nyks Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 York, PinnerTest,... bir kaç çeşidi var. Yaptıran var mı aranızda? İnternette işe yarıyor diyen de var fasa fiso diyen de. Az para da değil kararsız kaldım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
samaella Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 diyetini ona göre düzenle, kendince denemeler yap sonuçlarına bak. 1 hafta gluten/buğday ürünü yeme bakalım ne olacak vs vs. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 İşe yarayanı var mı bilmiyorum ama en az %70'i scam, orasını kesin biliyorum. Yaptırıyorsun bir liste çıkıyor, maya, un, şeker, yağ, gluten, ot bok her şeye alerjin çıkıyor. Onları yemeyecek irade ve hevesim olsa zaten o teste ihtiyacım olmadan da kilo veririm yani :p Böyle basmakalıp liste vermeden gerçekten testi yapan varsa paraya kıyıp oradan yaptırmak lazım, atıyorum fırsat sitesinden 150 TL'ye bulup da yaptırmak pek mantıklı değil. Hangisi sırf genuine görünmek için pahalı, hangisi hak ettiği için pahalı onu ayırt etmek lazım sadece. Ekşi'den falan yorum okunabilir, kendi sitelerinde şişirme şişirme yalan yorum olur anca. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 pinner'a giden tanıdıklar var, doğru alerji sonuçları aldılar, işe yarıyor denebilir. ama biraz blind test, 500-600 lira bayılıp kaydadeğer bir intolerans çıkmaması da mümkün. üzülür insan o zaman sdfs Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 prof. dr. yorumu “Gıda entoleransı”, “besin duyarlılığı” veya “gıda hassasiyeti” testleri gibi adlarla bilinen testler son senelerde adeta “moda” oldu. Bu testleri üreten birçok firma var ve bunlar çoğu zaman da o firmaların adlarıyla anılıyor. Bir damla kan alınarak yüzlerce yiyeceğe karşı IgG4 sınıfından antikorlar ölçülüyor ve o yiyecekler o kişide hangi hastalık varsa onun sebebiymiş gibi gösteriliyor. Oysa bu testlerde herhangi bir yiyeceğe karşı IgG4 sınıfından antikorların belirlenmesi o kişinin o yiyecekle karşılaştığı ve bağışıklık sisteminin onu yabancı bir protein gibi algıladığı anlamına geliyor. IgG4 varlığı, o besine karşı bir entolerans (tahammülsüzlük), alerji veya hipersensitivite (aşırı duyarlılığı) olduğunu göstermediği gibi tam aksine düzenleyici T hücreleri aktivitesiyle bağlantılı immünolojik toleransın bulgusu olarak kabul ediliyor. IgG4 varlığı bir başka ifade ile vücudun o yiyecekle karşılaştığını gösteren fizyolojik bir cevaptan başka bir şey değil. Herkeste yediği gıdalara karşı IgG sınıfından antikorlar üretilir ve bu antikorların kandaki seviyesi genlere ve diyete göre değişir. IgG antikorları sağlıklı çocuk ve erişkinlerde gıda ile ilgili belirtilerin olup olmamasından bağımsız olarak sıklıkla tespit edilebilir. IgG antikorlarının gıda alerjisi ve ya gıda entoleransını belirlemede işe yarayabileceğini gösteren yeterli delil olmadığı gibi, IgG antikorları da herhangi bir belirtiye yol açmazlar. IgG antikorlarının varlığı bir hastalığı değil sadece vücudun o yiyecekle karşılaştığını gösterir. Bu testler, gliadine karşı IgG antikorlarına bakarak, biyopsi ile teşhis edilmiş Çölyak hastalarının glütensiz diyete uyumlarının takip edilmesi gibi istisnai durumlarda işe yarayabilir ama sonuçları teşhis ve tedaviyi etkilemez. Sağlıklı gıdaların yasaklanmasına yol açıyor Yüzlerce yiyeceğe karşı yapılabilen bu testlerde sağlıklı yaşamak için yenmesi şart olan birçok gıda (mayalar, soğan, sarımsak, domates, maydanoz, tere, roka, fındık, ceviz, balık, yoğurt, peynir, zeytin, tereyağı, kahve, çay) “sakıncalı” olarak çıkabiliyor. Bu gıdaların yasaklanması işe yaramadığı gibi tam aksine beslenme bozukluğu ve hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Bir yiyeceğe karşı IgE aracılıklı anafilaksisi olan birinde IgG normal bulunduğu için o yiyeceğin yenmesine izin verilerek kişi zorla anafilaksiye de itilebiliyor. Bu testlerin fiyatının birkaç yüz dolar civarında olduğunu da hatırlatırım. Bilim dünyası da bu testleri tavsiye etmiyor Bu testlerin işe yaradığını ispat edecek yeterli bilimsel delil yoktur ve bunlar zaten hiçbir üniversite hastanesinde de yapılmamaktadır. American Academy of Allergy Asthma and Immunology (AAAAI), European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI), Canadian Society of Allergy and Clinical Immunology (CSACI), The National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) gibi kuruluşlar ve kılavuzlar gıda entoleransının belirlenmesinde bu testlere karşı çıkıyorlar (1, 2, 3, 4, 5, 6). CSACI diyor ki: “There is no body of research that supports the use of this test to diagnose adverse reactions to food or to predict future adverse reactions. The literature currently suggests that the presence of specific IgG to food is a marker of exposure and tolerance to food, as seen in those participating in oral immunotherapy studies. Hence, positive test results for food-specific IgG are to be expected in normal, healthy adults and children. Recent guidelines emphasize that such testing plays no role in the diagnosis of food allergy or intolerance. The CSACI strongly discourages the practice of food-specific IgG testing for the purposes of identifying or predicting adverse reactions to food” (3). British Dietetic Association diyor ki (7): “At present there is no convincing evidence to support this test, and it’s not recommended as a diagnostic tool.” Bugün için bu testi destekleyen tatmin edici deliller yoktur ve bir teşhis yöntemi olarak kullanılması tavsiye edilmez. Wikipedia diyor ki (8): IgG4 testleri geçersizdir; IgG4 varlığı bir kişinin bağışıklık sisteminin yabancı olarak gördüğü besin proteinlerine mükerrer maruz kaldığını gösterir ki bu sonuç bağışıklık sisteminin gıda bileşenleriyle karşılaşmasını müteakip ortaya çıkan normal fizyolojik bir cevaptır. Hassas Bağırsak Sendrom’ lu (IBS) hastalarda IgG4 testlerine dayanarak gıdaların kesilmesi semptomlarda düzelme sağlamış olmakla beraber gıda eliminasyonunun müspet etkisi IgG4 testi ile belirlenen yiyeceklerin değil buğday ve sütün eliminasyonu ile ilgilidir. IgG4 testinin spesifikliği de şüphelidir çünkü gıda entoleransı semptomları olmayan sağlıklı kişilerde birçok gıdaya karşı IgG4 pozitifliği tespit edilir. Gelelim neticeye Ülkemizde de adeta moda olan gıda tolerans testlerinin gıda entoleransı ve gıda alerjilerini belirlemede yeri yoktur. Bu testlerden mucize bekleyen hastaları da bilinçsizce bu testleri isteyen doktorları da uyarıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xenus Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 21, 2016 https://www.youtube.com/watch?v=YTYfaxoL2i0 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar