Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Evrim teorisi ile ilgili bir soru

sdeceokuyangenç

Öne çıkan mesajlar

Öncelikle soruyu sorma amacımın dini bir yönü olmadığını belirterek trolleri ekarte edelim.

Şöyle ki konu hakkında sadece genel bilgiye sahibim ve internette bulduğum birçok bilgi kaynağı da bu şekilde. Patilerin bu konuda detaylı bilgi sahibi olabileceğini bildiğim için buraya soruyorum.

Sadece insanın bilinç sahibi olması, başka canlıların bilinç sahibi olmamasıyla ilgili bir açıklama var mıdır acaba bu teoride ?
Sosyal ağlarda paylaş

aynı şartlar derken çok fazla genelliyorsun. insan da bir hayvan türü ve farklı şartlarda evrimleştiği için bilinci daha fazla gelişmiş durumda.

evrim teorisinin bu duruma açıklaması spesifik olarak yok açıklaması teorinin tamamı zaten. nörolojistler felan araştırıyordur bu spesifik konuyla ilgili detayları sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında çitanın kuyruğu var bizim niye yok sorusu da mantıklı ve bu konuyla alakalı.

Şartları genelliyorum evet çünkü dünya üzerindeki insandan başka bütün canlıların evrimleşmeleri hep birbirine benziyor. Fiziki özellikler üzerine farklılaşımlar bir çoğu insandakinin aksine. O yüzden olay onun kuyruğu var öbürünün solungaçı var değil. Ufak değişimlerden bahsetmiyorum.

İnsanda sadece bilincin gelişmesi fiziksel evrimi tamamen ekarte etmiş. Gücün mü yetmiyor kas gelişimi değil de aletlerin yardımı olmuş avlanmada. Hızın mı yetmiyor ? yine tuzakla vb.

Diğer canlılardakinden farklı bir mekanizma söz konusu gibi görünüyor mantıken. O yüzden merak ettim.

@Fistan

Diğer canlılardaki bilinç düzeyinin öğrenilmiş refleksler seviyesinde olmasından bahsediyorum. Beyinsiz demiyorum zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

az da değil baya cok bilincleri var hayvanların.sebep sonuc ilişkisi kuruyolar, sosyal bap kuruyolar, sevdikleir sevmedikleir seyler var, bizim sahip olduğumuz nerdeyse bütün ruh hallerine sahipler vs vs vs

ama mesela fillerin yavrularını kaybettiklerinde neden bu kadar depresyona girdiklerini ama bazı kus tüylerinin yuvrularını gerektiğinde yuvadan attıklarını sorarsan bu anlamlı ve doğru bir soru olur onun cevabını veriririz.
Sosyal ağlarda paylaş

Evet olabilir. Ama olmamış. Olsaymış güzel olabilirmiş bu arada.

Farklı mekanizma dememin sebebi o zaman insan daha şanslıymış ki beyindeki gelişmeyle bir çok fiziksel mutasyonun sağladığı yararın fazlasını sağlamış. Belki bu insanın diğer canlıların yaşadığından daha başka birşey yaşadığını gösteriyor olabilir
Sosyal ağlarda paylaş

sdeceokuyangenç said:

Şartları genelliyorum evet çünkü dünya üzerindeki insandan başka bütün canlıların evrimleşmeleri hep birbirine benziyor. Fiziki özellikler üzerine farklılaşımlar bir çoğu insandakinin aksine. O yüzden olay onun kuyruğu var öbürünün solungaçı var değil. Ufak değişimlerden bahsetmiyorum.

İnsanda sadece bilincin gelişmesi fiziksel evrimi tamamen ekarte etmiş. Gücün mü yetmiyor kas gelişimi değil de aletlerin yardımı olmuş avlanmada. Hızın mı yetmiyor ? yine tuzakla vb.

Diğer canlılardakinden farklı bir mekanizma söz konusu gibi görünüyor mantıken. O yüzden merak ettim.

@Fistan

Diğer canlılardaki bilinç düzeyinin öğrenilmiş refleksler seviyesinde olmasından bahsediyorum. Beyinsiz demiyorum zaten.

baya yanlıs bütün bu varsayımlar.

insanın evrimi bayaaaaa fiziksel. hanı fiziksel değil derken zaten yüzeysel anlamda fiziksel deil gibi bişi kast ediyosun sanırım yoksa geri kalanıda nörölojik zaten oda fiziksel.

insanın homo sapienslerle bir arasında ciddi farklar var özellikle ellerinde ve ayaklarında.

ellerini kullanma kapasitesi ve beyinnin büyümesi paralel ilerleyen şeyler mesela. hızınmı yetmiyo alet yapabilcek seviyede gelişmiş elleer sahip olan insanlar hayatta kalıyo gerisi mefta.

birinin kuyruğu öbürünüğjn solungacı olması nasıl ufak bir değişim anlamadım baya devasa değişimler.

bütün omurgalılarda olan bir organdan bashediyosun, kuyruk diyip gecme.

fiziki özelliklerin değişim olmus sadece varsayımnda yanlıs. birbierine cok benzer fiziksel nitelerinlere sahip asya kurtlarıyla amerika kurtları arasında ciddi davranıs farkları var. sürü boyutundna avlanma taktiklerine kadar ciddi farklılıklar gösteriyolar.

yahu bu dünyada avcısız ortamda evrimleşmiş hayvan türleri var. o kadar yabancılarki av-avcı ilişkisine kus kacmıyo bile senden elinle alıp kaldırıyolsun iplemiyo bile seni. burdaki herhangi bir kuşla bilinci aynı diyebilirmisn şimdi bu kusun.
Sosyal ağlarda paylaş

sdeceokuyangenç said:

Evet olabilir. Ama olmamış. Olsaymış güzel olabilirmiş bu arada.

Farklı mekanizma dememin sebebi o zaman insan daha şanslıymış ki beyindeki gelişmeyle bir çok fiziksel mutasyonun sağladığı yararın fazlasını sağlamış. Belki bu insanın diğer canlıların yaşadığından daha başka birşey yaşadığını gösteriyor olabilir

böle bir varsayıma bizi götürücek birşey bulgu yok ama ortada.
mesela yukarda el beyin ilişkisinde bashettim. bunu insanı evrimsel sürecinde takip edebilyosun. ikisi beraber gelişiyo, buda bize birbrlerine imkan tanıdığınıda gfösteriyo. ama bütün canlıalrda görülen bişi değil bu.

sincapların koalaların lemurların farelerin falanda elleri cok gelişmiş ama hiç biri köpekler kadar zeki değil.

dahada farklı bişi olmasına gerek yok insan sonucuna varmamız için, mevcut farklılıklar ve ihtimaller insan varmamıza yetiyo zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Aynı diyemessin tabiki. Bütün canlılar aynı ama insan farklı demeye de çalışmıyorum.

Ayrıyetten tabiki nöronlardaki ve sinir sisteminde ki gelişim de fizikselin içerisine giriyor. Diğer canlılardaki evrimler belli bazı üstünlükler sağlamasına rağmen insandaki evrim dünya üzerindeki bütün türlere üstünlük sağlıyor. O zaman bizler şanslı mıyız ? olay sadece bu mu ?

Bulgu yok demek bu sonucun sebebi yok demek değil tam olarak.

Doğal seçilimi tam anlayamamışsın demişsiniz ama tam tersi anladığım için burdaki farklılığa takılıyorum. Çünkü doğal seçilim sebep sonuç ilişkisine bağlıdır. Rastgele olan mutasyonlar olsaydı karada yaşayan canlıların fazladan solungaçları olabilirdi misal. Kaldı ki genel bilgilere sahip olduğumu öğrenme aşamasında olduğumu söyledim. Aç kitap oku mantıklı bir yaklaşım değil. Zaten okumaya devam ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

yanı şans olarak görüyosan evet şanslıyız.

sayı olarak, biomass olarak, yasam süresi olarak vs vs bizden üstün canlılarda var mesela.

ha sole bir farktan bahsedielbilinir ama o bile fark olmaz cünkü isnan dısındaki hayvanlardada gecerli.
zeki değişmiz mevzu kendi kendini destekliyebilecek bişi, insan gibi baya sosyal bir hayvanda zekanin gelişimi patlama yasamıs olabilir doğalın yanında sosyal seleksiyon sayesinde.
Sosyal ağlarda paylaş

Beyin kapasitesiyle alakalı bir konu bilinç dediğin. İnsanlarda bu işe yönelmiş daha fazla beyin hücresi var. Bazı hayvanlarda diğerlerine göre daha az ya da daha çok gelişmiş halde. Evrimsel olarak bunu neyin tetiklediği sorusuna kesin cevap verebilmemiz şimdiki bilgimizle zor.

Dünya üzerindeki her canlı sürekli evriliyor. Ortam koşullarına daha fazla dayanabilmek için.

İnsanda niye böyle sorusu DNA da kodlu.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...