Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Modern insan özgür müdür? (Kompozisyon sorusu)

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Geçen gün fransızca kompozisyon sınavım vardı, konu da "Modern insan özgür müdür?" idi.
Ben insan hakları gibi özgür kılıcı faktörlerin varlığından bahsederek, her şeye rağmen modern insanın yarattığı kapitalist düzen içinde ahlaki zincirini gevşetmekle beraber yasalar aracılığıyla bir production-consumation dünyasında köle haline gelmiş olduğunu, bu düzene istekli bir şekilde katılınabileceğini, ancak özgürlük konseptinin seçim hakkına sahip olmak olduğu için modern insanın özgür olmadığı sonucuna vararak bir yazı yazdım.
Peki paticik'teki insanlara göre modern insan özgür müdür? Özgürlüğün bittiği nokta nedir? Görüşlerinizi bekliyorum.
Mesaj tarihi:
özgür insan bence başkalarını rahatsız etmeden rahat rahat kendi dünyasını yaşayabilendir.

modern insan da bence anlayışlı ve önyargılı olmayanlardır.ama teknolojiyle modernite sağlanıosa her modern insan özgür falan değildir.
Mesaj tarihi:
2000 sene oncede insanlar evden cikip tavsan geyik avlayip eve geldikleri , kral hadi savasa gidiyoruz dediginde silahlari kusandiklari bir sistemin kolesiydi .

her tarihin bir sistemi var .

bahsettigin kadar genis acidan bakarsan insan dedigin kole olmak icin dogar gibi bir anlam cikiyor ama simdi burda .

bu bapta tuketici , kapitalist sistemin insanliga getirdigi olumsuz bir etki sezemedim ben .
Mesaj tarihi:
Her şeyden önce söyleyeyim, ben kapitalizme inanan ve meritocracy'nin doğru yönetim biçimi olduğunu düşünen bir insan olarak yazdım bu yazıyı.
Doğru-yanlış analizlerden çok, saf analizler yapma peşindeyim.
Üretici-tüketici sistemde köle olmaktan kastım, insanların ihtiyacı olan tüketimden çok üretmesi, bunun sonucu olarak bir "tüketim çılgınlığı"nın doğması ve üretimin hızlanması ihtiyacının ortaya çıkması. Bu ihtiyacın da sadece çalışan insanla giderilebilecek olması, bunun sonucunda da ihtiyacı olmayacak kadar üretmek için köle gibi çalışan bir modern insan profilinin ortaya çıkması.
Ayrıca homoseksüalite, çokeşlilik gibi konular ahlaki açıdan toplumda kabul görmeye başlamış olsalar bile, şimdi değil de belki 100 sene sonra bunlar tamamen kabul edilmiş olsa bile, bu sefer kanunlar gittikçe katılaşıyor ve modern insanın boğazı yine bir yerden sıkılıyor. Sonunda ahlak ortadan kalkıp yerine sadece kanunlar mı gelecek? Peki kanunlara uyma zorunluluğumuz nereden doğuyor? Bu kanunları kabullenmeyi ne zaman kabul ediyoruz?
Şimdi yanlış anlaşılmasın, anarşist değilim ve sanırım yazdıklarım biraz anarşist ideoloji taşıyan bir insanın düşüncelerine benzeşiyor, ancak konu özgürlük olunca, ister istemez insanlar bu tür gerçeklerin üstünden geçmek zorunda değil mi?
Mesaj tarihi:
insan sayısı başına buyruk yaşanmayacak kadar çok. o yuzden illa ki sistemli bir yaşam sürücez (ki uzun bir suredir bu boyle). onemli olanın sistemin içinde mutlu olmak oldugunu düşünüyorum.
Mesaj tarihi:
Aynen elvyn'e katılıyorum ben de.
Yaşadığımız toplumun belli kuralları olmak zorunda, varolan düzen de beğenilsin beğenilmesin kapitalizm düzeni. Bence doğru olan hayatta varolan düzene saygılı olarak bu hiyerarşinin içinde gelebildiğin en yüksek noktaya gelmek, olabildiğin en iyi insan olmaktır.
Mesaj tarihi:
antepte 1 haftadır pijamalarımla dışarı çıkıorum,bariz üşeniorum çıkarmaya.
valla doğu burası normalde ama demio elamanlar bi şey.
özgürlük burda ozman gelin buraya.
terör yok,deprem yok,stres yok,6.büyükşehir,yemek ucuz tatlı bol,kız bol,trafik yok.
gelin.
2 gün sonra söverim buraya gerçi:]

[ Mesaj 22 Mart 2006, Çarşamba - 20:59 tarihinde, malik tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
vurgulamak istedigim nokta da tam orası rewendor.
insan pijamayla dışarı çıkabilecegini, özgür olabilecegini zannediyor, ama degil. onun neler giyecegine seneler oncesinden karar veriliyor zaten.
Mesaj tarihi:
modern olarak ayırmadan bakarsak, her insan, sorumluluğunu taşıyabildiği taktirde özgür. ama sorumluluğunu taşıma noktasında zorlandığı ve bazen hoşuna gitmeyen, uyum sağlamasına adına yaptığı seçimler olduğu için, özgürlüğü kısıtlanıyor gibi. kısıtlanıyor ama özgürlüğün getirdiği sorumululuğu taşıyamadığı için kısıtlanıyor.
yani kısacası bence insanlar özgürler.
modern insanlarsa modern olmanın sorumluluğu taşıdıkları ve bazen bu yaşayışta gerekli bulduklarını yapdıkları için özgürlüklerinden taviz veriyorlar. bunu kendileri istiyor, sonuçta bunu da kendileri seçiyor.
Mesaj tarihi:
Bakış açısına bağlı.

Her insan kendi zihninde özgürdür. İstediğini düşünür.

İş faaliyetlere dökülünce ı-ııh olmuyo hareketlerine dikkat ediceksin, bisürü kurallar kanunlar filan köleyiz yine. Dikkat etmezsen toplumdan dışlanırsın

İçinde bulunduğumuz sistem, bu kurallar ve kanunlar sayesinde sağlam kalabiliyo insanlar hayatlarını bu sayede sürdürebiliyo daha dışardan bakınca yine özgürüz

Biraz daha dışarıdan bakarsak hoop bu sefer de sistemimiz kapitalizmin kölesi...Daha geniş bakmaya çalıştığımız anda kaosu görüyoruz, sistemimiz de köle

Bence bu özgürlük olayı içiçe geçmiş halkalar gibi.
Mesaj tarihi:
said:
elvyn
pati § 22 Mart 2006, Çarşamba - 21:04 [ özel msj ]

--------------------------------------------------------------------------------

vurgulamak istedigim nokta da tam orası rewendor.
insan pijamayla dışarı çıkabilecegini, özgür olabilecegini zannediyor, ama degil. onun neler giyecegine seneler oncesinden karar veriliyor zaten

Ben ne giyeceğimi birkaç dk önce bile bilmem bırak seneleri ;)

Evet, pijamayla dışarı çıkılır, isteyen çıkar, ha ben de çıktım, üşendiğimde çıkarım da.. Hele pazar sabahları gazete ekmek almaya falan..
Mesaj tarihi:
Özgürlük doğru olanı seçebilmek midir, sadece seçim hakkına sahip olmak mı?
Sadece seçim hakkına sahip olmaksa ve özgürlükçü bir dünyadaysak, ötenazinin kayıtsız şartsız kabul edilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Ayrıca kapitalizm düzeninde olduğumuz için de özgürlüğünüz de kapitalinize doğru orantılı olarak limitleniyor arkadaşlar. Varsayımsal olarak, ben çalışmayı reddetsem, kendi yemeğimi bulsam, kendi içeceğimi bulsam bile bir yerde vergi gibi yükümlülüklerim yüzünden bu şekilde yaşamam imkansıza yakın oluyor. Yani aslında sizin çekip gitme özgürlüğünüz vs. birer ilüzyona benzer bir şey oluyor.
Mesaj tarihi:
Anladım ama katılmıyorum. Diyorum ya pijamayla da sokağa çıkabilirsin. Öyle bir özgürlüğün var. Özgürlük "dış-sınırlama" olmamasıdır. Sen sınırlama var diyorsan o senin kendi iç sınırlamandır özgürlüğü kısıtlamaz. Onu diyorum ben de. Ha tutup da "pijamayla sokağa çıkanlara para cezası" derlerse o ayrı çünkü bir dış etken kısıtlar seni.
Mesaj tarihi:
bence her zaman seçme hakkı var, ve hatta daha da ileri giderek insan aslında her zaman her yerde özgürdür. ancak vicdanı ve toplum kuralları onu kısıtlar. nasıl bir ortamda yetiştiğine, nasıl bir eğitim aldığına bağlı insanın. yoksa herkes istediği şeyi istediği zaman yapmakta özgür, kimse kimseyi tutmuyo. al başını git ormanda sincap yiyerek yaşa yani. tabi ne kadar özgürsen ve "dışardaysan" o kadar da tehlikeli bir duruma düşüyosun. hani kuşu altın kafese koymuşlar da yemini beğenmemiş ölmüş. ya da eşşeğe altın semer vurmuşlar ah vatanım demiş. olmadı dünya öküzün boynuzlarının üzerinde duruyomuş.
Mesaj tarihi:
said:
Her şeyden önce söyleyeyim, ben kapitalizme inanan ve meritocracy'nin doğru yönetim biçimi olduğunu düşünen bir insan olarak yazdım bu yazıyı.
midem aıhh mideeeem.. talcid nerde be offf.. meritokrasiii.. öööö ööööğk çekilin olm çekilin istifra edecem!

böyle öğürüp bırakmayacağım tabi ki cevap yazacam da, ama önce sabah sabah bir kusayım dedim konunun ortasına.
Mesaj tarihi:
said:
ben cikiyorum pijamamla disari, saclarim da hep daginik 0_o...

çıplak çıkabiliyomusun ?

[ Mesaj 23 Mart 2006, Perşembe - 08:15 tarihinde, paspatur tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
"modern insan özgür müdür ?"

modern kelimesi ne anlama gelmektedir ?

insan kelimesi ne anlama gelmektedir ?

"modern insan" tamlamasi ne anlama gelmektedir ?

"modern insan" ve "insan" arasindaki farklar nedir ?kime göre ve neye göredir?

özgür kelimesi ne anlama gelmektedir?

komple soru kime sorulmaktadir? "insan"a mi? "modern insan"a mi ? "özgür insan"a mi? "özgür modern insan"a mi?

bunlar netlestirilmedikçe sorunun cevabini bulmak güçtür.
  • Yeni Oluştur...