Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Zorunlu Din Dersi

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
ya arcane'e katılıyorum ayrıca. neden olayı sadece Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine indirgiyorsunuz ki? ben mesela hayatımın hiç bi döneminde müzikle uğraşmayı sevmedim. ha davul çalıyorum ama o ayrı. flüt çalayım, nota ezberleyeyim, solfej yapayım, elimdeki sopayı sallayayım kelebek gibi vs hiç hoşuma gitmedi. ama en azından din dersinin reddi mümkünken müzik dersini niye reddedemiyorum. ben müzisyen olmayı planlamıyorum be adam deme şansım niye yok? ya da resme hiç yeteneği olmayan ve hiç sevmeyen bir çocuğa zorla resim yaptırmanın manası nedir?
Mesaj tarihi:
ya budizm diyosunuz, haftada 1 kere 2 saat olmak uzere isleniyo bu dersler, o derste ulkenin genelinin oldugu bi dinimi anlatacak adamlar, budizmimi, e adamlar dogal olarak ulkenin dini islam oldugu icin islama agirlik vericek, daha hafif bi sekilde isleyecek. edebiyat derslerinde neden uzak dogu edebiyati gormuyoruz demek gibi bu, yobazlik yapilmadigi surece bi zarari yok yani.
Mesaj tarihi:
din dersiyle pek alakası yok onun ama opsiyonel yapılan dersin çevrenin etkisiyle alınıp alınmama kaygısı da hesaplanamaz, öyle bir sorun varsa dersin verilmemesi çözümü değil.
Mesaj tarihi:
Ayrıca ders verilmedi diyelim...Ee derste yobazlıktan kurtuldun dersek sokakta da mı yok hiç yobaz? Metrekareye 3 tane düşüyor artık....

[ Mesaj 22 Temmuz 2007, Pazar - 13:16 tarihinde, SeaGle tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
İyi de diğer dinleri de aynı kapsamda anlatmak yerine onlardan bi paragraf bahsedip islama bütün seneyi ayırırsa dersin adı "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" değil "dinimiz islam" olur. Bunun da misyonerlikten farklı yok. İslama 5 saat ayırıyosa Hristiyanlığa da 5 saat, Museviliğe de 5 saat, budizme de 5 saat, hinduizme de 5 saat ayırmaları gerekir.
Bunu yapmıyolarsa da ders toptan kaldırılmalıdır

Benim görüşümü sorarsanız bu ders bi tek imam hatiplerde okutulmalı, onun haricinde dini merak eden de gider camiye orda öğrenir.

[ Mesaj 22 Temmuz 2007, Pazar - 13:21 tarihinde, ShadowFury tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
said:
e adamlar dogal olarak ulkenin dini islam oldugu icin islama agirlik vericek, daha hafif bi sekilde isleyecek. edebiyat derslerinde neden uzak dogu edebiyati gormuyoruz demek gibi bu

Ülkenin dili Türkçedir fakat ülken laik bir cumhuriyet olmaya çalıştığından dini olmamalıdır; bakın ben din dersi kaldırılsın demiyorum fakat İslam'a ağırlık veren yapısı değiştirilmeli, Dünya'da geniş olarak pratik edilen dinlerin hepsinden eşit derecede bahsedilmedilir.
Mesaj tarihi:
shadowfury dimi oyle olsun, ondan sonra din dersi her hafta 10 saate ciksin iyice ipler kopsun millette, oha iyice yobazlastik cocuklarimiz matematikten cok din dersi goruyo diye.
turkiyede yasiyosan, dersin adi tarih olsada okudugun sey turk tarihidir, dersin adi edebiyat olsada turk edebiyatidir, din kulturu olsada islam dinidir yani budur olay. o zaman dedigim gibi niye sadece turk edebiyati okuyoruz? ermenilerde var, ermeni edebiyatida okuyalim? ben dedigim gibi dindar bi insan degilim, ickimide icerim firsat bulunca zinada yaparim, ama o din derslerine girdim oyle aman aman abartildigi kadar biseyde yok yani. ha bi kac tane allahin ayisi vardir cocuklari zorlamaya calisir ondada ne islamiyetin ne mufredatin sucu vardir.
Mesaj tarihi:
said:
İslama 5 saat ayırıyosa Hristiyanlığa da 5 saat, Museviliğe de 5 saat, budizme de 5 saat, hinduizme de 5 saat ayırmaları gerekir.

bunlar verildiğinde dahi birileri çıkacak "ama şu verilmedi" diyecektir. kaçınılmaz bir durum. ayrıca içerik ekledikçe (bir kısmını çıkartsan bile) potansiyel olarak derse ayrılması gereken zaman artacak. kaş yaparken göz çıkarma da olabilir sonuçta.
Mesaj tarihi:
Olaya taraflı bakıyorsunuz. Daha önce de yazılmış ben birdaha yazayım.

Dersin adı Din Kültürü ve Ahlak bilgisi.

Gerisi dinkültürü öğretmeninin insiyatifine kalmış.

Hatırlıyorum Şamanizm dahil tüm dinleri ayrıntılı anlatmıştı hocamız. Tarihlerini önemli olaylarını geleneklerini. Sadece islam değil. Hepsi.
Bunun nesi kötü?
Mesaj tarihi:
Zorunlu din dersi uygulamasi kaldirilmalidir. Bence bu sekliyle din dersi secmeli olarak bile okullarda okutulamaz. Islamiyetin Sunni Mezhebinin hanefi uygulamalari tek gercek dinmis gibi anlatiliyor. Safi var Maturidi var Alevi var Sii var Caferi var. Yani bu ders muslumanlara bile hitap etmiyor. Ayrica bu dersi almamak icin gidip nufus kagidindaki din hanesini degistirmek gerekiyor. Almamak oyle kolay degil. Muslumanimdir ama dersi almak istemiyorum o zaman ne olacak?
Mesaj tarihi:
Türk dili ve türk tarihi okutulmasının sebebi Devletin vatandaşlık bağını ve kollektif millet bilincini oluşturma amacıdır oysa ki islam ağırlıklı bir din dersinin amacı şüphe götürür; dine dayalı ümmet toplumunda olabilirdi böyle bir ders ama laik bir ulus devlet vatandaşlık bağını din aracılığıyla kurmaz.
Mesaj tarihi:
dynun bana dediysen benim bununla bi sorunum yok, ben illa islam okutulsunda demiyorum, ben sadece durumun abartildigi kadar, insanlik disi, hayvanlik, yobazlik olmadigini soyluyorum. ben gerek derslerim geregi (ingiliz edebiyati okuyorum) gerekse kendi merakimdan incilde okuyorum sonucta benim icin hava hos. ben sadece bunun bu kadar buyuk bi olay olmadigini anlatmaya calisiyorum
bak iste eldar anlatmak istedigimi ortaya koymus, din dersini hemen ummetcilige yobazliga bagliyosunuz, ben dahil burda herkes o dersi aldi biz niye yobaz olmadik peki bu durumda? ummetci olmadik gayet kendi ozgur irademize sahip insanlar olduk?

[ Mesaj 22 Temmuz 2007, Pazar - 13:31 tarihinde, Disappear tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
simdi hocaninda insafina kalmis bisey

bizim cok kral bi hocamiz vardi muppet showlardaki kanca burunlu kisa boylu gozluklu saclari yana tarali tip steryotipi
hani herkesin iteliyip kaktigi tip

ama elaman asabi briaz bigun lak diye girdi sinifa

bakin olmuyor ulan bole
ateist gecinenelr var bari inandiginizin ne oldugunu bilin dedi 3 hafta nit-sise den freud amcama kadar butun ateist yaklasimlari ogretti ve sonundada

