Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

The Golden Compass

Zegna

Öne çıkan mesajlar

bende gidicem meraktan. ama nedense traileri izleyince böyle sanki goldın kumpas ı tutuyomuşsun cadıların arasından en taş olanını hatta kutsal kaseyi gösteriyomuş gibi komik bi izlenim oldu. o bakıma bir ön yargı var. ismi tırt oyuncuları iyi trailer eh.
Sosyal ağlarda paylaş

Alternate Universe olayıyla "epik" film yapılması fikri hoşuma gitmiyor. Sağlam bir arka plan yazıp, yeni bir dünya yaratarak çok daha kaliteli bir iş çıkarabilirler bence. Ama tabii konuyu 2 farklı dünyaya bölünce (ve de birbirine bağlayınca), işleri kolaylaşıyor.

LotR'i referans olarak göstermişler de, yanına bile yaklaşabileceğini sanmıyorum bu filmin. Hatta içimde bir his var, fazlasıyla fos çıkacak bu film.

Grim Fandango'yu yapsınlar bak ama, o güzel olur. (Böyle de alakasızca bitiririm mesajı)
Sosyal ağlarda paylaş

Kitaplari okumanizi tavsiye ederim Philip Pullman'in His Dark Materials serisinde

mukemmel bir seridir cunku, GERGE ye de tesekkurlerimi iletirim burdan :)

Filmi heyecanla bekliyorum, Meg Ryan gercekten uyan biri Mrs. Coulter rolune, ama Asriel i asla Daniel Craig gibi biri olarka hayal etmemistim, cok daha yasli ve gri sacli ama guclu birini dusunurdum hep kitabi okurken.
Sosyal ağlarda paylaş

Güzel filmdi. Son zamanlarda Stardust tan sonra izlediğim en güzel filmdi hatta hikayede kitapla farklı yerler vardı. Bazı olayların sırasını değiştirmişlerdi ama olabildiğince iyi aktırmışlardı(Ayıların dövüşü çok iyiydi) fakat filmin sonu ile kitabın sonunun alakası yok. Bir anda bitirdiler filmi.

Filmde küçük kuzenlerimle gittim. Çıkınca sinemadan gittik resimli kitabı ve çıkartma albümü aldık onlarda hikaeyenin devamıda vardı üstelik oyuncuların resimleriyle. Sanki bittiği yerden sonrasını kitapla aynı şekilde çekmişler ama son versiyona eklememişler. Büyük bir hata yapmışlar bu yüzdende. Kitaptaki gibi bitesydi çokd aha güzel olurdu son.

Kitabı okumayanlar için gerçek son

Hakiki sonda babası Roger'ı kullanarak öbür evrenlere geçidi açıyordu ve geçiyordu. Lyra'da peşinden gidiyordu.

Filmin efektleride güzeldi ama bazı sahnelerde Cinler ve İorek çok sonradan eklenme duruyordu.

Ayrıca Tepe Nautilius ta filmden önce tam 30 dakika reklam koyan üstelik birde onun üstüne 1. yarı bittiği anda tekrar reklam koyan ve bir 10 dak ta öyle reklam gösteren görevlileri Svalbard Ayıları yesin...
Sosyal ağlarda paylaş

Kitaba gercekten bagli kalmislar diyerek mutlu mutlu izliyordum ki, film birden bitti. Agzim acik ellerim havada filmi bitirmediler demekten baska bisi yapamadim.

Eger film iyi satmazsa devamlarini da cekmeyeceklermis. Ki filmin son sahneleri cekilmis, efektleri hazir falan hersey var. Ikinci filme baslangic yapacaklarmis.

Anlamiyorum, ikinci kitap birinci kitaptan cok iyi ayrilmisti, Will Parry nin hikayesi basliyordu.

Sosyal ağlarda paylaş

çok çok kötü bir filmdi yahu bu... ekşi sözlüğe yazdığım entry'mi c/p liyim forum formatına çevirmeye üşendim :)

"kötü bir film.

