Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

attila hakkında

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Nigger_of_the_sand said:

Avarlar Göktürkler tarafından batıya kovalanmış boylardır bir kere hiçbir zaman o çatıya dahil olmamış adamlar nasıl Türk olabilir?

vay anasını avarlarda mı türk dğeil
neyler peki?
Mesaj tarihi:
Sam said:

ya zaten cengiz ve timur ayrı bir seviyeye çıkmışlar artık ama atilla da az-buz değil, "trailer'da orç gibi resmetmişler vay avromerkeziyetçiler" demek anlmasız yine. adam yağmaya, yakmaya yıkmaya geliyor, bahanesi de akılsız bir kadının ona yüzük göndermesi. tam böyle kıyı şehirlerimizde proto-"turist kadın bana baktı" deyip kovalamaya başlayan insan modeli.

timur'un yaptıkları savaş sırasında yapılan şeyler değil, bildiğin dracula-tier bir adam timur yani onu hiç iyi göstermeye gerek yok. büyük fatihtir filan denirse eyvallah, lafım yok ama bildiğin insan kasapı.

cengiz, timur, hitler filan bunlar kendi vatandaşını korur zaten. insaniyet kendi adamını değil, kendi adamın olmayanı da nasıl koruduğunla alakalı. senden aman dileyene ne yaptığınla alakalı. teslim olmayan şehri tümden kılıçtan geçirirsen 1000 yıl geçse de yediğin haltlar unutulmaz. çok şükür bütün bu zalimlerin devletleri fani ki bugüne ulaşıyor yaptıkları başkalarının kayıtlarından.

çok farazi oluyor attilla için dediklerin, çok şükür dediğin adamların yaptıkları, o saydıklarının yaptıklarından fazla, üstelik koskoca medeniyetleri, bütün uygarlıkları haritadan ve tarihten silerek yapıyorlar bunu,

yanı kısaca, adamlar dönemsel bile değil, bütün zamanlar için "savaş" şartlarında olağan şeyler yapmışlar.

bakınız, bir değil iki atom bombası atmamışlar şundan 60 yıl önce, sırf teslim olmadılar diye, veya veya, içinde sivilerin yaşadığı koskoca şehirleri sistematik olarak yakmak için bombardıman yaptı müteffikler, cani nazileri kovanlar hani...

veya sovyet rejimi, kaç kişi öldürdüğü dahi bilinmiyor ve ne için? cengiz bile onların yanında hümanist kalıyor

veya amerika, yerlilere neler yapmışlar? cengiz en azında savaşanları öldürmüş kalanlara devletini vermiş yanına almış

ispanyoları saymıyorum bile 3 kos koca uyagarlığı adamlar yok etiler,

romanın toptan yok etiği kültürler ve bozduğu eko sistemlere değinmeye bile gerek yok...
Mesaj tarihi:
ayrıca zaten, hümanist olarak roma ve devamı olan hristiyan germen-goth-frank kralıklarını düşünmek başlı başına bir çarpıklık.

bu adamların yaptıklarının yanında, cengiz bile masum kalıyor, kaldı ki zaten adamın sivil idaresinde bir zorbalık yaptığı yok, kanunlar herkes için eşit uygulanıyor.

roma ve devamında o da yok, savaşta zalimlikte geri kalmadıkları gibi barış zamanında dahi ayı zalimlikleri devam ediyor.

ve şüphesiz bunları bilmenize rağmen görmezden geliyorsunuz...
Mesaj tarihi:
Promenader said:

teslim olmadılar diye çiçek mi atacak adamlar, tabi yakar.

tam bunu diyecektim,

savaş bu, şehirlerin yanmadığı, insanları ölmediği bir savaş türü varsa bilmiyorum ben...
Mesaj tarihi:
ayrıca, zorbalık, canilik, insan düşmanlığı, sebepsiz katliam, kendine sığınan sivilleri sistemli kırmak için kumpas gibi bir düzine insanlık suçu arayanları, 378 Adrianople savaşından önce gotlara nasıl davranılmış bir araştırsın...

insanları aç bırakıp erzak için çocuklarını satmaya zorlamak, bunlardan bir tanesi

ama çok şükür, allahında bulmuşlar savaşta :) roma tarihinin en büyük kayıplarından biri ve sonun başlangıcı

bunları da tarih yazıyor ama batı "insanlık tarihi" kitaplarına koymaz bunları...
Mesaj tarihi:
o coğrafyadaki yönetimler değil abi hümanist olan. antikite'nin özgür düşüncesi var hümanizmin temelinde, fakat tabi hümanizmin kendisi de koca bir başarısızlık benim gözümde. Bu noktada avrupa'nın hümanizmasının da sırf kendine olmasından yola çıkarak aynı noktada buluşabiliriz kanımca.
Mesaj tarihi:
zorbalık, vs. konusunda Atilla'yı veya başka o dönemin liderini sorgulamayı doğru bulmuyorum. Bunu Atilla'yı veya bir başkasını savunmak için söylemiyorum. Gücü yetenin gücünün yettiğini kesip biçtiği bir dünya bu dünya ki o dönemler de bu durum daha da vahşi bir şekilde işlemiştir muhtemelen.

Haçlıların Kudüs'te yaptıklarını, koca bir Avrupa'nın Vikingler'den çektiklerini, Portekizli ve İspanyol sömürgecilerin tüm Amerika kıtasında yaptıkları katliamları ben söylemiyorum, tarihçiler yazıyor.

Cengiz Han, Atilla ve Timur üzerinde daha faza spekülasyon dönmesinin sebebinin bu isimlerin hepsinin doğudan gelmeleri olduğuna inanıyorum.
Mesaj tarihi:
Feamer said:

insanları aç bırakıp erzak için çocuklarını satmaya zorlamak, bunlardan bir tanesi

asıl cayırtı insanların çocukları karşılığında köpek eti aldıklarını öğrenmesi sonrasında kopuyor, bunu da not olarak düşelim buraya
Mesaj tarihi:

öncesi,

Feamer said:

bunu okumadım ama belki işe yarar bilgi vardır:

ESKİ ALMAN DESTANLARINDA ATTİLÂ'NIN AKİSLERİ:
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/26/1043/12593.pdf

said:
Yuvarlak rakamla 750 ile 1050 yıllarını dolduran eski yüksek Almanca
devrinin belli başlı yiğitlik destanları sırf Attilâ ile ilgili olayları
sıklet merkezi olarak aldıkları gibi, yuvarlak rakamla 1050 ile 1450 yıllarını
dolduran orta yüksek Alman edebiyatı devrinin en değerli destanında
da yiğitlik olaylarının büyük bir kısmı Attilâ etrafında olagelir.
Irkı, dini ve kültürü ayni olan Büyük Karl ( Şarlman ) gibi heybetli bir
imparator veya eski Alman edebiyatının en tesirli ilham kaynağı olan
ve Cermanların hüçüm çağlarının en önemli kişisi bulunan ( Dietrich
von Bern) Veronalı Dietrich gibi ünlü bir Cerman kralı dururken
ırkı, dini ve kültürü ayrı olan Attilâ'nin Alman millî destanlarında
yüksek bir yer tutması ilk bakışta garip görünür. Halbuki türlü Çağdaş
müşahitlerin genel olarak Hunlar, özel olarak Attilâ hakkındaki
vesikaları gözden geçirilirse, eski ve şanlı bir geçmişe sahip olan Hun-
Attilâ imparatorluğunun, geniş çevrelerde zannedildiğinden, daha çok kudret
ve büyüklüğe sahip olduğunun ve yalnız çağdaşlarına değil, yüzlerle
yıl sonraki nesiller üzerinde neden bu kadar derin izler bıraktığının
sebepleri anlaşılır.

şimdi hal böyle olunca bir taraf yanlış yazıyor ama hangisi?

"Hildebrand destanı:" said:

...Görülüyor ki eski yüksek Alman edebiyatının. Alman dilinde yazılmış
olan, biricik yiğitlik destanında Hun hakanı Attilâ, sıcak kucağiyle
Cerman beylerine sığınaktık yapan, kendine gösterdikleri bağlılik
ve hizmetleri karşılamak için ordu sevkeden alicenap bir hükümdar
olarak tasvir edilmektedir.

"Valthari Destanı:" said:

Frank, Burgurid ve Akitanya kralları, muzaffer hükümdara karşı koymaya
cesaret edemiyorlar, kendiliklerinden. Attilâ'ya haraç,ve rehine
vermek suretiyle sulhu satın alıyorlar. Frank kralı yiğeni Hagen'i Burgund
kralı kızı Hildeğund'u, Âkitan'ya kralı oğlu Walther'i, rehine olarak
Attilâ'nın sarayına gönderiyorlar. Rehineler asil ruhlu, mülayim
tabiatlı olan hakanın sarayında büyütülüyorlar. Bunların sulh ve harp
işlerinde yetişmelerine bizzat Attilâ bakıyor. Cerman prenses ve
prenseslerinin ruhî yüksek vasıfları Hunlarca teslim edildiğinden, Attilâ
Walther'i devletin erkânı arasına alıyor. Walther'in Hun ordusunda
yaptığı muzafferâne savaşlar renkli tablolarla tasvir ediliyor. Prenses
Hildegundda Hun kraliçesinin itimadını kazandığından, kendisine hazine
muhafızı yapıyor.

Nibelungen: said:

...Sigfrid'in karısıKrimhild, öldürülen kocasının
intikamını almak için, kudretinden istifade maksadiyle Attilâ ile
evlenmeye muvaffakat ediyor. Attilâ Krimhild'i Tuln'da karşılıyor, Viyaria'da
17 gün toy düğün ediliyor, Attilâ'nın sarayına (Gran'a) geliniyor.
Krimhild 13 yıl evli kalıyor, kendisine büyük saygı gösteriliyor
ve bir oğlu (Ortlieb) doğuyor. Fakat birdüziye içini kemiren intikam
duygulan bir türlü sönmüyor. Burgund'lu akrabalarını davet için Attilâ'ya
rica ediyor. İyi kalpli Attilâ Krimhild'in kötü niyetini sezmiyerek
okuyucular gönderiyor. Burgund'lûlar icabet ediyorlar fakat ihtiyaten
kuvvetli bir ordu ile geliyorlar...
Mesaj tarihi:
ya ne diyim yani herhalde 500 yıl sonra hitler için de birileri "amerika atom bombası atmıştı, belçika kongoluları doğramıştı, hitler de gazlayacak sivilleri tabii normal, savaşta olur o kadar" filan diyecek herhalde. çok tartışacak birşey göremiyorum doğrusu başlattığı yoldan 50 milyon cana malolan adam için "cengiz masum kalıyor" filan dendiği vakit.

ispanyollar, amerika, sovyetler, roma vs bunların hepsinin yaptıklarını biliyoruz ama iki-üç tane gaddarı savunmak için "tencere dibi kara" üzerinden tartışma bana uymuyor. izninizi rica ediyorum.
Mesaj tarihi:
Nigger_of_the_sand said:

Bıçak biçmekten gelir, bıçak->birska diye bir dönüşüm meydana gelemez, buzağı-borju (Macarca'da "Boryu" diye okunur) da keza aynı şekilde. Ne Ural ne de Altay dillerinde böyle bir ses değişimi vardır. Çadır ise Farsçadır.
Avarlar Göktürkler tarafından batıya kovalanmış boylardır bir kere hiçbir zaman o çatıya dahil olmamış adamlar nasıl Türk olabilir? Hunlar'ın olduğu sırada Türk diye birşey olmamasını geçtim adamların nece konuştuğu bile belli değil. Macarlar'ın konuştuğu da Türkçe'nin ait olduğu Altay grubuna değil, Finler ve Estonyalılar'ın dahil olduğu Ural grubuna aittir.

Eved, Türk diye bir ırk millet yoğ aslında, ama Kürt öyle mi 100bin yıllık şanlı mezopotomyo fatihleri!!
Mesaj tarihi:
"Tatar Ramazan" said:

Nigger_of_the_sand said:

Bıçak biçmekten gelir, bıçak->birska diye bir dönüşüm meydana gelemez, buzağı-borju (Macarca'da "Boryu" diye okunur) da keza aynı şekilde. Ne Ural ne de Altay dillerinde böyle bir ses değişimi vardır. Çadır ise Farsçadır.
Avarlar Göktürkler tarafından batıya kovalanmış boylardır bir kere hiçbir zaman o çatıya dahil olmamış adamlar nasıl Türk olabilir? Hunlar'ın olduğu sırada Türk diye birşey olmamasını geçtim adamların nece konuştuğu bile belli değil. Macarlar'ın konuştuğu da Türkçe'nin ait olduğu Altay grubuna değil, Finler ve Estonyalılar'ın dahil olduğu Ural grubuna aittir.

Eved, Türk diye bir ırk millet yoğ aslında, ama Kürt öyle mi 100bin yıllık şanlı mezopotomyo fatihleri!!

Macarca ile Türkçe arasındaki benzerlik iddiasına karşı çıkıyorum demek ki Türk diye bir millet olmadığını savunuyorum, Türk diye bir millet olmadığını savunduğuma göre dee Kürtler'in 100bin yıllık bir medeniyet olduğuna inanıyor olmalıyım.

Redneck.
  • Yeni Oluştur...