ulan bigun sorarlar neden hayir diye bisey anlatin bari dedi bitirdi

omrumde ilk defa bir ogretmene bu akdar derin bir saygi duymsutum ateist degilim ama cok hosuma gitti adamin yaklasimi
din dersi bu olmalidir

hristiyan baba ogul kutsal ruh ve haclilar yahudi var bide illuminati pentagon vaadedilmsi topraklar taocular var
hop bitti
islam da islam
ama sunni sirf

kenan evrenin bokyemesidir
zaten ulkeyi su hale getiren bu akdar asker dusmanini yaratanda ampulcuelri fetolari basa bela eden bissuru bilimadamina iskence eden bu zihniyet
Mesaj tarihi:
Sonuçta tarih dersinde de hep Osmanlı, Türk Cumhuriyetleri anlatıyor. Belki ben Hollanda sempatizanıyım, 18'ime bastığımda oraya geçiricem nüfusumu.

Yani Türkiye'nin dini yoktur laiktir diyosunuz, doğrudur ama biraz gerçekçi olalım. Büyük çoğunluk Müslüman, ben "Türkiye'nin dini bu olsun" demiyorum ama sonuçta Zimbabwe'de yaşayan çocuklara Kuala Lumpur'un tarihini öğretmek saçma olur.

Madem çoğunluk Müslüman, bari dinlerini doğru bilsinler, seçebilsinler istedikleri gibi. Yani inandıkları dini örensinler, istiyorlarsa inanmasınlar diye. (biliyorsunuz öyle herkes ateist doğup sonradan seçmiyor dini)

Din ve Ahlak Kültürü dersi mantıklı bir derstir bence Türkiye koşullarında.
Mesaj tarihi:
Türk dili ve türk tarihi okutulmasının sebebi Devletin vatandaşlık bağını ve kollektif millet bilincini oluşturma amacıdır oysa ki islam ağırlıklı bir din dersinin amacı şüphe götürür; dine dayalı ümmet toplumunda olabilirdi böyle bir ders ama laik bir ulus devlet vatandaşlık bağını din aracılığıyla kurmaz.
Mesaj tarihi:
queen cok guzel yazmissin, son olarak yatmadan sunu dicem yani sonucta okul hayatimiz boyunca isimize yaramicak binlerce bok pusur sey ezberliyoruz.ister edebiyattan olsun ister tarihten ister dua olsun. iki tane dua ezberleyince kimse yobaz olmuyo kimse yesil olmuyo korkmayin, kimseninde ozgur iradesine karilsilmiyo (4. kez falan soyluyorum heralde, istisnalar var tabiki herseyde oldugu gibi). yesiller fetullahcilar din derslerinde yetismiyo onlarda aileden basliyo egitim.
eldar tukendin galiba, tekrara baglamissin.

[ Mesaj 22 Temmuz 2007, Pazar - 13:39 tarihinde, Disappear tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
said:

her ne kadar teoride böyle gözükse de pratikte durum hayli farklı. avrupa birliği dahi anayasasında "hrıstıyanlık kültürü üzerine kuruludur" mealinde birşeyler yazacaktı az daha ki bu avrupa birliği güya bizim laiklik için örnek aldığımız ve ateizmin şüphesiz çok daha yoğun olduğu bir nüfusa sahip. devletler ister istemez kendilerini bir dinle bağdaştıracaklardır, vatandaşına ne kadar çok bağ kurabiliyorsa o kadar iyi.
Mesaj tarihi:
Avrupa Birliğine üye bir çok devletin Anayasalarında laiklik yok zaten hatta mesela Yunanistan'da devletin resmi dini var.
Eğer Türkiye de anayasasını ve devlet zihniyetini değiştirirse dine referans verebilir ama bu basit bir tercihten öte olacaktır. Müslüman ve demokratik bir devlet örneğinin Dünya'da bulunmaması neden mevcut düzenin tercih edildiğini anlamak açısından dikkate alınmalıdır.

