Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

jüpiteri yakabiliyoz mu?

TheRiverBelow

Öne çıkan mesajlar

Nazca said:

Böyle komplo teorileri mevcut, "Project Lucifer" isminde. Güneş sisteminde ikinci bir yıldız yaratmak, kıyamet, vs vs. İnsan kafayı yiyor.

ben anlamadım bu nasıl komplo teorisi. jupiter mesela güneşin 1000'de 1'i kadar ve bizden 4 kat daha uzakta. nasıl etkileyecek ki o bizi?
satürn, uranüs, neptün desen hem daha küçük hem daha uzak. baya saçma bi komplo teorisi gibi duruyor.
Sosyal ağlarda paylaş

k1nJo said:

Nazca said:

Böyle komplo teorileri mevcut, "Project Lucifer" isminde. Güneş sisteminde ikinci bir yıldız yaratmak, kıyamet, vs vs. İnsan kafayı yiyor.

ben anlamadım bu nasıl komplo teorisi. jupiter mesela güneşin 1000'de 1'i kadar ve bizden 4 kat daha uzakta. nasıl etkileyecek ki o bizi?
satürn, uranüs, neptün desen hem daha küçük hem daha uzak. baya saçma bi komplo teorisi gibi duruyor.

Jupiter soğuk gaz devi sınıfında bir gezegen ve gelecek ömründe kırmızı veya kahverengi cüce sınıfında (kütlesi Güneş'inkinden oldukça az) bir yıldız olabilmesi için bile kütlesinin en azından 50-80 kat fazla, kütle çekiminin de bir o kadar güçlü olması gerekiyor, bu gibi teoriler bilimden uzak birtakım bağnaz, aklı ermeyen şahısların inançlarından yola çıkılarak ortaya atılan fikirler genellikle. 1 Mj kütlesinde bir yıldız maalesef söz konusu bile değil. Füzyon reaksiyonuyla kendi enerjisini üretebilen en hafif yıldızın kütlesi yaklaşık 80 Mj (1 Mj = Jüpiter birim kütlesi), bu değerden hafif gök cisimleri kahverengi cüce olarak sınıflandırılıyor, yani bir çeşit Güneşimsi gök cismi, kendi hidrojenini helyuma dönüştürebilecek kütle çekimine ve füzyon prosedürüne sahip değil ancak hala kütle çekimi sayesinde kendi enerji ve ısısını üretebilecek kapasitede, bu enerjiyi gravitasyonel daralmadan sağlıyor, ağır metallerin çökmesi hafif metallerin yükselmesiyle. Astronomlar, astrofizikçiler bugünlerde bazı standartları hala tam olarak oturtabilmiş değiller, 10-20 Mj gaz devi gezegenlerle kahverengi cüceler arasında bir sınır konsensus olarak belirlenmiş durumda. Yani Jüpiter hem kendi kütlesel yetersizliğiyle hem de hidrojen, helyum, döteryum vs. diğer elemental yetersizliğiyle başarısız bir cüce veya soğuk bir gaz devi. Lakin düşünmüyor değilim, bir şekilde Jüpiter'in yüzeyinde bir füzyon reaksiyonunu zincirleme ateşleyebilecek bir mekanizma geliştirilip (Almanların Max Planck Enstitüsü'nde yaptıkları gibi) tepkime gerçekleştirilip sürdürülebilirliği sağlanabilir mi, ben de merak ediyorum. Büyük olasılıkla füzyon yeteri kadar efektif olmazdı.

Edit: Yakarsa dünyayı garipler yakar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...