Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

peru'ya düşen insanları hasta eden meteor.

Black-ice

Öne çıkan mesajlar

said:
mutasyon ceşitliliğe imkan sağlamıyomu zaten, yanı crossingover crossingover nereye kadar

sağlıyor. hatta işi bilgisayara ve lineer cebire dökersek ve yaşam savaşını bir problem genotipleri optimize edilmesi gereken girdiler olarak alırsak mutasyon, genotip uzayındaki her olası çözümü birbirine bağlayan bir operatördür, cross-over öyle değildir ama ve bu açıdan aralarındaki fark aslında büyüktür. Hatta mutasyonun içinde bulunduğu evrilen algoritma mekanizmasının eninde sonunda bir sonuca ulaşacağının kanıdı da böyle yapılır. Tabi evrilen algoritma derken olay çok farlı bir boyuta kayıyor, evrilen algoritmalar robotikte ekonomide vsde kullanılır evrilen demesi, doğadaki gibi mutasyon ve crossover işlemlerine tabi tutulmasıdır algoritmaların.
Sosyal ağlarda paylaş

ya o değil de, kutup ayılarına, renk değiştiren böceğe koptum ben.

Arkadaşlar bunların adı Mutasyon değil, Adaptasyondur.

Adaptasyon, çevredeki yaşam şartlarına uyum sağlamak amacıyla evrimleşmiş, ya da değişmiş genler sonucu olur. Vücud bunu kendiliğinden halleder. Ve asıl olay "yararlı" olmasıdır. Genelde genlerin çekinikleşmesiyle meydana gelir.

Mutasyon ise, gende "istenmeden" oluşan bir değişim sonucu vücudun yalan olmasına ve anormalliklere sebebiyet verir.

Mutasyon höt diye olur iken adaptasyon uzun bir süreç gerektirir.

3 kollu 2 kafalı insan mutasyona uğramıştır.
İnsanın 20lik dişlerinin çıkmamasının sebebi adaptasyondur. O gen bulunmadığından ya da gen değişikliğe uğradığından değil. Veya az kıllı olmak da adaptasyon sonucudur. İleride görürsünüz(yok lan göremezsiniz de hani öldükten sonra bakabiliosan filan belki) bilmem kaç yıl sonra insanda apandisit de kalmayacak, lüzumsuz ve işlevi olmayan bir organ çünkü.

Neyse işte asıl demek istediğim, burda verilen örneklerin bir çoğu adaptasyon adı altında geçmekte. Yanılmayalım yanıltmayalım.

Son bir adaptasyon örneği: ilk canlıların gelişiminde, bitkilerin çıkmasıyla oluşan oksijen gazı, yeryüzündeki yaşamı korkunç derecede etkiledi ve bir çok türün yokolmasına sebebiyet verdi (oksijen güçlü gaz tabi), ancak değişen çevreye adapte olabilen ve oksijensiz solunumdan oksijenli solunuma geçebilen canlılar bayram etti, çünkü kazandıkları ekstra enerji ile gelişim hızları korkunç arttı. Hatta hödük bir düz hesap yapayım şurda (sallayayım), 38/2(ATP)=16 kat daha sağlam
Sosyal ağlarda paylaş

Kop aga sen.
Sana diyorum ki, bu adam yeşil yerde yaşıyor ama kendisi mavi.
Bigün bir mutasyon sonucu yeşil doğuyor, ani bir değişiklik.
Bu değişiklilten dolayı adamın yaşama şansı artıyor ve baskın tür oluyor.
Adaptasyon dediğin şey beyaz kutup tavşanı geyiğidir.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
genetic algorithm, differential evolution vs gibi bircok optimizasyon algoritmasi var fitness-crossover-mutation ve population bazli calisan.

