MrLevie Mesaj tarihi: Ekim 24, 2024 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2024 (düzenlendi) Ya burada bu işi bilen bir ton adam vardır. Şimdi benim yapılacak bir yazilimim var diyelim. Freelance full stack dev ile çalışacağım diye düşünelim. Benim amacım baya baya bu yazılımı satip bir kaç dev cycledan sonra ufak desteklerle devam ettirmek. Yazılımın temel altyapısını hazırlatıp geri kalanını kendim halledeceğim. En azından şimdilik plan bu. Ha sonra yetemeyebilirim o ayrı, onlar sonradan ayarlanır. Ancak bu iş yapılıp bittiğinde bu kodların yazılımcı tarafından alternatif ürün olarak piyasaya sürülmesi nasıl yönetiliyor? Yani fikrin ya da ürünün birebir kopyalanmasından bahsediyorum. Benzer şekilde benim fikrimin önceden yapılmış olması durumunda (benim haberimin olmaması halinde) süreç nasıl işliyor? Edit: Tabi ilk olarak bir whitepaper yazacağım ise girişmeden önce Ekim 24, 2024 MrLevie tarafından düzenlendi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
razzRaziel Mesaj tarihi: Ekim 24, 2024 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2024 sen freelancer'a para verip de bişey yaptırdığında resmi sözleşmeniz var ise o kodlar tamamen senin hakkın oluyor. freelancer olaran yazan adam yine aynı sistemi dolambaçlı veya alternatif bir şekilde kurabilir ama illa yapacaksa. ama sana yazdığı şekilde yapamaz. kod ve sistem tarafında böyle olması lazım. fikir konusunda bilmiyorum, orada onun patentini falan alman gerekiyor olabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Oce4n Mesaj tarihi: Ekim 24, 2024 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 24, 2024 fikrini çalıp başka bi yerde kullanmasını engelleyebilir misin? cevap: hayır. ancak sonradan dava açıp bu benden çaldı deyip tazminat talep edebilirsin. facebook böyle kuruldu mesela, windowsun hikayesi de böyle hatta. (benzer) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nekro Mesaj tarihi: Ekim 25, 2024 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2024 Ocean bu dediği amerikada yaparsın bu dediğini de Tr'de pek bir sonuca varacağını sanmam. Projeyi yazan dev'den bağımsız olarak da biri gelip klonlayabiliyor yaptığını. Hatta daha iyisini yapıp piyasaya sunabilir. Burda anahtar nokta ürünün kime hitap ettiği. B2B bir çözümse zaten hali hazırda sunacağın işletmelerle network ün var ve ihtiyaçlarını iyi biliyorsundur. Bu durumda iki çözüm aklıma geliyor. 1. güvendiğin yazılımcı arkadaşlarınla projeni paylaşıp işi yapmaya ikna edersin ve paylaşımı nasıl yapacağınıza dair aranızda anlaşma yaparsınız. 2. Sen konuda senior biriysen; mimarisi nasıl kurulacak, hangi servisler olacak, bunların orkrestrasyonunu kendin yapabiliyorsan core hizmetten çok bahsetmeden kiralama usülüyle farklı farklı yazılımcılara detaylıca task'lerini verip bir çıktı alırsın ve üstünden gerekli düzenlemeleri yaparsın. B2C bir ürünse bence bunların bir önemi yok reklam ıvır zıvır olmadan bir işe yaramıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
df Mesaj tarihi: Ekim 25, 2024 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2024 Genelde fikir değil operasyon ve pazarlama ile öne geçiliyor. Her uygulamanın bin tane kopyası var ama operasyonu iyi yöneten başı çekiyor. Sadece teknik kısmı ile iş yürütülecek bir şey ise zaten zor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Somon2 Mesaj tarihi: Ekim 25, 2024 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 25, 2024 Bunu engelleyemezsin neticede patent alınacak bir ürün yoksa elinde ki olmadığını anlıyorum olsa patentini al; yazılımcının yazılımcı arkadaşı olur erkek adamın erkek karısı olur bu değişmez. En kötü gider arkadaşına söyler sen yap bunu diye. Sen gidip 3. kişiden şikayetçi olamayacağına göre @df dediği gibi operasyon ile öne geçiyorsun. Getir çok özel bir uygulama milyonluk fikir değildi mesela ama o kadar kuryeyi operasyonel olarak yürütmek para ediyordu zaten; sen de işinde kilit bir şey yapman lazım ki çalacak adam bunun ile kim uğraşacak desin. Günümzde mesela yapay zeka modeli llm vs. train edilip yapılıyor. Adam en az 1-2m tl harcıyor modele ki bir şey çıkıyor ortaya. Yapacak adam da ulen 2m tl'm ykk ki çalayım bunu diyor çalamıyor. O yüzden böyle bir fikrin varsa pazarlamaya iyi para ayır ki ürün biter bitmez operasyonunu ve pazarlamasını bir an önce yapıp pastadan pay kap. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar