Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

linux hakkında ?

kingpin

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Windows'u silmen hızlandırmaz.

HD'ye yüklemen hızlandırır.

/ (ya da File System) diye geçen yer sistem dosyaları. C:Windows gibi.

/Home diye geçen yer kişisel dosyaların. Herşeyin için orayı kullanacaksın. Ayarların falan orada saklanacak(gizli dosyalar olarak). Tüm downloadların, müziklerin, filmlerin orada duracak.

Xfce kullanmadım ben ama elbet bir yerinden klavye değişiyordur. Beceremezsen haber ver config dosyalarından değiştiririz(/ da duranlardan).

Examples LiveCD'de var sadece. Kullanma kılavuzu gibi birşey.

Yavaş gelirse bu Fluxbuntu'yu yükle. Kendisi PII, PIII'lerde çalışmak için yapılmış bir masaüstü sistemi. Bu Ubuntu aslında / klasörü oluyor. O tek başına GUI'ler olmadan çok az kaynak tüketir, hatta neredeyse hiç tüketmez. Bunun üzerine KDE, Gnome(ben bunu kullanıyorum), Xfce(Şu an kullandığın), Enlightenment, Fluxbox gibi GUI'ler yüklersin. Bu GUI'ler sistemini, kullandığın programları değiştirmezler; sadece linux ile nasıl etkileşim kurduğunu, ekranda ne gördüğünü değiştirir, normalde terminal'den(bu dos ekranı gibi birşey) komut girerek ya da text dosyası olarak saklanan ayarları bir text editor ile değiştirerek yapman gereken şeyleri fareyle kolayca yapmanı sağlarlar. Kabuk olurlar yanı işletim sistemine.

KDE ve Gnome iyi bilgisayarlar için,
Xfce orta düzeyde bilgisarlar için,
Fluxbox eski bilgisayarlar için.

Enlightenment Xfce ile Fluxbox arasında bir yerde ama daha sağlam çalışmadığı için kullanma.
Sosyal ağlarda paylaş

Geç abiciğim doğasına ters bi kere madem başka makinada linux deniyorsun herşeyini ona göre ayarla geç artık ms bağımlılığını özgür bir dünyadasın keyfini çıkar ;)

PS: Linuxda sorunlarla boğuşmak çok zevklidir bozar bozar düzeltirsin bir zaman geçer bakmışsın işin erbabı olmuşsun senin için vazgeçilmez olmuş falan :)
Linux kullanan/deniyen adam okumak ve araştırmaya mecburdur bu yüzdende eğiticidir :D
Sosyal ağlarda paylaş

ms bagimlisi degilim abi hatta nefret ediyorum ama pidgin de oyle mukemmel bir program degil yani az cok eksigi var mesela avatar veya nick degisimi icin disconnect olman lazim aksi takdirde gozukmuyor karsi tarafta.

sisteme gelirsek bu zirt pirt sofware update buluyor arkadas windows bile bu kadar bulmamisti :P

o zaman sizden kisa bir liste istesem windowsta kullanilan populer programlarin alternatiflerini yazsaniz (zahmetli gibi gozukuyor :P)

firefox ta her seferinde fontlari ctrl + ile buyultmek zorunda miyim kapatip acilinca minicik cikiyor

klavye sorununu hala cozemedim.

update yapacakken admin sifresi sormasi cok hosuma gitti bensiz bi halt yapamazlar len hesabi :P

bir de baslangicta login olurken 3 farkli secenek vardi ne olduklarini hatirlamiyorum ama birini sectim :P

ps: sorularima tek tek cevap istiyorum efendim :D

edit: son olarak tabi simdilik pidgin icin hangi versiyonu dl etmem lazim ?
source
fedore core
CentOS RHEL
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Msn'ni aç ben sana yaptırayim hepsini. Önce Pidgin'i yüklemen lazım ama.

Menülerinden Terminal'i bulup aç.

Orada ;

sudo apt-get install pidgin

yaz. tamam. Bekliyorum. Özelden adresini yolla bir de de sen olduğunu anlayayim, kabul edeyim.
Sosyal ağlarda paylaş

evet tatilden dondum linux ile ugrasmaya devam edebiliriz yine :)
simdi gerge nin verdigi komut ile pigdin i install etmis bulunmaktayim yalinz her linux acilista pidgin de beraberinde aciliyor. bu versiyon windowsta kullandigim versiyondan biraz farkli bu programin baslangicta acilmamasini nerden sagliacz programin ayarlarindan mi ? kurcaladim ama bisey bulamadim.

ek olarak mum su linux icin uygun olan program listesini nasil aciyorduk onun komutunu soyler misin ?
Sosyal ağlarda paylaş

script /etc/init.d klasöründe bulunuyorsa ve başlangıçta çalışacak şekilde ayarlanmışsa o komutla kaldırabilirsin.

Ayrıca GUI ile Sessions'a da bak: http://www.howtogeek.com/howto/ubuntu/how-to-add-a-program-to-the-ubuntu-startup-list-after-login/

Edit: Liste ile kastın ne anlamadım tam. System -> Admin -> Synaptic Package Manager ile yükleyebileceğin yazılımların listesini açabiliyorsun onu diyorsan.
Sosyal ağlarda paylaş

Vistaya linux yüklemek ile kastının, vista yüklü bir makineye 2. işletim sistemi olarak linux yüklemek olduğunu varsayıyorum.

Linux yükleme CD/DVD'si ile boot ettiğin zaman harddisk'inin bir tarafında vista mı varmış, xp mi varmış bir farkı yok. Vista varken linux yüklemenin bir farkı da yok o yüzden. Sorunun nedir onu söylersen yardımcı olabiliriz belki.
Sosyal ağlarda paylaş

yahu adam linux bilmiyo siz niye adama kastırdınız böyle şeyler ?
eğer ram'in 128 den fazlaysa kur pardusu gir sitelerine (yaz google a çıkar bi dünya). türk newbieleri için yapıldı zaten pardus.

neyse ben anlamadım bu işten bişe. bi de madem zaten xp li makinen var. p3 te 98 felan barındırmanın manası yok bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:
Vistaya linux yüklemek ile kastının, vista yüklü bir makineye 2. işletim sistemi olarak linux yüklemek olduğunu varsayıyorum.

Linux yükleme CD/DVD'si ile boot ettiğin zaman harddisk'inin bir tarafında vista mı varmış, xp mi varmış bir farkı yok. Vista varken linux yüklemenin bir farkı da yok o yüzden. Sorunun nedir onu söylersen yardımcı olabiliriz belki.

aslında sorunumu başka başlık altında dile getirmiştim. kernel alive olayı. 7.10'u dene demiştin, onu da yaptım yine olmadı. ubuntu olmayınca pardusu taktım, ama o da olmuyor. cd yi takıp makinayı boot ediyorum. install seçeneğine tıkladığımda siyah ekran geliyor ve hiç bir ilerleme olmuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

bilgisayarın aşırı kasması üzerine ki kitlenmişti muhtemelen, reset e bastım basmaz olaydım. iptal oldu işletim sistemi. anlamsız hatalar vermeye başladı. kaldırmayı da bilmediğim için direkman 98 cd sini takıp boot ettim, kur otomatikman c: sürücüsünü formatladı temelli hoşaf oldu bilgisayar heh. şimdi kur.exe yi çalıştırıyorum paso sorun buluyor sorun gider e basıyorum gitmiyor falan dfds. ah linux bitirdin beni :P
Sosyal ağlarda paylaş

özür diliyorum öncelikle 2 hafta kdar geç kalmı$ım cevap yazmak için ama halen eski bir bilgisayara linux kursam ne olur sorusuna cevap arayan var ise Deli Linux (Desktop Light) bu konuda yardımcı olabilir.. KDE GNOME ya da Enlightenment kullanmadığı için kasmıyor da.. P1 üzerindeki denemeler ile ilgili SS ler sitesinde mevcuttu yanlı$ hatırlamıyorsam..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...