evet onlara zaten evolutionary algorithms deniyor yine genetik algoritma onun bir çeşidi, sadece mutasyonun teorik olarak bizim olası tüm çözüm noktalarına ulaşabilmemiz sağlayan bir operatör olduğunun somut bir örneğini vermek için gösterdim. Yanlız ayrımı yapılması gereken nokta, bu bahsettiğin algoritmalar sadece girdiler arasından en iyi olanı bulmaya çalışıyor mekanizma ve sonuç belliyse türü optimizasyon oluyor. Eğer bu algoritmalar en iyi mekanizmayı bulmaya çalışıyorsa modelleme ya da mekanizma belirleme denir. Tabi mekanizma ve girdi belliyken çıktıyı bulma gibi bir duruma dahil midir evrimsel algoritmalar bilmiyorum ama çalışma mekanizmasının da geliştirildiği evrimsel algoritmalar da var. Ha tabi bunlara da sonuça mekanizmanın optimizasyonu diyebilirsin, mekanizma benim genetik algoritmalara girdimdir ben girdilerimi optimize ediyorum dersen o zaman optimizasyon olur tabi. Ama yine de bu senin bir problemin mekanizmasını oluşturduğun gerçeğini değiştirmez d: Neyse çok da önemli değil zaten :p

said:
böyle bi olay varsa kaynak gösterebilir misin?

http://en.wikipedia.org/wiki/Peppered_moth_evolution#Environmental_changes

said:
Adaptasyon, çevredeki yaşam şartlarına uyum sağlamak amacıyla evrimleşmiş, ya da değişmiş genler sonucu olur. Vücud bunu kendiliğinden halleder. Ve asıl olay "yararlı" olmasıdır. Genelde genlerin çekinikleşmesiyle meydana gelir.

Ele aldığın bir gen havuzundandan yeni kombinasyonlar çıkarmanın bir yoludur sadece mutasyon ve iyi bir sonuç üretme olasılığı çok daha düşük olan. Ama mutasyon da adaptasyona sebebiyet verebilir, adaptasyon canlıların genetik değişiklik yaşadıktan sonra ortama uyum sağlama kabiliyetleridir bu konu altında. Zira yukardaki farklı iki renkteki güvenin bir mutasyon sonucu olması çok olası, bu tür hayvanlarda pigment üreten genlerde gerçekleşen mutasyonlar yüzünden o pigmentin üretilmemesi ve canlının renginin değişmesi çok rastlanan şeylerdir.

Biraz kavram karmaşası yaşamışın gibi geldi bana. Adaptasyon da genelerin "isteyerek" değişmesinden oluşmaz. var olan genotiplerin ve fenotiplerin değişmesi cross-over ve mutasyon gibi etkilerin sonucu oluşur. Yani bu tip değişimler aslında hep "istemeden" oluşur, büyük ölçüde olasılığa bağlı şeylerdir mutasyonun ve cross-overın nasıl olacağı. Ha tabi cross-overın artık oturmuş bir mekanizma olması onun gerçekleşmeme olasılığın çok düşürüyor. Ama yine de ortaya çıkacak sonucun ne kadar "başarılı" olacağı şansa bağlı. Bunun sonucunda ortaya çıkan iyi sonuçlar ise ortama özelliklerinden dolayı kolay adapte olabilimektedir. Farklı renklerde türe sahip bir böceğin de başına gelen şey bir gen farklılığı sonucu, tanımlanmış bir ortama bir çeşidin daha iyi uyum göstermiş olmasıdır. Bu değişiklikte pigmentesyon farklılığı olduğu için bunun bir mutasyonla olmuş olması da çok olası yukarda dediğim gibi (misal meyva sineklerinin gözlerinde de rastlanan bir olaydır). Hatta pigmentleri üretemeyen türlere de direk mutant denir.

[ Mesaj 20 Eylül 2007, Perşembe - 20:44 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Harbi ben de bi ara görmüştüm sanki öyle birşeyler lisede xD . Hayır lisede bu tip biyolojik konulardan kaçacak delik arardım şimdi bu topic altında Ardeth'in postlarını okuyorum sıkılmadan püü bana biyoloji sevdiremeyen hocama.

(Not: Şu an Black Sabbath'tan N.I.B dinliyorum ama girişi deli gibi "dağlar kızı reyhan alem sana hayran" adlı türküye benziyor . Bu evrim midir? Arak mıdır? )
Sosyal ağlarda paylaş

said:
eğer adaptasyon alt döllere etki ediyorsa bu bal gibi mutasyondur (kutup ayısı örneği) . ama eğer alt döllere etki etmiyorsa (tavşana buz basılması olayı) bu adaptasyondur.

