eagle_dnz Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Arslan ve daha niceleri ülkeleri uğruna, özgürlükleri uğruna, insanları uğruna, kardeşçe yaşam uğruna, Ataları uğruna savaştılar. Bursa Nutku Türk genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük kıpırtı ve davranış duydumu, 'bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır' demeyecektir. hemen araya girecektir. elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır. polis gelecek, asıl suçluları bırakıp suçlu diye onu yakalayacaktır. genç, 'polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir' diye düşünecek, ama hiçbir zaman yalvarmayacaktır. mahkeme onu yargılayacaktır. yine düşünecek, 'demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek!' onu hapse atacaklar. yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, ismet paşa'ya ve meclis'e telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. diyecek ki, 'ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. araya girişimde ve eylemimde haklıyım. eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek benim görevimdir!' işte benim anladığım türk genci ve türk gençliği!'' Mustafa Kemal Atatürk 6 Şubat 1933 / Bursa Atatürk Köşkü Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sylian Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Simdi soyle bir durum var 1920'lerde ulus devlet fasizm'in ve emperyalizm'in karsiti olarak goruluyordu (Simdi tam zitti olmasi ironi olsa gerek) yani bir nevi light komunizm oluyormus. Sonucta Ataturk'un bursa nutkunu soylemis olma ihtimali var yine de cok dusuk bir ihtimal diye dusunuyorum bu konuda bizi aydinlatabilecek biri varsa sevinirim, ayrica bu konu daha once acilmisti =P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paspatur Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Bu topik en son açıldığında kitlenmişti yamulmuyorsam. İçerik itibari ile katılıyorum baştan söyleyeyim. Ancak Bursa nutku 'nun gerçekten Atatürk tarafından yapılıp yapılmadığı bildiğim kadarı ile şaibeli. Birde Deniz Gezmiş ve arkadaşları meselesini Bursa nutku ile bağdaştıramadım.Bursa nutkunda bahsedilen özgürlükler ve Türk genci yaklaşımı, topyekün tehlikelere karşı yapılacak topyekün direnişler ve/veya devrimlerdir. Sağ-Sol çatışması olayını pek bu kapsamda değerlendiremiyorum.Ama değerlendirene saygı duyuyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Bu Bursa Nutku neden bu kadar abartılıyor onu anlamıyorum. Bizim okuldaki dandirik Atatürkçü Düşünce Kulubü'nin kapısında bile bunu asmışlar. Kapı gibi Nutuk ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi var. Bunları öne çıkarmamız gerekirken, gerçek olup olmadığı bile kesin olmayan Bursa Nutku'nu anlatıyoruz. Acaba diyorum, şu "Kemalist" geçinen anarşist gençlerin felan bir işi mi... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 anarşist biri kemalist gecinmezki, anarşist gecinen biri anarişst değildiz, anarşist adam öle kafasına biiş gecirmez, Kemalist biri anaşist olmaz zira. bursa nutkunun gercek olup olmadığını bilmiyorum tabiki ama bana gercek gibi geliyo olmasa bile zaten birsürü sözünde gerektiğinde gencliğin sahip cıkmasını devlete tembihliyo hala kirlenmemiş akılları temiz calıştığı için muhtemelen Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 uydurmadır, geçiniz. hararetle taşlamaya başlamadan önce biraz araştırmanızı tavsiye ediyorum çıkış kaynağını. ekleme: hakiki bursa nutku'nu merak edenler için.. said: Olay aslında önemli bir olay değildir... Olaya özel bir önemle eğilmemiz, dinin siyasete ya da herhangi bir kışkırtmaya vesile edilmesine hiç müsahama etmeyeceğimizin bir daha anlaşılması içindir. 1947'ye kadar hiçbir yerde bulunamamıştır bahsi geçen metin. sonra birden belirivermiştir ve sıkı durun, önce dp sonra da chp tarafından birbirlerine karşı kullanılmıştır. stalin'den kopya & yapıştır olduğu dahi söylenmektedir ki atatürk'ün bir kere zerafetinden eser yok görüşleri hariç. anarşizmi ne eylemleriyle ne de doğruluğu şüphe götürmeyen başka bir sözüyle teşvik etmiştir. bir tek bursa nutku'nda çelişiyor kendisiyle ve onun da sabitliği gayet meçhul. [ Mesaj 08 Mayıs 2007, Salı - 22:08 tarihinde, Sam tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
trapt Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Çoğu kitapta olan bişey bursa nutku... Doğruluğundan şüphem yok çünkü zamanın üst düzey askerlerinin kulağına küpe olan ve Mehmet Günsever'in kitabında 1941 de kaleme aldığı değerli sözler.. Ondan başka da bir çok kaynakta bulabileceğimiz bir nutuk..Açıkçası bende çok düşündüm ve rahatlıkla söyliyebilirim ki 68 kuşağını yaşayan bütün gençlere yazık ettiler..Onlar bu nutku fazlasıyla yerine gtirdiler.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aragorn Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 said: Acaba diyorum, şu "Kemalist" geçinen anarşist gençlerin felan bir işi mi... Katılıyorum. Atatürk'ün öyle şeyleri öğüt edeceğini sanmıyorum ben pek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Malkor Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 kulaktan dolma bilgim dahilinde bu bir nutuk degildir. o dönemde bursa ulu camiinde gosteri yapmakta olan "dinci" kesme jandarma veya polis (?) tarafından mudahale edilmeyince sorulan bir soruya Mustafa Kemal 'in bir cevabıdır. (?) o dönemde olan bir olaya cevaben olduğunun kanıtı : "yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, ismet paşa'ya ve meclis'e telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek." 'ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. araya girişimde ve eylemimde haklıyım. eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek benim görevimdir!' işte benim anladığım türk genci ve türk gençliği!'' bu 68 dönemi denilen dönemde inanç ve kanaatlerinin gereğini yapan ve uğruna ölen gençlerle dolu. onlarda eylemlerinde haklıydılar yoksa bu eylemi yapmazlardı . evet haksızlıklara uğradılar ama bu haksızlıkları ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmeyi denedilermi. bugünlere gelirken halen hakkını eylemlerde mitinglerde aramaya çalışmak bir acizlik örmeği değil mi. milyonların meydanlara dökülmesi çok güzel bir gövde gösterisi gibi gözüksede, bizim acizliğimizin, bölünmüşlüğümüzün, düşünmeden yaşadığımızın, kanıtı değilmidir. tehlikenin farkındamısınız dendi. Gerçek tehlike ne abd dedir ne şeriattır ne başka birşeydir. Gerçek tehlike birlik olamayaşımız ve farklı ideolojiler peşinde koşmamızdır. Çoğu kişi yok öle bişey diyecektir. Ne yazık ki bu ülke batıya özenmiş ideolojilerine özenmiş ama bunları hep yanlış anlamış ve hatta bunları anlamaya çalışırken ülkelerinden uzaklaşmışlardır. Atatürk'ün heykllerini her yere yaptık anadolunun en ucra köyünde bile büstü vardır. Atatürk'ü her milli günde andık ağladık . Ama nedense Atatürk'ün fikirlerini anlayamadık . Yoksa işimize mi gelmiyor? [ Mesaj 08 Mayıs 2007, Salı - 22:35 tarihinde, Malkor tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 nutuk dogrudur 80 de apolitize etme asamasinda devrim sozcugu yasaklanirken bursa nutkuda dogru degil denilip cok bok atilmistir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pekaziz Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Bursa Nutku'nun gerçek olması niye bu kadar rahatsız ediyor birileri anlamak mümkün değil? Gençliğe Hitabe'de yer alan bütün noktalar, biraz daha keskinleştirilerek, devrimci bir gençlik oluşturulmak adına yeniden şekillendirimiş sadece. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 rahatsız olunan nokta atatürk'ün bir 'sahte hadis' kaynağına dönüştürülmeye çalışılması. onun "komünizm her görüldüğü yerde ezilmelidir" sözü nasıl uydurmaysa bu da öyledir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Eğer bu gerçekse Atatürk'ün sadece sivil gençlere inandığını ama Türkiye'nin polisine, askerine, hukukuna inanmadığını gösterir. Ki kanımca inanır. Ha yine de söylemiştir, "eğer ki" tarzı bir kullanımla. Ama yine de abartmamak lazım, Türk genci zaten Atatürk'ü biraz anlamaya çalışırsa ne zaman ne yapması gerektiğini bilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Bu nutukun dogru olmadigina yuzde yuz eminim. Ha Deniz Gezmis i ve eylemlerini sonuna kadar destekliyorum ama bu nutuk dogru degil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
trapt Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Alakasız gençliğe hitabesinde dediği gibi..Hükümet ve bağlantıları ne olursa olsun gençler gerekeni yapmalıdır denmiş kısaca Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eagle_dnz Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 bursa da dincilerin başlattığı ayaklanma polis tarafından bastırılmış daha sonra olay yerine gelmiş Atatürk incelemeye bir yerde oturmus bişeyler içiyomus halktan birisi biz müdahele edicektik ama polisimize güvendik onları bekledik demiş onun üzerine Atatürk bu lafları söylemiş Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dregoth Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Bence de kolpa bu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eagle_dnz Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 bir eksisozluk yazarı demiş ki: cok cok enteresandir ki bu söylevin yasagi 1970 li yillara kadar kalkmamisdir. o yillarda cafer tanriverdi adli arkadasimiz yerel gazetesinde bunu yazdiktan sonra yaka paca mahkemeye götürlmüs hakkinda acilan dava da bu nutku bir zamanlar cumhurbaskanlarimizdan birinin (su anda adini hatirliyamiyorum cemal gürselmiydi emin degilim) meclisde bir seferinde okudugunu tutanaklardan ispat ederek bunun suc sayilmamasi gerektigini ortaya koymus mahkemeyi kazanmis ve artik bu yaziyi bulundurmak suc olmaktan cikmisdir. ama yinede hala basili olarak kolay kolay bulunan, her yerde gidipde alabileceginiz bir nane degildir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eagle_dnz Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 bir diğer eksisozluk yazarı demiş ki: doğruluğu bizzat afet inan tarafından teyit edilmiş nutuktur, daha ne diyelim... afet inan kimdir: 1908 - 1985 yıllarında yaşayan ilk türk kadın tarihçidir. aynı zamanda Atatürk'ün manevi kızıdır Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Slat Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 İşinize gelse de gelmesede doğru bu.. Anarşizmle falan da alakası yok.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 önemli olan işimize gelip gelmemesi değil. ülkenin tüm hukuk sisteminin, güvenlik güçlerinin ve yönetimin çöpe atılıp yerine anarşizmi ve kaosu savunan bir ifadenin dile getirmesi. gerçek olup olmadığını sorguluyoruz, yoksa ne işimize gelecek veya gelmiyecek, bana ne ya bir bursa nutukundan heh. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eagle_dnz Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 çöpe atıldığı falan yok polisin gövenlik güçlerinin eğer işlerini yapmazlarsa satılırlarsa taraf olurlarsa Atatürk ilkelerine karşı davranıyorlarsa demek o Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2007 Arkadaşlar şunuda unutmıyınki Mustafa Kemal bu devletin kurucusuduri şahı değil, azından her cıkan kanun değil öğüttür. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2007 genclige hitabeyle yanyana koyunca icerigi ayni zaten bunun genclere gidin devrim yapin polis kesin anarsi olsun demiyor irandaki gibi bir durum olursa herkes beyaz bayrak cekerse asker ve polis seriatci zihniyete boyun egerse benim izimden gelenler pes etmiycektir son kisi kalana kadar mucadeleyi surdurucekelrdir anlami var orda ama nedense birilerini cok rahatsiz ediyor bu gibi genclige sorumluluk yukliyen soylemler genc dedigin okulunda okuycak liseye gelince ya muhendislik ya topu yada sanatci olmak icin egilimde bulunucak sonra bi baltaya sap olup sabah 7 aksam 7 bir ise giricek ailesini kurucak oole yasayip gidicek genc niye ulkeyle ilgilensin ne diye ugrassin boyle seylerle hazir ugrasanalr avrken siyasette taze kana ne gerek var mevcut siyasetciler olurse ogullari akrabalari filan gecer yerlerine dimi gencleremi dusmus ulkeleri icin calisip biseyler yapmak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 9, 2007 said: önemli olan işimize gelip gelmemesi değil. ülkenin tüm hukuk sisteminin, güvenlik güçlerinin ve yönetimin çöpe atılıp yerine anarşizmi ve kaosu savunan bir ifadenin dile getirmesi.Anarsizm ve kaos diyorsan buna, Istiklal Savasi icin de anarsizm ve kaos demen lazim. Cunku ulkenin hukuk sistemi, guvenlik gucleri ve yonetimi milli direnise karsiydilar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar