Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Operasyonlar Hakkinda

Penthesilea

Öne çıkan mesajlar

DoGMeaT said:
iyide LathspeLL güzelim
ben burda yapayım ben şurda yapayımla askerlik olurmu
yüzbinlerce insanın sürekli idare edildiği bir kurumda nasıl "ya o buraya gitsin bu buraya gitsin şu savaşmak istiyormus şu silahı sevmiyormuş" diye detaylara girme şansı varmı?

silahı sevsin sevmesin..bu ülkenin vatandaşı olarak vasifesidir,ona nerde nasıl ihtiyaç varsa orada askerlik görevini yerine getirmek.son bi kaç aydaki 30 ü aşkın şehit(ki aralarında çok sayda 87li var) arasındada silahı sevmeyen insanlar vardı belkide...ama olay budur.

eah cok faşiazan geliyor yazdıklarım ama..gerçekler böyle.

ha o adamı sınıra koymanın mantığı,o adamı adam etmektir,olduda bir seferberlik oldu,gercekten sıcak savaşı yaşıyoruz,kuzenin çıkıpta "ben hiç gelemem silaha tüfeğe,hain düşman al sana çiçek" diyemez,gerekirse sıcak çatışmaya girecektir.e hiç kimsede anasının karnından asker cıkmadığına göre,eğitimle,zamanla,tecrübeyle herkes askere cevrilebilir..dimi?

Ya bu mesaj benim dediğimin neresini açıklamış? Ben senin dediğin olayın mantıksız olduğunu söylüyorum. Diğeride "DogMeat" güzelce açıklamış yazıyor bunun altına.

Kardeşim, savaşmaktan korkan adamı, silah tutmak istemeyen adamı sınıra bizi korumaya gönderirsen ondan ne kadar çok başarı bekleyebilirsin? Herhangi bir çatışma anında panikleyen, tecrübesizce davranan bir adam olur elinde.

Dediğim şudur: savaşmak isteyen adam profesyonel orduya gelir ve gider güney doğuya. Bu adamdan alacağın verim daha fazladır. Öbür türlü dengesiz bir şekilde dağıtılırsa olmaz.

Ha ayrıca "askerliğin amacı adam etmektir" sözünede karşıyım. Adam master'ını yapmış, daha ne adam olacak?

İşin haklılığı/haksızlığında değilim. Sonuca bakıyorum ben, orda gönüllü bulunan asker mi isterim yoksa acemi, orda olmak istemeyen bir asker mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu neyin tartismasi ki bu? Zaten prof. orduya gecilecek diye aciklama yapildi ki bu yonde ilerleniyo (bkz. 8 ay -> 6 ay).

Bilgisayar Muh.'lerini zaten genelde astek olarak aliyolar, matama, sen de biliyosun. Bu master yapan bircok kisi icin gecerli zaten. Ha sen cabuk bitsin diye illaki 6 aylik yaparsan, o durumda bile acemi erliginden sonra seni sayman veya emir eri yapiyolar vs. vs.

Korktugunuz kadar yok...
Sosyal ağlarda paylaş

LathspeLL , savaştan korkan ve yaptığı görevin zor oldunu düşünen,yapmak istemeyen tek asker kuzenin değil,master yapmış olmasıda hiçbirşeyi değiştirmez.bide viktor önceki postu..hehe+1

sam cim ,
said:
hayır profesyonel ordu şu açıdan daha zayıf olacak

-ametör ordunun profesyonel ordudan zayıf olacağınıda ben anlıyamadım doğrusu henüz,şu anki kara kuvvetlerimizin ametör diye nitelendirebiliniceğinede tam emin değilim.ki başka faktörlerde var,fedaykinin belirttiği gibi.

HA bak 500k g ün olsun ne yazar..o g3ler dandikse...ucakmı dşürcen g3le türü bi argümanın olmustu..nicelikte bir niteliktir.bununda en güzel örneği ırak&iran harbidir.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada neden Remote Control Explosive Device veya ulusal medyada geçen ismi ile IED ( Improvised Explosive Device ) bizde halen mayın adı altında geçiyor ?

Yaptıkları iş A tipi C tipi plastik patlayıcı veya genel olarak potasyum nitrat gibi malzemeleri alıp fünyeleyip gizliyorlar. Mekanizmaya göre de zamanlayıcı/radyo-cep telefonu sinyalleri ile aktive ediliyorlar.
Mayın'a fünye takılıp uzaktan patlatıldığını hiç sanmıyorum çünkü mayın gizlendiği yerde zaten uzaktan kumandalı patlayıcıdan daha etkili. Mayın dediğin basınca duyarlıdır, kazarsın, pimini çekerek veya başka bir şekilde aktif hale getirirsin (arming) üstüne bastığın zaman yarattığın basınç mayın'ı harekete geçirir (trigger) sonra da basınç kalkınca patlar.
(Anlattığım kara mayını tabi. Tank mayınları belli bir süre sonra otomatik patlıyor. Anti-personel ise sanırım ilk değdiğin anda patlıyor. Hatta bazıları daha efektif olmaları için havalanıp kafa-göğüs kısmına fırlıyor ve ölümcül etki için orda patlıyor. )

Ya benim atladığım bir şey var, ya da bütün bu patlayıcıların sülalesi artık mayın olarak geçiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

viktor'cum:

doğuda nerede yaşadığını bilmeyen insan varsa bunu düzeltmek orduya düşmez. bu "türkiye gerçeği" söylevleri kusura bakmayın ama safsatadan ibaret. 50 çeşit halktan oluşan başka nice ülkeler var. türkler dışında kimsenin de orduyu ikinci bir okul olarak ele aldığını görmedim. ha pardon, orduların askere alma reklamları hariç..

ha dersiniz ki eğitim sistemi yetersiz, hayhay. o halde onu güçlendireceğiz. milliyetçilik ve boşlukları 'yazma' konusuna gelince. ben de geçmiş görüşlerime baksam muhtemelen kendimi aşırı milliyetçi bulurum. ama devletin ne kadar acizlik derecesinde tutarsız olduğunu görünce biraz da dünyada nasıl oluyormuş bu işler diye merak ettim. gördüm ki yutturulan şeylerin çoğunun anlamı yok, zaman içinde yavaş yavaş bırakacağız bunları. 15 yıl önce devlet büyükleri nevruz'u kutlayacak, devlet tv'si kürtçe yayın yapacak desen hapse atarlardı. sen askere alıp adama sopayı gösterirken "kürt diye birşey yoktur, kart kurt seslerden uydurulmuştur" gibi şeyler söyleyince kürtler yokolmuyor.

bölgeselcilik dünyanın her yerinde var. singapur gibi tek şehirden oluşan ülke filan değilsen bu geçerli. herkes kendi doğduğu yeri önde tutar. türkiye'nin yarısından az yüzölçümüne sahip ingiltere ki büyük britanya olarak söylemiyorum, galler, iskoçya'yı filan saymayın. ingilizler kendi aralarında kuzey ingiltere güney ingiltere diye öyle bir ayırıyorlar ki kendilerini. iki adımlık yer bizim batı ile doğuya kıyasla. ayrıca gene her ülkede taşralı ile şehirli arasında fark vardır. osmanlı'ya bağlayalım hadi bunları da.

ve zaten bu dediğin duygu da askere gidince kaybolmaz. babam ve amcalarım hepsi askerliklerini burada yapmış olmalarına rağmen kendilerini kosovalı olarak görüyorlar ki türkiye toprağı bile değil. bu dediğin öyle sindirilecek birşey değildir ve sindirilmesi de lüzumsuzdur kaldı ki.

ha işte profesyonel askerliğe karşı çıkan belli bir çevre de "orduyu halka yabancılaştırmanın ilk adımı" diyerek gene 'türkiye gerçeği' kardını masaya sürüyor ki ne zaman oyunun kurallarını değiştirmek istesek bahanemiz aynı. "ama efendim bizim durumumuz farklı ekonomiyi/demokrasiyi/ordu sistemini/eğitimi/yönetim sistemini aynı şekilde alamayız" dedik mi, teröre, jeopolitik konumumuza ve değişik kültürlerimize gönderme yaptık mı tamamdır. karşıdaki ne dese artık "türkiye gerçeğine yabancısın" deyip işin içinden çıkmak mümkün.

bana türkiye'yi tanımıyorsun demek iyi güzel de siz dünyayı tanıyor musunuz acaba? biri diğerini kapsıyor ne de olsa.

daha mesaj bekliyorum "askerlik insanı cool yapar" tezini savunan, hatta onlara destek vereyim biraz bari ehe:

dogmeat'cim:

orduya alıp 3-5 ay eğitip gerçek hayata geri gönderen her ordu amatör ordudur. deneyim oluşmaz profesyonel unsurları hariç. amatör kelimesinin başka ne anlamı var zaten deneyimi ifade etmek dışında?

nicelik nitelik değildir. ayrıca sanmıyorum ki aranızdan kimse insan dalgası tadında düşmana yallah dalarak geberip gitmeye hevesli olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Profesyonel askerlik, sadece yoksulların asker olmasıyla sonuçlanacaktır. E malum yüzde 99 gidip canını tehlikeye atmak istemez, dolayısıyla paraya ihtiyacı olan yoksul vatandaşlar gidip ölüler. Bizim gibi durumu iyi olanlar rahat rahat evinde oturur.

Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'de zorunlu askerliğin devam etmesinin en büyük sebebi askerin her tabakadan oluşmasını sağlamak, böylece milli görev niteliğini korumak. Mesela İngiltere'nin meşhur SAS komandoları bundan birkaç sene evvel başvuru azlığından dolayı polonyalıları işe almaya başladı. Hoş bizde böyle bir sorun olmaz ne de olsa yoksulumuz çok.
Sosyal ağlarda paylaş

DoGMeaT said:
LathspeLL , savaştan korkan ve yaptığı görevin zor oldunu düşünen,yapmak istemeyen tek asker kuzenin değil,master yapmış olmasıda hiçbirşeyi değiştirmez.bide viktor önceki postu..hehe+1

sam cim ,
said:
hayır profesyonel ordu şu açıdan daha zayıf olacak

-ametör ordunun profesyonel ordudan zayıf olacağınıda ben anlıyamadım doğrusu henüz,şu anki kara kuvvetlerimizin ametör diye nitelendirebiliniceğinede tam emin değilim.ki başka faktörlerde var,fedaykinin belirttiği gibi.

HA bak 500k g ün olsun ne yazar..o g3ler dandikse...ucakmı dşürcen g3le türü bi argümanın olmustu..nicelikte bir niteliktir.bununda en güzel örneği ırak&iran harbidir.

Hala dediklerimi anlamıyorsun. "Birtek kuzenin değil" diyorsun, E BEN NE DİYORUM ZATEN? Kuzenim gibi bir çok insan var, hepsini sınıra koyuyorlar resmen, kuzenimin arkadaşı şehit oldu orda. Ama orda olmak isteyeni, savaşmak isteyeni foça'da gofret sattırıyorlar.

Ben "master yapan, okumuş adamı göndermeyin, doğudakileri gönderin, eşitsiz bir dağılım yapın" demiyorum, demek istediğim "Acemi ve isteksiz adamı oraya boşuna göndermeyin; isteyen, gönüllü olmuş adamı kullanın; yani profesyonel ordu kurun."
Böylece çok daha iyi sonuç alınır.

Gene benim mesajın altına "Ama o zaman eşitsiz oluyor, batıdaki eğitimli adamında gitmesi lazım" diye mesaj atarsanız ağır küfür edicem.
Sosyal ağlarda paylaş

evet askerin isi degil

jandarma nedir?
silah altina alinan genclerin azimsanmiycak kismi jandarmaya gider
polis teskialti olmiyan yerlerde jandarma sagalr asayisi

askerin gorevimidir bunu devamli saglamak? (ki profesyonel ordu diyince adami alip jandarma yapicagina polis yap lol)

degildir

doguda okuma yazma kurslarini asker yurutur dogum kontrol konusunda filan egitimleri asker verir

askerin isimidir bu
degildir

dogudaki yollarin bakim onarimini asker yapar muhtarlarin temin edemedigi isgucunu asker karsilar

askerin isimidir bu?
degildir

afet aninda arama kurtarma calismalarinin %80 i askerin ustune atilmistir askerin isimidir bu?

hayir degildir

peki neden bu gorevelr askerin ustune atilmsitir?
bunlari asil kimin yapmasi gerekir?

devletin

devlet nerde?
attaaya gitti gelicek
Sosyal ağlarda paylaş

LathspeLL ,bir ayda kaç kişi silah altına alınıyor
kaç kişi terhis ediliyor
bunu bir düşün
şimdi bu kadar insanın arasından "şu istiyor-şu istemiyor" diye seçim yapmak ne kadar mümkün bunu düşün.

kuzenin arkadaşıda şehit olan tek kişi değil..çok olağanüstü bişiymiş gibi gözümüze sokmaya calısmana gerekte yok yani .ne yazikki.

ayrıca..belkide foçadaki adamın fiziksel veyahut başka faktörlerden dolayı o görevi yerine getirmesi en iyi seçenek olark görülmüştür.

düşünsene biraz.
Sosyal ağlarda paylaş

DoGMeaT said:
LathspeLL ,bir ayda kaç kişi silah altına alınıyor
kaç kişi terhis ediliyor
bunu bir düşün
şimdi bu kadar insanın arasından "şu istiyor-şu istemiyor" diye seçim yapmak ne kadar mümkün bunu düşün.

kuzenin arkadaşıda şehit olan tek kişi değil..çok olağanüstü bişiymiş gibi gözümüze sokmaya calısmana gerekte yok yani .ne yazikki.

ayrıca..belkide foçadaki adamın fiziksel veyahut başka faktörlerden dolayı o görevi yerine getirmesi en iyi seçenek olark görülmüştür.

düşünsene biraz.

Dogmeat... Dogmeat... delirticen beni burada. Hala benim dediklerime saçma sapan, alakasız cevaplar veriyorsun. Kardeşim... Profesyonel orduya geçince "Kim doğuya gitmek istiyor, kim gitmek istemiyor" sorununu ÇÖZÜYORSUN ZATEN. Adam askere yazılıyor ya, ötesi var mı? Kendi istiyor asker olmak. Olmak istemeyen olmuyor. Ve inanki olmak isteyen adam çok bu ülkede.
Sosyal ağlarda paylaş

amanın! millet burada birbiri ile tartışmaya hedeciim, hödöcüüm şeklinde kibar kibar girmiş! yeni sistemin artısı mıdır bilemiyorum?

yalnız atlanan çok büyük bi nokta var. profesyonel orduya gçtik diyelim. başarılı sağlam bir ordu var (şimdi de var aslında ya neyse) Profesyonel ordunun kapsamadığı ama devletin yerine getirmediği için ordunun yürüttüğü tüm hizmetler ne olacak?

ya da tam tersinden soralım. devlet adam gibi çalışsa ve hizmet verse, doğru düzgün bir politikası olsa gerçekleşmeyecek o kadar çok olay var ki! Bu devletin yerine getirmediği görevleri ordu yapmak durumunda kalıyor. İyi ya da kötü bir şekilde senelerdir de yapıyor, yerine getiriyor bu "başkasının arkasını toplama" işini.

velhasılı kelam devlet profesyonel olmadıktan sonra, doğru düzgün bir doğu politikası, doğru düzgün bir dış ilişkiler politikası, doğru düzgün bir sağlık ve eğitim poltikası etc. olmadığı sürece daha çoook adam kaybederiz. [sadece doğuda değil, elin dayatması ile girdiğimiz ve gireceğimiz dünyanın öbür ucunda dahi adam kaybedebiliriz.]

son olarak; ben de tahtaya sürtülmüş tırnak sesi gibi gıcık yapıyor: herkez değil! o herkes olacak. s ile.. s

edit: lam ben nedense sadece 3.sf ye kadar okumuşum. demek istediğimi viktor'da yukarıda demiş..

bu mesaj günde 3kere aç karnına güncellenmiştir
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...