Kavram kargaşası. Eğer adaptasyon alt döllere etki ediyor ve bu genotipin popülasyondaki sayısı artıyorsa bu evrimleşmedir. Tavaşana buz basma olayı genelde çevresel faktörlerden etkilenen fenotipler olduğunu göstermek için verilir. Adaptasyon bir canlının değişen koşullara en iyi şekilde uyum sağlamasıdır. Bu davşanın kar yağdığı zaman soğukluktan dolayı tüyleri beyazlayacaktır (çünkü soğuktan etkilenmektedir) ve bu da karda daha iyi saklanmasını sağlayacaktır. Bu özellik nerden geldi? Belki bu da bir mutasyon sonucu oluştu. Bu ya mutasyondur ya da adaptasyonudur gibi bir karşılaştırma yapamazsın. Zira mutasyon sonucu ortaya çıkan yeni bir genin, bir canlının değişen bir koşula daha iyi uyum gösterebilmesini sağlaması da bir adaptasyondur.
Sosyal ağlarda paylaş

alamaz d: onun tüy rengi fenotipi çevresel koşullardan değil sadece genotipinden etkilenen bir yapıya sahiptir. Ama zira o tevşenler gibi bir kar yağıp bir ot çimen açtığı bir ortamda olmadığı için ve hep kutuplarda yaşadığı için kararıp açılabilen bir kürk rengine ihtiyacı yoktur. Zira o siyah tavşanlarımız kış geldiğinde etraftaki kardan beyazlaşır kış gittiğinde tekrar eski renklerine dönerler (kar<->beyaz)

soruyu sormaktaki amacın neydi?
Sosyal ağlarda paylaş

e iyide o zaman yeni doğan tavşanlarının doğduklarında siyah olup sonradan tüylerinin beyazlaması gerekiyor. (kutupta tavşan çiftleştiğini varsayıyorum)

yani genotipini etkilemiyor fakat sonradan fenotipte o özelliği gösteriyor. o yüzden tavşan örneinin adaptasoyn olması gerekir.

[ Mesaj 20 Eylül 2007, Perşembe - 23:49 tarihinde, MrLevie tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Adaptasyonu ne olarak kullandığına bakar. Orda çok kargaşa çıkıyor bence işte. Bir özelliğin adaptasyonu vardır bir de bireyin adaptasyonu vardır. Bireyin adaptasyonu değişen koşullara uyum sağlayabilme yeteneğidir (ama illa ki hayatta kalması demek değildir sadece bu konuda diğerlerinden daha becereklidir). Ama zaman zaman genlerin adaptasyonundan bahsedilir ki bence bu terim değiştirilmeli çünkü kafa karıştırıyor. Genlerin adaptasyonu tabi ki çevresel koşullar sayesinden en verimli olan genlerin uzun zaman içersinde (veya çok dramatik olaylar sonucu kısa zamanda da olabilir) popülasyonun önemli bir kısmı haline gelmesi demektir.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ardeth 0 Eylül 2007, Perşembe - 23:50 tarihinde demis ki:
Adaptasyonu ne olarak kullandığına bakar. Orda çok kargaşa çıkıyor bence işte. Bir özelliğin adaptasyonu vardır bir de bireyin adaptasyonu vardır. Bireyin adaptasyonu değişen koşullara uyum sağlayabilme yeteneğidir (ama illa ki hayatta kalması demek değildir sadece bu konuda diğerlerinden daha becereklidir). Ama zaman zaman genlerin adaptasyonundan bahsedilir ki bence bu terim değiştirilmeli çünkü kafa karıştırıyor. Genlerin adaptasyonu tabi ki çevresel koşullar sayesinden en verimli olan genlerin uzun zaman içersinde (veya çok dramatik olaylar sonucu kısa zamanda da olabilir) popülasyonun önemli bir kısmı haline gelmesi demektir.

hmm zürafa-kafa uzama olayı gibi mi diyosun?

[ Mesaj 20 Eylül 2007, Perşembe - 23:52 tarihinde, MrLevie tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...