Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Oyunlara Neler Oluyor?


acgur

Öne çıkan mesajlar

Güzel yazı olmus bazı noktalarına katılıyorum. Biraz nostalji yapmış biraz da abartmıs gibi geldi bana o kadar da kot udeil oyun dunyasının durumu ama oyunların giderek monotonlasmasına hak vermeden edemedim. Kendimden örnek vermek gerekirse yedi sene geçti başlayalı ama hala SC oynuyorum, Warcraft III oynadım iki yıl ama sonunda bıraktım eski oyunların tadı bi farklı.[signature][hline]Delanoresse, 08 Kasım 2004 20:08 tarihinde demiş ki:
hmm o zaman gorillere epilasyon yaparsak dunyayi domine edebiliriz

fizban, 08 Kasım 2004 20:52 tarihinde demiş ki:
ideal kız arkadaş ideal gaz gibin bişeydir. Z = 1 dir ideal kız arkadaş için. 1 atm de oda sıcaklığında muhteşem bir insandır o kız arkadaş.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

esasen değindiği bazı noktalarda doğruluk payı var ama yazının içerisinde kendiyle birden fazla defa çelişmesi inandırıcılığını düşürüyor. önce half-life 2 ve doom 3'e "grafikler iyi ama sürükleyici değiller" demiş, sonra oynamadığı için kafasını duvarlara vurmuş.. :) eh yani, başka da örnek vermedi ki yazının argüman değeri kalsın..

bugün oyun yapılması için çoooook daha fazla sermaye gerekmesi, çoooook daha fazla işgücü gerektirmesi, yapımının çooooook daha uzun sürmesi, başarılı olanın başarısızdan çoooooook daha fazla kazanması yüzünden çoğu şirket yaratıcılık yerine 'işleyen formülü temcit pilavı gibi sunalım' düşüncesi ile hazırlıyor oyunları. elbette eskiden de böyle bir durum mevcuttu ama şimdi daha yaygın..

mesela ben şu konuda bir başlık açmayı düşünüyordum: neden yeni oyun türleri oluşmaz oldu? 70'ler, 80'ler, 90'lara bakıyoruz, hepsinde oyun tarihinde önemli bir yer tutmuş türler yaratılmış çeşitli zamanlarda. ama 2005'e geldiğimiz halde 'tık yok'. 5 yılda tek bir girişim aklıma gelmiyor girişiyle ortalığı kasıp kavururken yeni bir tür yaratan. var olan türlerin içerisinde de kaydadeğer alt türler oluşmadı halen. dahası 90'larda çıkan alt türlere bile yüz çevirildi 'tutar mı tutmaz mı' kaygısıyla..

bunda da şüphesiz aralarında eskiden türler ve alt-türler yaratan şirketlerin de bulunduğu, bu yaratıcılıkları ile sektörün zirvesine çıkıp sonrasında bu yaratıcılıkları terkeden, belki de kaybeden firmalar var..[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

açık açık söylüyorum yazıyı okumadım. ama yapılan yorumlardan popülistçe ve okunma kaygısıyla yazılmış, abi uzun süredir site boş bi dosya konusu yapalım 2 gün idare eder tarzında bir izlenim bıraktı bende.[signature][hline]İnternet Üzerinde Yapılan Anketlere Göre Legolas ve Aragorn en Karizmatik Gimli en iyi Performans Sağlayan Frodo ise en Beğenilen Karekter olarak kayıtlara Geçti..!
[the strange one..]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

peheeeey, bu kadar mı abartılı, lüzumsuz ve yanlış yazı yazılır. teknoloji ilerledikçe oyunlar kötüleşiyor. neden? çünkü yazılımcılar eğlenceye değil teknolojiye önem veriyor. ahanda yazının özeti budur hiç kasmayın okumak için. Hayır bu ne demek olaki, sen şimdi önüne pes4 mü koysalar oynuyorsan sensible soccer mı. Şunu da unutma ki o eski oyunlar dediğin şeyler bile bir teknolojik gelişmenin sonucu. Dediğimde de haklı çıktım, bu kadar mı okunma kaygısıyla yazılır bir yazı. Neymiş efendim Doom3 zevk vermiyormuş. Saldırılacak hedef belli, teknolojisi yüksek oyun. E tabii akla ilk gelen de doom3. saatlerce doom3 oynadım ve çok eğlendim.
bence arkadaşın tek derdi yazı yazmakmış.[signature][hline]İnternet Üzerinde Yapılan Anketlere Göre Legolas ve Aragorn en Karizmatik Gimli en iyi Performans Sağlayan Frodo ise en Beğenilen Karekter olarak kayıtlara Geçti..!
[the strange one..]


