eldar Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 said: PKK değil meclise giren, kürtler. Bütün kürtleri pkk olarak tanımladıkça, aşağılayıp ezip tek suçu onlarda aradıkça bizim kürt sorunu çözülmez. Ben bağımsızların meclise girip grup oluşturmasını büyük bi gelişme olarak görüyorum kürt sorununda. Dışlanmışlık hissi azalıcak, biz de temsil ediliyoruz diye düşünecekler. Terör dediğin pat diye bi seferde durmaz, siyasi etnik çatışmalardan başka faktörlerde var işin içinde. Ama uzun vadede terörün durabilmesi için kürtlerin siyasi temsil hakkına sahip olmaları lazım. Hakkın var kürt kökenli nüfusun meclise kendi temsilvilerini sokması tepkinin siyasi düzleme kanalize olmasını sağlayabilir fakat Leyla Zana'nın geçen seferki kürtçe yemin krizi benzeri bir kriz sürece olumsuz katkı yapacaktır. Ayrıca DTP adaylarının PKK'yı açıkça bir terör örgütü olarak betimleyip,onu lanetlemekten ısrarla kaçındığı gözlerden kaçmamalıdır.
Passanger Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 mıtınglerınde apo olacak babası cok teroristin pankartı resmi açıldı bunlar pkk lı değil dimi.
Szasstam Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 PKK meclise girmiyor. Kürt vatandaşlar siyasi görüşlerini savunucak milletvekillerini meclise sokuyorlar. DTP ile MHP arasında çok uç farklar yoktur. Birisi Türk Milliyetçisi , Birisi Kürt Milliyetçisi. PKK konusunda DTpnin tutumu korkaklıktır. Karşı olduklarını söylemek yemediği için sezsiz kalanlar var içlerinde. Ayrıca sen ülkende İtalyanca , Japonca , Fransızca , Almanca , İngilizce Orta okul lise eğitimi veriyorsunda Kürtçe neden yasak kardeşim ? MBE türkçe eğitimden sorumluymuş LOOL @Passanger : Değiller aralarında PKKlı olduğuna emin olmama rağmen çoğu PKKya sonuna kadar karşı olmasına rağmen sesini çıkaramıyor. Tehdit ediliyorlar , Aileleri tehdit ediliyor. Çocukları tehdit ediliyor. [ Mesaj 20 Temmuz 2007, Cuma - 11:30 tarihinde, Szasstam tarafından güncellenmiştir ]
Jadelith Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 2. dil olarak ingilizce ogretiliyor cunku dunya dili ingilizce. sonra fransizca ve almanca var cunku turk milleti olarak bu dilleri onemli goruyoruz. ama kurtce dunyada onemli bir dil degil. o yuzden liselerde dil olarak bir de kurtce ogretilmesinin bir sebebi yok. ozel okul acarsin ingilizceden sonra kurtce ogretirsin, isteyen de gider o ayri. ama ben cocugumu kurtce ogrenmeye gondermem, bir anlami yok.
eldar Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Kürtçe öğretim verilmesinde kamu yararı pek bulunmamaktadır, Kürtçe öğrenmek yasak değildir; isteyen bunu gidip parasını verir öder fakat devlet bu dilin öğretimini sağlamakla yükümlü değildir.
