Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türban yasağı çifte standart mı?

ombakkombak

Öne çıkan mesajlar

@Horrible: İslamı düzgün bir şekilde inceleyip anlamaya çalıştığında çok güzel bir din. Ancak zamanında ve hatta şu anda bile insanlar arapçayı kolayca öğrenemediğinden (çok zor bir dil) ve islamiyeti kabul eden başka ülkelerde o ülkenin dilinde çevirilerinin adam gibi yapılmamasından dolayı. İnsanlar bir kısım hocaların dediklerine aldanmak zorunda kalıyorlar bunlar :

-baş örtüsü
-kadının teninin bir kısmının dahi görünmesi
-erkeklerin üstün sayılması
-4 kadınla evlenme v.s

şeklinde insanlara empoze edilmesiyle birlikte bu hale gelmiştir dinimiz. Dünya'da tek değişmeden gelen din kitabı bizde olmasına rağmen adamlar çok güzel kafalarına göre uyarlıyorlar. Bir Martin Luther çıkıpta bizim yobaz hocaları yok edebilicekmi acaba bizde Rönesans ne zaman olucak 500 yıl sonra mı 600 mü .
Sosyal ağlarda paylaş

Şöyle eski belgelere bir bakalım.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınması

Bu karar, Türk kadınına sosyal ve siyasal yaşamda bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını, artık tarihlerde aramak gerekecektir. Türk kadını evdeki uygar yerini yetkiyle almış, iş yaşamının her aşamasında başarılar göstermiştir. Siyasal yaşamda belediye seçimlerinde deneyimini yapan Türk kadını, bu kere de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Uygar memleketlerin bir çoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu yetki ve başarıyla kullanacaktır.
(Perihan Naci Eldeniz, T.T.K. Belleten, Cilt: XX, Sayı:80, 1956, s. 741)
Kaynak: http://www.atam.gov.tr

Malesef tarihte arayamıyoruz, geleceğimize sıçramış durumda.
Sosyal ağlarda paylaş

4 kadinla evlenilmesi senin tahmin ettigin gibi bir sey degil arkadasim. Evliligi gunumuze uyarladigin icin boyle dusunmen normal, fakat bahsedilen evlilik erkegin diger 3 kisinin masraflarini karsilamasi. Yani onlarla yatip kalkmasi gibi bir durum soz konusu degil; destek olmasi soz konusu. Bu da o donemde kadinlardan cok erkeklerin para getirmesine bagli. Erkekler eve parayi getiriyorsa, evlenmemis kadinlara sahip cikacak birilerinin olma ihtiyaci. Bunun sonunda da ilk karisinin onayini aldigi takdirde, diger bir kisiye destek cikabilir koca.

Ancak degisen dunyada bunun her zamanki gibi suyu cikti. Bu nedenle de ulkemizde kurallar degistirildi. Yalnizca bir kisiyle evlenilebiliniyor fakat destek olunacak kisi sayisi sinirsiz. Ayrica kadinlarin calismasi da mumkun oldugundan boyle bir duruma gerek kalmamistir.

Muslumanliga gore herkes esittir. Yanlis seylerle elestirirseniz, lafi agziniza tikarlar; hakli oldugunuz konuda haksiz duruma dusersiniz asilsiz seylerle sucladiginiz icin.
Sosyal ağlarda paylaş

asılsız şeylerle suçlamıorum. O devirde de insanlar evlendiği karılarıyla yatıp kalkıyorlardı sadece bakmaktan ibaret değildi ne yazık ki. Hz. Muhammed'in bile 9 tane mi ne karısı vardı ve sadece biriyle ilişkisi olduğunu savunmasın kimse bana...

Hadi onu geçtim diyelim sizin dediğiniz gibi ama sonuta Kuran her yöne çekilebilicek bi şekilde yazılmış bir kitap. İnsanlarda bunu kendi çıkarlarına göre değiştiriyorlar. Sonuç olarak yaptırımı olmayan şey yasak değil demektir. Bu durumda erkekler evlendikleri -size göre bakmak zorunda oldukları- kadınlarla gayette birlikte olabilirler. Bilemicem ben Kuran'ın erkekleri daha üstün tuttuğuna inanıorum. İnanç meselesi tabii ki...
Sosyal ağlarda paylaş

Bizim üniversitede bunların hiç biri yasak ve zorunlu değil. Nitekim doğrusu da zaten ya okuldan tüm siyasi aktiviteleri vs uzaklaştırmak ya da bu konuda özgür bir ortam yaratmaktır. Ama bence özgür bir ortam olması daha iyi, koskaca üniversiteye gelmiş adamlar bu tür şeyleri görüp üzerine düşünebilecek, tartışabilecek kapasitede olmalı.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu sana anlatilan tabi... Olayi tamamen gunumuze gore elestirmen de normal, ben de senin gibi dusunuyodum eskiden. Arada baya bi kultur farki var. Yani o insanlarin yasam tarzlariyla bizimkisi cok farkli. Ve evet Hz. Muhammet'in 9 esi olabilir ancak bu 9 kisilik harem kurdugu anlamina gelmiyor. Donemleri farkli olanlar var ve cogunun sadece bakimini ustlenmis durumda. Fakat bunu yapabilmek icin evlenmesi soz konusu. Bu nedenle de ne kadar esi olursa olsun, bahsedilen sorumlulugunu ustlendigi kisilerdir.

O bolgeden insanlarla gorusmen gerekli bunu anlaman icin... Umman'dan gelen bi arkadasim var ve bunlari oturup konustuk. O bolgenin insanlarini dinledigin zaman inana bana cok daha anlasilir oluyo her sey. Neyin dine ait oldugunu neyin kuran'da yazdigini neyin arap kulturu oldugunu farkediyosun.

Ayrica senin dinin sanadir, benimkisi bana. Sen istedigine inanabilirsin, saygi duyarim. Ancak din dersinde veya kahvede anlatilanlardan yola cikarak mi konustugunu yoksa o bolgeden bir kac kisiyle bunlari tartisarak mi ogrendigini bilmek isterim. Eger bu konu hakkinda benden daha bilgiliysen elbette senin soylediklerini kabul ederim ama bu konuda supheliyim. Zira Pakistanli da arkadasim var, Arap da arkadasim var, Hindistanli olup Musluman olan arkadasim da var. Ve hepsinin basi acik...

[ Mesaj 09 Temmuz 2007, Pazartesi - 03:10 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

niye böyle hesap sorar gibi insanların üzerine gidiyorsunuz ki :) daha sakin bilgi alış verişi dahilinde ilerlese bu tartışma? Herkes propogandaya kurban mı gidiyor? Tavırlarınızı bir sorgulayın. Dinlerle aram pek sıcak olmasa bile bu karşı tarafın davranışlarını gözlemleme engel teşkil etmiyor nitekim.
Sosyal ağlarda paylaş

İslam'ı başkalarından duyduğunuz şeylerle öcü görmeyi bir bıraksanız,okusanız.Fikirlerine, düşüncelerine,söylediklerine önem verdiğimiz Atamızın bile dinimiz hakkında söylediklerini okusanız.Eminim bunca uydurulan şeylerden utanırsınız.Atatürk'ün fikir ve düşüncelerinden bir kısım.

Düşmanlarımız, bizi dinin etkisi altında kalmış olmakla suçluyorlar, duraklama ve çökmemizi buna bağlıyorlar; bu hatadır! Bizim dinimiz, hiçbir zaman kadınların erkeklerden geri kalmasını istememiştir. Allah'ın emrettiği şey, erkek ve kadının beraber olarak bilim ve bilgiyi kazanmasıdır. Kadın ve erkek bu bilim ve bilgiyi aramak ve nerede bulursa oraya gitmek ve onunla donanmak zorunluğundadır. İslâm ve Türk tarihi incelenirse görülür ki, bugün kendimizi bin türlü sınırlamalarla bağlı zannettiğimiz şeyler yoktur.
1923 (Atatürk'ün S.D.II, s. 86)

İslam ataerkil bir din demeden önce İslam öncesi Türk aile yapısını bir araştırmanı tavsiye ederim Horrible.Öncemizde ataerkildi ama sonramızın böyle olmağı belli gibi.

[ Mesaj 09 Temmuz 2007, Pazartesi - 03:36 tarihinde, Awake tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Ben oyle olmadigini soylememe ragmen, evet oyle, diyorsan benden daha cok sey bildigini dusunmem lazim di mi, yoksa sacma olurdu. Ben kimin boyu daha uzundan cok, hangimizin soyledigi durumu daha iyi acikliyor bunu anlamaya calisiyorum. Arap olmadigim icin ben de 100% eminim diyemem. Ancak az cok TR'deki Muslumanligi biliyorum. Bu nedenle diger ulkelere ve kulturlerine bakmak lazim demeye calisiyorum.

Kuran tabii ki genel yollanmis bir kitap. Bundan ben suphe duymuyorum. Fakat kulturlere gore farkli yorumlanmis durumda ki bu gayet normal. Kuran'in getirdigi sey icinde yazar, diger insanlarin ne dusunduklerinde degil. Yani Kuran sana yarin ne yapman gerektigini soylemez; sana iyi ve dogruyu isaret eder. Gunluk yasamla falan alakasi yoktur asla. Hatta oldukca soyut bir kitap. Somut seylerden bahsetmiyor bile. Burdan yola cikarak 4 kisiyle evlenilebilecegini dine sigdirmak sacmaliktir. Bunun dinle alakasi yoktur, tamamen kulturle alakasi vardir.

Bize din derslerinde ogretilen seylerin cogu yalan yanlis seyler. Dini bunlardan ogrenemezsin. Acip Kuran'i okuman lazim. Sonucta din dersine girenlerin cogu IHL'de beyni yikanmis insanlar. Tabi yikanmadan cikanlar da mevcut. Ancak genele baktigimizda durum boyle. Ayni sekilde imamlar falan giriyo din derslerine. Soyle soyliyim, zaten din derslerinin cikma sebebi, kuran kurslari ve bu gibi seyleri bastirarak, sag tarafin gelismesini kontrol altina almakti. Ancak hesaba katilmayan bu dersi verecek kadronun olmayisi ve sonunda milli gorusun eline kalisiydi. Zaten ipler de burda koptu. Yani senin din dersinden dogru olan bir sey ogrenme ihtimalin en basindan beri dusuktu cunku din dersi tamamen siyasi bir hamledir. Her ne kadar ogretilmesi gerekse de, din hocalarinin diger dinlerle alakasi olmadigindan, yalan yanlis seyler uydurduklari da apacik ortadadir. Bu nedenle zaten Musluman olmayan ogrencilerin din dersine girmesi zorunlu degildir. Bilmem anlatabildim mi... Kisaca din dersi en basindan beri yalan. Muslumanlik Kuran'da anlatilir. Acip onu okuman lazim. Orda yazmayan seylerin de dinle alakasi yoktur; bizim din adina yaptigimiz bircok sey de Arap kulturunun ulkemiz uzerindeki etkisidir.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben Kur'an'i okudum boyle bir ibare ile karsilasmadim. Saygilar. Yani isteyenin istedigi gibi yorumlayabilecegi bircok sey var.
Kaldi ki her sey Kur'an'in bir mealinde var diye dogru olacak da degil bence, 21. yuzyildayiz, Allah 1400 yil once kitap indirdiyse onbinlerce yil once de beyin vermis insana. Hirsizlik yapanlarin elleri caprazlama kesilir, 2 kadinin sahitligi bir erkek sahitligine esittir vs. tarzi kendi cagini yansitan kurallari gunumuze uygulayabilmek konusunda cok ise yarayabilir o beyin.
Dindar, mantikli ve modern bir arada olunabilecek seyler yani. Tanri da sanmiyorum ki zevk icin adam yaksin.

[ Mesaj 09 Temmuz 2007, Pazartesi - 06:21 tarihinde, Penthesilea tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de belirtmeyi unutmusum, kamu personelince yasak olmasi kesinlikle gerekli. Ama kamu alanlari haricinde yasak olmasi tabi ki cok sacma. Gerci bence her turlu dini sembolun toplum icinde gosterilmesi yanlis, ama yine de yasaklayamazsin yani.
Ama kendine saygisi olan, varliginin bilincinde olan, yasadigi cagin bilincinde olan, egitimli bir kadin kendini bunlarin icine sokmaz zaten.
Eger devrimler sonrasi egitim baltalanmasaydi su an zaten boyle bir sorunumuz olmazdi yani.

Kamuda neden yasak olmali: 1- Orada o insan devleti temsil ediyor, devleti bir dini sembolle temsil etmesi bence COK yanlis.
2- Bu benim dinimin geregi olayina girerse, adamin biri seyini sallaya sallaya gelip "ben naturelistim (kicimdan uydurdum), bu de benim dinimin geregi" diyebilir, laik bir devletin buna birsey diyememesi gerekir. Ornek biraz uc da, kisaca iste insanlara "din" paravani altinda istedigini yapma hakki verir.
Sosyal ağlarda paylaş

Unutulanları hatırlatın yeter.

Şapka ve Kıyafet devriminin önemi

Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk halkı, uygardır; tarihte uygardır, gerçekte uygardır. Fakat ben, sizin öz kardesiniz, arkadaşınız, babanız gibi söylüyorum; uygarım diyen Türkiye Cumhuriyeti halkı, fikriyle, düşünüş biçimiyle uygar olduğunu kanıtlama ve gösterme zorunluğundadır. Uygarım diyen Türkiye Cumhuriyeti halkı, aile yaşamı ile, yaşayış tarzı ile uygar olduğunu göstermek zorunluğundadır. Nihayet uygarım diyen Türkiye'nin gerçekten uygar olan halkı, baştan aşağıya dış görünüşüyle dahi uygar ve olgun insanlar olduğunu fiilen göstermek zorundadır. Bu son sözlerimi açık ifade etmeliyim ki, bütün memleket ve dünya ne demek istediğimi kolaylıkla anlasın. Bu açıklamamı yüksek topluluğunuza, tüm topluluğa bir soruyla yöneltmek istiyorum. Soruyorum: Bizim kıyafetimiz millî midir? Bizim kıyafetimiz uygar ve uluslararası mıdır? Size katılıyorum. Deyimimi hoş görünüz, altı kaval üstü şişane diye ifade olunabilecek bir kıyafet, ne millîdir ve ne de uluslararasıdır.

O halde kıyafetsiz bir millet olur mu, arkadaşlar? Böyle nitelendirilmeye razı mısınız, arkadaşlar? Çok değerli bir cevheri çamurla sıvayarak dünyaya göstermekte anlam var mıdır? Bu çamurun içinde cevher gizlidir, anlamıyorsunuz, demek doğru mudur? Cevheri gösterebilmek için çamuru atmak zorunludur, doğaldır. Cevherin korunması için bir kap yapmak gerekirse onu altından veya platinden yapmak gerekmez mi? Bu kadar açık gerçek karşısında tereddüt doğru mudur? Bizi tereddüde yöneltenler varsa onların ahmaklık ve kalınkafalığına karar vermekte hâlâ mı tereddüt edeceğiz?

Arkadaşlar, Turan kıyafetini araştırıp diriltmenin yeri yoktur. Uygar ve uluslararası kıyafet, bizim için, çok cevherli milletimiz için lâyık bir kıyafettir. Onu giyeceğiz. Ayakta iskarpin veya fotin, bacakta pantolon, yelek, gömlek, kravat, yakalık, ceket ve elbette bunların tamamlayıcısı olmak üzere başta kenarlıklı başlık. Bunu açık söylemek isterim : Bu başlığın ismine şapka denir. Redingot gibi, bonjur* gibi, smokin gibi, frak gibi, işte şapkamız! Buna, uygun değil, diyenler vardır. Onlara diyeyim ki, çok dalgınsınız ve çok bilgisizsiniz. Ve onlara sormak isterim: Yunan başlığı olan fesi giymek uygun olur da şapkayı giymek neden olmaz? Ve yine onlara, bütün millete hatırlatmak isterim ki, Bizans papazlarının ve Yahudi hahamlarının özel elbisesi olan cübbeyi ne zaman, ne için ve nasıl giydiler?
1925 (Mustafa Selim İmece,Atatürk'ün Ş.D.K. ve İS., s. 46)

Devlet memurları, bütün milletin kıyafetlerini düzeltecektir. Bilim, sağlık açısından pratik olması nedeniyle her görüş noktasından denenmiş uygar kıyafet giyilecektir. Bunda, tereddüde yer yoktur. Yüzyıllarca devam eden dalgınlığın acı derslerini tekrarlamaya güç yoktur. Biz, uygar insan olduğumuzu kanıtlama ve gösterme için gerekeni yapmakta asla duraksamayacağız.
1925 (Mustafa Selim İmece, Atatürk'ün Ş.D.K. ve İS., s.61)
Sosyal ağlarda paylaş

Bunları eklemeyi unutmuşum.

Kadın kıyafetinde devrim

Yolculuğum sırasında köylerde değil, bilhassa kasaba ve şehirlerde kadın arkadaşlarımızın yüzlerini ve gözlerini çok yoğun ve itina ile kapatmakta olduklarını gördüm. Özellikle bu sıcak mevsimde bu tarz, kendileri için kesinlikle eziyet ve sıkıntıyı gerektirdiğini tahmin ediyorum. Erkek arkadaşlar, bu biraz bizim bencilliğimizin eseridir. Çok namuslu ve dikkatli olduğumuzun gereğidir. Fakat saygıdeğer arkadaşlar, kadınlarımız da bizim gibi kavrayışlı ve anlayışlı insanlardır. Onlara ahlâka ait kutsal kavramları telkin etmek, millî ahlâkımızı anlatmak ve onların beynini bilgi ile, temizlikle donatmak esası üzerinde bulunduktan sonra fazla bencilliğe gerek kalmaz. Onlar yüzlerini dünyaya göstersinler ve gözleriyle dünyayı dikkatle görebilsinler. Bunda korkulacak bir şey yoktur.
1925(Atatürk'ün s.D.U, s. 211)

Bazı yerlerde kadınlar görüyorum ki, başına bir bez veya bir peştemal veya buna benzer bir şeyler atarak yüzünü gözünü gizler ve yanından geçen erkeklere karşı ya arkasını çevirir veya yere oturarak yumulur. Bu davranışın mâna ve anlamı nedir? Efendiler, uygar bir millet anası, millet kızı bu garip şekle, bu vahşî duruma girer mi? Bu durum, milleti çok gülünç gösteren bir manzaradır. Derhal düzeltilmesi gerekir.
1925 (Atatürk'ün S.D.II, s. 217)
Sosyal ağlarda paylaş

Tüm bu din problemlerinin altında yatan şey insanların güven eksikliği olması ve özgür düşünce sahibi olamayışı. nedense herkes kendi görüşüne yakın birini bulmaya çabalıyor, onu kanıt olarak gösterip "bak x'de böyle diyor, evet evet böyledir bu" deme arzusu içine giriyor.

Din gibi tamamen bireysel ve içsel karar mekanizmasının çalışması gereken bir alanda insanların toplanıp ortak fikir beyan etmeye çalışması, belli görüşler etrafında toplanması yine insanın yukarıda belirtilen acizliğinden ileri gelir.

Allah var mıdır? Dinler kitlelerin afyonu mudur? Saçı açık gezmek günah mıdır? Bir erkek 4 bayanla evlenebilir mi? gibi soruların ortak bi görüş etrafında toplanmaya çalışılması ve basmakalıp bir din ortaya çıkarma çabası insanın beynini çalıştırmasının önündeki en büyük engeldir.

Bu konularda görüş belirtip bir de o görüşün doğru olduğunu ispatlamaya çalışmak son derece gereksizdir çünkü dedik ki din içsel bi olay.

"Ama kardeşim ben bir müslüman olarak insanlara doğru yolu göstermeye çalışıyorum". çoğunlukla sunulan karşı argüman bu. hayır. doğru yolu göstermeye çalışmıyorsun. sadece etrafında senin gibi düşünen biri daha olmasını isteyip, kendi inandığın şeyleri kendi kendine kanıtlayıp ruhunu rahatlatmaya çalışıyorsun. yoksa doğru yol falan bahane. kime göre doğru neye göre doğru.

Yine de insanların kontrol altında tutulabileceği tek araç din. emin eller tarafından kullanıldığında toplum huzurunu sağlamada büyük faydası dokunabilir. misal Hz. Muhammed kendi yaşadığı dönemde insanların ve toplumun gidişatındaki bozulmayı farketmiş, bunun için yönetimi eline alması gerektiğini anlamış ve bunu sağlamak için de İslamiyeti kullanmıştır. Zira çok da iyi yapmıştır. kendisinin ne kadar üstün bir sosyolog, politikacı ve lider olduğunu İslamiyetin günümüzde hala geçerli olmasından da anlayabiliriz.

Dolayısıyla bana göre din bir baskı aracı, bir kontrol mekanizmasıdır.
elbette bunun yanında çok dindar insanlar, tamamen dinsiz insanlar vs. olabilir.
önemli olan insanların görüşlerinin "tamamen kendine ait olduğu, başkasını ilgilendirmeyeceği"ni anlama olgunluğuna ulaşabilmektir.

Allahın varlığını ispatlamak için "bak yaşar nuri şöle demiş, bak elmalılı böle demiş, kuranda şöyle yazıyo baaak" gibisinden argümanlar öne sürmek az önce de belirttiğim gibi insanları doğru yola sevketmek değil, kendi içindeki şüphelerin üstünü sözde kanıtlarla örtmekten başka bişey değildir.

Gün gelecek insanlar dediğim olgunluğa erişecek. herkes birbirine sonsuz saygı ile yaklaşmayaı bilecek. türban da serbest olacak, çıplak gezmek de. insanlar ancak böyle tam anlamıyla özgürlüğe ulaşabilecek.

Tabi aslında bunları söylüyor olmam bile kendimle çeliştiğimi gösterir.
Sanki şimdi "benim de görüşüm bu, destekleyin üleyyn!!11" diye bi isteğim varmış gibi görünebilir (:
Yok yok. böyle bi isteğim talebim yok. çünkü varlığımı sorgulayacak tüm gereksinimimin beynim olduğuna inanıyorum. beni onaylamanız ya da onaylamamanız öenmli değil.

Neyse önemli değil boşverin beni. konu neydi? ha türban. daha önce de dedim ya benim görüşüm "laissez faire laissez passer" şekilnde. bırakın herkes istediğini yapsın.
kendi şahsım adına söyliyeyim türbanın gelmesinden, kamusal alanda kullanılmasından vs. korkmuyorum. çünkü insanların yaşam tarzları ve dinleri beni ilgilendirmiyor. misal müslümanlıkla pek alakam olmasa da oyumu AKPye vermeyi düşünüyorum. çünkü bir partiye oy verirken önemli olanın kişlerin dinlerinin değil yaptıkları ve yapacakları icraatlar olduğuna inanıyorum.

Biriniz şimdi "iyi de sen onların yaşam tarzına karışmıyorsun ama gün gelir onlar karışır iran gibi oluruz" diyebilir.

Ama gün gelir biz de iran gibi olursak, başka ülkeler deiran gibi olursa, çoğunluk iran gibi olursa, bu sefer iran gibi olmak doğru olur.

Olay yine konunun başına dönüyor. etrafta çoğunluk neyse, kanıt bulmak, kendini onaylamak için çoğunluğa uyuluyor. yaygın olan, çok kabul gören şey doğrudur.
Eğer dünyadaki süper güç abd değil iran olsaydı türban doğru olacaktı.

Konuyu çok dağıttım lan. ne diyodum?
yani işte sonuç olarak benim düşüncem şudur ki din tamamen insanın iç dünyasıyla ve kendisiyle alakalı birşeydir. dini yıllar boyu abartıp, kendi şüphelerini kapatmak için etrafına yandaş toplayan, "bak lan bu da benim gibi düşünüyo goççum benim" diyerek kutuplaşmalara neden olan, "şu kitabın şurasında şöle diyor", "bak kardeşim bu imamın ilmi kuvvetlidir ona göre böyleymiş" falan fişman tarzı komik desteklemelerle daha da komik duruma düşen insanlardır bugün hala türban tartışmasının yaşanmasına neden olanlar.
Sosyal ağlarda paylaş

remember remember 23th of july
mevcut uygulama saçmalıktan öte bişey deil
bürokrasi denilen olgunun gücü yettiği için hala uygulanabiliyor
birgün bu yasaklar; gülüp geçmekten çok, hatırlandıkça utanılacak yaralar olacak kalcak.
türban yasağı için akla hayale gelmeyecek milyon tane bahane uydurulabilir ama saplantılardan uzak 2 dk düşünmeyle bunların saçmalığı çok net ortaya çıkıyor
bir insanın giydikleriyle kurulan bağlantılar zamanın çok gerisinde kalmış düşüncelerin ürünü.
Sosyal ağlarda paylaş

devletin dini yoktur nokta

turbana izin verin hadi

ama benim dini inancima gorede pipime mandal takip pantalonumdan sarkitma yolu ile her 15 dakikada bir tutup zuhahah demem gerekiyor ozaman bana da izin vermeniz gerekiyor.ayrica herkesin kafasinda ben muslumanim yazisi ile bulundugu bir is yerinde ben rahatsizlik duyarim.
Sosyal ağlarda paylaş

yakindir bi kisim insani irana yollicaz gene forumda ama hayirlisi

turban yasagini mantikli bulmuyorum
ozgurluk gerekli evet

ama turban yasagini gerekli buluyorum
cunku biliyorum ki 3 gun sonra okula sortla gelinmez okula g stringle gelinmez diye bi yasak ciksa turban yasaginda ozgurluk diye bagiranlar destek vermicek

ozugrlugu ve demokrasiyi bunlari yikmak icin kullananlara ne yazikki destek olmak taraftari deilim
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...