Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Devlet üniversiteleri paralı olmalı"

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Sonuçta ÖSS'yi yeterli bulmamış arkadaş seviye belirlemek için ve herkes hak verir herhalde ona; öyle ya,bir tek sınavla insanın seviyesi nasıl bulunur. Ancak daha iyi bir sistem oturtmak zor olur. Öğretimde belirli bir kalite yakalanmadan okul notuyla girmek de anlamsız kaçar.

Bizden saçma örnekler de var. Mesela, İsviçre'de ilköğretimde zekası belirleniyor insanların ve ona göre en alt gruptaysan asla üniversiteye gidemiyorsun tarım işçisi falan oluyorsun.
Mesaj tarihi:
universiteyi paralı yapan kadar cocuk doğurmayı paralı yapalım, bebek başı 10bin euro, kız olursa 9 bin dolar(pozitif ayrımcılık)
ne universiteye girememe ne de işsizlik sorunu olur

sorun herkesin üniversite bitirmesi değil ki arz-talep dengesi
sonra bitirmeyene adam gibi işsizlik maaşı bağlayabilecek misin

sonra diyelim ki herkes parasını verebilcek konuma geldi(zaten en kötü durumdaki bile bir şekilde o borcun altına girer yani korkmadan) mevcut kontenjan dolmuş olcak değişcek ki
maksat para toplamaksa, devletten alıp, uniye vermiş olcaksın, borç yine aynı olcak, devlette para yoksa burs da veremez
sonra bu parayı aldın mı devlet üniye para vercek mi
son olarak bir kerelik 10bin ytl üninin 4-7 sene o oğrenciye sağlıyacaklarını finanse edebilir mi?
alcaksan adam gibi para al.

sonuç olarak devlet versin
Mesaj tarihi:
acikcasi 7 sene devletin okulunda okuyan adam suluktur devlet icin

benim vergilerimle olan okulu kimse zevkine kullanamaz , esas bagis budur. En fazla 1 sene verilmeli daha fazlasi yazik
Mesaj tarihi:
matama said:

Sonra universitelere para verenler okuyacak sadece parayla secilecek diye birsey okumadim ben kendinizce yine ayni gazdasiniz. Bir kere yine sinav veya baska sistemle ayrilacak, dunyanin her yerinde boyle bu zaten.

Fakir zengin ayirtma olmadan takunyanla alakasi olmadan rahat kredi verilecektir zaten. Bunda cok ta bir zorluk yok. Kaldiki universitelere gelen kaynakla universitelerin ne kadar ilerleyecegini soylemeye gerek yok, kaldiki 10 sene 20 sene ucuz faizli krediyi odemeninde o kadar abartilacak bir yani yok.

saçma sapan konuşmuşsun. o sınavlarda fakir bir öğrencinin iyi bir okula girmesi için 360 puan ypaması gerekirken bir angut, sırf zengin olduğu için yarısı kadar puanla özel okulda aynı bölümü okuyor, üzerine bir de iş buluyor çalışıyor zenginliğine zenginlik katıyor. bu mantalite devam ederse arjantinden zerre farkımız kalmicak ekonomik açıdan. farkediyorsanız zenginler gittikçe zenginleşiyor, fakirlerse tamamen fakirleşiyor. orta sınıf diye bişey kalmadı lan.
Mesaj tarihi:
matama said:
acikcasi 7 sene devletin okulunda okuyan adam suluktur devlet icin

benim vergilerimle olan okulu kimse zevkine kullanamaz , esas bagis budur. En fazla 1 sene verilmeli daha fazlasi yazik

Makina Mühendisliği'nden haberin yok sanırım? 4 senede bitirenlere Allah diyoruz, 6 sene normali.
Mesaj tarihi:
Çok komiksiniz 7 sene okuyan adam sülükse o zaman; din işlerine hiç para ayırmalayalım, engellilere hiç para ayırmayalım nasıl olsa sülükler, sonra sağlık sistemi baştan sona özelleşmeli başkasının sağlığından bana ne sülüklük yapmasın bana.

