Cintonik Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Hep merak etmişimdir böyle bi ölçü olayı varmı göz için (= Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jedi Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 yok edit: varmış. 105mp miş.hesaplamışlar. edit2: baska bi kaynakta 324mp, baska bi yerde de 500mp küsür hesaplamışlar. euhe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 http://en.wikipedia.org/wiki/Human_eye#Equivalent_resolution A maximum resolution of the human eye in good light of 1.6 minute of arc per line pair will correspond to 1.25 lines per minute of arc. Assuming two pixels per line pair (one pixel per line) and a square field of 120 degrees, this would be equivalent to approximately 120×60×1.25 = 9000 pixels in each of the X and Y dimensions, or about 81 megapixels.[citation needed] However, the human eye itself has only a small spot of sharp vision in the middle of the retina, the fovea centralis, the rest of the field of view being progressively lower resolution as it gets further from the fovea. The angle of the sharp vision being just a few degrees in the middle of the view, the sharp area thus barely achieves even a single megapixel resolution. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Tabi wikipedia da tanrı değil google'a human eye resolution yazarak bu konuyla ilgili bilgiler bulabilirsin ama arkadaşın da başına geldiği gibi bulduğun bilgilerin birbirinden farklı olması olası :) Sanırım sorun tabi insanın bakış açısındaki ne kadar katı açıyı (solid angle :p) net olarak gördüğü, ve bir pikselin büyüklüğü gibi konularda ortaya çıkıyor. Wikipedia'da dediği gibi, bir yazıda herhangi bir yere parmağınızı koyun, ve parmağınıza odaklanarak parmağınızın 4cm ötesindeki yazıları okumaya çalışın pek okuyamıyorsunuz. Ama bir fotoğraf makinasını oraya odaklasanız bile, tüm yazıyı net bir şekilde çekmeniz mümkün olabilir, ışığa vs göre. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Şimdi şöyle bir durum var Piksel dediğin şeyi sen digital sinyalleri ölçülendirmek için söylersin. LCD ekranın,digital fotograf makinen birer birer noktalama mantığıyla çalışır her nokta belirli bir renktir,bunların çok olması netliği arttırır. Göz analog bir alet,sonsuz megapiksel demek lazım onun için. Sonuçta doğada sonsuz renk var, Bizim algılayabileceğimiz renk aralığı için bile sonsuz renk var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Senin dediğin çok teorik bir yaklaşım olmuş frekans olarak 380 ile 750 arasını görüyoruz bu aralıktada belki sonsuz frekans var ama 410.0 ile 410.0000001 frekansları ayrı renk olarak görmek çok da uygulanabilir bir mantık olmayabilir d: İnsanların da gözünün hassaslığını bu noktada dikkate almak lazım, aynen odak noktasının etrafında ne kadar derecelik bir katı açıyı net gördüğü gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redogski Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 peki gözümüzün kontrast oranı kaç? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Qui Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 Gözünüzün algıladığı ile sizin gördükleriniz aynı şeyler değil. Retinada görüntüyü algılayan iki çeşit hücre var: Rod ve koni. Bütün göze yayılmış olarak bulunuyorlar ama gözün asıl net gören kısmı olan Fovea Centralis dışında seyrekleşiyorlar. Bütün retina üzerinde 120 milyon civarlarında rod, 6 milyon civarlarında da koni hücreler var. Bu sayılara göre ortalama bi MP hesabı yapabilirsiniz ancak gerçek o kadar basit değil. Görüntünün 15 derecelik kısmı keskin görüntüyü aldığınız kısım. Burası Fovea'ya tekabül ediyor ve görüntüden sorumlu hücreler sıkı sıkıya paketli duran 30 bin adet konik hücre. Yani MP hesabı retinanın inceledğiniz kısmına göre değişiyor. Ama ilk cümlede dediğim gibi gözün görüdüğü ile beynin gördüğü aynı değil. Bu da ne demek? Göz gördükten sonra görüntü girdisi beynin çeşitli bölgelerinde karmaşık bir işleme ve algı sürecinden geçiyor. Kuru girdi sizin merkezi sisteminiz tarafından zenginleştiriliyor bi bakıma. Örneğin beyin baktığınız ama göremediğiniz yerleri tamamlıyor, rötuşluyor. Yani beynin elinde bir photoshop var. Özetle gözü MP hesabı ile basite indirgemek haksızlık olur kanaatimce. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 photoshop kısmı güzelmiş biyolojik bir açıklaması var mı onun d: leonardo da vinci'nin mona lisa'sı içinde kullandığı flu teknik sayesinde göz ve ağız kenalarındaki ifadeleri her gören kendi kafasında tamamlıyor falan filan diyordu. bir de tabi bundan yararlanan ilüzyonlar var, bilirsiniz hani düz çizgileri yamukmuş gibi falan görüyoruz ya da hareketsiz nesneleri hareket ediyormuş gibi. yani burdan da yanıltılabilir ve kesin tanımlı bazı özelliklere sahip olduğunu çıkarabiliriz bu biyolojik olayın d: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Qui Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 Pratik bir deneyi vardı bunun. Optik sinirin gözden çıktığı bölgede herhangi bir duysal hücre olamadığı için kara bir nokta oluşuyor görüntünüzde. Ama bunu hiçbir zaman fark etmiyoruz çünkü beyin çevredeki renkleri ve desenleri kullanarak tamamlıyor. Nasıl yapıldığını tam olarak hatırlamıyorum ama kör noktayı görmeyi sağlayan konsantrasyona dayalı bir teknik vardı. Bunu yaptıktan sonra düz bir zemine baktığınızda yavaş yavaş tamamlandığını görebiliyordunuz. İnternette bir yerler vardır mutlaka. Görme eyleminin gözden sonrasındaki herşey için bir biyolojik açıklama var elbette ama fazla üst düzey kalır bu forum için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 Hmm dediğin şeyi hatırlar gibi oldum ben de nette bir yerde görmüştüm d: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Yalnız Qui'nin söyledikleri çok enteresanmış, ne kadar basit düşündüğümüzü farkettim okuyunca. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 bizim işlemci sağlam ya =). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daesu Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Asteroth said: Yalnız Qui'nin söyledikleri çok enteresanmış, ne kadar basit düşündüğümüzü farkettim okuyunca. +1 quibab süpersin bilmek dışında anlatmakta önemli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Evolve_2000 Mesaj tarihi: Aralık 25, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 25, 2007 gözümüz megapixel formatında olmadığından bunu megapixel cinsinden hesaplayabileceğimizi zannetmiyorum... fakat gözümüzin megapixel değil de hangi formatta olduğu bulunduktan sonra belki hesaplanabilir.. megacircle, megatriangle, herneyse... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KingOfLoss Mesaj tarihi: Ocak 8, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 8, 2008 gözün megapikseli hesaplanabilir zira biri demiş analog bir alet hesaplanamaz diye, fakat analog filmlerin de megapikseli vardır. Ayrıca gözün de görüntüyü algılarken noktacıklardan yararlanması gerekiyor. Doğada piskel olmayabilir ama bizim algımız farklı bişey. Ayrıca görüntü boyutunun değişmiyor olması aklınızı karıştırabilir ama önemli olan dpi'dır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Ocak 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 13, 2008 kör nokta olayını okuyunca gözüm kaşındı bir anda telaşa düştüm bazen bilmemek daha iyi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dunpeal Mesaj tarihi: Mart 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 18, 2008 bu soru fotograf makineleriyle insan gozunu karsilastirmak icin sorulduysa bence daha imba bi soru olarak insan gozunun auto focus ozelligi gelebilirdi. yani yaklasik 20 derecelik aciyi net goruyoruz ve bu acinin disinda kalan bolumler bizim icin photoshop diliyle blur gozukuyor. fakat kafamizi veya gozumuzu cevirdigimizde baktigimiz yer aninda netlesiyor. aninda degilse bile bunu olcebilecek hassaslikta bi alet var mi bilmiyorum. yarabbi bu nasi bi autofocus ozelligidir. fotograf hocamiz agizindan salyalar sacarak anlatmisti yoksa bu tip ayrintilara takilacak kadar sayko degilim eheh Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Jedi said: yok edit: varmış. 105mp miş.hesaplamışlar. edit2: baska bi kaynakta 324mp, baska bi yerde de 500mp küsür hesaplamışlar. euhe İnsan gözü için megapixel hesaplaması yapılması mümkün değil. En basitinden şunu diyebiliriz, megapixel dijital hesaplamalar için kullanılır. İşte bu yüzden "göz X megapixeldir" denilmesi mümkün değil. Dikkat ederseniz de kaynaklara göre mp değeri değişecektir. İki göze sahip her canlı, iki gözün görme alanlarının keşiştiği alan kadar görür. Hatta buna rağmen beynimizin baktığı alan tek bir harften bile ibaret olabilir. Dijital fotoğraf makinelerinin hepsi gördüğü alanı görür. 1 MP makine de aynı alanı görür, 100 MP makine de. Sadece dijital ortama çıkarttığın zaman fotoğrafı büyütme farkı vardır. Göz için MP hesaplaması yapmak, analog bir ortamın kaç 1 ve 0'dan oluştuğunu hesaplamaya benzer. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Slat Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Kör nokta olayını wikide deneyimleyebilirsiniz oha çok ilginçmiş hakkaten.. http://en.wikipedia.org/wiki/Blind_spot_(vision) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 en azından gözümüz hala cart megapiksel ile curt megapiksel arasındaki farkı anlayabiliyor. gözün kapasitesinin dot per inch (dpi) üzerinden hesaplanması daha mantıklı olur sanırım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eralph Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Slat said: Kör nokta olayını wikide deneyimleyebilirsiniz oha çok ilginçmiş hakkaten.. http://en.wikipedia.org/wiki/Blind_spot_(vision) linkte bende sondaki ")"i görmüyor eğer açamayan varsa sonuna parantez eklesin linkin. Ayrıca ohaa feci bişeymiş :S Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Anerchy Mesaj tarihi: Nisan 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2008 mp olarak bilmem fakat 24bin farkli rengi algilayabiliomu$ goz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eternalus Mesaj tarihi: Şubat 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 18, 2009 bugün yine geyiği döndü bunun, dur dedim paticikteki topiğe tekrar bakayım falan derken google de geze geze şu kör nokta testini buldum. bakın şaşırın efendim buyrun. http://www.lancelhoff.com/how-to-find-your-eyes-blind-spot/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reyou Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 yalniz bazi fotograf makineleri var benim gordugumden daha canli cekiyo lan, yesil daha bi yesil, mavi daha bi mavi :D senin gozlerin bozuk arkadas geyigine girmeyin, size cok kotu link atarim :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar