masa Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 uyuşturucu kulanan ve kullanmayan olmak üzere iki grubum var. Bu gruplara test uyguladım ve korelasyonuna baktım. Bu kısma kadar becerdim. Uyuşturucu kullanan ve kullanmayan gruplardaki kadın ve erkeklerin de sonuçlarını karşılaştırmak istiyorum. Çift yönlü anova kullanmalıyım? Ama spss programında bulamadım? Yardımcı olabilecek olan var mı? İnternette birkaç vidyo var ama beceremedim. Belki spss uzmanı bir pati vardır? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
WaNTeD Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Uyusturucu kullanan kadin grubun bilgileri varsa neden olmasin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Bağılmlı ve bağımsız değişkenler nasıl ölçüldü? U. Kullanan ve kullanmayan nominal muhtemelen independent samples two tailed t-test yapman gerektiğini düşünüyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
masa Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Nasıl ölçüldü derken, değerleri mi soruyorsun? Bağımsız değişken madde kullanan/kullanmayanlar ve kadın/erkek? Bağımlı değişken de testten aldıkları puanlar? Bana çift yönlü anavo bakmam gerekiyor gibi geliyor? Burada da bir hata yapıypor olabilirim? independent samples two tailed t-test ile deniyip haber vereceğim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Ankette sorduğun soruları göreyim mi? Sadece iki tür nominal bağımsız değişken varsa kadın-erkek veya kullanan-kullanmayan anova uygun değil. Güven bana. T test yap çift kuyruklu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
masa Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 24 tane soru var. Soru örneği: "İstediğim birşey var ise elde etmek için sınır tanımam" 1-tamamen katılıyorum 2-biraz katılıyorum. 3- tamamen katılmıyorum 4-biraz katılmıyorum Tamamen katılıyorum 1 puan, biraz katılıorum 2 puan diye 24 sorunun cevaplarını topluyorum.Testten aldığı puan alıyor. Yapıyorum dediğini. Ek bilgi: Test 4 alt ölçekten oluşuyor. Yani testte 4 puan sınıfı var. Ödüle duyarlılık. eğlence arayışı, dürtü, inhibisyon Gene mi t testi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Kadın erkek arasında fark var mı, kullanan kullanmayan farklı algılar mı gibi soruları test edeceksen evet t test. Grupları test edeceksen faktör analizi. Yani senin örneklemin literatürdeki gruplarA UYUyor mu diye bakacaksan factör yapman lazım. Çok analiz yapılabilir. Örneklemin kaç kişi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sdeceokuyangenç Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 dağılımın normal mi ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
masa Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 madde kullanan 20 kişi, madde kullanmayan 20 kişi Guruplar eğitim yaş cinsiyet açısından birbirine denk. 8 kadın 12 erkek. Şu grupları kıyaslamak istiyorum: Bağımlı kadın, bağımlı erkek, sağlıklı kadın, sağlıklı erkek. Bir soru daha eğer madde kullanan grup ile kullanmayan gruplardaki kadın erkek sayısı eşit olmasaydı bu istediğim analizi yapamaz mıydım? örneğin madde kullanan grupta 7 kadın 13 erkek. Madde kullanmayan grupta 8 kadın 12 erkek. Böyle olsaydı yapılmaz mıydı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Küçükmüş örneklemin. Yapardın ama daha çok veri olsaydı keşke. Cross tab üzerinden ki kare falan yapRdım ben scale itemları kategoriğe çevirip. Acik değilse eve gidince veya yarın yapayım senin için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
masa Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Olur sevinirim. Ayrıca birşey daha sorayım konusu açılmışken. Örneklemin büyük olmasının araştırmanın güvenirliliğini arttırdığına dair bir algı var. Bende öyle düşünüyorum. Ama tez danışmanım dediki;" Sen bir tarama araştırması yapmıyorsun, deneysel bir çalışma yapıyorsun. Onun için örneklemin çok fazla olmasına gerek yok. Önemli olan grupların yaş, eğitim gibi özelliklerinin birbirine denk olması." Ayrıca birde bu tür deneysel çalışmalarda örneklem sayısının artması varyansın artmasına bağlı olarak anlamlı çıkma ihtimalinin arttığını söylemişti. Ve örneklem sayısını arttırarak anlamlı bir sonuç elde etmenin etik olmadığını söylemişti. Ben istatistikten anlamadığım için ya da disleksi olduğumdan pek kafam basmadı. Şu makale sanki hocanın dediklerini destekliyor gibi ama ingilizcem yetersiz olduğundan emin olamadım. http://uxpajournal.org/wp-content/uploads/pdf/JUS_Macefield_Nov2009.pdf İstatistikçi pati var ise bilale anlatır gibi anlatırsa sevinirim. Ki zaten tez jurisinden de örneklem sayısı hakkında eleştiri geleceğini düşünüyorum. Yardımı dokunur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 butun psikoloji ogrencileri disleksik zaten.. istatistikteki amac ozel secilmis gruplardan topluma genelleme yapmaya calismaktir..yolda rasgele gordugun 10 kisiden 9 u kiz ise turkiyenin 100 milyonluk nufusunda 90 milyonu disidir diyemezsin..psikoloji icin kabaca 300 350 kisilik bir orneklem cok kabaca toplumu temsil eder denir..onun belli formulu vardi ne kadarlik test yapiyorsan ne kadarlik veri cikartman gerektigi konusunda...20 kisi ile yaptigin butun spss ler anlamsizdir bence daha acik uclu sorularla nicel yerine nitel betimleyici calismis olman anlamli olacaktir.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
stimpak Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Araştırma desenin ne ki, deneysel mi yaptınız? Deneysel desen için bile 8 oldukça düşük bir sayı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
masa Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 abi amacım madde kullanan kişiler ile kullanmayan kişilerin beyin işlevlerini ve kişilik özelliklerini mukayese etmek. Beyin işlevlerini ve kişilik özelliklerini değerlendirdiğim testler var. Geçerlilik güvenirlilik çalışmaları yapılmış. Sonuçlar kısmen beklediğim gibi çıktı. Madde kullanan grubun planlama becerisi ve görsel hafızası kontrol grubuna göre daha kötü. Ve madde kullanan grup daha dürtüsel kişilik özellikleri gösteriyor. Buraya kadar bir sorun yok. Geçen okuduğum bir araştırmanın bulgularında şöyle birşey diyor: sağlıklı kadın ve sağlıklı erkeklerin dürtüsellik puanları karşılaştırıldığı zaman erkeklerin dürtüsellik paunları daha yüksek bulunmuştur. Ama bağımlı erkek ve bağımlı kadınlar karşılaştırıldığında bu durum tam tersine dönmüştür. Yani bağımlı kadınların dürtüsellik puanı bağımlı erkeklerden daha yüksektir. Ben kendi araştırmamda sadece madde kullanan ve kullanayan gruplar arasında karşılaştırma yaptım. Kadın ve erkekleri karıştırmadım. Ama yukardaki araştırmanın bulgularını okuyunca bende bağımlı kadın, bağımlı erkek ve sağlıklı erkek, sağlıklı kadınlar arasında kıyaslama yapmak istedim. dana@ abi ama senin bahsettiğin şey tarama araştırması. Ben deneysel bir araştırma yapıyorum. Örneğin türkiyedeki erkeklerin dikkat becerisinin araştırıldığı bir çalışmada dediğin gibi örneklem sayısının fazla olması gerekiyor. Ama erkek ve kadınların dikkat becerilerinin kıyaslandığı bir araştırmada örneklem sayısının büyük olması o kadar önemli değil. Önemli olan kadın ve erkek deneklerin dikkat üzerinde etki edeceği özelliklerinin aynı olması. Örneğin hepsi aynı yaşta, eğitim seviyesinde vs olmalı. Ama örneklem sayısı artınca gruplar arasındaki denkliği sağlamakta zor oluyor, bu da araştırmanın güvenirliliğini azaltıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 hayir iste o zaman hic sayilari hesaplamayacaksin o 20 tane veriyi girip de iliski incelersen genellemelerin ucuk olur.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
masa Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 20 az olabilir ama 40tan fazla olması mantıklı olmaz diye düşünüyorum bu tür bir araştırma için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 abi danismanin ne derse onu yap o zaman.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mal Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 sosyolojik araştırma değil bu biyolojik-psikolojik araştırma. deneklerin niceliği değil niteliği önemli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 O zaman hipotez testi yapma abim, tanımlayıcı istatistikleri ver. Crostab tablolar üzerinden incele derin derin yorum yap, kalitatif sonuçlar yaz. Senin iş istatistik biliminin konusu değil pek. SPSS descriptive statistics cros tabu yapıştır seçeneklerden istersen kikareyi de aç 0.05'den küçük sig. bulursan ayrıca yorumlarsın. https://www.youtube.com/watch?v=Qr3lMJgWY9U ki karelisi için https://www.youtube.com/watch?v=THrZIOnl4qQ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
masa Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 dana22 said: abi danismanin ne derse onu yap o zaman.. Abi danışmanım okuldan atıldığı için bunları söyleyen danışmanım tez jurisinde olmayacak. Bende doğru mu yanlış mı emin olamadığımdan sordum. Ama senin söylediklerin ikna etmedi. sostizm@ neden hipotez testi yapmiyim ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 örneklemin çok küçük. Cronbach alfanda küçüktür büyük ihtimalle. güvenilir analizler olmaz, geçerliliği ile ilgili ben olsam epey çitilerim jüride. Bu sadece tanımlayıcı istatistikler ile keşifsel bir çalışma olabilir, güzel yorumlayabilirsen çok da güzel olabilir. Sample 130 üstü olsa yapılacak çok şey var ama... cronbach alfa kaç çıktı? %70lerin bile altında di mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
masa Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 cronbach alfa ne demek? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 senin sorularını yanıtlayanlar okuduklarını anlamış mı? Ölçeğin/anketin iç tutarlılığı var mı? Düşük ise kullanamazsın veri setini, yüksekse mutlaka göstermen lazım. https://www.youtube.com/watch?v=2gHvHm2SE5s Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
masa Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 iç tutarlılığı dediğin geçerlilik güvenirlilik mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Narius Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2017 Çalışma nasıl deneysel maddeyi sen mi veriyorsun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar