visaoglu Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Konu serbestlik ve uo olunca iki çift laf etmeden duramadım... Elbette bu kişisellikle ve ne aradığınla ilgilidir ama... Çok fazla olmamakla beraber, silroad, wow, knayt onlayn, ferentur vs gibi oyunları denedim... Ve hala ultimayı ayrı tutuyorum sebebine gelince... tüm ama tüm diğer oyunlarda questin ötesinde hiç bir şey göremedim, belki de ben göremedim ama göremedim... Uo da arkadaşlarınla bara gitme keyfi olsun, gemi alıp dolanayım mantığı. Canın mı sıkıldı balık tut olayı... Hadi olmadı adam öldür etlerinden yemek pişir coocing skillin varsa... Madene git, pk mı gelir korkusuyla kazıp dur... pk geldi mi milleti gazla kazma kürekle dal, ya öl ya kaçsınlar mantığı... adam öldürdümü setini lootlama olayı başka bişey, doğru mu değil mi tartışılır ama kesinlikle en gerçekçisi... Britain kapısındaki savaşlar, adamlar kapıya kadar dayanmış, öyle pvp alanı falan yok, (gerçi wowda da bu mümkün hatta guarları kesiyo millet :) ) Ya uo da, şiirlerimi bir kitaba yazıp sevgililer gününde GM dahil herkese satmıştım, occlodaki kütühaneye adımı verdilerdi düşünün ya... Serbestlik budur... Mesela Lotro da müzik olayı iyiydi, geç karşılıklı 2 kişiyle müzik yap pipo iç... ama bu kadar işte... Uo tüm bu unsurları barındıran yaşayan bir dünyaydı... Millet quest yapıcaz diye kendinden geçmemişti... Wow da party yapıyosun, 8 tane bilmemne toplicaksın, adam senden evvel tamamlıyo kaçıyo, hırsa bak yani... Neden? Çünkü odaklanılmış, quest yapacak level atlayacak ba ba ba... Kaldın ortada... Neden çünkü tek bir amaç var quest yap level atla... item bul falan filan... Hani rp öğeleri? Hani işin yaşama kısmı. Ha gidip ula kaçakçılık mı yapsam ne yapsam da hızlı yoldan zengin olsam mantığı, koy aynı kefeye... Level yap quest yap... Ya 2 hafta evvel wow aldım, karaker güzel kıyafet falan karizma, neymiş savaşcı olacaamışız... Ula kurye miyim kölemiyim anlamadım. Ordan bunu al buraya götür şudan şunu kes buraya pişir, 8 dene küpe topla kapalıçarşıya götür, ata binmek 40 level, Level nedir arkadaşlar, var mı gerçek hayatta? Ha yok, mantık hardcore kasmaksa, elbet kişisel zevktir bu... Ama konu serbest ve yaşayan bir dünyaysa olay uodur... Çünkü gerçek hayata en yakın olanı odur kanımca... Ha keşke şu teknolojiyle oyunu yeniden yapsalardı da, biz de oynayaydık, bu yaşa geldik hala oyunu hatırlıyoruz özlemle... Benim anlamadığım, bu oyunun yenisini yapmamak zordu, yani bu kadar mükemmel bir dünyayı nasıl oldu da geliştirmediler hem de bu kadar rant varken hayret ediyorum... Neyse selametle, dediğim gibi konun uoysa iki laf etmeden duramıyorum... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mardox Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 hayatmın ilk oyunu olmasa da rahatlıkla söyleyebilirim ki UO çok serbest oyundur. Bone said: elbette, ilk mmorpgsi, hatta ilk oyunu uo olan, çok uzun süre de uo oynamış kişilerin arasında tutup da uo eleştirmek deveye hendek atlatmak gibi abesle iştigal olacak, uo dünyanın ilk mmorpg'sidir, o yüzden insanların da oynadığı ilk mmorpg'si olması da oldukça normal :) ortada uo lineer gibi görüş var ama ben kendi adıma konuşayım yeri geldi bankanın kenarında bi restoran açtım derme çatma sonra brit'in boş inn'lerinden birine gidip bi kaç arkadaşla birlikte müzikler eşliğinde bi restoran yaptık ve en sonunda ev alıp orayı restorana çevirdik ve rp açısından oldukça eğlenceliydi hatta pk'lar gelince falan bizim restoranda çok ilgniç geyikler olurdu. ya da moonglow şehrinden para isteyip vermezlerse newbie'leri yaşatmayız bu civarda diyen pk'larla pazarlığa giriştik. veya başka guildlerle mekan belirleyip orda saatlerce GvsG yaptık(bunun yerini instanced BG mantığı tutamaz) veya custom ve hatta player şehirleri!.. her neyse özetle bir çok kişi bunun gibi uo'da olup da şu anki lineer "level kas item kas" MMORPG oyunda olmayacak şeyleri yaşamıştır. bir de UO'da olay oynadığın servera da bakıyor misal Mytharria UO Shard'da UO bi başkaydı... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 uo dünyanın ilk mmorpg'u değil afaik. bone birazdan bilgilendirir sanırım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mardox Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 "grafiksel" olan ve "massive" olanlar içinde meridian 59 vardı UO'dan önce doğru. ama daha önceki oyunlar olsa da "massively" değildi. o zaman ilk mmorpg örneklernde olup mmorpg'u popülerleştiren diye düzeltiyim uo için yaptığım tanımı :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Nisan 21, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 21, 2008 meridian 59 aynı uo veya everquest yapısında massively idi. ama evet mmorpg'i popülerleştiren uo'dur, ona katılıyorum :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Nisan 21, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 21, 2008 visaoglu said: Çok fazla olmamakla beraber, silroad, wow, knayt onlayn, ferentur vs gibi oyunları denedim... Ve hala ultimayı ayrı tutuyorum sebebine gelince... tüm ama tüm diğer oyunlarda questin ötesinde hiç bir şey göremedim, belki de ben göremedim ama göremedim... Uo da arkadaşlarınla bara gitme keyfi olsun, gemi alıp dolanayım mantığı. Canın mı sıkıldı balık tut olayı... Hadi olmadı adam öldür etlerinden yemek pişir coocing skillin varsa... Madene git, pk mı gelir korkusuyla kazıp dur... pk geldi mi milleti gazla kazma kürekle dal, ya öl ya kaçsınlar mantığı... adam öldürdümü setini lootlama olayı başka bişey, doğru mu değil mi tartışılır ama kesinlikle en gerçekçisi... Britain kapısındaki savaşlar, adamlar kapıya kadar dayanmış, öyle pvp alanı falan yok, (gerçi wowda da bu mümkün hatta guarları kesiyo millet :) ) Ya uo da, şiirlerimi bir kitaba yazıp sevgililer gününde GM dahil herkese satmıştım, occlodaki kütühaneye adımı verdilerdi düşünün ya... Serbestlik budur... mardox said: ortada uo lineer gibi görüş var ama ben kendi adıma konuşayım yeri geldi bankanın kenarında bi restoran açtım derme çatma sonra brit'in boş inn'lerinden birine gidip bi kaç arkadaşla birlikte müzikler eşliğinde bi restoran yaptık ve en sonunda ev alıp orayı restorana çevirdik ve rp açısından oldukça eğlenceliydi hatta pk'lar gelince falan bizim restoranda çok ilgniç geyikler olurdu. ya da moonglow şehrinden para isteyip vermezlerse newbie'leri yaşatmayız bu civarda diyen pk'larla pazarlığa giriştik. veya başka guildlerle mekan belirleyip orda saatlerce GvsG yaptık(bunun yerini instanced BG mantığı tutamaz) veya custom ve hatta player şehirleri!.. Daha önce dediklerimi tekrarlamış gibi olacam ama, "serbestlik"ten kastettiğim bu değil benim. UO'dan bahsedilidğinde iki şey anlatılır hep - Newbie-PK savaşları - Arkadaşlarla yapılan heyecanlar. UO'da bahsedilen "serbestliği", aynen bir kağıt parçası alıp, burup, şekilden şekile getirip kendi hayal gücünüzle oyunlar oynamanıza benzetirim. Oyunun çok fazla "feature"a sahip olmasından değildir bu, onun yerine oyunun fazlaca boş olmasındandır. Yani oyunda herhangi bir sınırlama bulunmamakta. "Şuraya gitmek için önce şu kadar levelda olman gerekli" vs gibi. Oyunda bir quest sistemi bulunmadığı için de oyuncular sınırlandırılmadan gönlünce gezip tozabiliyor. Hani "sıkılınca ister balık tut" deniyor da, o tip şeyler WoW gibi oyunda da var zaten. Hatta "PK"lar gelip kesebiliyor seni, UO'daki gibi tetikte de olman gerekiyor. Ancak benim MMORPG'deki isteğim, UO gibi "sınırsızlık" değil, daha fazla "feature" içermesi. Mesela UO üzerinden konuşacaksak. - Playerlar kendi aralarında guild kurup kendi guild savaşlarını yapabiliyorlar, peki tamam. Ama dünyadaki asıl düzenlerin ordularına katılıp, questler yapıp, bunlar adına savaşıp, şehirleri değiştirebilecek eventler gerçekleştiremiyorsun. SWG'de vardı mesela bu dediğim. Çok da zevkliydi. - Bir bina dikip içine eşyalar koyuyorsun, güzel. Ama kale savaşları mümkün değil. Bir guildden adam olarak, karşı guildin kalesine gidip onun kalesini yıkamıyorum mesela. WoW'a ve AOC'a koycaklarını söylediler. Shadowbane'de de vardı sanırım. Bu tip şeyler yok. Ha, ama open source programlar sayesinde adminler oyunu kendi kafalarına göre değiştirebiliyorlar, o ayrı mesele. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PrudenT Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 ya bi git. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sawer Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 bence saçmalamışın diğelim hangi oyunda çifti olup reg yetiştirmek var?Hangi oyunda mağranın içine tuzak hazırlayabılıyorsun?ve bunun gibi milyonlarca şey zaten yenı teknolojide olan oyunlarda bunlari yapamazsın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GwindonSurion Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 en serbesti Starwars Galaxies idi oyunun içine ettiler ama olsun haala serbest^^ evini döşe dantoonie den sıkılırsan naboo ya ordan sıkılırsan talus a taşın falan çok iyiydi be.. neyse hüzünlendim yine Sawer said: hangi oyunda çifti olup reg yetiştirmek var?Hangi oyunda mağranın içine tuzak hazırlayabılıyorsun? lotroda :P tuzak olayını pek anlayamadım o wowda da vardı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
odiflame Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 lotroda GM farmerım.her türlü bitkiyi yetiştire bilirim :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
CoolRider Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 GM Farmer diyince. Uo gibi mi LOTR yoksa yine level olayımı girmiş işin içine? Tüccar olamk istiyorum birader savaşçı deil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eregorn Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 gecen dergide bi oyun gordum (ama simdi adini unuttum). bana gayet serbest geldi... anime tarzi... boole ciftci, muzizyen, oduncu, sutcu(inek sagio) falan oluosun... eer sehir hayatindan sikilirsan combat :D benim baya bi hosuma gitti... adina bakim onuda yazarim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dreagloth Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Bu senin dediğin ama sadece us için oyun.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eregorn Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 avrupa server yokmu? tuh bea Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Luriel Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Bone uoya serbest degil demişsin ama bu anlamsız lafını pek oynamadıgına dayandırıyorum. Uonun serbestligi kişiye hiçbişiyi dayatmamasından gelir istedigin karakteri yapabilirsin. 7x skill capini istedigin gibi kullanabilrisin. Eva warrior, poisoner fencer, necro fencer, necro archer vs vs gibi kimse seni tutmuyo + istersen 0 pvp+pve yapabilirsin oyunda hayatını sadece crafter olarak geçirebilirsin + rp imkanları da çok fazla mekanlardan ve craft edilebilen sandalye masa vs vs sayesinde olanakları zorlayabilrisin rpde. ki dedigin gibi skilli kastım oyun bitti olmuo uo da pvp yapıcaksan oyun ancak o zaman baslıyo. ki uo zaten pvpde kaçtım kaçamadım yakaladım yakalayamadım kestim kesemedim, agaca takıldı kestim agaca takıldım öldüm olayından gelen adrenalin