axedice Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Szass'ın dediği gibi mitinglerinde pankart açan pkklılara bişey yapamıyorlar korkudan. Pkk dedeğin zaten orda mafya. Kürt hareketi kendi içinde çok çelişiyor, tam bir bütünlük yok. Pkkya karşı olanların sesi cılız çıkıyor. Durun size bi hikaye anlatıyım. Biraz uzun olacak ama taraf tutmadan okumaya gayret edin. 12 sene öncesi 95 seçimleri. O zamanlar mersinde yaşıyorduk. Eve temizliğe gelen bi saadet abla vardı. Maddi durumları iyi olmadığı için annem baya bi işlerine yardım ederdi, kadın da annemi çok sever sayardı. Kadın ve ailesi muşlu kürt. Mersine göç etmişler, şu aralar kurtarılmış bölge diye geçen ve polisin giremediği çiçek mahallesinde yaşıyorlar. Anlayacağınız kürtlerin yoğun olduğu getto gibi fakir bir mahalle. Sünni olan kürtler genelde şafi mezhebindendir. Biraz fazla tutucu bir mezheptir bu, belki bilirsiniz köpek abdest bozar vs. Ayrıca bir inançları daha varmış, edilen yemin hangi şartlar altında bozulursa bozulsun günahı büyüktür ve kişi cehennemlik olur. Bunun islam açısından geçerliliğini tartışmayalım, ama unutmayın bu insanlar cahiller ve kendilerine dikte edileni kabul ediyorlar. Seçim öncesi bu çiçek mahallesinde dehaplı mafyavari tipler tek tek her eve giriyor ve ev halkından dehapa oy basacaklarına dair yemin alıyorlar. Aksi halde o mahallede rahat yaşayamazlar. İnsanlar da çaresiz, korkudan yemin edip bide seçimde gidip oylarını veriyorlar. Bu insanların büyük bir çoğunluğu zaten dehapa vericek oylarını. Pkk ve devlet arasında kalmış, zar zor iş bulup çalışan bide kürt oldukları için şehir halkı tarafından hor görülen insanlar. Yanlış giden bişeyler var ama ekonomik zorunluluk yüzünden göç edip gelen bu insanlara bi el uzatan yok. Tabiri caizse onlar için 2 ucu boklu deynek. Dehap, dtp adı ne olursa olsun feodal yapı içinde sıkışıp kalmış eğitimsiz ve kürt kimliklerinden dolayı gittikleri aşağılanan bu insanlar için alternatif bir çıkış kapısı var mı? Terör örgütünün yapacağı basit. İnsan gibi yaşamayı, anadillerini konuşup eşit haklara sahip olmayı vaad ederek gençlerin aklını çeliyorlar. Suçun büyük kısmı kandıranlarda, bi kısmı tabii ki kananlarda. Peki ya biz? Biz hiç mi suçlu değiliz? Bu arada saadet teyze oyunu dehap a atmıyor. Okuma yazma bilmediği için ben dehap mehap bilmem ama yemin billlah hayvana basıcam oyumu diyor. O aralar dehapın amblemi kelebek. Sonra da gidiyor dypye veriyor oyunu. Kırat da hayvan, yeminim bozulmaz diye. Düşünün ki bu döngüde sıkışmış, imkanı olmayan ezilen tehdit edilen insanlarsınız. Elinizden heralde ancak bu kadarı gelirdi. Doğuda da çok farklı değil durum. Halk pkkyı çözümsüzlük olarak görüyor. Ana dillerini konuşmak, kürt kimliklerini yaşamak istiyorlar. Önemli olan kürtçenin önemsiz dil olması, türkçeye çok benzemesi, binbir lehçesinin olması vs. değil. Önemli olan onlara ait olması. Tek istedikleri aşağılanmadan kendilerini kabul ettirebilmek. Yoksa federe devlet falan gidin sorun ordaki insana. Ama evindeyken, kahvedeyken yanında tehlikeli birileri yokken sorun. Yok abi ne devleti ne savaşı biz barış içinde yaşamak istiyoruz diyorlar. Benim savunduğum da mecliste temsil hakları olduğunda ve bu konular provokasyonlara rağmen açıkça konuşulduğunda ortak bi çözüm alanı bulmanın daha kolay olacağıdır. Ha bide biz boşnağız biz arnavutuz biz niye isyan etmiyor diyen arkadaşlar. Her ne kadar hintlilere benzesemde ben de arnavutum uzaktan. Türkiyedeki kürtler ve diğer azınlıkların arasında demografik olarak bariz farklılıklar var. Ekonomik durumları farklı, toplumun onları kabülü farklı.. Bi örnek verip bitireyim. Rumca isimli balıkçıya gidip yer insanlar, hiç de dikkat etmezler buna. Ama kürtçe isimli bi bakkal görünce o direk pkk destekçisi olur, mal alınmaz ordan uzak durmak gerekir. Sizleri bununla suçlamıyorum ama böyle düşünen çok insan var. Önce bu zinciri kırmamız lazım, barış ve anlayış ondan sonra gelicektir.
nukbasliklikiz Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 axedice: PKK değil meclise giren, kürtler. Çok komiksin mecliste 50 kürt milletvekili var. içişleri bakanı aksu ve tarım bakanı mehdi eker kürt. başka kürt bakanlarda olabilir bilmiyom. ayrıca ismet inönü,erdal inönü,turgut özal ve bülent ecevit'in iktidar sürelerini topla bakalım 40 yılı geçiyor. Yani bu ülkeyi türklerden çok kürtler yönetti. Bülent ecevit'in baba tarafı kürt kendisi açıklamıştı.
Prawler Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Valla axedice, Doğudaki durumu gayet iyi biliyorum merak etme. Geceleri dağdan köylere inilip nasıl insanların yetiştirdiği ürünlerinin tehtidle alınıp dağa çıkarıldığını, insanların nasıl kurşuna dizilmekle tehtid edildiğini biliyorum. Fakat şöyle birşey var. Bu adamların politikaları kürtçülük üzerine kurulmuş, bağımsızlık istedikleri bariz ortada. Leyla Zana'nın, Ahmet Türk'ün, ne bileyim Osman Baydemir'in ne olduğunu biliyoruz. Belediye ambulanslarıyla terörist cenazelerini kim taşıdı? Sürekli PKK bayrakları ve Öcalan posterleriyle mitingler düzenleyenler kim? Kusura bakmayın ama bu insanların ne olduğu belli. Korkuyorlarsa çekilsinler siyasetten, ses çıkarmıyorlar diye bir bahane olamaz. Ayrıca Türkiye'de Amerikancılar pohpohlayana kadar Kürt sorunu diye birşey yoktu. Ne demek Kürt sorunu ya? Etnik kökenimiz ne olursa olsun hepimiz Türk'üz. Rahatlıkla Kürtçe konuşabiliyorlar sokaklarda, istediklerini yapıyorlar. Daha ne? İkinci sınıf muamele yapıldığı mı var? Hayır. Eskisi gibi değil Kürtlerin durumu. Hiçkimse ağlayıp sızlamasın. Koskoca adamlarsınız, neyin ne olduğunu siz de görüyorsunuzdur. Tabii ki bütün etnik grupların olduğu gibi Kürtler'in de sorunları var. Ama bu ülkede Kürt sorunu varsa Çerkez sorunu da vardır, Laz sorunu da çıkartılır. Kimsenin bir ayrıcalığı yok. Hepimiz eşitiz.
axedice Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Komik değilim, gayet ciddi mesajlar atmaya çalışıyorum. İnönülerin, Özal ve Ecevit'in etnik kimlikleri hakkında bir fikrim yok zaten pek de ilgilendirmiyor beni. Ama bu insanlar belli ki kürtleri temsil edememiş, onların lideri olamamışlar. Keza akpden ve chpden giren vekillerin de bölge halkını çok temsil etmedikleri ortada. Yoksa niye dtp diye bi parti olsun ve insanlar buna oy versin? Ki senin yaptığın ayrımcılığı, ülkeyi türklerden çok kürtler yönetti lafını aklım almıyor. Bülent Ecevit'in babasının kürt olması, onun robert mezunu istanbullu bir gazeteci ve bir aydın olduğu gerçeğini değiştirmez. İnsanların siyasi kimlikleri etnik yapılarına göre değil, yaşam koşullarına göre belirlenir. Eğer doğu ve güneydoğu bu halde olmasaydı kürtçülük diye bir akım ve bundan faydalanan bir parti yada terör örgütü de olamazdı.
Szasstam Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Halklar devletler için yoktur. Devletler halklar için vardır , ne demek devlet benim için dil uygun görmüyormuş ? Siz iyice varoluş gerekçelerinide karıştırdınız. Devlet düzen içinde benim istediğimi bana sağlamakla yükümlü kurumdur. Ben Kürtçe eğitim istiyorsam ingilizceyi devlet okulunda verdiği gibi vermek zorundadır. Çünkü ben vergi veriyorum. Sen benden vergi alma , o zaman bende senden hizmet istemiyim. gidiyim o vergi vericeğim parayı bana istediğim hizmeti verebileceklere veriyim. DANDAN işte size ayrımcılık budur. Sizin yaptığınız bu mantık ülkenin bölünmesini istemektir. Farkında olmadan hep beraber ayrılıkcı düşünceyi savunur duruma geliyorsunuz ve bunun adına milliyetçilik diyorsunuz :(
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 bu ülkede çerkez sorunu laz sorunu rum sorunu filan yok. bi ara denediler pontusculuk olayını ele almaya çalıştılar da ellerine aldıklarıyla kaldılar. :) fakat bi gerginlik var. hala var. halkın bizzat kendisinde var. ya tamam sen fena diilsin de bu kürtler hep şerefsiz diyen bi dünya insan var. koy kendini o kürtün yerine. düşün ki aynı insansın, yalnızca kürtsün. daha bundan bi yıl önce gittim kürt bi arkadaşın konserine. hemen de polis gelip, şikayet var sesi kısacakmışsınız demeye, ve hevesle itiraz beklemeye başladı. önceden de aynen olmuştu. yine oldu. 4-5 sene önce kimliğindeki kürtlük belirtici şeylere bakarak insan seçen okul güvenlikleri de farklı değil. ve dediğim gibi halkın kendi içinde çok var. bunun düzeltilmesi gerek. hayır yani, hakikaten askerin kendi varlığını ispatlamak ve bütçeden aldığı payı haklı göstermek için uyguladığı politika haricinde, türkiyenin bi politikası yok ki. bizim mi oralar? türk, ya da türkiyeli her neyse, biz adı altında birleştiğimiz bir topluluğun mu? o zaman oralar güdük kalmayacak. devletin tek varlığı ordusu olmayacak. bizim değil mi? beğenmiyor muyuz. e o zaman ne işimiz var orada? ver gitsin.
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 milliyetçilik zavallı bir şey. çok yıllar öncesinin bir motivasyon unsurundan başka bişi diil. eh biz de oraları yaşıyoruz bir çok açıdan hala.
Passanger Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Arkadaşım bak 1) Doğuda okula başlayan çocuklara 1 yıl TÜRKÇE öğretiliyor. Zaten kürtçe biliyor çocuk. 2) Bu çocuk TÜRKİYE CUMHURİYETİnde yaşayacak. İş bulması için TÜRKÇE öğrenmesi şart. İlerde iyi bir meslek sahibi olmak istiyorsa İngilizce almanca fransızca hatta çince öğrenmeli. Bu eğitimi veren devlet okulları sınavlıdır. Kazanırsan okursun. Ha sen dersen ki bu çocuklara okul bitene kadar kürtçe öğretilsin TÜRKÇE öğrenmesinler ozaman bölücülük yaparsın. Çünkü iş bulamayacaklar anlaşamayacaklar tv izleyemecekler. 3) Bugüne kadar kürtçe bilmeyen kürte rastlamadım. Hepsi bilir ailede kürtçe konuşulur. Bilmeyen varsa gider bir yerden öğrenir buda yasak değildir. Senin bu devlet halk için vardır lafın güzel. Yalnız halkta yediği tasa sıçmıcak arkadaşım. Onlarca yıl sonra meydanlarda şeyh sait demeyecek. [ Mesaj 20 Temmuz 2007, Cuma - 12:31 tarihinde, Passanger tarafından güncellenmiştir ]
axedice Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Passanger kimse demiyor türkçe öğretilmesin diye. Kürtçe ikinci sınıf dil, kürtler de ikinci sınıf insan olmaktan çıksın bizim derdimiz bu. Yediğin tasa sıçmak diyosun ama bişey yiyemiyorlar ki. Açlar. Aç adam yemek vaad edenin peşinden koşar. Horace'ın verdiği örnekteki eleman kendi kimliğini korumak için mücadele etmek istiyor. Ahmet Kaya tişörtü giyip dayak yiyen insanlar Ahmet Kaya'nın pkkya olan desteğine değil, kürt kimliğini ön plana çıkartarak, bundan utanmayarak bide üstüne kitleler tarafından takdir edilmesine özeniyorlar. Onu bu yüzden seviyorlar. En basitinden ayrım görmek istemiyorlar. edit : minibüste şöförle arkadaşı arasında geçen konuşma -abi x bakkalın yumurtaları çok güzel oluyo, hep ordan alıyorum. Ucuz da baya tavsiye ederim -Sakın ha bi daha alışveriş yapma ordan! Kürt onlar, para mı kazandıracan kürtlere?! [ Mesaj 20 Temmuz 2007, Cuma - 12:41 tarihinde, axedice tarafından güncellenmiştir ]
Jadelith Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 ahmet kayanin pkk ya destegi mi? oha nalaka lan. varmi ole bisi bilmiyorum ben.
Passanger Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 said: Passanger kimse demiyor türkçe öğretilmesin diye. Kürtçe ikinci sınıf dil, kürtler de ikinci sınıf insan olmaktan çıksın bizim derdimiz bu. Yediğin tasa sıçmak diyosun ama bişey yiyemiyorlar ki. Açlar. Aç adam yemek vaad edenin peşinden koşar. Horace'ın verdiği örnekteki eleman kendi kimliğini korumak için mücadele etmek istiyor. Ahmet Kaya tişörtü giyip dayak yiyen insanlar Ahmet Kaya'nın pkkya olan desteğine değil, kürt kimliğini ön plana çıkartarak, bundan utanmayarak bide üstüne kitleler tarafından takdir edilmesine özeniyorlar. Onu bu yüzden takdir ediyorlar. En basitinden ayrım görmek istemiyorlar Kürtler neden 2. sınıf vatandaşmış? aklını başına alan kürtlerden çok insan zengin saygın konumlarda. Açsa kendi sorunu arkadaşım devlet her evde 15 kişi beslemek zorunda değil. Biz 2 kardeşiz 15 kardeş olsak bizde aç olurduk. Ahmet kaya pkkya destek vermiştir yani teröristtir. Onun resmini giymek terörizme destektir. evinde şarkısını dinlersin kimse karışmaz. Ama propaganda yapmıcaksın. Geçeceksiniz bunları çok dinledik. Ezilen halkın kahramanları masalları. Doğuda öyle okullar varki batıda yok öyle devlet okulları.
LucifeL Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 @Jadelith oha ahmet kayanın türkiyeden kaçmasının bir nedenide odur zati sadece yanlısı değil ayrıca destekçisi idi ahmet kaya. [ Mesaj 20 Temmuz 2007, Cuma - 12:46 tarihinde, LucifeL tarafından güncellenmiştir ]
nukbasliklikiz Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 insanlar onlara oy vermiyorlar. 15 milyona yakın kürt var. kürtler dtp gibi partileri destekleseydi her seçimde ilk 2'ye girerdi! ben ayrımcılık yapmadım... sen kürtler meclise girecek yazmışın sanki kürtler meclise sokulmuyo gibi.. [ Mesaj 20 Temmuz 2007, Cuma - 13:02 tarihinde, nukbasliklikiz tarafından güncellenmiştir ]
axedice Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Şaibeli bi konu biraz. Kimi diyoki ben tanırdım onu yoktur öyle bişey, kimi diyoki sonuna kadar desteklerdi şerefsizin tekidir. Fotoğraflar, konuşmalar, görüntüler havada uçuştu baya bi tartışıldı bi ara. Herkes bu kadar hararetle savunduğuna göre ortalarda bi yerdeydi heralde. edit : araya mesajlar girmiş, Ahmet Kaya'dan bahsediyorum. [ Mesaj 20 Temmuz 2007, Cuma - 12:48 tarihinde, axedice tarafından güncellenmiştir ]
Jadelith Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 valla pkk yi savunuyor olsaydi sarkilarinda daha acik belli ederdi diye dusunuyorum. benim bildigim asiri milliyetcilerden kactigi, ama cok fikrim yok yani.
Onurlu Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 bekir coskun sen verme oy mrk etme akp gene iktidar olcak !
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 ya hadi ahmet kaya şaibeli de, kürt halk türkülerinden başka bişi söylemeyen, tek problemi kürtçe şarkı söylemek olan bi adam bu. ayrıca, harbiye askeri müzesindeki müzik şenliğine, "ideolojik" olduğu gerekçesiyle son anda alınmamıştı bu adam. reşo bu dediğim adam. sadece müzisyen.
Noyanh Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Ne yani şimdi o bakkal kürt alma ordan kürtlere para mı kazandırcan yaklasımından da mı biz suçluyuz .. PKK nın yıllardır süren terör ünden kaynaklanmış bu önyargılar .. Kürtler meclise girmicek PKK girecek . imralı da yatan liderimiz diye mitingde bagırıyor leyla zana daha pkk lı oldugunu anlatmak için napsın bu kadın size . ! ingilizce gibi kürtce egitim olsun .. sen cocugunu gondercen mi o okula .. kürt zenginler var onlar acsın özel okul yapsınlar bunu karışan mı var ? kaldı ki kürtler de istemez .. cocuklarına kürtce yi kendileri ögretir türkce ingilizce ogrensin isterler . kürtler azınlık falan değildir .. sen ben ne hizmet alıyorsak onlarda onu alıyor . bu ülkede KÜRT SORUNU YOKTUR .! PKK SORUNU TERÖR Sorunu var .. dertleri ordaki şartlar değil dertleri kurdistan kurmak . guneydoguda saglık hizmeti yokmus yatırım yokmus egitim kotuymus .. PKK denen illet varken devlet napabilir . doktorun oraya gitmek istemiyor can güvenliği yok diye yatırımcın oraya gitmek istemiyor ögretmen istemiyor . şartları nasıl iyileştireceksin elinde silahlarıyla bekliyorlar dağda .
daverc Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2007 Ahmet kaya saibeli değildir zaten ;) http://www.youtube.com/watch?v=Qlw6aGiIQnk
Öne çıkan mesajlar