Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Demokrasini ve Halkın Oy kullanması


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Bazen sizinde aklınızdan geçmiyormu bu düşüncenin ne kadar zayıflıkları olduğu. Demokrasi nedir herkesin söz sahibi olmasıdır. Pekala. Seçim yapılıyor Türkiye'de X milyon insan oy kullanıyor.
Bu oy kullananların hepsi eşit kalitede insanlar değil nasıl bir üniversiteliyle eğitim görmemiş bir köylünün oyu eşit sayılıyor. 2. insanı kandırmak çok kolay değilmi ?
Daha sonra popülist partiler çıkıyor ortaya , bu sistemin açık yanlarını kullanarak gidip ülkenin çoğunluğunu oluşturan insanların duygularını suistimal ediyorlar kendilerini onlardanmış gibi gösterip oy toplamaya çalışıyorlar.Daha sonra 4 yıl ülkenin kaderi bu adamların eline geçiyor.
Ha diyeceksiniz en iyi bu şekilde halkı yönetime katabilirsiniz. Peki en iyi yönetim ülkenin çıkarını sağlayacak , ülkeyi geliştirecek yönetim değilmidir ?Bu kadar kötülüğü varken iyiliği nedirki ? Yine güçlü olan seçilmiyormu , yaparsın propagandanı 10 televizyon kanalından bas bas bağırırsın Y partisi böyle kaka ,Y partisi şöyle kötü diye zaten araştırma birşey yapmadan oy vericek halkın büyük çoğunluğunda önyargıyı oluşturur istediğinin oyunu yükseltirsin.Demokrasinin pozitiflikleri ve negatiflikleri hakkında fikirlerinizi bekliyorum.
Mesaj tarihi:
Arkadaşım şöyle düşün onlarda insand değil mi? Ne yapalım cahil olana oy kullandırtmıyalım mı? Başta da dediğim gibi onlar insan değil mi? Onlarin senden ne eksiği var? Ve yanlış anlama ama sen kim oluyorsunda onların elinden bu hakkı almaya çalışıyorsun? O "kitleye" böyle davranmak ile doğudaki insanlara bir davranmak aynı. Doğudaki insanlara elektrik verme, su verme, eğitim verme yada verememe ondan sonra neden bu insanlar dağlara çıkıyor diye sızlan! Önce onlarıda insandan sayın. İstanbul'un ortasına Dubai Towers dikileceğine oraya bir okul yapılsın. Bir de tüm bunların yanında politika budur. Politikacı olmak için ağzının iyi laf yapması lazım. Gerek yabancıları gerekse kendi insanlarını kandırabilmen lazım bu yüzden herkes politikacı olamıyor. İster kabul edin, ister etmeyin ama bir ülkeyi tamamen dürüst bir şekilde yönetemezsiniz, geliştiremezseniz tabi eğer diğer ülkelerin seviyesine yetişmek onları geçmek istiyorsanız. Çevrenize bir bakın zeki ve dürüst olanlar mı iktidarı yada parayı elinde tutuyor yada ağzı iyi laf yapan, kurnaz olanlar mı? Hem yukarıdaki arkadaşında dediği gibi bu konunun yeri burası değil.


Not: Politikacıların insanları kandırma konusunda her türlü karşı fikre açığım. Size de o konuda hak veririm fâkat lütfen insanlar arasında ayrımcılık yapmayın. İnsanları kategorilere sokmayın. Kendinize bir sorun daha yaratmayın. Onlar da insan ya nasıl oluyor da aklınızda böyle fikirler barındırabiliyorsunuz şaşıyorum. Bir insan bu kadar mı değersiz?!!
Mesaj tarihi:
hayır ayrımcılık değil ,yanlış anlaşılmasın. Herkesin oyu bir tutulamaz diyorum şöyle bir örnek vereyim deminki sapmış , iki kişi var ikiside aynı şehirde yaşıyor biri Türk tarihi okumuş kitaplarla neyin ne olduğunu hangi partinin ne amaçlara hizmet ettiğini kavramış biri , diğeride hiçbir fikri olmayan ama oy kullanacak biri. Bu iki kişi devletin yönetilmesine nasıl aynı katkıyı sağlıyor bunu sormak istedim.(Olay doğu batı olayı degil kardeşim )

neyse yeri burda değilmiş.
Mesaj tarihi:
eğitimsiz kesimin 7-8 çocuk yaparken eğitimli kesim 2-3 çocuk yapıyor. şu an için demokrasi deniyor ama eğitimsiz kesimin ezici bir üstünlükle çoğaldığı bir gerçek. demokrasinin zayıflığı da burada çıkıyor zaten. bir 30 sene sonra eğitimsiz kesim ne derse o olacak demokrasi doğrultusunda
Mesaj tarihi:
Yüksek öğrenim görmüş, "burjuva" kökenli kesimin seçeceği temsilciler, düşük sosyal tabakalardaki halkın taleplerini karşılayamaz, sorunlarını algılayamaz: Temel problematik budur.
Genel için iyi olan herkes için iyi demek değildir.
Mesaj tarihi:
Eğer eğitimsiz kitlenin demokrasiyi ele geçireceğini düşünüyorsanız ileride bu insanlar kendilerinin adam sayıldığı bir ülkeyi(!) kurmaya çalıştığında bu düşünce sistemizde onlara karşı çıkamazsanız. Soruyorum size doğuda yada dünyanın başka sorunlu bir yerinde herşey tam olsaydı orada eğitim, sağlık güvenlik herşey sağlanabilseydi o insanlar ne için isyan çıkarmaya çalışırdı? Olaylara CHP mantığı ile yaklaşmayın! Problemleri orduyla değil aklımızla çözelim. Eğer "o" insanlar bu ülkede yaşıyor ise bizim
- yani "burjuvayi,gelişmiş tabakayı oluşturanların - bir görevi "o" insanları bizimle aynı seviyeye getirmektir. Dediğim gibi o insanlara eşit fırsatlar tanımazsanız bir yandan da "Ya sev ya terket!" derseniz o insanlar ne yapabilir? Bir anda yok mu olsunlar? Başka bir ülkeye mi gitsinler? Gerçi "sizin" kriterlerinze göre bu insanların sayısı 60 milyondan fazla, bu kadar insan nereye gidecek bir düşünmek lazım.


Not: Arkadaşlar bir de şöyle düşünün bu ülkede eğitim, zeka seviyesi olarak bir ayrım yapacaksak azınlık olanlar bizleriz. Her ülkede en gelişmiş kısım - gerek parasal yönden, gerek eğitimsel yönden - her zaman azınlıkdır. Demokrosinin bir açılımıda kitlelerin, çoğunluğun sesi olmasıdır. Bu durumda onların istedikleri kişilerin ülkeyi yönetmesi normaldır. Ayrıca yukarıda bazı arkadaşlar demiş, onlara tamamen katılıyorum. Ülkenin yönetimi ile halkı arasında bir kopukluk olmamalı yönetim bir şekilde herkesi temsil edebilmelidir.
Mesaj tarihi:
demokrasinin sağladığı eşitlik oy kullanan insanların eşitliğinde değil, oy isteyen partilerin fırsat eşitliğindedir.

evet, seçmenlerin bir kısmı çok kolay kandırılabilir. ama herkesin kandırma hakkı var. hangi parti kandırmayı beceriyorsa o kandırsın. kimsenin önünde engel yok.

televizyonda çıkıp bir partinin propagandası da yapılıyor olabilir. isteyen herkesin medyayı ayartma, kendi propagandasını yapma hakkı var ( türkiyede kanaltürk de var, meltem tv de yani).

ha çok kanalı olanın oyu da fazla olur denebilir mi? evet denebilir. ama demokrasi zaten burda da devreye giriyor, kanalın yoksa git gez dolaş oy topla. kimse engel koymaz (mhp köy köy gezer, kanalı yok)

herkesin siyasi amacı farklı olabilir, düşüncesi farklı olabilir. hangi siyasi görüşün, hangi siyasi amacın kesin doğru olduğunun belirlenmesi imkansızdır. zira siyasi kutuplar diyalektikle ayakta durur. herzaman için karşıt görüşler olur. her insana göre kendi düşüncesi iyi, diğeri kötüdür. zaten o yüzden kendi düşüncesidir.

yani demokrasi amaçların değil araçların eşitliğidir. sonucunda gelen siyasi gücün iyi ya da kötü olması kesin çizgilerle belirlenemez, demokrasi de bu sonuçla ilgilenmez.
Mesaj tarihi:
eh biraz saçma olmuş. fırsat eşitliği olsa da olmasa da kimsenin bazı şeyleri tekeline almasına izin verilmemelidir. kimsenin kimseyi kandırma hakkı da yoktur ayrıca, böyle yapılıyor diye doğru olması gerekmez.
Mesaj tarihi:
öncelikle şunu belirteyim konu doğu,güneydoğu vs değil. istanbul da ankara da buna dahil

şimdi eğitimsiz ve fakir bir aileyi düşünelim. ideal olan bunlar için nedir en fazla 2 çocuk di mi? çünkü zaten yeterli imkanları yok her fazla çocuk, çocukların ortalama refahını düşürecek.

peki böyle bir aileye başbakan gidip daha çocuk yapın diyorsa buna ne denebilir?
Mesaj tarihi:
Demokrasi çoğunlukçu değil çoğulcudur.. Tüm farklı kesimlerin reyini temsil etmekle yükümlü bir sistemdir. Ha, edip edemediği tartışılır, hele ki yüzde 10 gibi bir baraj önümüzde dururken.
Sınıfsal ya da etnik bir ayrıma giderek, Aristo aklıyla kimin düşünme kapasitesi fazlaysa o rey kullanır, temsil edilir, diğerleri köleler gibi mahkum edilir der de Atina sistemini savunursanız, Jefferson ve Locke ile gelen bir demokratikleşme sürecini kaçırmış olursunuz.

Yine tekrarlıyorum, dilimde tüy bitti söylemekten, bu konuda biraz daha uzun bir yazı yazmak isteyen varsa lütfen benim ile paylaşsın. Bana Özel mesajdan ulaşın konuşalım. Haftaya Perşebme çıakcak olan gençlik bültenininn konusu a 22 Temmuz ve buradaki tartışmadan eminim ki birkaç yazı çıkabilir.
Mesaj tarihi:
Açıkçası bu sistemi hiçbir zaman tutmadım. Bana göre daima teknokrasidir.

Teknokrasi nedir? Ülke yönetiminde kendi konularında yetkin teknik elemanların egemen olması ve yönetici kadrolarının bu tür elemanlardan oluşmasıdır. Yani mesela Tıp Kanunu yapılacak yada değiştirilecekse bunu Tabibler odası, Barolar Birliği ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu beraber yapar. Yada Tarım ve Köy İşleri Bakanlığını Ziraat Mühendisleri Odası ilgilenir vs vs.

Not: Evet elitist bir sistem. Ama demokrasi işten anlamayan abuk subuk insanların teknik meselelerin başına getirilmesinden başka birşey değildir bence...
Mesaj tarihi:
eh kim istemez ki başımızdakiler daha okumuş eğitimli insanlar olsun diye. fakat okuyunca da iş bitmiyor. ne profesörler geldi başa :/
onun dışında zaten odalar, birlikler bir çok imkana sahip. kendi üyelerine (ki üye olmak da zorunlu o alanda çalışabilmen için) tüzükler yönetmelikler aracılığla kural koyabiliyorlar. fakat ülkenin genelini idare edecek olan kim olacak peki? işletme endüstri mühendisleri olsun :p apayrı bir konu o yani.
kaldı ki mesela sağlık alanında bir yasa taslağı hazırlanırken üniversitelerden şurdan burdan işin uzmanı kişiler de dahil oluyor komisyonlara.
×
×
  • Yeni Oluştur...