ahmedinejad Mesaj tarihi: Kasım 9, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 9, 2025 Ben de oynadım gece. Çok kompleks geldi iade ettim şimdilik. Demlensin biraz ek paketler gelsin oynarız.
Sam Mesaj tarihi: Kasım 9, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 9, 2025 ya 1390 itibariyle civarda memluk harici kimse kalmadı tehdit olabilecek, ben de gazladım ve nihayet koalisyon kurdular ama memluklar benim gibi donanma yapmadığı için artık korktu mu bilmiyorum, bütün savaş boyunca askerleriyle iskenderiye'de bekledi öylece tek ok atmadan bitirdiler. ben de diğerlerinin üstünden geçtim. cenova bile donanma yapmamıştı öyle 5-10 tane transport yapmışlar donanma niyetine. artık sailor mu yetmiyor herhalde çünkü paraları var. hatta şimdi farkettim bilinen dünyadaki açık ara en güçlü donanma bendeymiş şu an. diğerleri %50 transport filan. ben de memluklar çıkarma yapacak diye bekledim baştan, karaman da access vermedi herhalde. gelen-giden olmayınca koalisyon gg. almak istediğim adaları vermiş oldular. ai gene durduramıyor oyuncuyu ya. ilk campaign'de hard starttan böyle steamroll biraz endişelerimi tasdiklemiş oldu. proximity map'te çok zaman geçirdim ama sistemin tercih ettiği rotaları anlayıp tooltiplerle onları desteklemek lazım. hani böyle istanbul'dan yol çekeyim dümdüz gider gibi değil. önce en büyük liman kapasitesi olan yere gidiyor, ondan sonra yolu tercih ediyor. aklınızda olsun natural harbor suitability dramatik önemli, hep oralar proximity hub oluyor maritime presence abanınca. çakıl yoldan -20 -20 giderken %100 presence denizde -5 -5 gidiyor sonra liman. görünürde coğrafya olarak dolambaçlı görünen yolları tercih ediyor öyle sık sık. istanbul'dan edirne'ye düz gitmek yerine önce gelibolu'ya gidip sonra meriç üstünden kuzeye rota yapıyor. yollar çok pahalı olduğu için o analizi yapıp döşeyin. 1
Shadow Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 bende rodos şovalyelerini dağıttım demin, sonra kıbrısa yeniçeri yığdım ama donanmam olmadığı için kilikyalıları aynı anda yenemedim, memlukler aradan kaptı benim hedeflediğim yerleri uyanıklık edip, sinirlendim kapattım lol 1
Sam Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 onu bana sırbistan yaptı, atina kısmını aldı benden 1 gün önce filan savaş ilan edip. ben de savaş bitince cb üretip geri aldım üstüne onlar da teba oldu lol. şimdi de bulgarları vassal yapmaya çalıştım ama her topraklarını azalttığımda eflak'tan toprak alıp gene vassal olmamayı başardılar lol. total kapitülasyon durumunda bile 100 skor geçilmiyor gene. 1
ahmedinejad Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 İademi kabul etmedi Steam 4 saat oynadim diye. Saat sınırı olduğunu bilmiyordum ben. Neyse ara ara girer oynarım.
Shadow Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 Neyse ki bu oyun var, Medieval: TotalWar-3 açlığımızı fazlasıyla doyuruyor valla, yoksa 20 senedir bekliyoruz onu.
Grego Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 açtım oyunu. ben bir süre ona baktım, o bir süre bana baktı. bafra`da sünni liderle bu kadar pontusun başında kalmak kolay bir şey değil galiba. çok mekanik var, başım ağrıdı hangisine bakacağım diye. şimdilik mesafeliyiz. 1 1
Sam Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 10, 2025 (düzenlendi) ben ilk unpause yapmadan önce hilafsız 3 saate yakın herşeyi kurcaladım ki sistemlerin çoğunu bildiğim halde. buna rağmen hala oynadıkça öğreniyorum. mesela en son "control'ü düzeltsem de neden gelir düşük" diye bakınırken market access'a denk geldim ki rgo ve binaların üretimini direkt etkiliyor. control bunun ne kadarını değerlendirebildiğinizi belirliyor yani market access yoksa diğer yatırımların esprisi oluşamıyor. market access proximity gibi maritime presence ile artmıyor yalnız, sadece yollar arttırıyor. ama denizler yolsuz karaya göre daha düşük başlıyor. anladığım kadarıyla kesin çözüm yeni market kurmak zamanla optimal yerlerde. fragmente olması karı düşürüyordur sanıyordum ama zaten işlenemeyen malzemenin getirisi yok bir yandan. ai market kurmaya başlayınca anladım. en başta oyunun önünüze getirdiği agenda'yı okuyun bilmeden girdiyseniz sistemleri. ülkenizin anlık durumuna göre hazırladığı bir bilgilendirme listesi var adeta canlı advisor gibi. paradox ilk defa öyle birşey yapmış, iyi de olmuş. Kasım 10, 2025 Sam tarafından düzenlendi
Sam Mesaj tarihi: Kasım 12, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 12, 2025 Bunu eu için söyleyeceğim hiç aklıma gelmezdi ama ck3 ve vic3 kendi savaş sistemlerini aptallaştırdığından ötürü eu5 savaşları hoi4’ten sonra kataloglarındaki en iyi savaş sistemi olmuş. Nereden nereye hey gidi. esir alma bile var ya, serbest bırakma idam etme fidye isteme filan. Kanat sistemleri, rezervlerden adam gelme, frontage, levy, manpower filan hepsi olması gerektiği gibi. Bir tek kuşatma sistemi hala köhne, keşke ona da el atsalardı bu thac0 tarzı sisteme. Balance düğmesi muazzam önemli, onu devamlı kullanın her orduyu ilk çıkardığınızda ve muharebelerden sonra. Yoksa dengesiz giriyor çarpışmaya. Otomatik yapan bir ayar var mı göremedim henüz, olsa keşke. bir de great power’ların intervene in war, enforce peace olayı muazzam iyi, vic3’te esas olması gerekendi. Çevrede huzuru/dengeyi bozan savaşları tak tak durduruyorum trump gibi, nerede nobelim hani? 2
ahmedinejad Mesaj tarihi: Kasım 12, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 12, 2025 adam granada ile very hard oynuyor. valla helal olsun. https://www.twitch.tv/florryworry bir de şu nedir ya? 1
Sam Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Valla ben ilk defada 100 yılda 1080 bizans sınırlarına geldim, fransa hariç tax base’de ikinciyim, income’da üçüncüyüm, ordularda ilk ondayım muhtemelen. Malazgirt sonrası sınırlara ulaştım (bulgaristan, sırbistan, arnavuluk vassal) Trade ve prod method harici herşey manuelde, tuto oynamadım işte sadece official video ve tooltip. Ki bizans hiçbir timelpsede hayatta kalmıyor, oyun zor değil öğrenince sistemleri. hatta streamerlar zleiwikk dahil memluklardan korkuyorum savaşamam diyordu da onların sınıra geldim ve donanmaları yok, anadolu’yu tamamlayınca direkt dalacağım hiç tax base arttıramadı garip şekilde yerinde saydı 100 yıl. Toplanan bütün koalisyonları parçaladım, casus belli kastırmadılar hatta daha iyi oldu. ilk başlar durumu toparlayana kadar zordu 20 yıl sonra gg. Kara veba herkesi kabaca aynı oranda zayıflatıyor ve zaten o esnada kullabaildiğiniz bir nüfus değil henüz.
Shadow Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Ya Samciğim, Osmanlı ile Eretnaya tosladım adamlar 20 devletlen allylar oyunun başından beri, nasıl kıracam bunların bacağını? Ben Anadolunun batısı ve Bizansı aldım onlarda doğuyu kaptı, öyle birbirimize bakıyoz asdafs
Sam Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 (düzenlendi) ilhanlılar birliğiyse onlar bölük pörçük şahsen ben öyle dağınık ufak koalisyonlardan korkmuyorum çünkü yekpare ordu toplanmıyor gelmeden önce genelde. tek tek dövüyorum hepsini geldikçe. levy'ni genişlet olabildiğince. (kontrol önemli bir de levy boostlayan kanunlar ve imtiyazlar var) düzenli ordunu büyüt, (bir kuşatma ordusu tavsiye ederim fortlar için bolca topçu içeren) sınırlarda taktik haritada büyük savunma bonusu alan yerlere fort kur sonra dal. onları sahada yenemezsen bile fortta kuşatırlarken saldırıp yenersin. ayrıca anadolu'da konsolide olup geliştir ülkeyi hemen kanuni sınırlarına gelmeye gerek yok. 1400'leri fatih sınırlarında geçirebilirsin yani zaten kontrol bir noktadan sonra yaymak güç. ben deniz kıyılarıyla yaydım hep o yüzden iç anadolu'ya dokunmadım. sınırlar kabaca şöyle oldu: bosna hariç (arnavutluk, sırbistan, bulgaristan, kıbrıs, girit, mora, epirüs hala vassal önce şu son dördünü entegre edeceğim) şimdi karadenizin doğrusu ve akdenizin doğusunu alacağım. bu arada çok önemli bir bilgi edindim. daimi orduların levy'e karşı büyük dmg bonusu var bunu biliyordum ama levy'lerin yediği dmg bonus her yeni eradaki yeni levy modelleriyle azalıyor. "nasılsa aynı statlar güncellemem" sanıyordum ama öyle değilmiş yani, bayağı kallavi farklar. ilk eta %250 bonus yiyor, sonraki %175 filan öyle gitgide azalıyor. son devirde sanırım %50 filandı yanlış hatırlamıyorsam. yani kullanıyorsanız levy modellerinizi güncel tutun. bu boost levy vs levy'de yok yalnız. forcelimits yok bu arada, paranızın yettiği ölçüde basabilirsiniz ordu ve donanma. o "expected value" yazan şey sanırım ülkenin değerler sliderlarını etkiliyor tam emin değilim. Kasım 13, 2025 Sam tarafından düzenlendi
Shadow Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 valla benim haritamda bu koyduğun kadar falan sene 1415te. acele etme diyorsun yani, profesyonel ordu yaptım bir de 5bin kişilik.
Sam Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 (düzenlendi) yani 400 yılı daha var oyunun, 1500'te herşeyi bitirip kapamaya gerek yok. kontrol olayı için tech gerekiyor zaten o kanuni sınırları 1400'lerde olsa da çoğu kontrol altında olmaz. bende de ordu benzer ama gene levy çağırıyorum çünkü kişi başına weight çok yüksek henüz bu çağda düzenli orduda. 30000 levy ile yürüyebildiğin yerde sadece 3000-4000 adam yürüyebiliyor yemeklerini bitirmeden. o ara sanırım 1700'lerde kapanacak anladığım kadarıyla. imgur durduk yerde banlamış yıllardır birşey yüklemediğim halde, gittim imgchest hesabı açtım. şu yürüyen askerli ordular çok iyi ya, bir bakışta ordunun kompozisyonu anlamak mümkün. görsel olarak da keyifli. Kasım 13, 2025 Sam tarafından düzenlendi 1
ahmedinejad Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 ben de eu4'e alıştığım için anlık bir şok oldu şimdi fark ediyorum. eu4'te osmanlı top noktada başlıyor sayılır. anadolunun çoğu elde, balkanlar elde. bir tek istanbul var alacağın ondan sonra akıyorsun zaten. bu oyun çok önceden başladığı için önce anadolu'yla falan uğraşman lazım. insan bir an önce kızıl elma'yı istiyor haliyle 1
Shadow Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Şu an durum bu, ama 5600 kişilik ordumun sadece 150 kişisi kamp yoldaşı, bu sayı az sanırım kaç olmalı ortalama? Celayirliler diye geçiyor bu Eretna beyliğinin yandaşları ve dalsam 15 beylik birden dalacak bana, uyuz oluyor insan ufak ufak orduların peşinde lol
Sam Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 (düzenlendi) eretma'yı ilk 10 yılda yediler bende. ben bu haritaya bakınca önce yunanistan'ı alırım ve maritime presence ile bütün kıyıların kontrolünü arttırım. arnavutluğu filan da vassal alırım. hatta mümkünse sırbistan ve bulgaristan'ı da vassal ama bulgaristan muhtemelen 100 warscore'u geçer vassal için. belki toprak alıp sonra custom vassal yaratabilirsin çünkü benim öyle yapmam gerekti. benim haritada dikkat ederseniz gerçek bir bulgaristan var eflak sınırlarında lol. asıl topraklarını alıp tırnovo'yu çıkardım fiefdom, o da içinden vidin'i çıkardı hatta. onlar hepsini entegre ediyor, sonra ben diploannex yapınca otomatik entegre gelecek. bu arada matchlock levy'i şimdilik research etmeyin isterseniz çünkü %2 peasant %5 burgher levy'leri birleştirip %1 yapıyormuş. statları da aynı işin komiği eli tırpanlı köylüyle, bayağı tartışması var forumlarda. ha bir diğer husus da, maintenance ve combat power sayıyla direkt korelasyona sahip. hani bakınca diyorsunuz ya bu cavalry çok malzeme istiyor ama piyade daha çok adam olduğu için birim başı kabaca ducat maliyeti yakın. hatta bende bizans spesifik birimler biri 50 biri 200 mesela, 200 olan daha çok para yiyor. gene 50 olanın combat power'ı 4 katı görünüyor ama aslında denk. eskisi gibi pip'ler filan yok, kimin ne yaptığını daha iyi anlamak için savaş esnasında pauselayıp ünitilerin üstüne gelip tooltipe bakın. bütün modifier vs'leri gösteriyor orada. bu şunun için önemli: mesela cavalry 4 power, infantry 1 power diyor. combat screen aslında %400 modifier ekliyor. bu ne anlama geliyor? levy'e karşı mesela %250 modifier yazıyor altında. yani 4'ü alıp 2,5 çarpan eklemiyor, 1'i alıp 6,5 çarpan eklemiş oluyor. bambaşka sonuçlar tabii bu neticede. haliyle ben bu hesapları farkedince süvarileri bayağı yetersiz buldum eğer manpower sorun değilse. eğer manpower sorunsa o zaman kişi başına daha makul çünkü manpower da bir maintenance. gene ufak nüfuslu bir ülke için savaş alanında daha fazla insan kaybetme lüksü yoksa daha yüksek birebir düelloda verdirdiği kayıp oranları. ama mesela unit weight de aynı. sanırım o yüzden piyade tercih edeceğim. özellikle 1600'lerde filan infantry combat power artmaya başlıyor zaten, cavalry artmıyor. o noktada hiç kullanmaya gerek yok gibi. Kasım 13, 2025 Sam tarafından düzenlendi
Sam Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Shadow, 13.11.2025 16:53 tarihinde dedi ki: Şu an durum bu, ama 5600 kişilik ordumun sadece 150 kişisi kamp yoldaşı, bu sayı az sanırım kaç olmalı ortalama? Celayirliler diye geçiyor bu Eretna beyliğinin yandaşları ve dalsam 15 beylik birden dalacak bana, uyuz oluyor insan ufak ufak orduların peşinde lol Supply limiti geçmiyorsan weight ile, 0. Geçiyorsan geçtiğin oranda tüketim artıyor. Supply line varsa sorun yok. Yoksa o zaman emin değilim bana bir kere oldu onda da hiç yetmedi 30 adam 10 vagonu iki syda yedi. Vagonların varlığı da weighti arttırıyor hiç kullanmasam belki geçmezdim. sorunun cevabını bilmiyorum henüz yani. İyi soru. 1
Shadow Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 (düzenlendi) oyunda ilk crashımı da yedim, nazara geldik yok yaw 1.0.4 patchi gelmiş ondan sanırım. neyse iyi oldu Kasım 13, 2025 Shadow tarafından düzenlendi
Öne çıkan mesajlar