

Bu da Fatih Çekirge'den. Bilmeniz gerekir diye düşündüm başka topic açmayayım bari bundan sonra sfsd

YILLARDIR süren bir çalışma... Bir arayış. Bir beklenti... Soru şu:

Fatih ÇEKİRGE YAZIYOR


- ABD’den alınacak 30 adet F-16 savaş uçağına "milli yazılım" takılacak mı? Yoksa ITT denilen ABD’nin hazır cihazı mı takılacak?

Bu soru Türkiye’nin savunma sistemleri açısından hayati bir önem taşıyor. Türkiye 20 yıldır "milli yazılım" için çalışıyor. Acaba son olarak alınacak 30 adet F-16’ya milli yazılım yüklenebilecek mi? İşte cevap:

- Hayır.

- Neden?

- Çünkü ABD Türkiye’ye izin vermiyor.

- Peki milli yazılım ne demek?

- Milli yazılım F-16’ların elektronik harp sistemlerinde kimin dost kimin düşman olduğunu ayırt etmeye yarıyor. Eğer ABD’nin taktığı yazılımı kullanırsanız, o uçağın savaş sistemi kimin dost kimin düşman olduğunu o cihaza göre tanıyor. Ve ona göre savaş sistemi çalışıyor. Yani bir uçağı dost olarak algılarsa pilot ne yaparsa yapsın ateş etmiyor.

KARIŞIKLIK OLURMUŞ Önceki gün "milli yazılım"la ilgili olarak soruyorum:

- 30 adet F-16’ya milli yazılım yüklenip yüklenmeyeceği konusu ne oldu? Karar Başbakan Tayip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’a kalmıştı. Ne oldu?

En yetkili ağızdan cevap:

- ABD milli yazılım yüklenmesine karşı çıktı.

- Gerekçesi ne?

- Hazırladıkları sistemde karışıklar meydana gelebilirmiş.

- Eğer ısrar edersek ne olur?

- Daha önce helikopter ihalesinde ısrar ettik. ABD bu yüzden ihaleye katılmadı. Bu durumda F-16’ları satmayabilir. Aslında bu yazılım var. Ama ABD takılmasına izin vermiyor.

Evet manzara bu...

BİR KORKU OYUNU Yani biz bir yanda Kuzey Irak’ta başarılı vuruşlar yapıyoruz. Diğer yanda vuracağımız hedeflerin belirlenmesinde ya da örneğin havada kimin dost kimin düşman olduğunun tespitinde "milli bir süzgeç" gerçekleştiremiyoruz. Örneğin Ege’de yüzlerce kez Yunan jetleriyle Türk jetleri it dalaşı yaptılar. Milli yazılım olmadığı için Yunan ve Türk jetleri birbirlerini düşman olarak algılayamıyor. ABD’nin taktığı cihazda Yunan jeti NATO gücü olarak dost gözüküyor. Bu yüzden "it dalaşı" oluyor... Birbirine ateş edemeyen iki ülkenin jetleri yıllardır böyle "dalaşıp" duruyorlar. Peki bu bir oyun mu? Evet oyun... Milyarlarca dolarlık bir "korku oyunu"...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aselsan da 10yıl görev yapan emekli Aytekin Ziylan röpörtajından bir parça.


* Üç mühendisin görev aldığı F-16 uçaklarında dost-düşman tanımlamasını yapan proje neleri içeriyor?
Silahlı kuvvetlere dost-düşmanı ayırma sistemini ilk Netaş firması sattı. ASELSAN da bu konuda sonradan çalışmalar yaptı. Sistem, füze gelmesi halinde pilota saldırıyı haber veriyor. Füzeyi de yanıltıyor. Sistem, yüklenen verilerle düşman uçaklarını hemen ayırıyor. Eğer bunun yazılımını kendiniz yapmayıp başkasından alırsanız Irak'a yaptıkları gibi virüs koyabilirler. O virüse de savaş halinde sinyal yollayarak sistemi devre dışı bırakabilirler.

* Amerika, virüsü her silaha uygulayabilir mi?
Yazılım olan her yere uygulayabilirler. Bu nedenle yabancılardan alınan silahlara güvenilmez.

ABD yazılım yapmamızı önledi

ABD veya başka bir ülke, hiç ASELSAN'ın silah teknolojisi geliştirmesine engel olmaya çalıştı mı?
Yabancı firmalar Türkiye'ye silah satmak istiyor. Dolayısıyla ASELSAN onlar için rakip. Bu bakımdan bazı engellemeler oldu. Mesela Körfez Savaşı devam ederken bir silahın üretiminde kullanılacak parçaların temininde güçlük çekildi, parçayı vermediler. İngiltere "Savaş sahası satamayız" dedi.

* Ölümleri Meclis gündemine getiren siyasi partiler, hükümete bunların teknoloji kaçakçılığıyla ilgili olup olmadığını sordu... Bakın bu sistemler ve projeler Amerika'nın elinde de var. Olmasa bile mühendisleri öldürmelerine gerek yok. Birkaç yıl önce ATAK helikopterleri ihalesi vardı. İhale şartnamesinde görev bilgisayarının Türkiye'de yapılacağı yazılıyordu. İhaleyi bir Amerikan firması kazandı. Şartnamede yazılmasına karşın Amerika hükümeti "Hayır görev bilgisayarı benden hazır alınacak" dedi. Geliştirmemize engel oldu. Sonra gidip de görev bilgisayarını yapacak mühendisleri öldürmediler.

röpörtajın tamamı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...