Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

pati gazeteci, aceace ?

WaNTeD

Öne çıkan mesajlar

Masakari said:

Sende kendi gasteni kur meydanı yarat alla alla, her şeyi devletten beklemeyin.

Hmm...

Eğer aranızda "Jet Fadıl'dan Benim neyim eksik? Ben de kendi çapımda dolandırıcı olmak istiyorum" diyeniniz varsa...

Şinciik. Öncelikle bir adet indesign bilen bir adam buluyorsunuz. (Asgari ücretin az üstüne çalışmayı kabul ederler. Eğer asgari ücret de çok gelirse Quarkxpress de olur. Ona daha azını bile verebilirsiniz) Sonra yerel medyası çok gelişmemiş (Kısaca Ankara, Bursa, Trabzon ve Adana harici) herhangi bir Anadolu şehrinde bir adet yerel gazete açıyorsunuz. Aylık bin lira civarına Doğan'a abone oluyorsunuz.

Sonrası kolay. 3 ay boyunca indesign bilen adama 18 sayfadan fazla olmak şartıyla her gün bir gazete yaptırıyorsun. Haberin tamamı ajanslardan. Tabii adam her allahın günü 18 sayfayı doldurmak için mala bağlıyor ama olsun. Senin derdin değil. Satmak zorunda değilsin. Zaten kimse almaz.

Basın ilan kurumundan ilk reklamı aldıktan sonra gazeteyi direk aylık gazeteye çeviriyorsun ve bir internet sitesi açıyorsun. (indesign bilen adama artık ihtiyacın kalmadı. Ayda bir freelancer kullanacağın öğrenci de kurtarır artık) Başına asgari ücretli birini koyuyorsun. O da ajanstan gelen haberleri nete giriyor. Bot falan da yazılabiliyor ama bilmiyorum o kadarını.

Bitti... Bu kadar. Artık hiç bir şey yapmadan oturduğun yerden BİK parasını yiyorsun. O şehirdeki diğer gazetelerle papaz olmadığın müddetçe kimse de seni şikayet falan etmez. Seçim zamanı da (referandum yaklaşıyor) kendi reklamını vermek isteyen milletvekili aday adaylarından ve partilerden aldığın parayla köşeyi dönersin zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

BİK devletin yayınlaması gereken ilanları dağıtan ve bunun karşılığında para veren kurum.

En iyi bileceğin mahkeme ilanlarıdır zaten. Bilmem kaçıncı kanunun bilmem kaçıncı maddesine göre bazı davaların yayınlanması gerekiyor. (Flam daha iyi bilir belki hangi davalar olduğunu) Benzer şekilde belediyeler ihaleye gittikleri zaman da ilan yayınlanması gerekiyor. Bunun gibi büssürü şey var.

Sen de aslında hiiiç bir şey yapmadığın gazetemsi şey ile bu ilanlardan sana düşen payı yayınlayarak devlet babadan paranı alıyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Marty said:

benim soru suydu, niye sana veriyor reklami? yok mu baska gazete? ben daha az paraya yayinlarim diyip isini bozan yok mu?

Şimdi her ilanın yayınlandığı neşriyatın belirli şartları var. Mesela ufak tefek satış, yerel ihale ilanları(belediye falan) yerel gazetede yayınlanır, iflas erteleme ve iflas davaları ilanları tirajı 50000'in üzerinde bir ulusal gazetede yayınlanır, atıyorum boşanmalar(taraf teşkili sağlanamaması halinde) ulusal gazetede yayınlanır emin olmamakla beraber tiraj şartı da yoktur vs vs...

ortadaki pasta da işte bu şartları sağlayan gazeteler arasında dağıtılır. tirajına göre de bu aldığın ilanlar artar ancak hiç yoksa 1-2 ilan kesin alırsın, fazlası tiraja bakar. Yasal zorunluluktan dolayı sana veriyorlar yani. şartları sağlayıp nasıl öss'ye başvuran adama "salak lan bu almayak bunu nasılsa boşa giriyor." denilemiyorsa aynı mantıkla şartları sağlayınca "nabıyon ya panpa gazetesi" diye bir gazete çıkarsan bile evrakların tamamsa başvurup o çarka giriyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...