Hayır ekonomik liberalizm'i severim ama gözünüzü seveyim bi türkiyenin durumuna bakın sonra bu politikaları entegre etmek mümkün mü değil mi onu düşünün.
Mesaj tarihi:
ahah sülük muhabbeti efsaneymiş. yakınan arkadaşlar vergi rekortmeni galiba? hepimizi onlar okutuyo, minnettarız.

harç ödüyoruz arkadaşlarım. okulu uzattıkça bu ödediğimiz harç da artıyo, öyle sen ödüyosun da ben okuyorum gibi bişey yok. kaldı ki hayat benim hayatım ister 4 senede bitiririm ister 7 senede, kimsenin okumasına mani olmuyorum, çünkü bir devlet üniverstesinde 7 sene boyunca okumak, devletin ve üniverstenin bana tanıdığı yasal haktır. 7 senede bitiremezsen zaten atıyolar o da ayrı.

eğitim sistemini düzeltmek için de önce şööyylle toplu bi kalkınma yapmak lazım, ekonomi düzelmeden eğitim sistemi düzelmez/düzelemez.
Mesaj tarihi:
ya

"bu dersten sadece %5 geçecek" mantığıyla çalışan profesörler var, o yüzden 4 senede mezun olma zorunluluğu saçma tabii türkiye için. o tür profesörlere bi "sen nabin" demek lazım, onu demeden önce öyle bir zorunluluk olamaz.
Mesaj tarihi:
bu arada jadelith iyi hatirlatmis
ortalamasi 8 olan bi derste 40 altini birakirim diyen ogretmen suluktur
maasini aliyor bi bok oretmiyor buna ragmen bide herkesi birakiyodur
o dersten kalan ogrenci deil
Mesaj tarihi:
sir said:
ahah sülük muhabbeti efsaneymiş. yakınan arkadaşlar vergi rekortmeni galiba? hepimizi onlar okutuyo, minnettarız.

harç ödüyoruz arkadaşlarım. okulu uzattıkça bu ödediğimiz harç da artıyo, öyle sen ödüyosun da ben okuyorum gibi bişey yok. kaldı ki hayat benim hayatım ister 4 senede bitiririm ister 7 senede, kimsenin okumasına mani olmuyorum, çünkü bir devlet üniverstesinde 7 sene boyunca okumak, devletin ve üniverstenin bana tanıdığı yasal haktır. 7 senede bitiremezsen zaten atıyolar o da ayrı.

eğitim sistemini düzeltmek için de önce şööyylle toplu bi kalkınma yapmak lazım, ekonomi düzelmeden eğitim sistemi düzelmez/düzelemez.

vergi rekortmenliğiyle alakası yok. sen benden 5 kuruş da çalsan 50 milyon da, hırsızsındır. ne kadar çaldığını tartışmıyoruz bazılarının, sadece çalındığını söylüyorum.

eğer zeka seviyenle 24 saat çalışmadan adam gibi çalışarak 4 senede mezun olabiliyosan (oha cümleye bak), olman gerekir. 7 sene okumak senin hakkın olmamalı, bu yasa da bu hakkını değiştirecek. onu tartışıyoruz zaten farkettiysen.

ayrıca eğitim düzelmeden ekonomi düzelemez asıl, insan kapitali geyiği :)
Mesaj tarihi:
abi bi de 7 sene olunca bizim uniye ne zararımız oluyor ki
sınıfta kalabalık etmiyoz cafelere gidiyoruz
kalorifer desen zaten yanıcak
hocaları meşgul etmiyoruz
kantinin gelirini arttırıyoruz
kampüsü kalablık gösteriyoruz e daha ne olsun
bir fazladan sınav kağıdı dağıtıyorlar o kadar
Mesaj tarihi:
ide jadelith bu yasa
zengine koymucak ki

benim babam allah razi olsun okul 10 milyarda olsa beni 7 sene okuturdu
100 milyonda
bu yasa fakire
kurken calisana
kula gitmek icin calismasi gereken koyck
yoksa bana ne koycak
babam saolsun
Mesaj tarihi:
çalışan ve ihtiyacı olan insanlara burs verilsin diyor adam, ben onu düşünerek konuşuyorum hep. yasa nasıl çıkar bilemem tabii; ben sadece olayın genel olarak mantıklı olduğunu savunuyorum.

ayrıca zenginden para alınırsa daha fazla ihtiyacı olana burs verilebilir vs.

yani zenginden para alınmasını savunuyorum ben. dediğim gibi porscheli biri sadece harç ödeyerek okumamalı, playstation 3 ünün yanına xbox360 alacağına üniversitesine para ödemeli : )
Mesaj tarihi:
ya nası olmamalı anlayamıyorum, belki bi yandan çalışıyorum, part-time işim var, belki ailemin durumu müsait değil..hayır belki daha iyi ortalamayla mezun olmak istiyorum, çift dikiş okuyup daha iyi öğrenmek istiyorum?

iyi o zaman sokakta da boş boş dolaşmayalım, o kaldırımları da senin verginle yapıyolar tey gidi..
Mesaj tarihi:
hiç ödeyemiyorsa %100 burs da var.

amerikada üniversite okudum. part time çalışıp 4 senede bitiren bir arkadaşım vardı. cuma cumartesi müşterilere apartman gezdirip fıstık gibi ortalama getiriyordu.

üzgünüm ama ailesi %100 burstan sonra bile para ödeyemiyorsa çocuğa, çocuğun çok çalışması gerekiyor. dediğim gibi yapanlar var, imkansız değil, ama zor.

tabii bu amerikan sistemi. böyle olacak diye bir zorunluluk yok, yasa taslağı filan yok ortada zaten havayı tartışıyorum şu anda. yani o kadar zor durumda olanlara harçlık verilebilir, üniversite içinde iş verilebilir (amerikada o da var, ne kadar burs aldığına bakıp ona göre saatte 10 dolar filan ödeyen iş veriyorlar).

bu yasaya bakıp "benim emekçi milletim" (engin ardıçtan çaldım eet) demeye gerek yok, o anlama gelmiyo zaten.
Mesaj tarihi:
sonuna kadar destekliyorum.

kapitalizm kurbanları zerre kadar umrumda olmaz, fakirsen fakirsin, daha başarılı aileden gelen okusun.

Hem herşey üniversiteyle bitmiyo ki, başarılı olabilecek adam her şekilde olur, her yol mübahtır, profesyonel dolandırıcılık yapsın sdfsd
Mesaj tarihi:
KahnX said:
sonuna kadar destekliyorum.
Hem herşey üniversiteyle bitmiyo ki, başarılı olabilecek adam her şekilde olur

arkadaş kastetmedi galba(emin değilim ama) çok doğru bi laf bence.
çok kılişe(aradaki 'ı' harfi önemli) bir örnek olcak ama sakıp sabancı var yani. daha aramızdan bi örnek verirdimde bilindik bi örnek vermek istedim. amaç paraysa kazanmasını bilen hertürlü kazanıyor.
kabaca hesap yaparsak zaten basit bi işte çalışan 750 ytl fln alıyor makine müh. kuzenim başladı işe 1250 alıyor(ytu mezunu) yukarda bi arkadaş yazmış ortalama 6 yılda bitiyor diye. hesap edersek o 6 yıl okumak yerine çalışarak 55 milyar para yapılabilir. kafası çalışan bi adamsa o 55 milyar lira ile kendi işini kurup gerekirse o makine mühendisi gibi 10 tanesini yanında çalıştırır. ki ilk okul mezunu olupta yanında ne mühendisler ne doktorlar çalışmak isteyipte yanında çalıştırmayan partonlar mevcuttur/değildir diyen yalan söyler.
Mesaj tarihi:
Joker üniversite mezunu musun bilmiyorum ama iyice saçmalamışsın son mesajınla. Sakıp Sabancı demişsin. O tür adamlar çok zeki ve çalışkan oldukları için değil Cumhuriyet'in ilk yıllarında ülkede atılım yapılması için özel sektöre verilen tavizler sayesinde bu hale geldiler. Geri kalan cümlelerin klasik goygoyculuk, çalışırsan olur vs. Klasik amerikan felsefesi: İnanırsan olur!

Akraban 1.250ytl alıyor demişsin bir de. Mezun olan çoğu arkadaşım şu an 800 lira maaşla çalışıyorlar ve başka yapabilecekleri birşey yok.

Ama yavaş yavaş çözüyorum matama ve senin gibilerin olayını. Bir kitapta yazdığı gibi saray soytarıları kraldan daha fazla kralcı olurlar, uşak efendi ilişkisinin kaçınılmaz kuralıdır.
Mesaj tarihi:
okullari parali yapicaklarina , önce içi boş olan universite sistemi değişsin. 10 kere bir sınava girmek, sınavdan bir gün önce çalışmak , test sisteminin olduğu universiteler , hocalarla konusularak geçilen dersler , devam zorunluluğu diye birşey olmasi , yabanci dilde eğitim , liste uzarda uzar.

bide türkiyede okul parali olsa kimse ayni anda çalısıp okuyamaz, türkiye oyle bir imkan vermiyor.

bide öss var tabi üzerinde düşünülmesi gereken.
Mesaj tarihi:
yok cidden onu kastettim çok öz olduğu için açmadığım için sığ gözükmüştür belki düşüncem falan da, şakayla karışık gerçekten durum öyle.

355'le sabancıyı burslu kazanamassam dandik bi üniversitede de okumaya razıyım çünkü

bence şâşâlı bi şehrin sıradan sefiliyle bi köyün muhtarı arasında fark vardır,

olmadı iş hayatında yükseliriz? Hayat her zaman kendin yaratabileceğin fırsatlarla dolu sonuçta, hem üniversiteyi iyi biyere sağlama aldığında herşey ok mi zannediyosunuz, daha master var, ondan sonra staj bilmemne asker. Hayatı bence yaşamak istediğin gibi yaşamak en iyisi

Stay Hungry Stay Fool.
(Her kötü veya iyi durumda avantajları/dezavantajları farkedip başarıya ulaşmanın farklı alternatiflerini keşfetmek)
Mesaj tarihi:
Redeagle said:
Evet ya bencede parası olmayan ölsün, sonra hocanın kıllık yapıp bıraktığı bütün öğrencilerde okuldan atılsın.

Duygu sömürüsü kokuyo, abartıyosun

benim anneannem lise okumaktan ingilizce hocası yüzünden vazgeçmiş eve gelip babasına ben evde kalıcam demiş ve hayatı boyunca bulaşık yıkayan bi ev kadını olmuş. Ve yaptığı gurur yüzünden, ingilizcesi sınıfın en iyisi olmasına rağmen hoca onu aşşağılayıp notlarını zayıf verdiği için.

Ben hırslı insanın her türlü başarılı olabilicene inanıyorum.

kesinlikle yanıldığımı düşünmüyorum, ilkokulu okuyabilme imkanı veya üniversite sadece kulvarda düz gitmeni sağlayan alışılan bi başarılı yolu gibi bi sembol.

Hatta başarılı ticaret adamlarıyla başarılı mühendisleri karşılaştırıp kendi çapımda bi tez daha ileri sürecektim ama son dakikada hepsini silip vazgeçtim. Tartışma sapmasın iyice =)
Mesaj tarihi:
Bak pek aziz dostum,
ilk önce bi üslubuna dikkat et, hergün cıgara içtiğin adamla konuşuyormuşsunuz gibi konuşma hakkını sana verdiğimi farketmedim. Nezaket kısmını bi kenara bırakıpta, laf sokma sokuşturma aşamasını geçersek, benim babamda aynı yollardan geçti diyip özetleyebilirim durumu sanırım. ve eminolki babam cumhuriyetten flnda kalmadı gayet gençtir :) (mümkün mertebe içerisinde) ve 1250 ytl alıyor diyerek ben bi durum belirtmek istemedim 800 alması o zmn diğer iş kollarını ya daha güçlü yapar yada o üni mezunu arkadaşlar hoş ve boş arkadaşlar, eğer lifestyleları gereği bu şekilde takılmıyorda hayat onları bu yola ittiyse hoş ve boş arkadaştan kazanacağın boşluktan başka bişi değildir. beni çözdüğünü iddaa ediyorsun gülmeye dahi gerek duymuyorum. kimsenin lafını pekiştirmek gibi bi gayem yok. ki bihassa sıradışı yazılarım ve düşüncelerim olduğunu düşünüyorum, bi çok kişi anlayamadı bu zamana kadar ben ölsem üstüne kitabım çıksa yine anlamazlar ve zaten anlamasalar daha iyi. anlayanlar kafidir.

tamammı canımın içi.
  • Yeni Oluştur...