Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yardım: ABD'deki Irkçılık


xieon

Öne çıkan mesajlar

Beyler yakın bir zamanda ABD'deki Irkçılık üzerine okulda bir seminer hazırlıyacağım yaklaşık 2 saat uzunluğunda olacağı için bir çok şeyden rahatça bahsedebilirim. Şimdi elimde çeşitli kaynaklar falan var fakat bir de sizlerin düşüncelerinizi merak ettim. Örneğin bu konuda incelemem, bahsetmem gereken olaylar, kişiler etc... konusunda yardımcı olabilirsin. Bu arada Irkçılık konusunda sırf afro-amerikanlardan bahsetmiyeceğim ucundan da olsa amerikan yerlilerine ve günümüzdeki latin amerikalılara da değiniceğim. Yani konu baya geniş fikirlerinizi belirtiseniz sevinirim.

Not: Tavsiyeler arasında American History X'i vermeyin lütfen onun belli kısımlarını zaten izleyeci sıkılmasın falan diye izleteceğim :D. (Tabiki kaldırım sahnesi değil :P )

Not2: Öyle üniversitede yapmıyacağım bu semineri kendi lisemde yapacağım ama ciddi birşey olmalı öyle günümüzdeki "dandik" eğitim sisteminin bizi tarihte ve benzeri konularda eğittiği gibi değil yani en uç örnekleri rahatça verebilirsiniz.


Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Masticore 30 Eylül 2007, Pazar - 12:25 tarihinde demis ki:
bende sana saldırdılar sandım topice dalarken


lol :D sağolasın
said:
horacegoesskiing 30 Eylül 2007, Pazar - 12:36 tarihinde demis ki:
Racism without Racists: Color-Blind Racism and the Persistence of Racial Inequality in the United States

bu kitabı tavsiye ederim. e-book unu torrent olarak filan bulursan epey faydalı olur.


Bakacağım sağol
said:
Apache 30 Eylül 2007, Pazar - 12:37 tarihinde demis ki:
rihannayı izlet

Ayrı bir lol daha ama güzel fikir :D

[ Mesaj 30 Eylül 2007, Pazar - 12:46 tarihinde, xieon tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dinsel ayrımcılık ve ırkçılık için İsa'nın Yaz Kampı (Jesus Camp) belgeselini izle.Zira Amerika'daki ırkçılık hareketi aşırı sağ görüşlü radikal Hristiyan'ların desteği olmadan yapılamaz çünkü.

http://www.youtube.com/watch?v=y_EKHK1C2IE

http://www.youtube.com/watch?v=8bB2rt3IKJc

http://www.youtube.com/watch?v=BNDBf4PXw0M

Asker postalı , kamuflajı giyip tepinen beyni yıkanmış o çocukların %1inin bile 1 kuşak sonra Senato'ya girmelerinde nasıl birşey olabileceğini düşünebiliyor musunuz?

--------------------------

Jesus Camp ve Din Eksenli Fanatizm hakkında http://www.yeniduzengazetesi.com/printa.php?col=87&art=5804 adresini incelemeni öneririm.

[ Mesaj 30 Eylül 2007, Pazar - 13:05 tarihinde, Akuma_Blade tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence Amerikan tarihiyle giriş yapmalısın. Zengin olmanın, sömürünün hayaliyle karaya basan eski kıtalıların yeni kıtalıları katlederek kurduğu, çok uluslu bir devletten bahsediyorsun en nihayetinde.

Aklıma gelen bir kaç kaynak:
Encyclopedia of Racism in the United States
3 ciltlik bir ansiklopedi. İ.Ü. Merkez Kütüphanesinde vardı 2004 senesinde =) Kanımca erişebileceğin en kapsamlı eser bu konuda.
Race, Class, and United States Imperialism
Pdf olarak bulabileceğin için bunu verdim ^^ Ama devlet politikasının, ülkedeki ırkçılığı nasıl bilinçli biçimde körüklediğini göstermek adına bu açıdan da bakmak gerekir.

Sonra şey var;
The White Man's Burden
John Travolta'nın oynadığı bir filmi de vardı (ben izlemedim). Kitabı da var. Irkçılığa farklı dengelerden bakması açısından vurucu bir kitap bence.

Bir de çok bilindik isimler var tabii;
Ku Klux Klan, Malcolm X gibi.. Ama Amerika'da tek ırkçılık siyah-beyaz ayrımı değildi... En büyüğü buydu belki ama tek bu yoktu. Sen de sadece bu ayrıma saplanmamalısın kanımca.

Bu da wiki kaynak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:History_of_racism_in_the_United_States
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yalnız sunumu sınıfla iç içe yapmaya çalış.2 saat boyunca sırf sen konuşursan millet göçer, bayar.Araya tuzak sorular hazırla.Komik benzetmeler belirle.Biraz da ironik olsun.2 ders saati boyunca sunum yapmak kolay iş değil.Bence kronolojik bir sıra izlesen fena olmaz.Örneğin ilk ırkçılık vakalarından başla daha sonra ilk toplu olarak ırkçılık vakasına geç, geçmiş yılların gazetelerindeki haberler iyi göz boyar.Şöyle eski New York Times sayıları filan göster..Ayrıca Amerika'da ırkçılığa karşı alınan önlemlerden(?) de bahsedersen iyi olur, tek yöne saldırma bence.

Mümkünse görsel cihazlardan yararlan.Power Point ve projector bir arada süper gider.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Amerıkanın ilk sahipleri kızılderililere yapılan soykırımla baslayabılırsın konuna kızılderılılere hastalıklı battanıye verılmesı
kamplarının sebepsız yere basılıp katledılmelerı vs..

sonra gunumuze gecıp afro-amerıkanlara yapılan olaylar polısın dovup oldurdugu kameraya cekılen genc var bole bıkac vakaa kameraya cekılmıs onlara bak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Manderlay filmini hemen yükleyip izle, orda çok güzel fikirler var amerikadaki ırkçılık hakkında bir kere, hele American History: X'i solda 0 bırakacak bir film o. Hemen edin, indir bir şey yap derim.
Onun dışında söylenecek çok şey var, anlatacak çok şey var ilgiliysen konuya ÖM at bir tane, elimden geldiğince yardımcı olayım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ehm yardımlarınız için teşekkürler merak etmeyin o kadar sürede insanları sıkmadan anlatabilirim konuyu sanırım bu konularda baya iyiyim şu ana kadar hiç problem olmadi tek isteğim biraz fazla dallı budaklı bir konu yanı ortalamanın üstünde 2 saat boyunca bir ku klux anlatmak istemiyorum herneyse sonuçta herkes güzel fikirler vermiş teşekkür ederim tekrardan ama hâla yeni fikirlere açığım :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Heh tam denk geldi.
Şu an ben de HIST104B diye bir ders alıyorum.
aka Sivil Savaş Sonrası Amerikan Tarihi.
Hatta şu an okuduğum kitaplardan biri de bu konuyla ilgili...
Kitabın adı : "The Reason Why the Colored American is not in the World's Columbian Exposition"
Kitap, toplu linçlerin olduğu 19. yy sonu 20. yy başında siyahi halkın -Amerikan kültürünün ilerlemesini temsil eden- fuarlardan dışlanması sonucu ortaya çıkan kültürel dışlamaya tepki olarak dönemin önde gelen siyahi liderlerinin yazdığı bir kitap.
Bunun dışında ırkçılık olarak Jacob Riis adlı yazarı araştırmanı tavsiye ederim. 19 yy sonununda yaşamış bir kişi, kendisi de göçmen olmasına rağmen göçmenlere bayağı bir döşeyen, stereoypea sokan bir yazardır. O dönemdeki yaygın olan kafa yapısını anlamanı sağlayabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...