[Bu mesaj lord_elvyn tarafından 12 Aralık 2004 09:34 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İnsanlar grafiklere fazla önem veriyor...
Geçen gün amerikalı bir arkadaşımla muhammet ediyorum
-Sen wow mu alıcaksın eq2 mi?
-Valla bilmiyorum ya hepsi aynı bok gibi gözüküyor;valla uo dan daha iyi bi mmorpg oynamadım daha(daha eve yi keşfetmemiştim)-
Ne?uo artık tarih oldu.Şu oyunların grafiklerine baksana sen..Hele hele eq2 wow a direk basıyor..Kesinlikle paramı ona vericem.
-Peki bunlar ko dan farklımı?
-Farklı tabi..eq2 de binlerce yaratık item var.Yaratık keserken party içersinde koordinasyon önemli.
-pvp?-Onun için yeni bir server açılcak.
-Wow gibi olcaksa hiç almayayım..hani wowda kendi ırkına saldıramama gibi saçma sapan birşey varya.-Ya nasıl olcak bilmiyorum ama oyun çok zevkli.
-101010001 leri kesmenin neresi zevkli ya?-Ya oyunun grafiklerrini bir görsen.(msnden yollar)
-----
HA şnu söyliyeyim Bana sensible soccer fifadan,test drive 2 nfs 5 ten daha fazla keyif verir.Fifa oynamıyorum zaten artık..[signature][hline]Angelfire, 24 Kasım 2004 23:11 tarihinde demiş ki:
bitidirdiniz ömrümü tükettiniz yemin ederim
anlamıyorum amacınız ne sizin
biz dostuz mu demeye çalışıyonuz ya

--------
Dünyada İşe yaramaz insan 2 çeşittir.Biri Söylediğin hiçbirşeyi yapamaz;diğeri bunun dışındaki herşeyi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

adamlar çamur gibi grafik yapsınlar o zaman madem öyle seviyorsunuz. yapmayın allah aşkına görsellik denen bir şey var.[signature][hline]İnternet Üzerinde Yapılan Anketlere Göre Legolas ve Aragorn en Karizmatik Gimli en iyi Performans Sağlayan Frodo ise en Beğenilen Karekter olarak kayıtlara Geçti..!
[the strange one..]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

prince of persia ilk motion capture, wolfenstein da ilk fps değil mi ? kendi içinde çelişmenin bu kadarı...başta grafiksel olmak üzere her türlü gelişime "öcü" diyenleri anlayamıyorum.genel olarak birşeyden ödün mü verilmiş yeni nesil oyunlarda ? atalarını mı inkar ediyorlar, nedir bu yanlış gittiğinin iddia edilmesinin sebebi ?

yazıyı yazan kişi kendi de itiraf ediyor sorunun kendisinde olduğunu.bu klasik bir olaydır.nostaljik bunalım diyin, bump mappingsiz bir dünya isteği diyin, raptor gibi uçarım zool gibi sokarım diyin,büyüdük diyin, nasıl adlandırılırsa adlandırılsın aynı olaydır bu.bir an bayarsınız bütün oyunlardan ve abandonware sitelerinde sabahlamaya başlarsınız.bu durumun geçip normal oyun rutininize yani yeni teknolojilere burun kıvırmayıp zevkle oynayışınıza devam ettiğiniz andır bunun kanıtı.

2 saat starcraft yazıyorum, öğünlerden sonra alınacak.

-End of tıransmişşın-[signature][hline]I felt a great dısturbance...as ıf a hundred evıl bastards on an oıl derrıck suddenly crıed out ın terror and were suddenly sılenced.Strange.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tek farkı adam bunu trgamera kusmuş, trgamerın sazan tayfası da atlamış aa ben de neden oyunlardan zevk alamıyorum diyordum tam diye.[signature][hline]İnternet Üzerinde Yapılan Anketlere Göre Legolas ve Aragorn en Karizmatik Gimli en iyi Performans Sağlayan Frodo ise en Beğenilen Karekter olarak kayıtlara Geçti..!
[the strange one..]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında yeni bi tür oyun yaratmakta zor artık cunku ne biliim ne tür bi oyun cıkarılabilirki olmayan benim aklıma gelmio ama sonucta tabiki birinin aklına yeni bi fikir gelecek ama fikiri geliştirdikten sonta oyunun grafiklerini felan simdiki seviyeye denk yaptıktan sorna bile insanlar oyunun satıp satmayacagını bilemez işte bu yüzden aslında riskli bi iş sizde onların yerinde olsanız yapmazdınız hem o kdr verdikleri emegin ve paranın karsılıgını alacaklarının garantisi olmadıgı icin.. kesin tutacagına inanmaları lazım bunuda göze almıyolar ama benim merak ettigim bişi var insanlar her sene fifa gibi oyunları alıp nasıl oynuyor ben oyunda adam akıllı bi degişme gormuyorumki her yıl cıkacak kdr insanların almasınada uyuz oluyorum aslında.. :D

[Bu mesaj Luriel tarafından 12 Aralık 2004 12:31 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında amcamın bunalım sorunun başında çeşit azlığı yatıyor piyasada sürüylen fps bulunuyor sürüylen strateji bulunuyor sürüylen mmorpg bulunuyor ve genel olarak çoğu aynı şeyi vaat ediyor sonuç olarak çoğu oyun birbirinin amcaoğlu[signature][hline] Calculus diye bir şey buldum, finalde sorumlusunuz!..
Sir Isaac Newton (Cambridge Üniversitesi'nde hocayken)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bunun tamamen çıkan oyun sayısı ile ilgisi var. 5-6 sene önce bir sene içinde wolfstein gibi kaç oyun çıkardı? En fazla 1-2 tane. Peki pirates gibi kaç tane ? en fazla bir yada hiç. O yüzden o oyunların hayatımızda etkileyici bir yeri vardı.

Eskiden bu zamana kadar oyun oynayanlar şimdi wolfstein tarzı 20 tane oyun oynamıştır, e şimdi fps hazırlayan bir adam ağızıyla kuş tutsa bile, ilk zamanlarda bir wolfsteinden aldığımız zevki şimdi almamız imkansız. Aynı sendrom Ultima gibi mmorpglerde de görülür, bunada newbielik dönemi denir. Bizde 5-6 sene önce fps oyunlarının newbiesiydik. E insanlar bu duyguyu karışıtırıp, eski oyunlar daha güzel gibi bir mantığa çıkıyorlar ve nostalji ile körükledikleri duygularını sömürerek eski oyunlara yapışıyorlar. Eğer ultimadada bildiğin herşeyi unutma gibi bir seçeneğin olsa eminim bir çok kişi newbielik dönemlerine dönemek isterdi. Herneyse sonuçta Sam'in dediği gibi yeni oyun çeşitleri çıkmalı, fps denen şey artık imamın abdest suyuna çay haline geldi.

Ayrıca buna bilgisayar oyunlarının kaşarı olmakta denebilir. Hayatında bir iki kere bilgisayar oynamış hevesli bir insan doomIIIten hepimizden daha çok etkilenir eminim (hele doom serisinden hiç bir oyunu oynamadıysa)
[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''

[Bu mesaj Ardeth tarafından 12 Aralık 2004 14:38 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 ay sonra ...
Aslında amacım farklı bir topic açmaktı
ama bu topiğe cevap yazamamıştım vakti zamanında.
TRGamer'daki bu yazıya gönderme yaparım diye düşündüm, ama sonradan direk bu topic altında yazmayı daha uygun gördüm.

"Nerde eski oyunlar" "Ah ah şimdiki nesil sadece grafikleri düşünüyor" tarzında geyikler bilgisayar oyunu yazarlarının "konu bulamadığında yumurtlamaları"dır benim gözümde. Aynen "kültürlü" gazete köşe yazarlarının konu bulamadığında pc oyunları veya metal müziğe suç atmaları gibi.

1990 yılında ilk PC'mi (386) almış birisiyim, sonraki sene de 486'ya ve windows 3.1'e upgrade etmiştim.
Daha önce Commodore 64'üm vardı, hatta TV'ye bağlanıp sadece pong oynanan bir cihazım bile vardı. Ayrıca Ateri salonu bebesiydim. Herhalde bu konu hakkında konuşma hakkım vardır.

Nerde o eski oyunlar diyenlerin bazıları da 80lerdeki oyunlardan örnek verir. Pacman, Space Invaders gibi oyunları çok överler. Oysa 90lı yılların başında Pacman benim için çin işkencesi gibiydi. Düşmanlar bitmek bilmez, random olarak seni yakalamaya çalışır, bir yandan altınları toplamaya çalışırken bir yandan da bu randomluğun arasında yaratıklardan sıyrılmaya çalışırdın. Biraz sanş, bolca da uğraş isteyen birşeydi. Oysa Golden axe, gods, prince gibi oyunlarda yaratıkların nerden çıkacağını, ne tarz hamleler yapmak gerektiğini planlayıp ezberliyebiliyordun. Bu oyuna kolaylık getiriyordu.
Ayrıca 80lerin oyunları parlak renkler kullanırdı, sadece pembe ağırlıklı, sadece beyaz ağırlıklı veya sadece yeşil ağırlıklı oyunları oynarken midem bulanırdı. Yeşil ve pembe dolu renkleri bozuk oyunlar insanın içini de karartıyordu.
"Ah ah nerde o 80lerin oyunları" diyenlere kanmayın. 80lerin filmleri, müzikleri halen klasik ve dinlenebilinir olsa da, bozuk renkli, randomluğa dayanan yapay zeka ve kötü dizayna sahip oyunları şu an hiç özlemiyorum.

Amiga vardı güzeldi. Hele ilkokulda arkadaşın amigasında Super Frog oynadığımız günleri hatırlıyorum. Çok etkilenmiştik.
PC'mize böyle oyunların çevrilmesi ise bizi ayrı sevindirirdi.
Wolfenstein, Super Frog, Prehistorik 2 gibi oyunlarla geçirirdik zamanlarımızı.
Ortaokulda ise deli gibi Warcraft 2 oynardık. Sonra Diablo, Red Alert, Need For Speed 2 felan.
Heyecanlanıyorsun açıyorsun Super Frog'u, Warcraft 2'yi tamam renk paletleri güzel kullanılmış. Ancak arabirim, oynanabilirlik çok düşük seviyede. O sıralar ezbere geçtiğin bölümlerde karakterini yürütmekte bile zorlanabiliyorsun. Senaryo desen zaten neredeyse hiç yok.

Ancak tabii ki çok sevdiğim 97-98-99 dönemi vardır.
Dungeon Keeper, Fallout 2, Planescape Torment, Baldur's Gate, Grand Theft Auto, Half-Life, Unreal Tournament, Starcraft, Quake 2, Freespace, Sanitarium, Commandos... gibi saymakla bitmiycek, ve şimdi bile açıp tekrar tekrar oynayabileceğimiz mükemmel oyunlar çıkmıştı.
Tabii belki de birkaç sene sonra bu oyunları da oynarkan "öğh" diyor olabiliriz. Zaman değişiyor, oyunların grafikleri ve arabirimi değişiyor, tabii biz de değişiyoruz. Örneğin warcraft 3'e laf atıyoruz ama w2 oynarken "ya neden bu oyunda aynı anda birden çok birim üretme yok" diye söyleniyorum.

Dediğim gibi Eski oyunları överiz, yeni oyunların sadece grafik üzerine kurulu olduğunu söyleriz.
Ancak 80lere bakınca dediğim gibi grafik ve eğlence açısından berbat
90lara bakınca ise arabirim yönünden fakir oyunlar görüyorum.
şimdiki oyunlar ise grafik, arabirim, eğlence ve hikaye açısından çok başarılı.
Şimdikiler sadece grafik düşünüyor dersek haksızlık olur.
Morrowind mesela, tamam grafik konusunda aşmış olarak çıktı. Ancak insanlarla dialog, hikaye, oyunun başındaki karakter seçimi, oyundaki ana quest, yan questler, farklı faction seçebilmek, Geceleyin dolaşırken muhteşem bir ay manzarasının bize eşlik etmesi gibi şahane detaylar olcaktı. Ve Oblivion da aynen Morrowind gibi hem çok güzel detaylara hem de çok güzel grafiklere sahip olarak çıkcak.
Peki WoW? Adamlar Warcraft 3 ve WoW'un girişine Hem grafiksel hem de içerik olarak aşmış ve gaza getirici video koymuşlardı. Oyunun içindeki questler, ana hikaye, dizayn, arabirim, hepsi çok güzel hazırlanmamış mı? Çok hoş göndermeler koymamışlar mı? Oyun eğlendirmiyor mu?
Ya da Vampire: the Masquerade - Bloodlines? Adamlar HL2 motorunu kullanıp çok ilginç bir dünya tasarlamamışlar mı? NPC'lerin dialoglarına, mimiklerine ve repliklerine hasta olmadık mı?
Max Payne 2? Biraz eski kalsa da gene mükemmel bir senaryoya sahip, çok hoş bir ruha sahip bir oyun değil miydi?
Bu oyunlar bize eskileri aratmıyan, Atalarının yolundan giden, çok hoş oyunlar değil mi? Yoksa sadece grafikten ibaret bir engine demolar da ben mi yanılıyorum?

[hline]

TRGamer'a gelirsem,
genellikle "firmalar ekran kartı satın almamız için oyun çıkartıyor" "hormonlu sebze bizi bu hale getirdi" gibi komik iddialarda bulunmuşlar (özellikle yorumlarda)
Orda "hımmm" çok güzel birşey söylemiş, ama TRGamer çekemeyip ona cevap vermiş. Hani düşüncelerinin tersini söylüyor ya, o açıdan.

Herkes birşeyler söylemiş, Half-Life 2'nin fizik motoru yapm
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
riglous, 12 Aralık 2004 06:35 tarihinde demiş ki:
said:
huun, 12 Aralık 2004 04:18 tarihinde demiş ki:
oyunlarda degisen bir sey yok . yas ilerledikce bazi seyler bayiyor insanlari sadece .

cok dooru, oyunlar ayni, yasimiz ilerliyo

eheh yaşlı kurtlar sizi...
*!saygı sınırını aştığı fark edip tüyer...*[signature][hline]Emektar Pati Üyesi
Since 2000
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Herkesi soyledigi gibi eskiden hep farklı tur oyunlar cikardi ( su anda bizim bazılarından sıkıldıgımız oyun tuleri) hep yeni birsey wardi ama simdi o zamanlardan gelen turlerin hep ustune oyunlar yaptilar.... yeni bir turde cikacak degil artik fikir bitti eski oyunlari grafik ve hikaye eklemesiyle cikariyorlar bence ... su aralar 2.Dunya savas mmolari cikacak diyorlar o guzel olabilir gercekten belkide cikmis olabilir tam hatirlamiyorum ama hep ya eski oyunlari tekrar duzenlerler ya da oyun serileri cikmaya devam eder bizde oynarız pascha pascha...[signature][hline]"I can give anything you want,but don't want something that i don't want to give"
"Deneyim zor bir ögretmendir çünkü sınavı önce,dersi sonra verir"
Resimlerim||Amma eleştirilmişim sevilmiyorum galiba :(
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

önemli olan farklı tür oyunlar çıkması mı yoksa güzel oyun çıkması mı?
sırf farklı tür oyun çıkmadı diye (ki gördüğüm kadarıyla birçoğu bu konuda da laf atmış) lanetliyceksek firmaları, yazık etmiş oluruz.
Her oyun aslında türe yeni bir boyut yeni bir soluk katıyor.
Misal Wolfenstein 3D FPS olarak çıktı diye birbaşkası FPS yapmasa, tutup FFPS gibi abuk sabuk başka bişi yapsa, Doom, Quake, Duke Nukem 3D, Unreal Tournament, Half-Life gibi klasik oyunlardan mahrum kalacaktık.[signature][hline]Beş Hececiler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

evet dogru soyluyorsun bone ama ben lanetlemiyorum firmalari eski zamanlara gore heyecan sadece oyunun hikayesi ve grafinigine kaldi eskiden turune bakilirdi simdiki gibi butun oyun turleri yoktu o zaman zamanla cikiyordu hepsi simdi yeni tur cikarmak zor .... tabiki o oyunlardan mahrum kalacaktık simdiki oyun durumu gayet iyi ama sadece grafige bakiyoruz genellikle artik hikayede cogumuzu ilgilendirmez oldu... ben arkadaslarimla konusurken onlara oyunlardan soz ediyorum iste hikayesini anlatiyorum falan dinliyorlar grafiklerini soruyorlar iste soyle boyle diyorum orta karar adam diyo cok kotu o zaman ya demin hikayesini begendin niye kotu diyorsun simdi grafigi orta karar dedin diyorsun diyor banada benim kızdıgım ve lanetledigim olay budur ...[signature][hline]"I can give anything you want,but don't want something that i don't want to give"
"Deneyim zor bir ögretmendir çünkü sınavı önce,dersi sonra verir"
Resimlerim||Amma eleştirilmişim sevilmiyorum galiba :(
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...