Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Din bilimi üzerine konu

GERGE

Öne çıkan mesajlar

said:
Madem öyle , olmadığına inandığınız birşey için paragraflar dizmeyin bari.

Tanrıyı gözüyle arayanlar, daha cok ararsınız.

inandığı bir şey için kelle kesene karşı biz de birkaç paragraf dökelim inanmamamıza rağmen, elimizden bu geliyor diye değil mi ? bu kadar da ilgisiz olmamak lazım.

tanrıyı gözle arama konusuna bile hiç girmiyorum, çocukça argümanlara baş vuruyorsunuz. yüzeyselleştirip saldırıyor , yüzeyselleştirip saldırıyorsunuz. ayıp

edik: neyse sildim bir kaç şey biraz da imla düzelttim

[ Mesaj 19 Temmuz 2007, Perşembe - 20:16 tarihinde, Dev tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Ben asla öyle demiyorum ki.
Hatta Tanrı'ya da inancım var.
Ancak dinlerle Tanrı arasında çok büyük bir fark var.
Dinler insan elinden çıkma olduğu için bu kadar sorun oluyor, ben de dinlere karşıyım. Tanrı apayrı bir kavram, onu tartışmıyoruz topic de zaten din bilimiyle ilgili.
Ayrıca kimse kusra bakmasın da 6 yaşında bir kızla evlenen, 9 yaşında da o kızla cinsel ilişkiye girmiş bir adamın dinine kimse inandıramaz beni.
Sosyal ağlarda paylaş

insanların tanırının yokluğu ya da varlığıyla ilgilenme nedeni nerden geldik nereye gidiyoruz cevabını bulmaktır. Hayatın anlamı nedir? Neden yaşıyoruz? Amaç ne? Herşey tesadüf mü yoksa yaratıcı varmı ? Varsa nie yaratmış vs vs...
Bu soruların cevaplarını tartısmak yersizdir bence çünkü bulunabileceğine inanmıyorum. Tanrının varlığı ya da yokluğu ispatlanamaz bence. Hadi ispatladın dielim ne geçicek eline? Zaten tanrının varlığını ispatlarsan (somut olarak ) ona karşı gelebilme yetisini elinde bulunduruyorsun demektir bu da onun tanrılığını iptal eder. Hmm... Karışık konular kısaca.

Bu arada din bilimi diye birşey olmaz =) Din dindir. Bilimle alakası yoktur. Dini şeyler genellikle bilimsel olarak açıklanamaz. Din de inanırsın ya da inanmazsın, din sorgulanmaz. Sonuçta Tanrı öyle diyor. Eğer Tanrı'ya inaniyorsan sorgulamazsın, ne de olsa onun dedği doğrudur.

Bunları düşünüp dinden çıkan milyonlarca din adamı var.
Sosyal ağlarda paylaş

Herhangi bir hakaret yok ki?
Ayetlerde yazıyor zaten Muhammed'in Ayşe'yle 6 yaşında evlendiği ve 9 yaşında cinsel münasebette bulunduğu. Hatta bununla ilgili topic de açmıştım zamanında. Sünnilikte vs. kabul ediliyor. Hatta ileri sürülen komedi ötesi mazeret de Ayşe'nin 9 yaşındayken "adet görüyor" olduğu.
Saygısızlık yok gördüğüm kadarıyla, kendi dininizin ayetinde geçen bir şeyi belirtiyorum, böyle bir şey yapmış bir adam benim peygamberim olamaz diyorum. Sizin peygamberinizse siz bilirsiniz, ilahiyata yolunuz 9 yaşında bir kızla beraber olan birisinden geçiyor demektir, burada benden kaynaklanan bir saygısızlık varsa belirtiniz?
Sosyal ağlarda paylaş

antimodes o ayetleri bulabilir misin kuran'da geçenleri? böyle bir şeyin kuranda geçmesi (cinsel ilişkiye girdiği 9 yaşındaki kızla) çok saçma ve komik olurmuş cidden. bu konuda kesin bir bilgim yok. sağdan soldan duyduğum şeyler var sadece. ayrıca saygılı olalım derken senden dine inanmanı falan beklemiyorum, kimseden beklemem böyle bir şey zaten. ancak böyle şeyler kesin bile olsa aramızda inananlar olduğu için onları dinden soğutacaktır. gerek yok bunlara, insanların kafalarını karıştırmaya. hani çok leş şeyler olsa bile insanlar ona inanıyor, inanan inanmaya da devam edecek yani. soğutmaya çalışmaya gerek yok.
bir de horrible sanırım din bilimsel bir şey olmadığı için biliminin de olmayacağını söylemeye çalıştı.
Sosyal ağlarda paylaş

güzel kardeşlerim. ben sizi çok seviyorum. önyargı filan. haklısınız. önyargı iyi değil. temelsiz korkular nasıl içinize işlemiş ben gördükçe üzülüyorum oturduğum yerde. 3 yıldır beraber bir çok projede çalıştığımız bir arkadaşım bile bugün benim "dinci" olduğumu öğrenince şoke olup, birden yüzünü asıp böyle bir acaip şekillere girmeye başladı anlaşılır şey değil. yani ibneyim ben itiraf ediyorum desem bundan daha az bir tepki alırdım.

yapmayın etmeyin ya.

bi de, bu aktif ateizm denen zıkkım, hepimizin hoşlanmadığı bir durum olan, yüze tüküren çarşaflı teyzeler durumu kadar çirkin bişi. ne kadar gerizekalısın tanrıya inanılır mı laan. denmez. dinlere inanmayan bir insanın bence doğru tutumu, agnostizmdir. bence yani. tutarlı bişi.

..

neyse. "bilimsel olarak din" gibi bir şeyden bahsedilecekse de, islam dinini de diğer dinlerle bütünleştirip hepsine birden din deyip, din konulu ama dini temelli olmayan bir konuşma başlatılabilir. sanırım öyle bir şey isteniyor burada.

din, tarih boyunca diğer iki öğe ile birlikte, insanların, kendisini diğer canlılardan farklı kılan bir parçasından tutarak, toplumları sürüklemiştir. bu öğeler, din, bilim, ve büyüdür.

tarih sürecinde bunların yer yer biri diğerlerine baskın çıkmış, yer yer kısmen örtüşmüş, yer yer hepsi birden birleşmiştir. günümüzde, bilimin ulaştığı tepe noktalardayız, darwinin türler teorisi, ve bunun din insanları (özellikle hristiyanlar) tarafından yorumlanışının bir sonucu olarak, din vs. bilim şeklinde bir durum tezahür etmiştir. bilimin takipçileri daha fazladır, ve bilim doğası itibariyle, ispata, ve beş duyuya dayanır. bir anlamda, peşin ödeme yaptığı söylenebilir.

netice itibariyle, 80 li yıllardan bu yana din tekrar güç kazanıyor olsa da, bilim, din karşıtı olarak dünyadaki büyük bir sürücü gücü temsil etmektedir.

buna rağmen, toplumbilimcilerin son 10-15 yıldır dikkate aldığı ve belirttiği gibi, bilimden başka bir şeyle güdülmeyen insan toplumu ciddi bir sıkıntı altındadır. ve dini bir şekilde, en azından sadece insanlar üzerindeki etkilerini, hayatlarında oluşturacak herhangi bir kılık içerisinde topluma tekrar sunmak, bilim insanlarının (elbette bir kısmının) üzerinde düşündüğü bir konu haline gelmiştir.

diye bişi yazdım. niye yaptım bunu?
Sosyal ağlarda paylaş

Tabii efendim, bekleyiniz hemen çıkarayım ayetleri.
Yanlız katılmadığım bir nokta var, o da Muhammed 9 yaşında bir kızla beraber oluyorsa inanan insanın da bunu bilmeye hakkı vardır, ona göre inanmamaya hakkı vardır. Yorum katmadan gerçeği açıklamakta da saygısızlık yoktur. Ben şu şeyleri bulayım.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
said:
de inanırsın ya da inanmazsın, din sorgulanmaz.

en buyuk yanlisimiz bu mantik aslinda. =

bende dinin sorgulanması gerektiğini düşünüyorum ancak şöyle birşey var körü körüne inanyorsan sorgulayamazsın. Tanrı böle böle dio inanıosun işte sorgulamaya başladığın anda inançların azalıyor demektir =))

bu arada

"bilgi hazinelerine ulaşabilen insanların sayısı ne kadar artarsa, dini inançlardan kopuş da o kadar yaygınlaşır" - s. freud
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ayrıca kimse kusra bakmasın da 6 yaşında bir kızla evlenen, 9 yaşında da o kızla cinsel ilişkiye girmiş bir adamın dinine kimse inandıramaz beni.

Hz. Ayşe'den bahsediyorsun sanırım. Aslında evlendiklerinde Hz.Ayşe'nin kaç yaşında olduğuna dair kesin bir kayıt yok, ne sen 9 yaşındadır diyebilirsin ne ben 19 yaşındaydı diyebilirim.

Ancak şöyle bir konu biliniyor. Hz.Muhammed'e vahiy gelmeye başladıktan 10 sene sonra Hz. Ayşe ile evleniyorlar ve vahiy gelmeye başladığı yıllarda Hz. Ayşe'nin ortalıkta fır dönen, 5-6 yaşlarında bir çocuk olduğu biliniyor. Dediğim gibi kati bir yaş bilinmiyor günümüzde ama öyle iddia edildiği gibi 6-9 yaş falan değil.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
bende dinin sorgulanması gerektiğini düşünüyorum ancak şöyle birşey var körü körüne inanyorsan sorgulayamazsın. Tanrı böle böle dio inanıosun işte sorgulamaya başladığın anda inançların azalıyor demektir =))
Koru korune inanmamiz gerekseydi oyle yaratilirdik. Ozgur irade denilen guzellikte bize ait olmazdi. Benim sorgulama nedenim inancimin azaldigindan degildi. aslinda sorgulamaya basladiktan sonra daha iyi bir birey olduguma inaniyorum. daha oncesinde sadece musliman gozuken hicbirseydim. Sorgulerken amac en dogrusuna ulasmaksa bence herhangi sorun yok.

[ Mesaj 19 Temmuz 2007, Perşembe - 20:58 tarihinde, Marl0_on tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu yazıyor işte link'te.
Ayet değil hadismiş yanlız.
Yine de Sünni inancında kabul gören hadisler, dolayısıyla her sünni müslümandan doğruluğunun kabul edilmesi beklenen hadisler. Dolayısıyla sünniyseniz sizden beklenen de Ayşe'nin Muhammed'le 6 yaşındayken evlendiği, 9 yaşındayken de birlikte oldukları.
Açıp linkten bakıp doğrulayabilirsiniz hadisler sıralanmış oraya.
Sosyal ağlarda paylaş

determinizme dayanarak.

bi de antimodes sağdan soldan duyulan şeyler olduğunu biliyorum o bahsettiklerinin. ne hadis ne de ayet değil onlar. hadisler peygamberlerin söyledikleri sözlerdir. adam "9 yaşında ayşe ohş mis" falan gibi kendi ağzından söylemeyecek herhalde.
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu hadisin hangi hadis olduğu, nereden olduğu yazıyor hala değil diyorsun.
Ayrıca tabii ki "ohş ayşe" demeyecek, consummation of marriage dediğimiz bir olay var o dönemlerde, bir evliliğin geçerli kılınması için birlikte olması gerekir karı-kocanın. 6 yaşından zaten Ayşe veriliyor Muhammede, ancak Muhammed'in dediğine göre evlilikleri 9 yaşında geçerli kılınıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Yine de Sünni inancında kabul gören hadisler, dolayısıyla her sünni müslümandan doğruluğunun kabul edilmesi beklenen hadisler.

konuyu islam değil din olarak ele alalım diyenler haklı ama antismontanenes arkadaşımıza bir düzeltme daha yapmayı boynumun borcu gördüm, zira kendisini İslam konusunda biraz cahil gördüm. :P

Hz.Muhammed yaşarken sözlerinin yazılmasına karşı çıkmıştır. Sırf bu sebepten, herhangi bir hadisin doğruluğunu kabul etmem beklenmesin. Doğru kabul ettiğimiz hadisler bile Hz.Muhammed hayatta değilken, birilerinin "o birgün bunu demişti" şeklinde günümüze gelen sözlerden ibaret. O halde ben önce Kuran'ı açar bakarım, hadisler çok sonraki iş.

konuya dönersek, beni aşar. Herkes istediğine inansın kime ne?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...