Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

'Türkler Orta Asya'dan gelmedi'


ombakkombak

Öne çıkan mesajlar

Sabah / ECEVİT KILIÇ said:
'Türkler Orta Asya'dan gelmedi'
Antropolog Timuçin Binder Anadolu'nun 1071 sonrasında Türkleştiği savına karşı çıkıyor..

10.12.2007 08:40
İTÜ öğretim üyesi, antropolog Timuçin Binder Anadolu'nun 1071 sonrasında Türkleştiği savına karşı çıkıyor: Buradaki insanın tarihi 40 bin yıl öncesine uzanıyor..

Genetik teknolojisindeki baş döndürücü gelişmeler sadece geçmişe değil geleceğe de ışık tutuyor. DNA moleküllerinin dizilişi pek çok kişi ve ulus için hayati öneme sahip "nereden geldim" sorusuna da yanıt veriyor. Ancak Türkiye'de bu konuda kapsamlı bir araştırma yok. Amerika ve Avrupa'da Oxford gibi birkaç üniversite ve yüklü bir ücret karşılığı bazı şirketler bireysel gen incelemesi yapıyor. Bir de National Geographic dergisinin devam ettirdiği "Genografi" projesi var. Bu merkezlere son dönemde Türkiye'den de başvurular yoğunlukta. Derginin ve ilgili şirketlerin sitesine girenler bir DNA numune paketi ve şifre alıyor. Ortalama olarak 100 ile 450 dolar arası bir ücret ödeniyor. Gönderilen paketteki çubukla ağız içinin bir bölümü kazınıyor ve çubuğun üzerindeki DNA numunesine hiç dokunulmadan gönderiliyor. Merkezde bu parça inceleniyor ve başvuranın atalarının nereden geldiği tespit ediliyor. Türklerle ilgili tüm bu genetik araştırmaların sonuçlarını yakından takip eden bir isim var: İTÜ İnsan ve Toplum Bilimi bölümü öğretim üyesi, antropolog Timuçin Binder. Kaliforniya Üniversitesi'nde antropoloji (İnsan kültürü, toplumu, biyolojisi üzerine araştırmalar yapan bilim dalı) eğitimi alan Binder, ardından tarih ve genetik bilimler üzerinden akademik çalışmalar yürüttü. Genetik miras tıbbın konusu olarak bilinse de antropolojinin ilgi alanına giriyor. Binder ile Türklerle ilgili genetik araştırmaların sonuçlarını konuştuk.

GELENLER YÜZDE 10-15
* Genetik araştırmaların Türklerle ilgili ortaya çıkardığı en büyük sonuç ne?
Türkiye'de yaşayan insanların büyük bölümünün 40 bin yıl önce de bu topraklarda yaşamış olmaları. Yani Türkler 1071 yılında Anadolu'ya gelmedi hatta 40 bin yıldır buradan kıpırdamamışlar. Bu topraklara aitler, Orta Asya'dan geldiği söylenenler buralı aslında.

* Orta Asya göçü olmadı mı?
Oldu ama gelenlerin sayısı çok az. Gen araştırmaları bugün Türkiye'de yaşayan insanların ne kadarının Orta Asya kökenli olduğunu ortaya çıkartıyor. Buna göre Türkiye'nin genetik yapısı tarih öncesi dönemde bugünkü şeklini alıyor.

* Göç edenler ne kadar az?
Bu rakam ortalama yüzde 10-15 civarında. Yani Orta Asya'dan bu topraklarda yaşayanların yüzde 10-15'i gelmiş ve nüfus yapısını da değiştirememişler. Hiç de Orta Asya'dan Anadolu'ya 'bir kısrak başı gibi uzanan' bir durum söz konusu değil. Orta Asya göçü bir efsane. Zaten gelen az sayıdaki insanın geni de çok daha kalabalık yerli toplulukların içinde kaybolmuş. Ayrıca gelenlerin Türk mü, İranlı mı veya Afgan mı olduğunu da bilmek çok zor.

* Neden zor?
Genetik araştırmada etnik bir tanımlama söz konusu değil. Genetik dağılımın araştırılması Türklerin kökenlerinin araştırılması anlamına gelmiyor. Çünkü 'Oğuz geni' veya 'Türk geni' diye bir şey yok. Genetik araştırma her insanın kökeniyle veya soyunun bugüne kadar nerelerde bulunduğuyla ilgili veriler taşıyor.

'TÜRKLÜK' KÜLTÜREL KİMLİK
* 'Türk geni yok' derken neyi kastediyorsunuz?
Türklük bizim ürettiğimiz kültürel kimlik. Aynı şekilde Yunanlılık da Ermenilik de bir kültürel tasarım ve kurgu. Türklük daha modern bir kavram ve son 200 yılın ürünü. Bugün bu topraklarda yaşayan insanların tarihi binlerce yıl önceden başlıyor. Yani herkese Türk diyemeyiz, Türklük bugünle ilgili. Kavramları biz icat ettik, herkese Türk dedik. Bizden öncekilerin kim olduğunu bilmiyoruz bile. Biz Uygurlara Türk diyoruz ama onlar kendilerine Türk demiyor. Etnik kimliklerden çıkarak bir şeylere ulaşmak çok zor. Türk olmak için Orta Asya'dan gelmek gerekmiyor. Türklük çok daha sonra oluşmuş bir kimlik. Göçle gelenler 1100'lü yıllarda "Danişmentname" adlı bir eser yazmışlar ama içinde Türk olduklarına dair tek bir kelime yok. Türk veya Türklük kelimesini ilk kullananlar yabancılar oluyor. Bir de Göktürkler kendilerine Türk demişler.

Resmi tarihi sorgulamak lazım

Göç edenlerin sayısı ve etkisi bu kadar az ise Özbeklerle, Kırgızlarla veya Türkmenlerle bağımız nereden geliyor?
Gen araştırmalarında çıkan sonuç Türkiye'de yaşayanların hiç de Türkmenlere, Özbeklere çok yakın olmadığıdır. Hatta uzak da diyebiliriz. Akrabalık ilişkisi anlamında ise Türkiye'de yaşayanların biyolojik olarak Orta Asya'yla bağlantısı yok. Sadece göç eden küçük bir grubun var. Eğer illa ki kan bağı olarak tanımlamak istenirse böyle bir kan bağı da yok.

* Türk Cumhuriyetler'iyle bir bağlantının olmaması bilinen veya resmi tarihe çok ters...
Evet, resmi tarih sorunlu. Gelişmeler de resmi tarihi çürütüyor ve bu durumu sorgulamamız gerekiyor. Çünkü genler Türkiye'de yaşayanlar ile Orta Asya'dakiler; Türkmenler, Özbekler arasında var olduğu söylenen biyolojik yakınlığı yalanlıyor. İnsanların kafasında bizim Türkmenlere, Özbeklere, Uygurlara hatta Moğollara yakın olduğumuz gibi yerleşik fikirler var. Buradan yola çıkınca sonuç şaşırtıcı oluyor.

* Bugün Türk dediğimiz insanlar Orta Asya göçünden önce de bu topraklarda yaşıyorlarsa o zaman bu coğrafyanın bilinmeyen bir tarihi daha yok mu?
Bu çok önemli. Orta Asya'dan göç etmeyen yüzde 85- 90'ın anlatılmayan öyküsü ve öyküleri var. Orta Asya göçünden önce Anadolu'da yaşayanların bizimle ilgisi yokmuş gibi başka topluluklar olarak gösteriliyor. Bizim atalarımız olarak gösterilmiyor. Onlar vardı ancak göçle birlikte biz gelince gittiler gibi anlatılıyor. Ama bu araştırmalar bunun öyle olmadığını gösteriyor. Onlar bizim atalarımız.

Anadolu'daki halk Yunan'a daha yakın

Peki, gen araştırmalarının sonucuna göre Türkler kimlere yakın?
İranlılar, Ürdünlüler, Yunanlılar, Süryaniler. Türkiye ile İran arasındaki genetik mesafe Türkiye ile Türkmenler arasındaki mesafeden daha az. Bunun nedeni de Türkiye'deki insanların hep bu coğrafyada yaşamış olması. Mesela Rusya'nın denetiminde olan ve Türkçe konuşan Tuva Türklerinin Türkiye'deki insanlarla genetik bağlantısı yok. Ancak Türkiye, İran ve Yunanistan genetik açıdan birbirlerine ayrılmaz biçimde çok yakın. Renklere vurursak Türkiye, Yunanistan, İran ve Ürdün aynı rengin farklı tonları. Ama doğuya doğru geçtiğiniz anda renk değişiyor. Türkiye'de yaşayanların kökeni Ortadoğu ve Akdeniz olarak çıkıyor. Yunanlılar, Ürdünlüler, İranlılar, Süryaniler ile yakınız ve akrabayız. Ama bu kesinlikle İranlıların soyundan geliyoruz ya da İranlılar bizim soyumuzdan geliyor anlamına gelmiyor. Genetik açıdan birbirine benzer bireyler rahatlıkla farklı etnik grupların üyeleri olabilirler. Bu farklılığın kaynağı genler değil, kültürel yaklaşımlar.

* Kürtler ve Ermeniler genetik olarak Türklere ne kadar yakın?
Kürtler de binlerce yıldır bu topraklarda. Ama bize İranlılardan ve Yunanlılardan daha uzak, Özbeklerden ise daha yakınlar. Ermenilerin durumunu tespit etmek çok zor çünkü tehcir olayı var. Ama genetik bağlantıya göre İranlılar, Yunanlılar ve Ürdünlülerden hatta Türkmenlerden bile daha uzaklar.

Türk-Kürt tartışması gen merakını artırıyor

Son dönemde gen araştırması yaptıran kişilerin sayısındaki artışı neye bağlıyorsunuz?
Çünkü insanlar bugüne kadar belli kategoriler içinde genellendiler. Herkese Türk veya Kürt denildi. Ama tarihe ilgi artınca sahip olunan kimlikle ilgili tatminsizlik yaşanmaya başlandı ve daha derine inme ihtiyacı hissedildi. Modern yaşamın getirdiği bir merak. Bir de gündemdeki Kürt, Türk ve Ermeni tartışmaları genetik meraka neden oluyor. Ama genetik araştırma yaptıranlar Amerika'da daha çok. Türkiye'de yeni başladı ve yoğun. Avrupa'da ise pek ilgi yok. Çünkü onlarda soyadların 600- 800 geçmişi var. Bu da bir belirginlik ortaya koyuyor.

* Gen araştırmalarının sonuçları ne kadar güvenilir?
Son derece güvenilir. Çünkü genler bir anlamda insanların kara kutusu. İnsanların son 60 veya 90 bin yılda izledikleri yollar saptanabiliyor. Daha önce eski insanların, tarihçilerin yazdıklarından yola çıkılıyordu. Genleri ise insanlar yazmıyor, insan etkisinden neredeyse bağımsız. Eleştiriler ancak yöntemler ve işlemlerde yapılabilecek hatalarla ilgili olabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Doğruluğunu iddia etmememle birlikte duyduğum bir şeyi söyleyeyim:Truva çöktüğünde orada kaçanlar Asya'ya göç etmiş ve sonra tekrar Anadoluya gelmişler...Konu hakkında çok geniş kapsamlı birşeyler söyleyemeyeceğim ama sadece bir duyum araştırmaktayım...

Bu yazınında bazı noktaları saçma geliyor..Ve şu anda kabul edilen 1071 tarihinin doğru olduğunu varsayarsak ;tabi ki genlerimiz yunan,ermeni,iranlılarınkine benzeyecek.Anadoluya gelindiğinden beri kendi içine kapalı bir yapı olmamıştır hiç bir zaman aksine hep etkileşim içinde olunmuştur..Kesinlikle genler arasında da olmuştur bu etkileşim : )...En büyük kanıt ise;Osmanlı İmparatorluğu...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tarihi bıçak gibi türkler yunanlar diye ayırmak ben ce çok yanlış.

kanada da bi akrabanız olabilir şimdi belkide hiç tanımadığınız ama aynı genlere sahip zaten evrimde de insanların farklılaşması (bütün dünya da) 100 km mesafede ki maymunlardan bile daha az gerisini siz hesap edin.

şimdi tarih te kesin diye birsey her zaman olmaz. bütün memeliler karada yaşar e o zaman balinaya memeli demeyelim mi

40.000 yıl önce buraya orta asyadan insanlar gelmiş yerleşmiş e o zaman türkleri 1071 de gelmedi mi diyelim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yazıyı okumadım ama bu tür tartışmaları biliyorum mö 4000 ler de hakkari civarlarında balballar var. o zaman türkleri mö 4000 de geldi diyelim.

yarın birisi çıkıp mö 7000 yılına ait türklere ait birsey bulsa o zaman 7000 diyelim böyle değiştirip duralım.

belki de bir kabile yüünden milyonlarca sayıdaki türkleri yeniden yazalım öylemi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

konuyu okumadan demem şu ki kısaca her sakallıya dede dersek işimiz var. şuan m ö 4000 de hakkari bölgesinden bulunan balballar var.o zaman türkler 1071 değil mö 4000 de geldi anadoluya ve örnekleri çoğaltmak mümkün. ama bir genelleme yapmak zorunda oluyoruz çoğu kez tarih te. şimdi bu genellemelere uymayan örnekler üzerinde durursak pire için yorganı yakmış oluruz ve kaş yapalım derken göz çıkartmış oluruz
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

e iyide konuyu okumadan nerden biliyorsun bunu?
belki mantikli bisey yaziyor?

belki bu sakalli dede?

tarihciler kabul edilmis bilgilere tezat sunulan her ufak bilgiyi reddetseydi tarih yalan yanlis bisey olurdu

bugun ortaya cikicak bir belge veya kazilarda ortaya cikicak birsey tarihte dogru olarak bildigimiz pekcok seyi sorgulatir

tarihin ozelligi budur tartisarak kanitlar toplanarak bir araya getirilir

bu kanit daha oncekilere uymuyor o yuzden onemli degil diyemessin aksine aykiri olan seyler tarihde daha kiymetlidir
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

konuyu okumadan yargı da bulunmam yanlıştı ama okudum önceki okuduklarımın aynısı naziler gibi kafatascılığı gütmüş.

size soruyorum şimdi %100 türk geni ne demek %100 iranlı yunan geni ne demek var mı böyle birsey.

adam demişki iranlıların genleri türkmenlere göre türklere daha yakın. ne bekliyordun sen özbek kırgız larla daha fazla benzer olmasını mı? bu mümkün mü 1071 den bu yana 1000 sene de tabi ki genlerimiz iran yunan genlerinin istilasına uğrayacak. biz de onları işgal edeceğiz. ben ce çok saçma bir araştırma.

şimdi bu matematik te bilinmeyen sayıya x denilir ya ona çıkıp ta ben ona "h" diyeceğim der gibi birsey. de kardeşim biz x üzerin de durmuyoruz bilinmeyen üzerinde duruyoruz. işte o bilinmeyene temsili x diyoruz ve sonuçlara ulaşıyoruz.

şimdi avrupa neden türk değil çünkü giden türklerin genleri avrupa cehenneminde asimile oldular peki anadolu da neden olmadı ve ne oldu. anadolu da ise gelen türkler sayıo olarak araştırmacı %15 demiş hadi biz de %15 diyelim o 15 le gelerek anadolu genetik haritasını değiştirdik mi ve bu ortaya çıkan yeni yemeğe türk denildi mi. işte herşey bundan ibaret.

kısaca diyeceğim şu:

benim orta asya ile gen bağım zayıf türk değilim diye mi düşünülüyor. başta da dedim kesin bir ayrım yoktur tarih te mecbur kaldığımız için temsili x y z türk macar hun yunan çin diyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Komik geliyor aslında. Herkes elindeki kozları ortaya sürüyor. Yusuf Halaçoğlu çoğu kimsenin aslında kökenin zannettiği gibi olmadığını belgelerle ortaya koyuyor -ki haklılık payı var ama gündeme getirmesi gereksiz bence- kimisi DNA'yı araştırdık siz aslında Türk değilsiniz falan diyor. Bence lüzumsuz şeyler. Burdayız, Türküz, ggthxnore
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben de diyordum neden gözlerim çekik değil diye.. meğer buranın yerlilerindenmişiz..

(dersem de inanmayın. baba tarafının aile ağacı çok eskilere kadar var ve cidden orta asya tarafından geliyorlar)

ama anne tarafı harbi uzuun senelerdir(1000lerce yıl) burada olabilir.

son olarak, evet çekik gözlü değilim.. :(
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 5 hafta sonra ...
Bence türk kimliği sadece Atatürk'ün de dediği gibi kişinin kendini öyle hissettiği zaman ortaya çıkan bir kimlik. Olayın bu noktada tartışılması da kesinlikle ilk defa yapılmıyor. Eminim geçen yüzyılın başında da tartışıldı hem de çok ciddi bir boyutta. O yüzden kişinin kendini Türk hissetmesi Türk kimliğini ortaya çıkardı. Çünkü ne osmanlılık ne turancılık ne de slavizm tercih edilmedi. Zira bu ve bunun gibi olaylar etnik ayrımcılığa sebep oluyordu.

Bir arkadaşımızın dediği 100% türk geni diye bir şeyin olmasının mümkün olmadığına ben de katılıyorum. Bu konudaki en fazla olasılığın İsrailde olduğunu düşünüyorum. Bildiğiniz gibi onlar dini inançları gereği sadece kendi aralarında evleniyorlar. Ancak Türklerde bu katılıkta böyle bir şeyin olduğunu sanmıyorum. Dolayısıyla 100% türk kanı gibi bir şey olmamalı.

Hatta 100% şunun kanı %95 bunun kanı bunlar tamamen ayrımcılığa yönelik şeyler. Yine geçtiğimiz y.y. bu ülke soyadı kanununa kavuştu. Dolayısıyla sadece 100 senelik tarihimizden 100% emin olabiliriz diye düşünüyorum. Belki ondan önce biz de kürt, çerkez, ermeni, tatar, dadaş, gaddaf, zaza, rum, süryani olabiliriz...

Bugün bu tarz etnik tartışmaların ortaya çıkarılması ise üzücü bir durumdan ibaret. Doğru düzgün kararlar almalı soğuk kanlı ve dikkatli olmalıyız. (Mesaj kaygısı içeren bir yorum mu oldu ne?)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...