[ Mesaj 22 Temmuz 2007, Pazar - 13:49 tarihinde, eldar tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 22 Temmuz 2007, Pazar - 13:49 tarihinde, eldar tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
din dersinin amacı tüm dinleri tanıtmaktır, müfredatta hıristiyanlık dahil tim dinler mevcuttur. Ancak sadece çok iyi din hocaları bunu uygulamaktadır, geri kalan sadece kendi dinimizi anlatır. (NOT: tüm dinler var fakat, müslümanlı ağırlıklı bir müfredat var, bu da kabul edilebilir)

benim kişisel görüşüm; kalkabilir yada seçmeli olabilir
Mesaj tarihi:
"mevcut düzen değiştirilsin" diyen olmadı ki eldar? öyle bir yunanistan varsa laikliğin beşiği olan fransa da var. kaldı ki müfredata böyle bir ders koyarken "müslümanlık" adıyla konmuyor gene de içeriğin ağırlığı o olsa bile. devleti bağlayıcı, tutarsız bir durum teşkil etmiyor.
Mesaj tarihi:
Yok ben sana bir imada bulunmaya çalışmadım gerçekten. Sen AB'de laiklik deyince AB'de her ülkede laikliğin zaten olmadığını ve laikliğin kesin doğru olmadığını buna bağlayarak ifade etmeye çalıştım. Fakat bir kere laiklik kabul edildiyse din dersinin de seçmeli ve tarafsız olması gerektiği düşünülecektir

[ Mesaj 22 Temmuz 2007, Pazar - 14:04 tarihinde, eldar tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Din dersini ZORUNLU yapmak icin ulkenin 99 % sinin musluman olmasi gecerli bi sebep degildir ( neye dayanark yuzde 99 o da belli degil,yukardan mi geliyo istatistikler,nufus kagidina bakarak soyluyorlar,zaten o dogustan yazilan birsey ,degistirmek icin ugrasmak da TR gibi bi devlette basina is almak demektir ) Ayrica din dersi sadece sunnilik dersine donusmu,Arap geleneklerine dayali bi anlayisi ogreten bi ders olmus
Mesaj tarihi:
Resim, müzik, iş bilimi ve teknikleri vb. gibi birçok dersde hiçbirşey yapamıyordum. Zorla resim çiz, flüt çal yok masa yap. Asıl kalkması gereken bunlar.Din dersini aldım da ne oldu ? Dua ezberledim, en azından bir cenaze namazı kılarken okunacak birşeyler ögrendim.Günah - sevap diye birşey ögrendim,hareketlerime dikkat etmem gerektigini ögrendim. Bu kadar mı kasıyor din dersi almak.Yapmayın ya.Bu kadar mı kapattık herşeye kendimizi. Ayrıca kaçırdığınız bir nokta var bana göre. İnsanları birbirine ancak islam diniyle bağlayabilirsiniz.Güzel ahlak ile baglayabilirsiniz.Çünkü İslamda "Zorlaştırmayın, kolaylaştırın.""Komşusu açken, tok yatan bizden degildir" vs vs tarzı zilyon tane şey bulabilirsiniz.İslam dini iyiligi, güzelligi, yardımlaşmayı emreder.Gönülden inanan her insanda böyle yaşar.Eger şurda Allah korkusu olmaza inanın sokaga çıkamazdınız.Düşün ya korkucak neyin var ki? Ben niye bir insanı çekip vurmuyorum? Silah almaya param mı yok ? Korkak mıyım ? Yoo sadece hesabı var çünkü. Sokaktaki gaspçılar, çeteler vs vs hepsi bunlara en iyi örnek.Niye herkez onlardan korkar ? Çünkü onlar düşünmeden seni vurabilir, keser biçer vs. O adamla benim aramdaki fark benim yaptığım her hareketten sorumlu oldugumu düşünmemdir.Bu da islamla olur.
  • Yeni Oluştur...