Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

1923 öncesine dönüyoruz mütemadiyen

fedaykin

Öne çıkan mesajlar

itilaf devletleri mustafa kemalin karisikliklari bastirmak ve turklerin elinden kendilerini savunduklari silahlari toplamak yerine onlari toplayip milli iradeyi uyandirmaya calistigini gorunce vahdettinden onu hemen geri cagirmasini istemis. vahdettin gonderdigi mektupta 'istersen gel' demis. emir vermemis. bu da yoruma acik bir davranis
Sosyal ağlarda paylaş

vahdettin ingilizlerle beraber olmus o gece sonra uluslararsi izay istasyonuna cikip turkiyeye bakmis
sonra asagi inip demiski dunyayi ele egcircem ama mustafa kemal i kullaniyim
sonra vahdettin estetik ameliyatla tipini degistirip ankaraya gelmis mustafa kemal i gizlice oldurup yerine gecmis clonelarindan birinide istanbulda birakmis

mis mis mis mis mis
Sosyal ağlarda paylaş

dogrudur. ben dershane hocasinin yalancisiyim:S

@Viktor: dalga gecmeye gerek yok. bilimsel bi aciklamasi yoksa ya da belgelere dayandirilmadigi surece warsayim yapilabilir. ogrendigimi soyledim sadece. ben de herifi tutmuyorum zaten. ole bisi dediyse bile 'aman be bana ne istersen gel istersen gelme' seklinde solemistir. kendi kicini kurtarmak icin milletini satan birini tutmam.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:
modernleşmenin sancılarını daha hala çekiyoruz. kaldırılan hilafet ve saltanatın yerine bilime-ilime dayalı, laik bir sistem getirildi. teorik olarak harika, kesinlikle yapılması gerekiyordu. ancak halk buna hazır değildi. dahası böyle bir isteği olduğunu bile belirtmemişti kurtuluş savaşı sırasında. en iyi çalışan devrim, tabandan gelen devrimdir. bizim devrimimizin tabandan geldiğini söylemek biraz zor sanırım. ama tabii ki iyi ki de yapılmış, onu tartışmıyorum zaten.

özellikle şu konuya yorum yapmak istiyorum.

Atatürk herşeyi zamanında yapmıştır.
Zaten mecliste her kesimden halk vardı.
Atatürk dönemi hakkında düşünülen en büyük yanlış, Mustafa Kemal'in her istediğini şak diye meclisten geçirebilmesidir.
Ama öyle değil, Cumhuriyet'in ilan edilmesi için bile bu meclisteki kişileri epey bir ikna etmek zorunda kalmıştı.
Halkın hazır olmadığı bir olayı onlara kabul ettirmek bu kadar kolay olmazdı.

Unuttuğun bir konu var. Her zaman "karşı devrim"/"şeriat"/"2. cumhuriyetçi" diye adlandıralabilecek bir tavfa olmuştu.
Bunlar 1950'de güç kazandı ve DP ile gelen derebeylik dönemi anlayışıyla halkı etkilemeye başlamıştır.
Amerika'nın da desteğiyle, para babası olan milletvekilleri karşı devrim anlayışını hakim kılmaya çalışmıştır.

Yani demek istediğim, halkın hazır olması değil, "Atatürk karşıtı devrim" isteyenlerin önünün kesilememiş olmasıdır.

sir said:
biraz engin ardıç okuyun, bilginiz artsın :)

ha şunu da ayrıca belirteyim.
sg-1 said:
Engin Ardıç da bu ülkede Kurtuluş dönemi tarihi soracağım son adamdır.

eğer bunları Engin Ardıç'ın dediklerine dayanarak söylediysen sir, zaten yanlışın esas kaynağı bu.
Sosyal ağlarda paylaş

pardon da hangi meclisten bahsediyoruz? 1946'ya kadar tek parti var ülkede, seçimler de tek partili..açılan partiler de kapatılmış sonra.

herşey mükemmel bi biçimde ve zamanında yapılmış olsaydı bugün çok farklı yerlerde olmamız gerekmez miydi? belki de yalnızca dışardan bizi yıpratmaya çalışanları değil de mekanizmanın kendisini, başlangıcını, gelişimini de incelememiz gerekiyor. ama bunu yapmadık 80 yıldır, o yüzden de yerimizde sayıyoruz.

kanuni örneğini şunun için vermiştim, bir padişahın hükmünü farklı kaynaklar farklı şekillerde irdelemişlerdir. bu tip konularda kesin hüküm yoktur. o yüzden bir padişaha hain demek de dememek de bir hayli zor. üstelik bu yaklaşım hem etik olarak hem de bilimsel olarak çok yanlış.

çocuğu daha en baştan kesin yargılara alıştırırsan, bilimsel düşünceyi aşılamazsan sonra herşey hakkında çabucak karar veren , önyargılı bir insan oluverir. en azından bunun anlatılması gerekiyor. bunun yöntemi nasıl olmalıdır o ayrı konu.

tamam ya hepiniz engin ardıçtan çok daha geniş bir tarih bilgisine ve kültüre sahipsiniz, übersiniz. adam boşuna okumuş-yazmış bunca yıl, size sorsa yetermiş meğer.
Sosyal ağlarda paylaş

Vahdettin hain değil malesef. Çok aciz, çaresiz bir pozisyonda var olmuş biri. Ayrıca Atatürk'e çok büyük yardımlar yapmıştır. Ne akp si ne engin ardıçı, hepsinden kıl kaparım orası ayrı. Bu konuda da tartışmalar bitmez. İyice araştırmak isteyen arşivleri kurcalayabilir, Vahdettin in Atatürk ile yazışmaları bile vardır. Adamın direkt kafa tutması çok büyük aptallık olurdu. Neyse araştırın, tartışması güç konulardan biri.
Sosyal ağlarda paylaş

adam kaçtı be abisi. osmanlıyı sahiplenme çabaları bunlar, türkiye osmanlıyı devirip kurulmuş bir cumhuriyettir, yeri geldi osmanlı kurtuluş mücadelesini baltalamak için isyanlar çıkarttı, yeri geldi "yunan ordusu mehdi ordusudur karşı koyanların katli vaciptir" diye fetva verildi, yeri türk ordusu osmanlı ordusuyla savaştı. tartışılacak birşey yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Devletin Vahdettin aşkı :) Joker gelmiş savunmuş kendini hemen :D
Vahdettin denilen adam Nutuk'ta yazıldığı gibi saygı duyulması gereken bir adam değilmiş belli ki. Hain midir orada değildim bilmeden sallamam gereksiz. Ama tapılacak bir isim değilmiş orası kesin..
edit: alt taraf karıştı eheha :D
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar mesajları okudum çok kötü hissettim bunu belirtmek isterim. Nasıl hala Vahdettin, Mustafa Kemal'e Milli Mücadele için yardım etmiştir diyebilenler var dedim içimden.

Arkadaşlar bakın böyle birşey söz konusu değildir.
Nutuk da Atatürk Vahdettin için haysiyetsiz gibi sıfatlar kullanmış. Vahdettinin kendinini kurtarmak için herşeyi yapabilen bir adam olduğundan bahsetmiştir. Ayrıca düşmana karşı savaş verirken bir yandanda Vahdettine karşı mücadele verdiğini söylemiştir Atatürk.

Lütfen Nutuk okuyalım. Saçma sapan tarihçi müsvettelerinin peşinden koşturucağımıza Atatürkün yolundan gidelim Nutuk okuyalım. Atatürk Nutukda cevap aradığınız her soruya yanıt vermiştir. O savunduğunuz Vahdettinin nasıl bir hain olduğunu gözler önüne sermiştir.

Ayrıca yahu ne demek Vahdettin Atatürkü Samsuna Milli Mücadeleyi başlatmak için gönderdi?
Bu kadar cahil olmayın. Lütfen Nutuk okuyun sonra gelin burada tartışmalara katılın o Tarihçi müsvetteleri tarihi saptıran haysiyetsiz kişilerdir. Marjinellik uğruna yapmayacakları şey yoktur. Marjinelliği bırakalım Nutuk okuyalım.
Sosyal ağlarda paylaş

Vahdettin konusu her sene tartılşılmak zorunda olan konuların başında gelir, ve her seferinde tartışanlar hala anlamamışlardırki bu adamla ilgili net bi bilgi yok, tarih Vahdettin'i açıklamaya yetmiyo nedense, bi kaynak böle diyo başka kanyak şöle diyo benzer açıklamarı bi tarafa bırakın birbirinin tamamen zıttı yorumlar aynı adam için yapılıyo, belirli bi dönemde yaşamış, belirli işler yapmış bi adam için nasıl bu kadar farklı yorumlar yapılıyo anlayamıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Çokakıllıadam said:
Arkadaşlar mesajları okudum çok kötü hissettim bunu belirtmek isterim. Nasıl hala Vahdettin, Mustafa Kemal'e Milli Mücadele için yardım etmiştir diyebilenler var dedim içimden.

Arkadaşlar bakın böyle birşey söz konusu değildir.
Nutuk da Atatürk Vahdettin için haysiyetsiz gibi sıfatlar kullanmış. Vahdettinin kendinini kurtarmak için herşeyi yapabilen bir adam olduğundan bahsetmiştir. Ayrıca düşmana karşı savaş verirken bir yandanda Vahdettine karşı mücadele verdiğini söylemiştir Atatürk.

Lütfen Nutuk okuyalım. Saçma sapan tarihçi müsvettelerinin peşinden koşturucağımıza Atatürkün yolundan gidelim Nutuk okuyalım. Atatürk Nutukda cevap aradığınız her soruya yanıt vermiştir. O savunduğunuz Vahdettinin nasıl bir hain olduğunu gözler önüne sermiştir.

Ayrıca yahu ne demek Vahdettin Atatürkü Samsuna Milli Mücadeleyi başlatmak için gönderdi?
Bu kadar cahil olmayın. Lütfen Nutuk okuyun sonra gelin burada tartışmalara katılın o Tarihçi müsvetteleri tarihi saptıran haysiyetsiz kişilerdir. Marjinellik uğruna yapmayacakları şey yoktur. Marjinelliği bırakalım Nutuk okuyalım.

nutuk da atatürk haysiyetsiz demişse kesin haysiyetsizmidir adam?kemal atatürk bu konuda tek otorite midir?

bir insan sana haysiyetsiz derse kesin haysiyetsiz misin?vahdettin hakkında bi bilgim yok haysiyetsizde olabilir ama bunu kesin yargılara vardıramazsın.
Sosyal ağlarda paylaş

Redeagle said:
Joker gelmiş savunmuş kendini hemen :D

Vahdettinmiyim ben?

ayrıca kimseyide savunduğum yok, çok kolay kanıyorsunuz ufak oyunlara artık gözünüzü açın biraz. birisi şu şöyle bu böyle diyor hemen yutuyorsunuz. o kafanızın içindeki düşünmeye yarar arada bi kullanında paslanmasın...
Sosyal ağlarda paylaş

Atatürk Nutuk'u neden yazmış? Önce bunu bir kavramanız lazım..

Sebebi, Kurtuluş Savaşı'nda olanları, kimin vatanı için canla başla uğraştığını kimin vatan hainliği yaptığını gelecek nesillerin unutmaması ve çarpıtılmaya çalışılırsa (ki şu an yapılıyor) bunun önlenmesidir..

Atatürk bunları bizzat yaşamıştır ve Nutuk'u belgelerle yazmıştır.. Nutuk'ta ne yazıyor? Vahdettin vatan haini.

Bu kadar. Bitti.
Sosyal ağlarda paylaş

Vahideddinin Atatürk'e yardım etmiş olmasının ne gibi bir negatif yönü olacak ki diye düşünürken aslında öyle olmayacağını düşündüm. Eğer Atatürk bariz bi şekilde Vahideddin bana yardım etti deseydi, şu an islam safları bunu kullanabilirdi lehlerine. Vahideddini zaten açık bi şekilde ingiliz iş birlikçisi olarak biliyor herkes. O adamın da yapacağı bir şey kalmamış. Belki de bile bile yazdı Atatürk. Çünkü şöyle bir şey var, Atatürk Samsuna gönderildiğinde ordaki halkı örgütleme çalışmaları ingilizler tarafından tespit edilir. Vahideddine gider atar yapar bu ingilizler, ne iş böle bi adam var derhal çaresine bakılacak diye. Sonra Mustafa Kemal adına sahte bir idam kararı gönderilir samsuna. Ama insanlar Mustafa Kemal idam edilecek diye bilir. Sonuç olarak Atatürk'ün yapmak istediklerini, ne kadar da geleceği görebilen bir yapısı olduğunu biliyoruz. Vahideddin olayının yanlış anlaşılıp kullanılmasını istememiş olabilir. Çünkü şöyle bir durum daha var, Atatürk'ün samsuna gitmesi filan gerçekten çok zor işler o dönemde. Heryer asker dolu, kuş uçmuyor. İngiliz gemileri duruyor 10 metre ötede. Neyse, nedir bu vahideddin düşmanlığı diyecektim aslında mantıklı olabilir. O yüzden herkes bildiğini bilsin, ben çok fazla araştırdım bazı tarihi belgeleri de gördüm. Ama bu konuda çok dilim yandı tartışamıyorum artık rahatça.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...