sayesinde sınırsız bir adrelanin sunuyo. ha gerçi hala adam gibi Türk serverı kaldımı bilemiycem, osidede pek haz almayabilirsin. Peki bu dediklerimi sunan kaç tane oyun var seni 1 karaktere kapatmayan + sadece crafter olabildigin. Şimdiki oyunlarda kestigin adam senin tarafından olmadıgın için konusamıyosun bile. Uoda bunun bile kısıtlaması yok gerekirse hayaletlede konusursun. Benin kısıtlamadan anladıgım bunlar şahsen Uoda kısıtlamanın gördügüm en az düzeyde oldugunu düşünüyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 uo çok bi serbestti.. sonraları finlandiyalı bi eleman single player bi oyun yazmıştı. unreal diye. ağaç kesip, sarmaşıkla birleştirip olta yapabiliyorduk falan.. bi de (o da single dı galiba) noctis diye bi proje vardı.. bi sürü gezegen, gidecek bir sürü galaksi falan filan.. hmm uo sonrası mmorpg oyunlarında bu serbestliğin olmaması komikmiş aslında.. düşündüm de şimdi komik geldi.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fortuna Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 WOW'da aynı ırkdan adama dalabiliyor musun? yok.Uo'da pk pkya, mavi maviye,hatta aynı guildden/faction'dan 2 kişi birbirine dalabiliyor. WOW'da pickpocket yapabiliyor musun? yok. WOW'da binek üstünde savaşabiliyor musun? yok.Herkeste binek varsa ne fark var diyebilirsiniz.Sen bineğinden düştün,herkeste binek var ne olcak?Farkı anladınız. Ev sistemi var mı? yok. Yeni acılmıs herhangi bir charın bütün herşeye ve heryere girişi mümkün mü? Hayır. Boks gibi süper mega aşmış derecede güzel bir skill kasma yöntemi var mı? yok. Öldürdüğün adamı lootlayamıyorsun bundan dolayı doğal olarak item kasmak çok zor.İtem seviyeleri arasında dünya kadar fark var.Ve kesinlikle gerçekçi değil.Uo'da itemler fark eder gene, ama itemi ne kadar saglam olursa olsun bir kişi gidip 4 kişiyi alıp çıkamaz. Daha aklıma gelmeyen milyon tane farklılık ve UO'nun serbestliği var.UO'dan sonra gelen hiçbir mmo uo'nun eline su dökemez.Keşke oyunu revize etselerde adam gibi bir mmo görsek. Ve Bone UO Serbest.Değil diye düşünüyorsan,gidip kendi MMO'nu yapmanı tavsiye ederim çünkü muhtemelen uo'dan serbestini bulmakta çook zorlanacaksın.(Tabii uo'yu yenilemezlerse.) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sawer Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Ya onlari bende yazicaktim üşendim.Güzel yazmışın,uo dan daha serbest mmorpg yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GwindonSurion Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Mapple Global en serbesti sdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
deadwoll Mesaj tarihi: Nisan 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 25, 2008 Şimdi, bir seneden çok daha önce ilk "uo oyna" sözünü söylemiş kaç tane mmorpg oynadığını unutmuş birisi olarak şunu söylemek istiyorum, UO serbesttir, o kadar serbesttir ki oyunda oyunun dayattığı hiç bir şey yoktur. Herşeyi playerlar yapar, silahı playerlar döver, şapkayı playerlar diker, evi playerlar yapar, çiçeği playerlar yetiştirir vs. vs. İşin özünde player kavramı yatar. Bu bakımdan UO en serbest mmo'dur rpg kısmı konusunda bone'a katılıyorum. UO'da RPG yapmak için RP yapmak isteyen playerlara ihtiyaç vardır, biraz da düşün gücüne. (hayal gücü değil) Mesela korsan olmak istiyorsunuz diyelim, ticaret rotalarına akın düzenleyebilirsiniz denizden, ya da korkulan bir tyran olmak istiyorsunuz, toplayın serflerinizi altınıza ve insanlara eziyet edin... UO'da herşey mümkün. Birisi WoW'da ticaret AH'den yapılıyor bütün gün başında al sat yapabilirsiniz demiş. İyi de UO da birşeyi satarken başka bir "player"la yüz göz olmak zorundayken birisi WoW'da ise ekrandaki fiyatlarla yüz göz olur. Ben UO'ya ilk başladığım günü 2 pickaxe'ı 3k'dan sattığım babama gidip "adamı kazıkladım şöyle böyle yaptım" dediğim anı hiç unutmam mesela. Keza babam da grand master fisher idi zamanında xD Şu eşek kadar paragrafı özetlemem gerekirse; UO'da diğer oyuncuların size imkan verdiği kadar özgürsünüzdür, diğer oyunlarda ise oyunun izin verdiği ölçüde. (Mesela Orgrimmar'ın önünde bir gecekondu mahallesi yapamazsınız.) Ama UO'da ya da herhangi bir MMO'da farklı sonların olması, hikayenin dallanıp budaklanmanması BG, Fallout, Planescape tadında senaryoların ve hikaye akışlarının olması pek mümkün değildir. Çünkü insanlar basit şeylere daha çabuk alışırlar ve benimserler. Ayrıca multiplayer bir oyunda o kadar geniş bir storyline hazırlamak tasarımcılar için rüya olmaktan da ötedir kanımca şu anki mekaniklerle. Mesela Eve Online'ı ele alalım, gerçekten çok zevkli bir oyun, ama yavaş ve oyuna ilk kez girmiş birisi için uçsuz bucaksız korkutucu. Diğer yandan WoW'da ya da türevlerinde (EQ vs. vs.) ise oyuna başladığınızda basit bir arayüz, çok kasmayan, önünüzü görebildiğiniz bir hikaye akışı/oyun çizgisi, ve kullanabileceğiniz sınırlı sayıda yetenek var. 10 milyon tane oyuncu ele alırsak bu 10 milyonun 9milyon500bin tanesi WoW oynar bu iki görüntüye baktıktan sonra. Çünkü Eve'yi kavraması zaman alacaktır ve günümüzdeki tüketim çılgınlığında Eve'yi kavrayana kadar harcayacağı sürede iki adet MMORPG tüketebilir ya da bir oyuna bağımlı hale gelip o oyuna parasını bağlayabilir. İşte böyle. O yüzden river raid gibi mükemmel oyunlar oynayamayacağız artık. (Benim en sevdiğim multiplayer oyundur kendisi, ama hep siyah uçağı ve kobra joystick'i alan babamı kınıyorum buradan :'( ) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hayvan Mesaj tarihi: Nisan 27, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2008 Zamanın en gozde adaylarındandı , facia ile sonuclandı :( Roma Victor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Nisan 27, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2008 bone öyle diyosa öyledir. uo serbest falan değil. counter strike daha serbest. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rajinhear Mesaj tarihi: Kasım 15, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2008 Buna benzer bir başlık açmayı düşünüyordum. Arama yapıp bu konuyu buldum. Bütün postları okudumda yine de beni tatmin edecek bir oyun bulamadım. Benim istediğim oyun da UO , Renaissance Kingdoms , A Tale in the desert karışımı birşey. Oyuncuların serverı yonlendirdiği bir oyun. Level kas kas kas kas sıktı artık. Bilmiyorum bu sadece bende mi var , ama artık oynadığım hiçbir oyun sarmıyor. Belki darkfall bir nebze derdime derman olur... Roleplay istiyorum arkadaş! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Revenant Mesaj tarihi: Kasım 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2008 eve online Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sinera Mesaj tarihi: Kasım 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2008 Bonenin serbest tanımı biraz senaryo genişliğine kayıyo.Tek çizgi şeklinde değilde dallandıkça dallanabilen quest sistemleri gibi. Hangi yolu seçersen o yolda gidebilceğin.Bunu yine Uo da başarabilmek mümkün, Uo arkadaşlarında dediği kişisel serbestlikle beraber , yazılımlarındaki ve grafik eklemelerdeki sağladığı kolaylıkla da geniş yelpaze sunabiliyor.Sonuç olarak UO ile istediklerini başarabilceğin için gerekli olan tek şey profesiyonel UO scripting bilgisi, hayalgücü, sabır ve sağlam bir server makinası..Bunları tamamlayabilirsin istediğin haritada oynuyabilir ,istediğin yöntemlerle serbestliği sağlıyabilirsin Bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar