Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kıbrıs vatandaşı

masa

Öne çıkan mesajlar

Kıbrıs vatandaşı olan pati var mı? Varsa sağladığı avantajlar ve muhtemelen problemlerden bahsedebilir mi?

Babannem kıbrıs baf (güney kısımda şuan) doğumluymuş, bebeyken gelmiş trye. Babam geçen hafta vatandaşlık başvurusu yaptı, kabul olursa çifte vatandaş olacak. Babam olursa da benim başvurma hakkım doğacak.

İnternette araştırdım baya ama çok fazla bilgi kirliliği var. Sürece bizzat tecrübe etmiş pati varsa, tecrübelerini yazarsa iyi olur.

Örneğin bazı kişiler kuzey kıbrıs resmen tanınmadığı için kıbrıs pasaportu taşımanın sorun yarattığını, kimi ülkelere alınmadıklarını anlatmış.
Başka birisi vatandaşlık başvurusu için gitmiş, vatandaşlığı onaylanmış ama ülkeden çıkarken asker kaçağı diye askere almışlar. Trde yapılan askerlik kıbrısta geçmiyormuş.
Sosyal ağlarda paylaş

Peregrin said:

benim arkadasim var onda 2 tarafin da paçaportu var, ama aslinda kuzey kibrisli. sanirim anneannesi yada babaannesi sayesinde GK vermisti tam hatirlamiyorum.

Babannenin doğum yeride güney kısımda ama oradan vatandaşlık alamıyoruz türk olduğumuz için diye biliyorum. Yani bize öyle söylediler. Yani kıbrısın neresinden olduğunun önemi yok türk kökenliysen güney kabul etmiyor. Yanlış mı bu?
Sosyal ağlarda paylaş

Babaannen'in Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı var mıydı? Eğer var ise emin olmamakla birlikte alabiliyor olmanız lazım.

Bir de birinci postunu hiç anlamadım. Sen KKTC vatandaşı mı olmak istiyorsun Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı mı?

Ayrıca türk olduğumuz için alamıyoruz derken? Kıbrıslı Türkler Alman değil ki abi.
Sosyal ağlarda paylaş

kktc yi taniyan ulke yok abi, kktc vatandasi olmak istemiosun dimi?
belki bu birlesmeden sonra direk kibris vatandasligina upgrade edecekleri icin schengensiz takilinabilir ama

iyi fikir

bu arada tr salca olmayinca bosna gibi oluyor boyle durumlarda. avrupalinin gaddarligina birakinca baya insan oluyor falan.
Sosyal ağlarda paylaş

liberal said:

Babaannen'in Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı var mıydı? Eğer var ise emin olmamakla birlikte alabiliyor olmanız lazım.

Bir de birinci postunu hiç anlamadım. Sen KKTC vatandaşı mı olmak istiyorsun Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı mı?

Ayrıca türk olduğumuz için alamıyoruz derken? Kıbrıslı Türkler Alman değil ki abi.

Abi kıbrıs da yaşayan vatandaşlardan türk olanları kuzey vatandaşı, rum olanlar güney vatandaşı olabiliyor. Babannenin doğum yeri güney kıbrıs tarafında ama türk olduğu için sadece kktc vatandaşlığına kabul ediliyor. Güneye vatandaşlık başvurusu için rum olmak gerekiyormuş. Kıbrıslı türklerde kktc vatandaşı, kc değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Öyle değil.

Kıbrıs Cumhuriyeti (Republic of Cyprus) yasal olarak iki toplum tarafından kurulan bir cumhuriyet. Bundan dolayı Kıbrıs topraklarında 1960'da vatandaş olan ve 1983'e (KKTC'nin ilanı) kadar vatandaşlığa sahip olan her Türk veya Rum ve onların cocukları Kıbrıs Cumhuriyeti (bugün rum tarafı diye geçen) vatandaşlığına da sahip. Bu yüzdendir ki Kıbrıslı Türklerde(çatışma sonrası kuzeye göçenlerde) biri KKTC biri Kıbrıs Cumhuriyeti olmak üzere iki pasaport var. Kıbrıs Cumhuriyeti de AB'de olduğu için Kıbrıslı Türkler AB'ye Republic of Cyprus pasaportunu kullanarak özgürce girebiliyor. 2004'de Annan planı ile kapıların açılmasıyla Kıbrıslı Türkler güneye geçip hakları olan pasaportlarını aldılar.

Bugünkü Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu

http://passports.io/public/images/countries/CY/CY_passport.jpg

Bu pasaporta sahip olamayanlar 80 ve sonrasında Anadoludan KKTC'ye göçüp yerleşenler. Buna bugün gelip KKTC vatandaşı olmaya çalışanlar veya olanlar da dahil. Çünkü doğal olarak bu kişiler Kıbrıs Cumhuriyeti sistemine dahi kayıtlı değiller. Rum tarafı da KKTC'yi işgal bölgesi olarak ilan ettiği için iki taraf arasında vatandaşlarla ilgili bilgi paylaşımı ve common citizenship diye bir kavram yok.

Rumlar ise KKTC sisteminde kayıtlı değil. Karpaz taraflarında bi azınlık var onlar exception. Geri kalan hiçbir Rum da KKTC pasaportu talep etmez zaten.

Demek istediğim Babaannen Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı bu yüzden senin de ve ailenin de Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığına başvurabiliyor olmanız lazım. Ha sizin zamanında Türkiye'ye göçmeniz birşeyi etkiliyor mu bilmem ama olmaması lazım. Bunu araştırmanız lazım.

Eğer sistemde topyekun yok iseniz, bir TC'linin Kıbrıs Cumhuriyeti (KKTC değil) vatandaşı olabilmesi için Norveçte, İngilterede ne gerekli ise o geçerli. Çalışma izni, belirli süre o ülkede yaşama, evlilik vb.

Güney olmaz ise KKTC vatandaşı olayım demeyin zaten. Eğer buraya yerleşme veya burada çalışma/yaşama niyetin yoksa KKTC pasaportunun bi hayrı yok. Gerçi çözüm mözüm olursa olabilirde.

Source: Kıbrıslıyım, kıbrıstayım, RoC ve KKTC vatandaşlığım var.
Sosyal ağlarda paylaş

ADAM! Teşekkür ediyorum.
Şimdi sülalede bu meseleyi fark edip ilk vatandaşlık başvurusunu yapan kişiyle görüştüm. Dedi ki; Köken çok eskiye dayandığı için Kıbrıs cumhuriyetine vatandaşlık başvuru hakkımız var ama sülalede kimse başvurmadı, herkes KKTCye başvurdu. Sende KKTCye başvur sonra da kıbrıs cumhuriyetine başvurursun dedi. Sanırım o da pek hakim değil konuya.

Senin anlattığına göre önce kktcye başvurup sonra kıbrıs cumhuriyetine başvurmak, hiçbir işe yaramayacak.
Önerebileceğin birşey veya süreci daha detaylı öğrenebileceğim bir kaynak var mı?
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır. KKTC başvrusunu şu yüzden söyledim. Eğer olurda diyelim senin baban red yer bişey olur hiçbiriniz alamazsınız KKTC vatandaşı olmanın bir mantığı olmayacak çünkü diğer göçmenlerden bir farkınız olmayacak.

Eğer senin baban vatandaşlık alabilirse zaten çok rahat alırsın sen de. Bunun için evet senin de KKTC vatandaşlığına başvurman gerekecek önce. Baban vatandaşlığını aldığında senin, onun oğlu olduğunla ilgili yemin verecek güney tarafında ve sende onunla birlikte olman gerekiyor.

Babaannen hayatta mı? Baban güney yönetimine Annesinin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu nasıl kanıtlamış mesela? Elinde belge var mı eskiden kalan? Babana güney tarafı bişey demiş mi annesi ile ilgili?

Ekleme: Direkt olarak Türkiye üzerinden başvuru kısmını hiç bilmiyorum. Sıkıntı da çıkarabilirler dediğim gibi. Doğalı KKTC üzerinden başvuru yapmak. Senin peder KKTC'den geçip yaptı değil mi başvuruyu?
Sosyal ağlarda paylaş

türk baba kıbrıslı anne den olmak üzere 74 yılından önce evlenmelerine rağmen,bütün kıbrıstaki kuzenlerim Roc vatandaşı olmasına rağmen annem roc vatandaşı olmasına rağmen 7 yıldır başvurum içeride ve o vatandaşlığı vermediler.vermiyorlar sırada çok insan var ve dondurmuşlar başvuruları.
Sosyal ağlarda paylaş

liberal said:
Babaannen hayatta mı? Baban güney yönetimine Annesinin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu nasıl kanıtlamış mesela? Elinde belge var mı eskiden kalan? Babana güney tarafı bişey demiş mi annesi ile ilgili?

Senin peder KKTC'den geçip yaptı değil mi başvuruyu?

Az önce babamla konuştum, kktc başvurusunu kabul etmiş,belgeler gelmiş. Ben sormasam söylemeyecek sdfs. Babam kktcye gidip başvurdu. Babannem(hayatta) de yıllar önce kktcye gidip başvurmuş (annesine ait belgelerle).

O zaman önce kktcye gidip başvuracağım. Kktc kabul ederse sonra kıbrıs cumhuriyetine başvuracağım?
Askerlik mevzusu nasıl olacak. Yüksek lisans yapıyorum TCde 2018 marta kadar tecilim var. Kıbrıs cumhuriyeti askerlik yapmamı isteyecek mi? Yüksek lisans yaparken başvurmam mı daha mantıklı olur yoksa bittikten sonra mı? Birde 43 kiloyum, askerlikten muaf olur muyum?

45kgyken TC çürük raporu vermedi. Sivil doktor aşırı zayıflık raporu vermişti ama asker doktor kilomu fazla yazdı, boyumu kısalttı ve elverişli raporu verdi.
Sosyal ağlarda paylaş

alakasız bilgi: pasaportunda kktc girişi/vizesi/bişeyi olan türk pasaportu sahibi kimseler yunanistan'a giremiyor. schengen falan vize durumundan bağımsız.

schengen bölgesine yunanistan harici bir ülkeden girip ordan yunan'a geçmek ok tabi de, giriş yunanistan'dan yapılamıyor.

fyi

edit: illa kktc'ye gidicem diyorsanız kimlikle gidin yani ;)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...