Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Satın alım danışmanlığı(?)

Figh

Öne çıkan mesajlar

Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var, aratacak doğru dürüst bir keyword bile bulamadım, iş modeli olarak uygulanabilir mi değil mi ben göremediğimden dolayı size sormak istedim çünkü gerçekten burada her sektörden benden çok daha tecrübeli, ticari zekası benden çok daha yüksek olan insanlar var.

Bir süredir dönüp duruyor bu fikir aklımda ama tutunacak bir nokta pek bulamıyorum. Aslında bahsettiğim iş brokerler, komisyonculuk, adına ne derseniz deyin, şuan mevcut olarak çalıştığım sektörde(satış) birbirinden farklı çeşitli işler yapan gerek büyük firmaların satış departmanları ile gerek lokal firmaların sahipleriyle bir süredir güven üzerine kurulu ilişkilerim var.

Bildiğiniz üzere zaten orta ölçek ve üzeri firmaların satın alma departmanları/uzmanları var optimum ürünü bulmak adına, ben istiyorum ki, gideyim firmalarla ufaktan böyle görüşmelere başlayayım, gerek hammadde, gerek hizmet, gerek personel alımlarında akıllarına geleyim ve klasik yöntemlerin arasında beni de arasınlar, bu noktada toptancıdan daha ucuza nasıl mal çekeriz hesabı yapmıyorum orası tamamen benim yapmam/öğrenmem/yönetmem gereken bir süreç, elbet başarılı da başarısız da olacağım, belki de hiçbir işe yaramayacağım fakat en azından "iş paslama" sürecini bir tecrübeye dönüştürebileceğimi düşünüyorum.

İlk etapta zaten aradaki komisyonun müşteriden tahsilatı söz konusu bile değil fakat satış sektöründe olduğum için benim ile bu noktada anlaşmayacak bir sağlayıcı yok, aradan beni çıkarmak isteyenler zaten olacak gerçekçi olurum o konuda nps.

Kendime ayrıca bir kartvizit bastırıp en azından mevcut işimde gittiğim müşterilerde giderleri hakkında konuşup, çevremle konuşup f/p olarak daha ideal çözümler önererek başlarım diye düşünüyorum, zaten gideyim ofis tutayım diye başlanacak bir iş değil fakat bu süreçte başarılı olabilirsem sadece bu süreci yönetmeyi bir iş haline getirebilirim belki de, olmadı bu benim için bir tecrübe olur.

Aslında size anlattığım şey klasik şuna iş paslayıp komisyonumu alayım muhabbeti, hizmet konusunda bir kaç artı sağlayabilirim. Fakat burada hedef kitlenin tecrübesini nasıl daha iyi hale getirebilirim o konuda yardımınıza ihtiyacım var, diyelim ki ben bir firmayla görüştüm bana hali hazırda kullanmakta olduğu bir sağlayıcı ve alış fiyatından bahsetti, bende kendisine f/p oranı daha iyi bir opsiyon buldum ya da aynı firmayla bir tık fazla iskonto ile çalışmasını sağladım, bunun dışında insanların aklına gelmek ya da en azından ciddiye alınmak için ne yapabilirim?

Aklımdaki saçma sapan düşünceleri yazdım aslında, ikna kabiliyetim biraz yüksek sektörün vermiş olduğu tecrübeyle ve yavaş yavaş sabit bir iş düşüncesinden soğuyorum, troll serbest, lütfen aklınıza güldüğünüz bile bir fikir geliyorsa yazarsanız sevinirim.

Sermayeyle başlayacak olsak direk supplierlarla anlaşıp 3-5 sektöre odaklanıp da iş yapılabilir fakat dediğim gibi, çıkar mı bir şeyler sizce?

Sürecin sonunda bir işyerine dönüşmesi amaç bu arada küçük de olsa ama çok kararsızım.
Sosyal ağlarda paylaş

Bahsettigin is modeli bir nevi hanutçuluk.
Ancak bence odagini mali/hizmeti alan taraf yerine satan tarafa yoneltmelisin. Yani x sirketine gidip sizin satinalmaya araci olayim demek yerine, toptanciya gidip senin satislara araci olayim demen daha dogru olur.

Cunku alici taraf parayi odeyen taraf ve komisyona katlanma arzusu daha dusuk olacaktir. Satici para kazandigi icin ilave is gelmesi durumunda komisyon odemeye daha sicak bakar.

Toptancilarla onceden gorusup komisyonunu belirlersin, urunler icin fiyat alirsin, girmek istedikleri ama giremediklari sirketlere senin ulasabilecegine ikna edersin. Elinde net maliyetler olduktan sonra bahsettigin musterilere giderlerini sorarak f/p olarak bende şu var diyip teklifini sunarsın.

Bir de çoğu alici sirket iyi bir fiyat olmadiktan sonra tedarikcisini degistirmez. Cunku onlar icin maliyet kadar vade de onemli. Eski toptancisi ile acik hesap calisiyordur muhtemelen ve odeme konusunda hayli esnektir. Tekliflerinin tek unsuru maliyet olmamali yani. Ozellikle piyasada likidite sikintisi olan su aylarda kritik bir ihtiyac vade. Eger yeterli isletme sermayen varsa araya kendin girip vade avantaji saglayarak satislarini artirabilirsin.

Bir de sektor-spesifik detaylar vardir illaki ama bunlari zaten biliyorsundur. Sektoru bilmedigimden ona iliskin bir yorumum yok.

Kolay gele
Sosyal ağlarda paylaş

ginaly haklı. satınalmacılar yerine satışçıların işini kolaylaştırmaya oynaman lazım. bu da bir nevi komisyonculuğa giriyor.

son birkaç yıldır mesela ankara'da "danışman" diye bi kitle türedi. şöyle düşün mesela, x bakanlığındaki tüm ihale ve satınalma işleri 4 tane "danışman" aracılığı ile yürüyor. bu danışmanlar satış sürecinin hiç bir safhasında aktif rol almıyorlar, yalnızca influencer olarak "hamili kart yakınımdır, y markasını alın" deyip söz dinletiyorlar. iş bittikten sonra sen de anlaşmana göre danışman'a %25-50 arası bir komisyon ödüyorsun satıştan bağımsız olarak. seninki buna benziyor biraz, satınalma tarafı bu. bunu yapabilmek için çok sağlam arkan olması lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

ginaly haklı. satınalmacılar yerine satışçıların işini kolaylaştırmaya oynaman lazım. bu da bir nevi komisyonculuğa giriyor.

son birkaç yıldır mesela ankara'da "danışman" diye bi kitle türedi. şöyle düşün mesela, x bakanlığındaki tüm ihale ve satınalma işleri 4 tane "danışman" aracılığı ile yürüyor. bu danışmanlar satış sürecinin hiç bir safhasında aktif rol almıyorlar, yalnızca influencer olarak "hamili kart yakınımdır, y markasını alın" deyip söz dinletiyorlar. iş bittikten sonra sen de anlaşmana göre danışman'a %25-50 arası bir komisyon ödüyorsun satıştan bağımsız olarak. seninki buna benziyor biraz, satınalma tarafı bu. bunu yapabilmek için çok sağlam arkan olması lazım.

%25-50 nası bi komisyon yahu?
%2.5-5 falandır o.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...