sdeceokuyangenç Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Öncelikle soruyu sorma amacımın dini bir yönü olmadığını belirterek trolleri ekarte edelim. Şöyle ki konu hakkında sadece genel bilgiye sahibim ve internette bulduğum birçok bilgi kaynağı da bu şekilde. Patilerin bu konuda detaylı bilgi sahibi olabileceğini bildiğim için buraya soruyorum. Sadece insanın bilinç sahibi olması, başka canlıların bilinç sahibi olmamasıyla ilgili bir açıklama var mıdır acaba bu teoride ?
Remus Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Hayvanlarda da bilinç var. Ama insana göre az.
sdeceokuyangenç Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Tamam yok demeyelim az diyelim ama işte neden? aynı şartlarda yaşayan canlılarız sonuçta. Bunla ilgili bir bilgi var mı yoksa değinilmemiş bir konu mu ?
Fistan Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 hayvanların bilinci hakkında bbc belgeseli var geçen sene mş ne çıktı onu izle bilinçleri var mı yok mu görürsün belgeselin özeti olarak hayvanlar bizim eskiden bildiğimize göre çok farklı bi seviyedeymiş
Stringray Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 aynı şartlar derken çok fazla genelliyorsun. insan da bir hayvan türü ve farklı şartlarda evrimleştiği için bilinci daha fazla gelişmiş durumda. evrim teorisinin bu duruma açıklaması spesifik olarak yok açıklaması teorinin tamamı zaten. nörolojistler felan araştırıyordur bu spesifik konuyla ilgili detayları sanırım.
Fistan Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 çitanın kuyruğu var insanların yok niye yok gibi bişey sorduğun soru
k1nJo Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 hayvanlar alemini genel olarak bilemiycem ama yunusların baya bi bilinci var.
sdeceokuyangenç Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Aslında çitanın kuyruğu var bizim niye yok sorusu da mantıklı ve bu konuyla alakalı. Şartları genelliyorum evet çünkü dünya üzerindeki insandan başka bütün canlıların evrimleşmeleri hep birbirine benziyor. Fiziki özellikler üzerine farklılaşımlar bir çoğu insandakinin aksine. O yüzden olay onun kuyruğu var öbürünün solungaçı var değil. Ufak değişimlerden bahsetmiyorum. İnsanda sadece bilincin gelişmesi fiziksel evrimi tamamen ekarte etmiş. Gücün mü yetmiyor kas gelişimi değil de aletlerin yardımı olmuş avlanmada. Hızın mı yetmiyor ? yine tuzakla vb. Diğer canlılardakinden farklı bir mekanizma söz konusu gibi görünüyor mantıken. O yüzden merak ettim. @Fistan Diğer canlılardaki bilinç düzeyinin öğrenilmiş refleksler seviyesinde olmasından bahsediyorum. Beyinsiz demiyorum zaten.
Mal Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 bilincin ölçüsü ney peki. hayvanlar daha az bilinçli derken neyi kıstas alıyoruz?
sdeceokuyangenç Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Serebral korteks farkı bilinç düzeyini belirliyor
Cuce Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 az da değil baya cok bilincleri var hayvanların.sebep sonuc ilişkisi kuruyolar, sosyal bap kuruyolar, sevdikleir sevmedikleir seyler var, bizim sahip olduğumuz nerdeyse bütün ruh hallerine sahipler vs vs vs ama mesela fillerin yavrularını kaybettiklerinde neden bu kadar depresyona girdiklerini ama bazı kus tüylerinin yuvrularını gerektiğinde yuvadan attıklarını sorarsan bu anlamlı ve doğru bir soru olur onun cevabını veriririz.
Fistan Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 farklı bi mekanizma yok hepsi işte mutasyonla evrilmiş hayatta daha kolay yaşamak üzere gelişen şeyler yani 1 milyar yıl sonra okyanusun dibinden hi bitches diye bi balık çıkıp galaksiler arası seyahate bile başlayabilir
sdeceokuyangenç Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Evet olabilir. Ama olmamış. Olsaymış güzel olabilirmiş bu arada. Farklı mekanizma dememin sebebi o zaman insan daha şanslıymış ki beyindeki gelişmeyle bir çok fiziksel mutasyonun sağladığı yararın fazlasını sağlamış. Belki bu insanın diğer canlıların yaşadığından daha başka birşey yaşadığını gösteriyor olabilir
Cuce Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 sdeceokuyangenç said: Şartları genelliyorum evet çünkü dünya üzerindeki insandan başka bütün canlıların evrimleşmeleri hep birbirine benziyor. Fiziki özellikler üzerine farklılaşımlar bir çoğu insandakinin aksine. O yüzden olay onun kuyruğu var öbürünün solungaçı var değil. Ufak değişimlerden bahsetmiyorum. İnsanda sadece bilincin gelişmesi fiziksel evrimi tamamen ekarte etmiş. Gücün mü yetmiyor kas gelişimi değil de aletlerin yardımı olmuş avlanmada. Hızın mı yetmiyor ? yine tuzakla vb. Diğer canlılardakinden farklı bir mekanizma söz konusu gibi görünüyor mantıken. O yüzden merak ettim. @Fistan Diğer canlılardaki bilinç düzeyinin öğrenilmiş refleksler seviyesinde olmasından bahsediyorum. Beyinsiz demiyorum zaten. baya yanlıs bütün bu varsayımlar. insanın evrimi bayaaaaa fiziksel. hanı fiziksel değil derken zaten yüzeysel anlamda fiziksel deil gibi bişi kast ediyosun sanırım yoksa geri kalanıda nörölojik zaten oda fiziksel. insanın homo sapienslerle bir arasında ciddi farklar var özellikle ellerinde ve ayaklarında. ellerini kullanma kapasitesi ve beyinnin büyümesi paralel ilerleyen şeyler mesela. hızınmı yetmiyo alet yapabilcek seviyede gelişmiş elleer sahip olan insanlar hayatta kalıyo gerisi mefta. birinin kuyruğu öbürünüğjn solungacı olması nasıl ufak bir değişim anlamadım baya devasa değişimler. bütün omurgalılarda olan bir organdan bashediyosun, kuyruk diyip gecme. fiziki özelliklerin değişim olmus sadece varsayımnda yanlıs. birbierine cok benzer fiziksel nitelerinlere sahip asya kurtlarıyla amerika kurtları arasında ciddi davranıs farkları var. sürü boyutundna avlanma taktiklerine kadar ciddi farklılıklar gösteriyolar. yahu bu dünyada avcısız ortamda evrimleşmiş hayvan türleri var. o kadar yabancılarki av-avcı ilişkisine kus kacmıyo bile senden elinle alıp kaldırıyolsun iplemiyo bile seni. burdaki herhangi bir kuşla bilinci aynı diyebilirmisn şimdi bu kusun.
neutrino Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Sordugun soru dogal secilimi tam anlayamamaktan kaynaklaniyor bence. Dogal secilimin nasil isledigine dair guzel kitaplar var, kor saatci iyi bir ornek dawkins'in. Okumani tavsiye ederim.
Cuce Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 sdeceokuyangenç said: Evet olabilir. Ama olmamış. Olsaymış güzel olabilirmiş bu arada. Farklı mekanizma dememin sebebi o zaman insan daha şanslıymış ki beyindeki gelişmeyle bir çok fiziksel mutasyonun sağladığı yararın fazlasını sağlamış. Belki bu insanın diğer canlıların yaşadığından daha başka birşey yaşadığını gösteriyor olabilir böle bir varsayıma bizi götürücek birşey bulgu yok ama ortada. mesela yukarda el beyin ilişkisinde bashettim. bunu insanı evrimsel sürecinde takip edebilyosun. ikisi beraber gelişiyo, buda bize birbrlerine imkan tanıdığınıda gfösteriyo. ama bütün canlıalrda görülen bişi değil bu. sincapların koalaların lemurların farelerin falanda elleri cok gelişmiş ama hiç biri köpekler kadar zeki değil. dahada farklı bişi olmasına gerek yok insan sonucuna varmamız için, mevcut farklılıklar ve ihtimaller insan varmamıza yetiyo zaten.
sdeceokuyangenç Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Aynı diyemessin tabiki. Bütün canlılar aynı ama insan farklı demeye de çalışmıyorum. Ayrıyetten tabiki nöronlardaki ve sinir sisteminde ki gelişim de fizikselin içerisine giriyor. Diğer canlılardaki evrimler belli bazı üstünlükler sağlamasına rağmen insandaki evrim dünya üzerindeki bütün türlere üstünlük sağlıyor. O zaman bizler şanslı mıyız ? olay sadece bu mu ? Bulgu yok demek bu sonucun sebebi yok demek değil tam olarak. Doğal seçilimi tam anlayamamışsın demişsiniz ama tam tersi anladığım için burdaki farklılığa takılıyorum. Çünkü doğal seçilim sebep sonuç ilişkisine bağlıdır. Rastgele olan mutasyonlar olsaydı karada yaşayan canlıların fazladan solungaçları olabilirdi misal. Kaldı ki genel bilgilere sahip olduğumu öğrenme aşamasında olduğumu söyledim. Aç kitap oku mantıklı bir yaklaşım değil. Zaten okumaya devam ediyorum.
Utk Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 https://www.youtube.com/watch?v=TTewrBT2VT8
Cuce Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 yanı şans olarak görüyosan evet şanslıyız. sayı olarak, biomass olarak, yasam süresi olarak vs vs bizden üstün canlılarda var mesela. ha sole bir farktan bahsedielbilinir ama o bile fark olmaz cünkü isnan dısındaki hayvanlardada gecerli. zeki değişmiz mevzu kendi kendini destekliyebilecek bişi, insan gibi baya sosyal bir hayvanda zekanin gelişimi patlama yasamıs olabilir doğalın yanında sosyal seleksiyon sayesinde.
Flameoffear Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Beyin kapasitesiyle alakalı bir konu bilinç dediğin. İnsanlarda bu işe yönelmiş daha fazla beyin hücresi var. Bazı hayvanlarda diğerlerine göre daha az ya da daha çok gelişmiş halde. Evrimsel olarak bunu neyin tetiklediği sorusuna kesin cevap verebilmemiz şimdiki bilgimizle zor. Dünya üzerindeki her canlı sürekli evriliyor. Ortam koşullarına daha fazla dayanabilmek için. İnsanda niye böyle sorusu DNA da kodlu.
sdeceokuyangenç Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Utk said: https://www.youtube.com/watch?v=TTewrBT2VT8 Şunlar o kadar basic bilgiler ki. 15 yaşında değilim bunlar zaten bildiğim ve konuştuğumuz konuyla alakasız olan bilgiler. teşekkürler
navyamphs Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 İnsanlar ateşi kullanıp yiyecekleri pişirmeyi öğreniyorlar. Beyin kapasitesinin gelişmesi için gerekli enerjiyi sağlayabiliyorlar gibisinden bir video vardı sanırım.
Utk Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 sen evrimle ilgili bütün yazıları okudun, bütün video belgeselleri izledin sonra da gelip paticik'te mi tartışmaya karar verdin
navyamphs Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 Mesaj tarihi: Nisan 6, 2017 https://www.ted.com/talks/suzana_herculano_houzel_what_is_so_special_about_the_human_brain?utm_source=tedcomshare&utm_medium=referral&utm_campaign=tedspread şurda teyze anlatıyor
Öne çıkan mesajlar