Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kerkük - Kıbrıs Hattı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Irak seçimlerinin ardından Kerkük'ün daha da ısınacağı iyice belirginleşti. Kürtler açısından hem duygusal hem de ekonomik sebeplerden dolayı olmazsa olmaz bir kent olan Kerkük, aynı sebeplerden diğer bölge ülkeleri içinde olmazsa olmaz bir şart. Kürtler açık bir şekilde Kerkük olmadan kurulacak bir devletin petrol gelirleri olmayacağından çok uzun vadeli bir geleceği olmayacağının bilincindeler. Kerküksüz bir Kürdistan sadece düşmanlarla çevrilmiş, açlığa mahkum kurak bir toprak parçası, ölüm kapanı olmaktan öteye geçemez. Aynı şekilde Kerkük'e sahip olan bir Kürdistan'ın gelişip güçlenmesi ve Kürdistan'ı birleştirmek hakkımız diyerek kendilerinden toprak talep etmeleri de Türkiye, İran ve Suriye için kabul edilebilinir bir durum değil. Bu şekilde bir gelişme olmadan bölge ülkeleri tedbir almaya çalışıyorlar. Bu kapsamda Amerika'nın terör listesinde yer alan İran ve Suriye'nin yapabileceği çok fazla bir şey yoksa da Türkiye'nin bu açıdan elinde çok büyük bir kozu var, "Türkmenler".

Peki Türkiye bu güne kadar elindeki Türkmen kartını çok iyi bir şekilde kullanabildi mi, hayır. Bunun altında yatan ana sebep alakasız gözükse de Kıbrıs'tır. Dış politika daha çok al gülüm ver gülümlerden oluştuğundan her türlü olay birbiri için bir denge unsurudur. Son günlerin en sıcak konularından birisi de ABD ticaret heyetinin Kıbrıs (GKRY /Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) elçisi ile birlikte KKTC'ye ziyaret gerçekleştirip, doğrudan ticari ilişkiye geçme yönünde attıkları çok önemli adımlardır. Bu ziyaret hepinizin bildiği gibi GKRY'ni ayağa kaldırmış, İran ve Suriye ile ekonomik ilişkiye girme tehditleri savurmalarına kadar işi götürmüştür. Peki ABD bu adımı KKTC'nin iki kaşı, iki gözü için mi yapmakta, tabii ki hayır. Burada ana gaye Türkiye'ye Kerkük'e müdahil olmama koşulu ile verilen bir rüşvettir.

Irak - AB - ABD - Kıbrıs kapanına kısılmış olan Türkiye çok büyük bir dönüm noktasındadır. Taşlardan birisi kımıldasa domino etkisi ile hepsi darmadağan olacaktır. Örneğin Kürtler bağımsızlıklarını ilan ettikleri an Türkiye Kuzey Irak'a girmeye mecburdur, bunun diplomatik bir alternatifi yok. Sorun oraya girerken ne derece destek bulabileceğidir. Bu desteğin ABD ve AB'den gelmeyeceği kesin. Bu hareket karşısında ABD Kıbrıs konusunda Rum-Yunan tarafının tezlerini ateşli bir şekilde desteklemeye başlayacak, AB ile olan iplerde kopma noktasında gerilecektir. Türkiye'nin Kıbrıs konusuna radikal adım atmasının önündeki en büyük engel olan AB üyeliği havucunun yerine sopanın geçmiş olması ile Türkiye Kıbrıs konusunda da hareket serbestisi kazanıp orada da kendi başına buyruk hareket etmeye başlayacaktır. Bundan en büyük zararı doğal olarak Türkiye ile birlikte Kıbrıs ve Yunanistan görecektir. Kardak krizinde savaşın eşiğinden dönen bu iki ülkenin artık önünde savaşmamak için bir engel kalmayacaktır.

Burada sorun Türkiye çok kısa süre içinde nasıl askeri başarılar elde edebilir de kilitlenmekte. Zira uzun süreli bir krizi kaldırabilecek ekonomik bir yapısı olmayan Türkiye'nin kısa bir savaş sonrası barışa acil olarak ihtiyacı olacaktır.

Aynı anda hem Kuzey Irak'ta Kürt ayrılıkçılara karşı silahlandırdığı Türkmenler ve Sünniler ile birlikte hareket edip çok kısa sürede sonuç alarak Kürtleri ezmek hem de Kıbrıs ve/veya Ege'de lokal çatışmalar yaratıp tansiyonu yükselterek "bakın bizi çok sıkıştırırsanız sizi çok kötü ısırırız" mesajı vermelidir. Bunlara paralel olarak İran, Suriye, Rusya ve Çin gibi ülkelerle ilişkiler geliştirilerek "size muhtaç değiliz, bizi istemiyorsanız biz başkalarını buluruz" sinyalleri verilmelidir. Türkiye'nin dostluğuna muhtaç olmayan ama düşmanlığından çok büyük zarar göreceğinin bilincinde olan AB ve ABD bir yerden sonra geri adım atıp Türkiye ile ilişkilerini yumuşatma yolunda adımlar atmaya mecbur kalacaktır.
Bu senaryodan Türkiye dış politika alanında gereğinde askeri güç kullanabileceğini, sözlerinin dikkatle dinlemesi gereken bir ülke olduğu göstermiş olduğundan güçlenecektir. Ancak bu durumun ekonomik alanda yıkıcı etkileri olacağı da açıktır. Sorun bu krizin ne kadar uzun süreceği ve ekonominin buna mukabil ne derece etkileneceğinde düğümlenmektedir.

Bu şekilde bir gerginlik ve savaş senaryosu kaçınılmaz mıdır, tabii ki hayır. Bu senaryonun fitilinin ateşlenmesi için iki unsurdan birisinin gerçekleşmesi gerekir; "Ya Kuzey Irakta Kürdistan'ın resmi olarak kurulması ki bu devlet Kerkük'ü kapsayacaktır, yada AB ile bu sene sonuna kadar Kıbrıs ve paraf krizinin dondurulamayarak Türkiye'nin AB adaylığının Kıbrıs sebebinden askıya alınması."

Hep birlikte bekleyip göreceğiz, Kerkük - Kıbrıs hattında işler dondurularak mevcut durum korunacak mı, yoksa birisinin kırılması sonucu her yerden ateşler mi yükselecek.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Mesaj tarihi:
yaklaşık iki saate yakın bir süredir bu konunun cevap almaması beni şaşırttı doğrusu cevaplar silindiyse bilememde.
Eğer bu konu okumuyor ve okusa dahi kaale alınmayıp yorum getirilmiyorsa vay halimize be[signature][hline]I am lost in the black chamber.There's no way to turn back. I'm possessed by the old creature who has planned all to take my soul. Too late for me, in my hands, in my head. He is in me, my soul is lost in his black chamber...
Mesaj tarihi:
zamanında lozan anlaşmasında türkiye kerkükle musulu da alcaktı ingilizler orada türklere soykırım uyguladı ve kerkükle musulda türk yok diye elimizden aldılar yıllar sonra gizli belgeler ortaya çıktı ingilizlerin savaşa sadece o zaman orda olduğu bilinmeyen petrol için girdiği anlaşıldı

kürdistan kurulsa dahi 10 yıl sonra yokolur olmasa dahi şiiler petrol rafinarilerinin nerdeyse tamamının bulunduğu o toprakları kürtlere yar etmezler
Mesaj tarihi:
10 seneye kadar tabi kalırsa petrol rafinerisi felan
patlatmazsalar iyidir...[signature][hline] Those who have long enjoyed such privileges as we enjoy forget in time that men have died to win them
[i]Franklin D. Roosevelt
Mesaj tarihi:
Fedaykin dışişleri bakanı olsaydı güzel olacaktı ama başımızdakiler bunun 1000 de 1 ini düşünmez...

Türkmenler katlediliyor hükümet seyrediyor zaten nasıl başa geldiği belli ayrı konu...

[Bu mesaj Mino tarafından 14 Şubat 2005 18:57 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Politikacılarımızın , AB ve ABD hayranlıkları yüzünden doğuya yönelmiyoruz bence.
Ayrıca Irakta kürtler bağımsızlıklarını ilan ederse hiç sanşları yok kuzey ırakı onlar kadar iyi biliyoruz.

Yunanistanla savaş çıktı dersek eski yunan generallerinden biri ismini hatırlamıyorum söylüyor bunu
Türkiye sabah Yunanistana girse öğle çayını atinada içer diye ama işte ondan sonra bir haçlı seferi olur bize diye düşünüyorum[signature][hline]Image is everything, so play with it.

Mesaj tarihi:
MEDYA anahtar sözcük CHP seçimlerinde başta Sarıgül kamuoyu yoklamalarında oyların %50 ini almışmış 5 tane aday verilmiş %10 %15 falan alan en son baykal da %7 oy almışmış
aynı gazeteler ki en başında yalan propagandasıyla vatan geliyor aklıma sabah milliyet hürriyet kalkıp seçimden sonra 200 oy fark yiyen sarıgüle beklenenin üstünde oy aldı dediler
komedi komedi sadece gülüyorum kamuoyunu yanlış yönlendirmek bu kadar olmaz
sarıgül kürt karısı ermeni bu arada
hafiften ABD damgalı oldukları da %70 i yurtdışından para alan gazetecilerin onları savunmasından belli
sonuçta tamamen dışa bağımlı hale geldik CHP bölünürse yıkılırsa biz de yıkılır bölünürüz
MEDYA ülkenin kanayan yarası asla gerçeklerden sorunlardan söz edilmiyor herşey büyütülüyor küçültülüyor ya da yanıltılıyor
özellikle vatan gazetesi satılmış bence
Mesaj tarihi:
Hep böyle bu ülkede zaten.. Okuldan yeni geldim ve direktman gözüme çarptı bu konu ki okulda da bununla alakası olduunu düşündüğüm birşeyle karşılaştım.
Yaklaşık iki haftalık bir program var okulum Bahçeşehir Üni tarafından düzenlenen. Fikirlerine çok saygı duyduğum isimler katılıyor. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, hocam Eser Karakaş gibi..
Konu dış politikamız.. İlgilenenler olursa detaylı bilgi için özel mesaj atabilirler.. Belirtmek istedim..[signature][hline]Gece biter gece başlar.. Çoktan unutmuşsundur sabahları..
Mesaj tarihi:
En azından Kamyoncu yazıları kadar post almaması bu yazının cidden üzdü beni :([signature][hline]Gece biter gece başlar.. Çoktan unutmuşsundur sabahları..
Mesaj tarihi:
bagimsiz bir kurt devleti kurulamaz ;

şiiler basta olmak uzere ıraktaki butun kesimler bu konuda hem fikir . bugun gazetelerde şiilerin, baskanı sunnilerden basbakanı şiilerden meclis baskanini ise kurtlerden secmek istedigiyle ilgil bir haber vardi . barzani buyuk ihtimal meclis baskani olacak . kurt kesimi demokratik bir sekilde temsil hakkına sahip oldugu icin herhangi bir demokratik! nedenden hic bir devlet bagimsizliklarini taniyamaz .

ırakta şiiler ve sunniler bagimsiz bir kurt devletini kabul etmeyeceklerini soyledi - esasen federasyona bile karsilar - iran turkiye suriye zaten karsi . kerkuku alsa bile o petrolu satacak bir ticaret yollari yok . savasarak ve toprak alarak boyle bir ticari yola kavussalar bile mumkunu yok ellerinde tutamazlar .

turkiyenin esasen kuzey ırakta bir kurt devletine karsı cıkmasinin pek bir anlami yok zira goreceksiniz ırakta sular duruldugunda kurtlerle en sıcak iliskiyi gene ankara kuracak . turkiyede asırı milliyetci cok az bir kurt var onlar kuzey ırakta devlet kuruldu diye bagimsizlik isteseler bile ufak bir kasintidan baska bir rahatsizlik vermez . turkiyenin bugun bu konuda bu kadar kati bir tutum takinmasi abd ile daha dengeli bir siyaset yurutebilme cabasindandir . kuzey ırakta kurt devleti kurulamazdan baska abd ye dayatip karsiliginda bir seyler alabilecegimiz baska hic bir fikrimiz yok .

turkiye nin herhangi bir askeri basari kazanmasi icin bolgede ortaklık kurmasina gerek yoktur . girdigimiz gibi cikariz . kerkuk turkmen sehri ama ırakta turkmenler azinlik . azinliklari herkes birbirine karsi kullanir . ayrica cecenlerden agzimiz yandi zaten .

bir sey daha yazacaktim unuttum ekleyeyim . ab nin direkt muhattap olmak zorunda olmadigi ve kesinlikle istemeyecegi bir konuda neden egede yerel catismalarla gerginlik cikarilmali onu anlamadim ? [signature][hline]You must be silent in front of my famous presence .

[Bu mesaj huun tarafından 14 Şubat 2005 19:38 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
biraz komplo teorisi gibi olmuş ancak
olayların bir zincirdeki halkanın kopmasıyla patır patır kalanının gelmesi gibi ard arda bir reaksiyon verme olasılığı yüksek
genede herhangi bir şekilde bağımsız bir kürt devleti gibi
yada kürtlerin kerkükü alması gibi bir olayın söz konusu olacağınıda düşünmüyorum
ki abd kerkükü kürtlerin eline bırakmaz[signature][hline]I am lost in the black chamber.There's no way to turn back. I'm possessed by the old creature who has planned all to take my soul. Too late for me, in my hands, in my head. He is in me, my soul is lost in his black chamber...
Mesaj tarihi:
Girdiğimiz gibi çıkarız mantığıyla cidden bunca politika çelişkisi arasında hiçbir şey elde edilemez..
Binlerce etken var konuyu açan arkadaşın belirttikleri sadece bir-kaçı. En güçlü devlet bile politikasını Girer-Çıkarız mantığı üzerine kuramaz ki kurarsa zaten o devletin o kişilerle ömrü uzun olamaz...

[Bu mesaj Pyhenn tarafından 14 Şubat 2005 19:37 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
girer cikardan kastim askeri olaraktir . uluslararasi arenada bunun politik maliyetini turkiye kesinlikle karsilayamaz . zaten karsilamamalida . kerkuk bence karsiliginda kaybedilecek seyler kadar degerli degil .[signature][hline]You must be silent in front of my famous presence .
Mesaj tarihi:
Türkiyenin bir kerkük kürtleri veya yunanistan ile savaşa girmesi abd yi ırgalamaz.Bölgede zayıflayacak her ülke kendi çıkarına olacaktır.Yunanistan ile savaşa giren Türkiyenin ise AB ye girmesi imkansız olacak ve AB ülkeleri büyük ihtimalle Yunanistana destek verecektir.ABD bu savaştan büyük yarar sağlayacaktır,ancak Rusya böyle bir savaşı engellemeye çalışacaktır büyük ihtimalle kendi menfaati için.Türkiye şu anda terazinin ortasındaki dengeleyici unsur gibi.Bozulduğu takdirde bölgede tek huzursuz olacak ülke Türkiye olmayacaktır.[signature][hline]shinsetsu desu..
Mesaj tarihi:
Bence Türkiye öyle bir diplomatik manevra yapamaz. Türkiye'nin ipleri ne yazık ki borçlar nedeniyle tamamen Amerika'nın elinde ve bu durumda Amerika'nın dostu olmak Türkiye'nin yararınadır. Türkiye'nin Amerika'ya sırtını dönüp Çin veya Rusya'ya dayanmakla hiç bir kazancı olmayacaktır, aksine mutsuz bir Amerika'nın hışmıyla karşılaşmak zorunda kalacaktır. Çin ve Rusya'nın Türkiye'nin stratejik ve ekonomik ortaklığına karşı vereceği hiç bir imtiyaz borçlarını derhal geri isteyecek Amerika'nın Türkiye ekonomisine vereceği zararı kapatamaz. Öte yandan Türkiye'nin elinde Amerika'ya karşı oynayabileceği büyük bir kozu var. Ukrayna , Türkiye, Iran, Afganistan hattındaki pazarın ve çok değerli enerji kaynaklarının üstünde söz sahibi olan Türkiye'nin Amerika'nın dostu olması, henüz tam olarak gelişiminin zirvesine ulaşamamış Çin'in dünya devi olma yolundaki ilerleyişinin de Amerikan kontrolüne geçmesi demektir. Bu nedenle de Türkiye hala Amerika'nın kıymetli bir müttefiği olma potansiyeline sahiptir. Türkiye'nin şu an Amerikanın karşısına geçmekte hiç bir kazancı yoktur.[signature][hline]G3nk is not dead.
Mesaj tarihi:
isi birazda farazi goturelim mi ? :D

ukraynada ve gurcistanda abd yanlisi hukumetlerin halk destegiyle iktidara gelmesi rusyanin karadeniz uzerindeki emellerini ciddi sekilde sekteye ugratti .

ab ile turkiye arasindaki orta dereceli bir silahli catisma rusyanin dikkatini ukrayna ve gurcistana cevirebilir mi acaba? soyle toplu tufekli ^^ ustelik abd afganistan ve ırak yuzunden zaten askeri olarak zaafta . [signature][hline]You must be silent in front of my famous presence .

[Bu mesaj huun tarafından 14 Şubat 2005 19:45 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
valla bu dediklerin olabilecek seyler ama amerika'da ab'de turkiye'nin onlar icin ne kadar onemli oldugunu biliolar... onlar sadece kendi isteklerini bize yaptırtmak ve onların ustunlugunu tamamen kabul etmemizi istiyolar ve bizde bunu yapıyoruz... ama isin sonu bu derece olur mu bilemiorm??[signature][hline]ilex globus... gustus abs æther.. amen
Mesaj tarihi:
"rusyanin karadeniz uzerindeki emelleri"
tam bişiler yazıcaktımki bu cümle ile dağıldım kendimden geçtim orta okul tarih derslerime döndüm :
bide yunanistanın ege üzerindeki emelleri vardırki off sormayın.
Mesaj tarihi:
said:
Angelfire, 14 Şubat 2005 18:44 tarihinde demiş ki:
yaklaşık iki saate yakın bir süredir bu konunun cevap almaması beni şaşırttı doğrusu cevaplar silindiyse bilememde.
Eğer bu konu okumuyor ve okusa dahi kaale alınmayıp yorum getirilmiyorsa vay halimize be

said:
Pyhenn, 14 Şubat 2005 19:29 tarihinde demiş ki:
En azından Kamyoncu yazıları kadar post almaması bu yazının cidden üzdü beni :(

konu dışı = espri ve eğlence bölümü
konu dışına bakan çok insan var,
ama bu kadar uzun yazıyı okumak istemezler.
ayrıca zaten apolitik neslimiz olduğundan, doğa mı mahvoluyormuş, ülke mi tehlike altındaymış, kime ne? cevabımız hazır: "ülkeyi sen mi kurtarcan?"[signature][hline]Beş Hececiler
Mesaj tarihi:
Cok ilginc bir yazi olmus, tesekkur ederiz... Ayrica butun fikirler de cok ilginc burada yazilan. Hepsini ilgiyle okudum, ben de bir iki noktaya deginmek isterim....

Gene ekonomiye geliyor her sey, bu kisirdonguden kurtulmanin bir yolu bulunabilmesine...

Maalesef boyle bir durumda bize destek verebilecegini tahmin ettigim iki ulke Iran ve Suriye'dir, bildiginiz gibi ikiside anti-demokratik, ne yapacagi belli olmayan ve dunyada pek sozleri gecmeyen ulkelerdir. Bir de Iraktaki siiler ve turkmenlerin gidecegi yon onemli. Rusya'nin bizim karsimizda olacagina inaniyorum. Cin ise su an cok rahat bir pozisyona sahip, bu pozisyonu bozmak istemez. Sadece ABD'ye yillik 200milyar dolar ihracati var. ABD ise bu sene tarihinin en buyuk ticari acigini verdi, ve ekonomide dusus sinyalleri kuvvetlenmis durumda (617milyar dolar acik verdiler 2004'te). Onlarinda daha uzun bir savasi kaldiracaklarinin sanmiyorum, tabii kendileri yerine baskalari savasirsa o baska...

Su an aslinda butun bu konularin cevre konusu ile ne kadar baglantili oldugu da ilginc. Dunyanin isisi yukseliyor ve onumuzdeki 10-20 senede dunyada ciddi su sIkIntisi baslayacak. Gecen hafta abd'de dinledigim bir tv tartismasinda, dunyada 12 kilit su rezervi oldugu soylendi ve bunlardan biride Turkiye dediler (ozellikle Dogu Anadolu). Ve bunlar ciddi bilim adamlari oyle komplo teorisyenleri falan degil. Bu kaynagi korumaliyiz ve muhakkak elimizde tutmamiz lazim, cunku ilerde susuz kalmak, bu gun petrolsuzlukten cok daha kotu bir durum olabilir.

Bizim uzun vadede yapmamiz gereken, petrol, dogalgaz, nukleer, hatta komur gibi disa bagimli enerji kaynaklarini tamamen birakip, gunes, su ve ruzgar enerjisine gecmektir. Hem cevreyi korumak hem de bagimliligin engellenmesi icin buna mecburuz, hatta baska caremiz yok. Bu konuda cok sansliyiz, bunu kullanamamiz lazim. Yoksa bu gun Musul'a agladigimiz gibi ilerde de ne cok suyumuz varmis kiymetini bilemedik diye aglariz.

[Bu mesaj demirbilek2 tarafından 14 Şubat 2005 21:55 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
şiilerin anayasa hazırlanırken şeriattan yana olmaları, amerikanın buna doğal olarak karşı çıkması ve kürtlerin de ztn her an bir bölünme durumunu kolladıkları göze alınırsa, bölgenin kaderinde en önemli rolü şiiler oynayacak gibi gözüküyor..[signature][hline]acı çekenler ile acı çektirenler aynıdır
Mesaj tarihi:
*** Maalesef boyle bir durumda bize destek verebilecegini tahmin ettigim iki ulke Iran ve Suriye'dir.

suriye de beşarın batiya yanasma cabasi cok acik bir sekilde kendini belli etmeye basladi . ortadogudaki bir karisiklikta ab ya da abd ye sirin gorunmek icin manevra yapabilir . irandaysa mevcut rejimin devam edeceginin tek garantisi bugun icin abd ve ab arasindaki bolge hakimiyeti icin verilen mucadele . eger abd bir sekilde ortadoguda fitili ateslemeye karar verirse ab irakta yaptigi hatayi yapmayip asker gonderecektir . iran nin durumu su anda cok hassas . rusya tum dikkatini kafkaslar ve kadife devrime yoneltmis durumda . turkiyenin tirmandiracagi tek tarafli bir krizde pasif kalmayi yegleyecektir .

*** Bir de Iraktaki siiler ve turkmenlerin gidecegi yon onemli.

zaten belli oldu o . sii halkin cogunlugu seriattan yana olsada abd nin en buyuk sansi kesinlikle cok akilli olan ayetullah sistani . ırakta rejimin laik bir eksende gelisecegi simdiden kesin gibi .[signature][hline]You must be silent in front of my famous presence .
Mesaj tarihi:
said:
EagleEye, 14 Şubat 2005 20:32 tarihinde demiş ki:
"rusyanin karadeniz uzerindeki emelleri"
tam bişiler yazıcaktımki bu cümle ile dağıldım kendimden geçtim orta okul tarih derslerime döndüm :
bide yunanistanın ege üzerindeki emelleri vardırki off sormayın.

karadeniz bugun rusya icin akdenizden daha onemli . ab ile kapi komsusu ve sicak denizlere acilip ticaret yapabilecegi bir ulke yok . emperyal fikirlerinden zaten coktan vazgectiler .[signature][hline]You must be silent in front of my famous presence .
Mesaj tarihi:
said:
huun, 14 Şubat 2005 22:12 tarihinde demiş ki:
suriye de beşarın batiya yanasma cabasi cok acik bir sekilde kendini belli etmeye basladi . ortadogudaki bir karisiklikta ab ya da abd ye sirin gorunmek icin manevra yapabilir . irandaysa mevcut rejimin devam edeceginin tek garantisi bugun icin abd ve ab arasindaki bolge hakimiyeti icin verilen mucadele
.

Turkiye'yi desteklemek sozu tam yerinde olmadi, soyle diyeyim: Iran ve Suriye'de Kurt devleti kurulmasina karsilar. Cunku bunlardan da ilerde toprak talebi olabilir endisesi var, ki endiselenmekte haksiz da sayilmazlar.

[Bu mesaj demirbilek2 tarafından 14 Şubat 2005 22:43 tarihinde değiştirilmiştir]
  • Yeni Oluştur...