Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İki Tane Elektrikçi Sorusu


roket adam

Öne çıkan mesajlar

1) Evde bazı elektronik cihazların bulunduğu bir odam var (bir nevi sunucu odası), tesisatta maalesef o odaya bir adet duvar prizi yerleştirilmiş, tüm akım o prizden geçiyor, dolayısıyla ikeadan aldığım çoklu prizler ile çalıştırıyorum hepsini. Binada hem içeride hem dışarıda sigortalar vs olmasına rağmen, ben işimi garantiye almak için bir de akım korumalı priz mi alsam diyordum. Şu aleti alıp duvardaki prize taksam, beni korur mu? https://www.hepsiburada.com/schneider-electric-apc-tekli-akim-korumali-priz-230v-p-HRSPPM1WGR Bu arada kaldığım bina yeni bir bina, sigortası falan gayet güzel yapılmış, tesisatta sıkıntı olduğunu sanmıyorum.

2) Bir adet çoklu prizim var, topraklı şekilde dizayn edilmiş. Yalnız üzerinde 2 tane de topraksız fiş için giriş yeri var. Ben elektrikçiden, topraksız erkek fiş ve topraklı dişi priz alsam, elektrik kablosu ve bant yardımıyla bir uzatma kablosu yapsam, topraklı fişi topraksıza çevirmiş olsam, bunun bir tehlikesi olur mu? Bunun arkasında düşük akım çeken tek bir cihaz olacak (access point)

Bonus 3) Elektrikçiden güzel kablo ve kaliteli uçlar alıp, toprak bağlantısını da yapacak şekilde uzatma kabloları yapıp onları kullanıyorum. Görünüşte çalışıyor ve ısınma da yapmıyor, ancak orta uzun vadede yanlış gidebilecek bir şey olur mu?

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

1. Fistan doğru söylüyor. O cihaz yıldırıma karşı falan korumak için. İlk önce neyden korunmak istediğine karar ver. Eğer çok manyak bir güven duygusu istiyorsan, sıva üstü sigorta kutusu alıp cihaza göre sigortalar yerleştirebilirsin ve her sigortanın çıkışını da ayrı bir sıva üstü prize bağlarsın. Cihazlarını bilemiyorum tabi. Ben UK tip çoklu priz aldım mutfaktaki mikrodalga fırın, ankastre fırın ve kettle'ı bağlamak için. Duvardaki prize gelen kablo 4mm² kesitli olarak değiştirdim. Her cihazın fişini de kestim ve UK tipi fiş taktım. Avantajı; içlerine cam sigorta koyup her cihazı bireysel sigorta ile korumuş oldum aşırı akım çekmelerine karşı. Yığınla değişik güçte sigorta da almıştım o fişler için.

2. Duvardaki prizi topraklıya çevir. Uzatma kablonu topraklı yap/al. Sonra istediğin türde cihaz tak. Zaten küçük cihazlarda topraklı sistem olmuyor.

3. Kesiti uygun seçtikten sonra sıkıntı olmaz. Benim evde tüm uzatmalar 2.5mm² kesitli silikon kablodan. Hazır uzatma kabloları için piyasada genelde 1mm² veya 1.5mm² kullanılıyor.

Saygılar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Birinci sorunun aslinda 2 cevabi var ama kosullarina bagli;

1- Korumaz > Eger apartmanda / evde v.b. daha dusuk empedansli bir toprak yolu yoksa bir 'surge' olustugunda burasi kendini topraklayaiblecegi en kisa yol/en dusuk empedansli yolu sececektir. Surge protector un yaptigi iste kendi ustunde daha dusuk empedansli bir alanda joule cinsinden belirtilmis varistor kapasiteleriyle 'surge' u absorbe edip isi enerjisine cevirir. Korumadigi durum surda cikiyor;1- varistorlerin devreye girdigi voltaj treshold unun altindaysa inis pisti gibi elektronik esyalari isaret edip onun ustune gider. 2- varistorlerin kapasitesinin ustundeyse hem protector hem de bagli appliance lari yakabilir. (bkz. google: surge protection fires) Korumadigi gibi zarar verdigi durumlarin olustugu senaryolar var kisaca.

2- Korur > Duzgun korumaya sahip, guzel tesisatli bir apartmandasinizdir; cok ciddi 'surge' lerden bahsetmiyoruz da yok 6000w isi tabancasi kullandim, 2800w mikrodalga devreye girdi/cikti, derin dondurucum var o arada devreye girip/cikiyor, lazer printer var vs evde bunlar dalgalanma yapiyor ise; evet ucuna bagli daha narin elektronik esyalar korunur. Dikkat edilmesi gereken 2 rakam var; birincisi clamping voltage, sebeke elektriginden (220v varsayarsak) yuksek , fakat ne kadar dusuk olursa o kadar iyi (orn; 235-250v , kotuleri 500-600v lara kadar cikabiliyor) bir de joule cinsinden kapasite; bu da varistorlerin kapasitesi ne kadar yuksekse o kadar iyi , 2000+ bilgisayar, monitor vb olan bi alan icin kabuldur. 

Burda bilinmesi gereken sey zaten makul kalitedeki elektroniklerde ve varsa adaptorlerinde kendilerini koruyacak regulator , varistor ve kapasitorler bulunuyor. Bunun ustundeki durumlardan supheleniliyorsa ekstra onlem alma ihtiyaci doguyor. 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

9 saat önce, paramecium dedi ki:

Selam,

1. Ben UK tip çoklu priz aldım mutfaktaki mikrodalga fırın, ankastre fırın ve kettle'ı bağlamak için. Duvardaki prize gelen kablo 4mm² kesitli olarak değiştirdim. Her cihazın fişini de kestim ve UK tipi fiş taktım.

Saygılar.

respect,

saygilar.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...