Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiye'de miras mevzuları


Bone

Öne çıkan mesajlar

Miras kanun ve yönetmelikleri hakkında bilgim yok, hukuk alanında uğraşanlar bir fikir verebilir belki.

Diyelim ki babam öldü, 5 kardeşiz.
Babadan kalan her şey 5 kardeş arasında otomatik olarak mı bölüşür?
5 kardeş arasında anlaşma yapılırsa, ona uygun mu bölüşür?
Yoksa kapanın elinde kalır, kim neye gömebilirse ona mı geçer?

Bir de ölen kişinin vesayeti ne kadar geçerlidir?  "Ben şu kişiye şunu bıraktım" derse, mevcut yasal düzen  "bana ne, ben şu yönetmeliğe göre bölüyorum" diye kestirip mi atıyor?

Bu sistem altında avukat ile ilerlemek ne konuda ne kadar fayda eder? Yoksa sistemin insafına mı kalıyoruz?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eş 1/4 alır gerisi çocuklara kalır. Ama tabi 5 daire 3 arsa 3 araba ve x lira nakit varsa hepsi üzerinde birlikte hak saihib olurlar. Ya aralarında anlaşır paylaşırlar yada mahkemeye gidlir vs. Otomatik bölüşme diye bir şey yok. Veraset ilamı alınır vergi borcu harç bunlar ödenir sonra tescile gidilir. Her bir daire araç üzerinde birlikte hak sahibi olursunuz. Sonra baktınız anlaşılımaıyor ortaklığın giderilmesi davası açarsınız satışınıa giidlir satış parası pay edilir.

Vasiyet varsa ve hepsini x kuurmuna bağışladım veya 3. kişi mehmete bağışladım derse. bu seferde saklı paylarınız için dava açmanız lazım. Yasal mirasçı olduğunuz için saklı paylarınız var yasal miras payınızın 1/2 si. Yani size kalan (5 kardeşe) 3/4 ün 1/2 si olan saklı paylarınız için dava açmanız lazım atanmış mirasçıya karşı. Saklı paylarınız için dava açmazsanız süresinde hiçbir şey alamazsınız. Aynı şekilde hepsini eşime veya şu kardeşe bağışladım dese bile yine saklı payınız korunur dava açmanız lazım.

Bir kısmını 3. kişiye vasiyet etmiş ise ve bu kısım sizin saklı paylı kısmınıza tecavüz ediyorsa yine dava açabilirsiniz. 

Avukat eğer konuda bir ihtilaf varsa gerekli olur. İhtilaf yoksa, atanmış mirasçı yoksa, vasiyet yoksa, kardeşler ve anne olarak anlaşabiliyorsanız ve birbirinize "güveniyorsanız" gerisi kağıt kürek işi.

 

 

Law tarafından düzenlendi
  • Like 2
  • Tesekkurler 2
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...