özellikle son dönemde lotr nin ve dragonlance - drizzt kitaplarının popüler olmasından, hemen ardından gelen harry potter fenomeninin dünya çapında elde ettiği başarıdan sonra "vay bu işte iyi para var" diye her kafadan bir fantastik hikaye çıkması, herkesin üç beş klişeyi birkaç hayalgücü ürünüyle birleştirip "çok pis fantastik hikaye yarattım" diye ortalarda dolaşması ve fantastik öykü, kitap ve filmlerdeki patlama dolayısıyla etrafta dolaşan binlerce başarısız hikayeden birinin filmleştirilmiş hali.

eleştirimin buradan sonrası filme odaklı olacağı için spoiler içine almayı uygun gördüm. kendi kanaatimce spoilerlık çok bir şey olmasa da insanlar belki rahatsız olabilir.

spo içerebilir

herşeyden önce film tamamen klişeler üzerine kurulmuş. mit'nin essay creator programından çıkma gibi kopya fantastik hikayelerden biri. muhtemelen yaratılma süreci şöyledir:

- hilmi abi, bu fantastik hikaye işinde çok para var, napsak bu işe girelim köşeyi döneriz.
- ben de onu düşünüyodum şükrücüm de hikaye zor hayalgücü falan kasmak lazım
- yok be abi hepsi aynı zaten. bak şimdi ana karakter olarak küçük kız koyarız, çocukların ilgisini çektik, elde var izleyici kitlesi 1, sora fantastik felan deyince etti kitle 2. bi de da vinci şifresinden beri dinleri eleştirmek çok moda, acaip reyting alıyo. öyle bikaç gönderme ekledik mi, tadından yinmez valla.
- eee bunlar için bişiler sunmak lazım ama.
- tamam abi bunların bi görevi var tamam mı? hmm ne olsa? aklıma bişi gelmio.
- olm o zaman bilinmeyen bişi olsun toz diyelim evren mevren sıkalım kafamıza göre. bi de ilgi çekmek için bi tane dandik sihirli eşya koyalım.
- çok güzel abicim, bak çıktı hikaye. kılıç kalkan büyü..
- yok olm çok fazla kılıç var, daha bi gelişmiş zaman yapalım. ama bi de yeni ırklar falan koymak gerekicek elf melf modası geçti
- ayı nasıl abi
- ne ayısı olm. ahahah linç ederler ?
- yok yok deniyelim, konuşan ayılar.
- filmi batırır lan kurtarmaz
- o zaman 3-5 ünlü oynatır onlardan götürürüz parayı

adamlar tutmuş, bi tane büyülü eşya üzerinde dönen bir hikaye yazmışlar (klişe 1), üzerine bi çocuk eklemişler kahraman olarak hem de yetim öyle böyle değil yani (klişe 2), eh, tabii ki bu çocuk efsanelerin anlattığı mitlerde geçen bir kişi (klişe üç) sonra başlamışlar hikayeye. ünlü oyuncu ve bol bol efektle gözümüzü boyayıp bu kat kat makyajla filmi güzel bulmamızı sağlamaya çalışmışlar. filmde karakterlere bakarsak, ununu elemiş eleğini asmış yaşlı ve sakin hayat süren bir gizemli silahşör (klişe 4), krallığını haince kaybedip sürülmüş ve pes etmiş prens (klişe 5), ve tabii ki güzel gözüken ama arkadan iş çeviren hain villain (klişe 6). ha tabii bir de dini eleştiri ve göndermeler yapmazsa olmaz (klişe 7)

yeterince malzememiz olduğuna göre filmimizi yoğurmaya, işlemye geçebiliriz. filmde diyaloglar son derece başarısız. olayların gidişatı, kahramanların karakteristiği her şey tamamen yüzeysel ve standart. habire dayak yiyen bir kahraman, dayağı atanın "bu kadar mıı bu kadar mıı" diye dalga geçmesi sırasında kıza bakıp güç alır ve rakibini dövüp "evet bu kadar" der. bu nedir yahu? ayıp. tabii bir de zaten en baştan tahmin edilen "i am your father luke skywalker" (burada anne gerçi, yaratıcılık sınır tanımıyor) olayı var. sonra tabii insan olamayan karakterin insan olmak için her şeyi yapmaya çalışması, her şeyi denemesi var. film sonundaki büyük savaşı ise ne siz sorun ne ben söyleyeyim. iyilerle kötüler savaşır, tam iyiler yenilirken yardıma yeni iyiler gelir, tam onlar da yenilirken yardıma yeni iyiler gelir. en sonunda da kazanırlar.

sanırım hikayede tek yaratıcı kısım insanların daemonları.

hmm peki filmde güzel bir şey yok muydu? hmm efektler falan iyiydi evet. hmmm... hah evet, savaş sırasında her ölen insanın daemonunun parlayarak yok olması güzel gözüküyodu. başka da bir şey yoktu sanırım.

özetle, 3-5 kilise karşıtı gönderme yapması dışında bir çocuk filmi için bile yüzeysel kalmış, vakit kaybı bir film.

"
Sosyal ağlarda paylaş

Rewendor said:

özellikle son dönemde lotr nin ve dragonlance - drizzt kitaplarının popüler olmasından, hemen ardından gelen harry potter fenomeninin dünya çapında elde ettiği başarıdan sonra "vay bu işte iyi para var" diye her kafadan bir fantastik hikaye çıkması, herkesin üç beş klişeyi birkaç hayalgücü ürünüyle birleştirip "çok pis fantastik hikaye yarattım" diye ortalarda dolaşması ve fantastik öykü, kitap ve filmlerdeki patlama dolayısıyla etrafta dolaşan binlerce başarısız hikayeden birinin filmleştirilmiş hali.

"

buraya katılmıyorum
nothren lights serisi , 94 te yazıldı,heri potırın kitabı falan yoktu o zamanlar ortalıkta.nede lotr,dolayısıyla drizzt dragonlance fln şimdiki kadar popülerdi.

kitabı okumadna cok ağır eleştirmişsin , filmleştirilmesi kötü olabilir(bence berbat) ama hikaye,roman,çok güzeldir.
hatta okumanı tavsiye ederim.
Sosyal ağlarda paylaş

Kitabı bayağı önceden yazılmış olabilir, ama filmi gibiyse (ki okuduğum eleştirilerde filmin kitabı birebir takip ettiği, çok yerini atladığı ama hiç değiştirmediği söyleniyor) bu kadar çok klişe ardarda gelmemeli

Zaten esas amacım filmi eleştirmekti kitabı okumadığım için yorum yapamam.

Ama filmde verdiğim paraya acıdığımı söyleyebilirim rahatça.
Sosyal ağlarda paylaş

Yanlız şöyle bir şey var. Bir film kitaba bağımlı olmamalı. Yani ben bir filmi izlediğimde o filmden keyif almak ya da o filmi izlemek için kitabı okumak zorunda olmamalıyım. Ha, senaryo aynı olur ya da değişik olur. Kitaptan iyi uyarlanır ya da özgünleştirilir orası ayrı bir mevzu. Örneğin LOTR filmleri berbat ve rezil bir LOTR uyarlaması olmalarına rağmen çok güzel filmlerdi. Birinci derecede önemli olan da 2. kısım zaten.

Yani ben burada filmi eleştiriyorum, filmin konusu, diyalogları, olay kurgusu ve hatta herşeyiyle acaip klişe ve hiçbir yaratıcılığı yok diyorum.

Tutup da bana "kitabı okumadığın için öyle diyosun" denmemeli. Klişe ve kötü olarak eleştirdiğim şey filmin konusu zaten. Yani kitapta o klişeler azaltılmış konu daha iyi kotarılmış olabilir belki, mümkündür. Ha kitap süper olabilir mükemmel bir kitap da olabilir. Ama film bunu gösteremiyor. Filme iyi ve hatta vasat demek için bile kitabı okumuş olmak gerekiyorsa o film kötüdür.

Yine LOTR'den örnek vereyim, kötü bir uyarlamaydı, ama filmi izlerken kitaba ya da bir şeye ihtiyaç yoktu. Tamam ben kitapları (defalarca) okumuş olarak gittim filme, ama hiç okumadan giden biri de herşeyi anlayabiliyordu. Tamam konuyu biraz değiştirmişler, ama insan eğleniyordu beğeniyordu.

Bu filmde o yok. Bir de hani bir sürü yer keser biçersin anlarım da, filmi sığdırmak için. Film zaten kısa bir filmdi bence, rahatça pek çok sahne daha eklenebilirdi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...