Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türban yasağı çifte standart mı?

ombakkombak

Öne çıkan mesajlar

Uçakla izmire gittim bu hafta ,
Bir kez daha türbanın bir siyasi araç bir din sömürüsü , bir yalan olduğu gerçeği ile karşılaştım.
(Baş örtüsü değil bahsettiğim türban)

----
4 kişilik bir aile bindi havaşa önce 12 yaşında türban takmış bir ufaklık , sonra annesi babası veeee
sonra gördüklerim dudaklarımı uçaklattı. İşte dedim budur.
Burnunda hızma , saçların teli yok ortada ,üstünde daracık bir body vucüdunun en ince ayrıntısını görüyorsun. altında minicik bir etek ama öyle böyle mini değil ve onun altında uzun siyah tayt....

-----

Daha kimse bana bu siyasi simge değildir demesin lütfen....
Sosyal ağlarda paylaş

ha sunuda unutmamaliyiz ki
turban su anda nasil takanlara ayrimci bi sekilde bulunuyorsa
eger izin verilirse universiteler dahil her yerde takmayanlara orospu basit kiz gozuyle bakilicak
istanbulda yasayanlar icin olur mu ya demek kolay
ama kayseride erzurumda konyada okuyannar iin bu cok cabuk buna donusucek
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
Lütfen fikir belirtirken başkalarını ciddi anlamda rencide edicek mesajlar atmayalım diyerek bir hatırlatma yapayım.

Gelelim konuya. Çok derin ve hararetli tartışmalara gebe bir konudur türban. Ben daha geçen hafta başımdan geçen bir olayı anlatarak katkı yapmak istiyorum konuya. Direk olarak türban ve yasaklanması ile ilgili degil ama içinde iranlı bir kişi ile bir türk hakkında anektod oldugundan spoiler a aldım.

[spo]Baştan belirtmem lazım Londradayım. Kursta bir tane iranlı kız arkadas vardı. İranlı diyince burnuna kadar kapalı falan sanmayın altta kot üste bluz saçlar açık hiç alakası yok yani türban la. Bir tane de türk kız var bursalı onda ise 1 tel bile gözükmüyor saçında tamamen kapalı.

Fotograflarını çekip hangisi türk diye tek sayfa web sitesi yapmak istedim de kızla son gün tanısmıstım fırsat olmadı.

İranlı kızla konuştum epey, cok merak ediyordum nasıl düşünüyor ve genel olarak iranlıların görüşleri neler diye..[/spo]

Özetler isem:

[spo]Türban takmıyor asla, başörtü ile sokaga cıkıyor. Resmi dairelerde takması zorunlu ve foto çekilir ken takması gerek onun dısında gayet normal giyiniyor. Kot pantalon t-shirt kafasında da başörtü. Genelde böyle dedi iran için, ki türbanı cok gereksiz ve anlamsız buldugunuda soyledi. İçki içmiyor 5 vakit namazını kılıyor ama türbana tamamen karşı ve ben türkiyede büyük bir kesimin böyle oldugunu soyleyince inandırmam bir 20 dakikamı aldı. Akşam arkadaş grubu ile gece klübüne gitmiştik hepimiz içiyoruz bursalı ortamda alkol var diye 5 dk durup benim işim var gitmem lazım bahanesi ile kaçtı, iranlı kız ise sadece portakal suyu ve sprite içerek bize eşlik etti. Açıkcası o kadar hoşuma gitti ki anlatamam. [/spo]

Şahsi fikrim yasak olması dogrudur. İnsanların özgürlüklerini kısıtlamak ne kadar yanlış olsa da düzenin korunması ve refah seviyesi yüksek bir şekilde yaşamak için bazı yasaklar kaçınılmazdır. Türban yasağı da bunlardan bir tanesidir.
Sosyal ağlarda paylaş

Bursalı kız, İranlı kız hakkında neler düşünüyor biliyor musun? Veya o ikisinin bu konuda bir konuşmasına falan şahit oldun mu? Olmaması gereken bir şey bence, hoşuma gider miydi gitmez miydi bilmiyorum..

İranlı olanın kendisi için güzel, ülkesinin içinden birine göre kötü olabilir fakat dışardan bakınca İran'ın kalitesini yükselten bir şey.
Bursalı olan için diyecek bir şey yok. Türkiye'yi dışarıya yanlış tanıtıyorlar orası kötü sadece.

Geçenlerde Belçikalı bir kızla konuşuyordum msn'de, space'imde de ailece resimlerim falan vardı. Annemi öyle sorunca Türk değilmisiniz siz, annen niye kapalı değil diye sordu. İlk başta çok şaşırdım da artık alıştım yabancıların bu tür düşünceleriyle karşılaşmaya. Dışarıdan Türkiye'yi çok çok farklı biliyorlar ve tanıyorlar. İşin garibi Türkiye'den gerekli kişiler Türkiye'yi doğru tanısınlar diye uğraşmıyor. (Belki de şuanki gibi tanınmaktan memnunlar :S)

Türk diye bir kimliği tanımaktan bile uzak bazıları. Arap diye bakıyorlar çoğu Türk insana. Üzücü bir durum gerçekten...
Sosyal ağlarda paylaş

rewendor hafif kızı bırak, biliyorsun imam hatipler haricindeki okullarda fuhuş var, erkek gorencilerle hocalarda bunun p. ligini yapior ya. sadece normal etek giyiyor die (gidip donuna kadar etek cekersen hafif kız damgasını hakedersin zannımca) hafif kız olunuyorsa sadece onda kaldıgı için bu "dinsizleri" fişleme, şükretmen gerekir .

@dynamick: senin örneginden çok daha acı verici örneklerde var :(

[ Mesaj 09 Temmuz 2007, Pazartesi - 15:33 tarihinde, Bleda tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Liselerde kızlara pantolon serbest olduğundan beri çoğu lisede etekle gelen kızlar "hafif kız" damgası yiyor farkındaysanız.

Okul da üniforma uygulaması çok saçma zaten. Herkes istediği elbiseyle gelsin hemşerim; isteyen mini etek derin dekolteyle, isteyen başı kapalı vs (moda terimlerini bilmem)... Kılık kıyafet tabii ki insanın dünya görüşüyle ilgili fikir sahibi olmamamıza imkan tanır.

Dediğim gibi, etek boyu belli olmayan üniforma uygulaması olmaz. Ya herkesi serbest bıraksınlar ya da vs vs vs

Ne yani, pantolonla okula gelenlerin kabahati mi oluyor bu durumda bahsettiğiniz damga?
Sosyal ağlarda paylaş

etek boyu filan belli

okul uniformalarini sonuna kadar destekliyorum
hem disiplinli oluyor ogrenci okula gelirken onu giyince o atmosfere giriyor

hemde fakir ogrencilerin afise olmasini engelliyor

serbest biraksalar atiyorum bir kapici cocugu gelicek ustunde annesinin ordugu hirka ile eski bir pantalonla ama onun yaninda jix jix tipelr gelicek ehrgun farkli seyelr giyen vs vs

devlet okulalrinda serbest kiyafete karsiyim

ozeller istegi halti yesin
Sosyal ağlarda paylaş

@zarek,
Benim tarafim belli, CHP'ye verecegim. Sola daha yatkinim (tam bi solcuyum diyemem ama sagi sevmedigim kesin), ayrica Muslumanim. Ne yaptigimi bilmem gerektigini dusunuyorum. Eger Muslumansam bu annem veya babam boyle oldugu icin degil, ben istedigim icin boyle olmali. Bu nedenlede okumayi tartismayi seviyorum.

@ginaly,
Bu anlattiklarin iyi guzel de, arada bazi seyleri atlamana neden oluyor. Kurdugun mantikla dusunursek; tartismak, dusunceleri paylasmak bir noktada kendine yandas aramaya variyor. Her tartismayi boyle degerlendirmek yanlis. Ustelik kendine yandas aramayi kotu bir seymis gibi algiliyor insan, yaziyi okuyunca. Birlikte olmak, birbirine destek olmak hic de kotu bir sey degil bence. Anlattigin kadar masum bir seyse bu turban, niye o zaman takmasam da olur diyemiyolar? Niye illa ki dinle alakasi oldugunu kanitlamaya calisiyo insanlar? Ayrica baska insanlardan tabii ki ornek gosterecegiz; ama bu "bak o yapmiyor, bizim de yapmamamiz lazim" seklinde degil dikkat edersen; "bak o yapmiyor, o zaman bu bi kural degil" diyoruz. Bu nedenle de din adi altinda dayatma oldugu ortaya cikiyor.

Son olarak da diger ulkelerin Iran gibi olmasi, bunun dogru oldugu anlamina gelmez. Bu noktada tartisma felsefeye kayacak fakat eger magranin icinden cikmasaydik hic, disarisi hakkinda herhangi bi fikrimiz olmayacakti. Belki o zaman Iran'la yetinmek normal olurdu. Ancak Plato ciktigindan beri habire disarisinin aydinlik oldugundan bahsedip duruyo. Birilerinin cikari oldugu icin insanlari icerde tutmaya calisiyolar. Anlamiyolar ki gunes varken disarda olmak normalse, yagmur yaginca da iceri girip beklemek normal. Ama hergun magranin icinde oylece oturmak mantiksiz. Bizim magramiz kultur din dil irk, yani bizi digerlerinden farklilastiran unsurlardir. Bunlari yok sayamayiz. Ancak surekli bunlarin icinde yasayarak birbirimizi yememiz de yersiz.

Turban konusunun samimi olmadigini bildigim icin karsiyim. Is hak ve ozgurluklerle alakali degil ne yazik ki. Cunku turbani savunan insanlar, bu gun Fatih'te basi acik insan yasiyor diye ev taslayan, oruc tutmuyor diye diger insanlara dayak atan insanlar. Eger ben Ramazan'da ogle yemegi icin lokantaya gittigimde adama hasta oldugumu yemek yemek zorunda oldugumu belirtmek zorundaysam (yoksa yemek vermeyi reddeden yerler var) ortada yanlis bir durum soz konusudur. Hem de oyle bir yanlis ki, "adamin bana yemek satmamasi onun ozgurlugudur." gibi bir yanilgiya surukleyebilir... Kusura bakmayin ama bunun dinde yeri yoktur. Islam hosgoru dinidir ve bu tarz seyler forumdaki bu kadar insani dinden sogutmustur. Inanmak ve bilmek bile (bkz. zarek'in tepkisi) diger insanlari paranoyak yapmistir.

Siz de turbana destek oluyorsaniz, bilin ki dolayli ya da direkt olarak yukarida anlattigim insanlari destekliyorsunuz. Onceki mesajimda da soyledigim gibi. Eger cocuk atesin ne oldugunu bilmeden cakmakla oynuyorsa, evi yaktigi zaman kimsenin "aman canim atesin ne oldugunu bilmiyodu normaldir" diyecegini sanmam. Dememelidir de zaten. Isin sonunda ev yaniyor cunku. Once cocugun uyarilmasi lazim, eger olmuyorsa cakmaklari kaldirmak lazim ki oynamasin. Gerekirse de bizim sigara icmeyi birakmamiz gerekiyo...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ama turban yasagini gerekli buluyorum
cunku biliyorum ki 3 gun sonra okula sortla gelinmez okula g stringle gelinmez diye bi yasak ciksa turban yasaginda ozgurluk diye bagiranlar destek vermicek

ahah bende buna gülüyorum
sen insanların üniversiteye türbanla girmesine engel ol, mezun olan cocuğunun annesi kapalı diye törenini izletme, askeri törenlere sadece çocuğu şehid olan türbanlıları al, türbana karşıyım giyilmesini desteklemiyorum diye insanlara karış, cumhurun köşküne başı kapalı diye milletvekili eşlerini davet etme, kamusal alan diye bişey çıkart mahkeme salonlarına bile alma

ondan sonra bunlar bizim özgürlüğümüzü kısıtlarlar
şeriat getirsek yine dua etmeniz lazım!

aslında eziyet çeken insanlar, başkarına aynı şeyi çektirmekten hoşlanmaz ama herkesin de bir tahammül sınırı vardır ne olcacağı belli olmaz, siz yine temkinli olun g-string filan giyilmesi yasaklatırız

öte yandan her yerde anlayışsız insanlar vardır; şarabı, rakıyı, sahilde kzıı öpmeyi yasaklatmak isteyenler de vardır, türbanı yasaklatanlar, yasağı destekleyenler olduğu gibi
bu tipler ne kadar azalırsa, yaşam da bir o kadar güzelleşir
aralarında hiç bir fark yok çünkü

kötü yanı insanları rahatsz eden bir yasağın devamına sevinip, hukuk, bürokrasi gücü bizim düşüncelerimizi benimsemekten vazgeçerse bizi hangi güç koruycak diye korkmak olmalı
insanların birbirine olan güveni de güvensizliği de buradan doğuyor zaten
Sosyal ağlarda paylaş

Ha bu arada forgiver
Bir çelişki yok mu sence?
Özgürlük özgürlük bıdı bıdı konuşuyorsunuz da,siz niye insanların özgürlüğüne el uzatıyorsunuz? Neden kadınları özgür bırakmıyorsunuz? Neden kadınlara baskı kuruyorsunuz? Neden kadınları 2.sınıf yapıyorsunuz? Neden kadınları kapatıyorsunuz? Neden ufacık,daha kendi kararlarını veremeyecek yaştaki çocuklarının kafasına türban takıyorsunuz? İlk önce özgürlüğün anlamını öğrenelim.

Şunu da unutmayalım,bütün sapıklıklar ve cinsel skandallar bu tip insanlardan çıkıyor nedense...
Baskılar ters tepiyor olmasın?

[ Mesaj 09 Temmuz 2007, Pazartesi - 18:15 tarihinde, Sensible tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

ee karar verin ama siyasi mi dini mi
türban takarak hem şeriatçılık hem de siyasi particilir o la la

namaz da kılıyor insanlar o da şeriatçılık sonuçta
şeriat: "kur'an'daki ayetlerden, peygamberin sözlerinden çıkarılan, dinî temellere dayanan müslümanlık kanunları, islâm hukuku" deil mi, dinle ilgili bişey yapan herkes böyle deil mi
bak çok üzüldüm şimdi sevişmedim diye bile şeriatçı oluyorum çünkü dinin kuralları öle, ne koydu be

laikliği saçma sapan yasaklar için kullanınca böyle saçma gerekçelere başvuruyosunuz işte, hukuk un gerekleri güçlü olanın isteklerine göre kullanılmaya başlamasaydı bunlarla uğraşmazdık.
türban siyasi de bir simge demokratikte dini de hatta insani simge, vakko baya pahalıya satıyo ekonomik, bazen mankenler defile de kullanıyor moda için bile bir simge
insanlar yasağı kaldırmak için bir partiye yöneliyor diye bunu siyasal simge ilan ettik diyelim, yasak kalkınca yine aynı aynı partiye yönelinince ne olcak, din siyasal bir simge
birisi özgürlük için bir paritye o verince özgürlük siyasal bir simge
hayat ne güzel vapurlar filan ayrıca Bedava yasıyoruz, bedava; Hava bedava, bulut bedava; Dere tepe bedava;
türban sorunu çözülsün sıra ekonomiye gelince ekonomi de siyasal simge olacak
Sosyal ağlarda paylaş

Şeriat dini kurallardır kelime anlamı olarak.
Bir de devlet ve hukuk var.
Bunlar sadece kendi içlerinde iyidir. Şeriat,hukuk,devlet vesaire birbirine karıştığında ortaya şeriat devleti çıkar. Sonuçta İran gibi hiçbir özgürlüğü olmayan hapishane gibi bir ülkede yaşarız.
İşte laiklik bunun önüne geçer.

[ Mesaj 09 Temmuz 2007, Pazartesi - 18:25 tarihinde, Sensible tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ha bu arada forgiver
Özgürlük özgürlük bıdı bıdı konuşuyorsunuz da,siz niye insanların özgürlüğüne el uzatıyorsunuz? Neden kadınları özgür bırakmıyorsunuz? Neden kadınlara baskı kuruyorsunuz? Neden kadınları 2.sınıf yapıyorsunuz? Neden kadınları kapatıyorsunuz? Neden ufacık,daha kendi kararlarını veremeyecek yaştaki çocuklarının kafasına türban takıyorsunuz? İlk önce özgürlüğün anlamını öğrenelim.

Şunu da unutmayalım,bütün sapıklıklar ve cinsel skandallar bu tip insanlardan çıkıyor nedense...
Baskılar ters tepiyor olmasın?

Are you watching closely
~Prestige

Ha bu arada sensible
Özgürlük özgürlük bıdı bıdı konuşuyorsunuz da,siz niye insanların özgürlüğüne el uzatıyorsunuz? Neden kadınları özgür bırakmıyorsunuz? Neden kadınlara baskı kuruyorsunuz? Neden kadınları 2.sınıf yapıyorsunuz? Neden kadınların başını kapatmasına engel oluyorsunuz? Neden kendi kararlarını verecek yaştaki çocuklarının kafasına türban takmasına engel oluyorsunuz? çıkarmadan üniye giremessin güvenlik güçlerimiz sizi engeller diyorsunuz? İlk önce özgürlüğün anlamını öğrenelim.

Şunu da unutmayalım,bütün yasaklar sizin gibi insanlardan çıkıyor nedense...
Karşılıklı baskıların bir etki-tepkisi olmaz mı sence de
Sosyal ağlarda paylaş

E dedik ya dini degil, tamamen siyasi diye. Din != seriat. Heleki Islam sana devleti nasil yonetecegin konusunda hicbir sey soylemiyor. Kuran'da ne gezer senin neyi nasil yonettigin? Sacmalamayin...

Islamin ne hukuku vardir, ne de dinin kurallari vardir. Bir insan ben Muslumanim diyorsa o kendince Muslumandir. Bu kimseyi ilgilendirmez. Sen ona "hayir musluman degilsin" diyemezsin, cunku bireyin dini kendisiyle allah arasindadir.

[ Mesaj 09 Temmuz 2007, Pazartesi - 18:32 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...