Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

linux'a gecmek isteyen, denemek isteyenler icin..

it

Öne çıkan mesajlar

cdyi takıp yüklemeye başlarsan sana bir yerde diski nasıl kullanalım diye soracak. orada ben kendim ayarlarım demen gerekli. ondan sonra 30 gblık bölümün altında bir 2gb kadar swap, kalanını da / (filesystem) ayarlaman lazım. / bölümünü ext3 olarak ayarlarsan da süfer olur Sypro'nun tutorialı'nda diskin hepsine kurma olayı gösteriliyor. onu seçmezsen devamı pek zor değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Türkçe kurulum yapıyorsan Sypro'un tutorial'ında yazdığı gibi "Diski nasıl bölümlemek istiyorsunuz?" sorusu gelecek. Orda "Elle" diyeceksin. İngilizceyse "Manual" sanırım.

Swap için 1-2GB'lık alan ayırman yeter. Ben 2GB yapıyorum genelde. Geri kalanı Ext3 olarak formatlarsın.

- 30GB'lık partisyon boş duruyorsa iki yeni partisyon yap.
- 30GB'lık kısım NTFS yada başka bir şekilde formatlanmışsa bu 30GB'lık partisyonu toptan silip yeni iki partisyon yapabilirsin. Yada 30GB olanı küçültüp Ext3 olarak formatlarsın, küçülttüğünde açılan yere yeni bir partisyon oluşturup swap olarak formatlarsın keyfin bilir.

Bir sonraki ekranda hangi partisyona ne atanacağını seçiyorsun. Swap olarak formatlanan kısım /swap olacak, Ext3 olan kısım / (root) olacak. Diğer partisyonlara ellemediysen onlar olduğu gibi kalır.

damn you mum
Sosyal ağlarda paylaş

Ati driverlarında hala sorun var sanırsam, wikiubuntu gibi bişey vardı orda kolpa falan idare eden bi driverdan bahsediyorlardı ama bakalım olmassa da driversız da yaşanıyo bildiğim kadarıyla. 8.04e update olana kadar takılırım öyle. Zaten oyun oynayacak olursam illa, windowsu açarım bi tur.Benim asıl sıkıntılarım : mesela logitech kablosuz klavye fare setim var o bi sorun çıkarmaz umarım bi de pidgin galiba kullandım azcık webcam supportu falan varmı bilmiyorum.Msni her nekadar sevmesem de windowsu açıp msne girmem gerekicek o da windowstan komple kurtulup kendimi ubuntuya vermeme engel gibi..Yoksa yeterli merakım ve boş vaktim var koca gün forumları dökümanları okur linux örenmeye çalışırım diyorum da..
Bir de dün gece ölesine 700mblık opensuse 10.3 indirdim hernekadar ubuntu daha popüler önde gidiyo gibi gözükse de onu da merak ettim içten içe :/ bu gece yarısı ikisinden birini sizin tavsiyeleriniz aracılığıyla kurucam gibi..

Ancak; diyorum ki opensuseyi kurdum mesela bu sefer ubuntuya geçmek istediğimde cdyi takıp onu kur demem yeterli heralde windowsa dönmek gibi zahmetli değil ? Çünkü windowsla ubuntu arasında geçişler yaparken ömrümden biraz yıl gitti, laptop kullanıyorum elimdeki win xp recovery cdsine dahil ordan boot edip dosa girip fix mbr format falan ayarlayamıyorum.Geçen defa kalkıp laptopun harddiski çıkarıp usbden diğer arkadaşın laptopa taktım ve biyerden bulduğum başka win xp cdsiyle formatladım falan cahilce :) o geçişleri de kavrasam iyi olcak.

Buarada sticky tutorial'i okudum ama hem türkçe (ingilizce hem okul,hem zevk hem alışkanlıktan dolayı daha sık kullanır haldeyim 3-4 yıldır bu sefer de utanç verici şekilde türkçeleri anlamıyorum türkçe vistada mesela aptal oldum iki tur kurcalayayım derken) olmasından hem de daha genel başka şeylerden bahsetmesinden dolayı bu konuda pek yardım alamadım.

Kurulumdaki root swap yardımınız için teşekkürler ayrıca :)
Sosyal ağlarda paylaş

Arkansis said:
ubuntu 8.04 ne zaman geliyor ?

edit: yanlı$ bilgi :)

30 November 2007 - Alpha 1 release
21 December 2007 - Alpha 2 release
10 January 2008 - Alpha 3 release
2 February 2008 - Alpha 4 release
23 February 2008 - Alpha 5 release
6 March 2008 - Alpha 6 release
27 March 2008 - Beta release
17 April 2008 - Release Candidate
24 April 2008 - Final release of Ubuntu 8.04 LTS
Sosyal ağlarda paylaş

Bende hdd C: ve D: olarak ikiye ayrılmış durumdaydı ve şimdi bu D: sürücüsünü sildim, şu an Boş Alan olarak görünüyor (51.32Gb)
Ben buraya, yani bu boş alana Ubuntu 7.10 kurmak istiyorum. Linuxtan hiç anlamıyorum tutoriallar da vardı ama yinede işi sıkı tutmak istiyorum. Yanlışlıkla C: sürücüsünüde uçurmak istemiyorum, D:'deki mp3 vs.. gibi şeyleri C: ye yükledim. :) Orası uçarsa bende uçarım. :D

Daha iyi anlatabilmek için resim ekliyorum.
ubuntu 7.10'da disk bölümleme ekranında ne ile karşılaşacağım ve ne yapmalıyım?

Sosyal ağlarda paylaş

throine said:
Bende hdd C: ve D: olarak ikiye ayrılmış durumdaydı ve şimdi bu D: sürücüsünü sildim, şu an Boş Alan olarak görünüyor (51.32Gb)
Ben buraya, yani bu boş alana Ubuntu 7.10 kurmak istiyorum. Linuxtan hiç anlamıyorum tutoriallar da vardı ama yinede işi sıkı tutmak istiyorum. Yanlışlıkla C: sürücüsünüde uçurmak istemiyorum, D:'deki mp3 vs.. gibi şeyleri C: ye yükledim. :) Orası uçarsa bende uçarım. :D

Daha iyi anlatabilmek için resim ekliyorum.
ubuntu 7.10'da disk bölümleme ekranında ne ile karşılaşacağım ve ne yapmalıyım?

kurulum sırasında disk bölümlendirme ekranı çıkacak. orda C sürücüsüne ayırdığınız alan, klavuzla diskin tamamı, elle ve en büyük kesintisiz alanı kullan seçenekleri olcak. siz en büyük kesintisiz alanı kullancaksınız ve bu alan da salt halde bulunan D sürücünüz olcak. windowstan sonra ubuntu kuracağınız için ubuntu Grub'u otomatik ayarlayacak, sistem açılı$ında bi pencere çıkacak, ubuntu bla bla/ ubuntu bla bla recovery / memtest+ / windows xp yazan. ordan istediğinizi seçip başlatabileceksiniz. yine de takıldığınız bi yer olursa neticede live cd üzrinden kurulum yapacağınız için o ekrandayken screnshot alıp yine bu topice ya da tutorial a yazarsanız anında cevap vermeye çalı$ırız.
Sosyal ağlarda paylaş

DHCP kullanıyorsan internete doğrudan girebilmen lazım aslında. DHCP yoksa elle ataman lazım IP'yi. DHCP olmasına rağmen internete giremiyorsan ethernet kartını tanımamıştır diye tahmin ediyorum. Ben hiç yaşamadım ama bu tip bir sorun. Kablosuz bağlantılarda çok sorun çıkıyor ama kablolu da rastlamadım böyle bir şeye.
Sosyal ağlarda paylaş

Windowsa dön, google yap sonra ubuntuya dön baktın olmadı tekrar xpye.. :) çok zaman alıyor.

Şimdilik Ubuntu 7.10'u sildim, Hardy Heron çıktığında onu yüklemeyi düşünüyorum. Linux maceram kısa sürdü ama olsun daha önce eline Linux cdsi bile almamış olan bana iyi bir deneyim oldu. :D
Sosyal ağlarda paylaş

şuan live cdden ubuntuyu kuruyorum da bi yandan da webcam ve audio supportu olan messenger baktım.
alvaro's messenger sanırsam yada kısaca aMsn diye geçen bi messenger var görüntülü sesli chat yapmak isteyenler için.bilmeyen,merak edenler için yazayım dedim :) hatta acayip pluginleri de varmış auto-translate gibi başka dillerde rahat konuşabilmek için =)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...