Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Online öğrenmek bir bana mı zor geliyor?


Mithat

Öne çıkan mesajlar

Şimdi öncelikle zaten bilgisayar mühendisliği , yazılım vs gibi bilgisayar ile alakalı bölümden mezun olmuş arkadaşları tenzih ediyorum , sizler zaten mezun olurken 1-2 dil öğrenmiş oluyorsunuz en az (okulda bile öğretilmese kendi merakınızdan) ve bittikten sonra evde oturup codecademy sayesinde ruby öğrenmek zor olmayabiliyor sizin için.

Fakat aramızda hayatında bilgisayar eğitimi almamış , ne üniversite ne kurs ne başka tırı vırı hiç eğitime katılmamış sadece kendi kendini eğitmiş ve genellikle online eğitimler ile tek başına ilerleyip baya yol kat eden kimseler var mı?


Öncelikle bundan te 5-6 ay evvel ilk bir html/css öğreniim dedim , ucu ucuna işte fikir sahibi olacak kadar bişiler yaptım (şuan kendi sitemin arkaplan rengini değiştirebiliyorum vuhuuu diye sevindim buraya gelip) fakat 2-3 ay ara verip 'bu neydi yahu' falan oldum geri dönünce ki bu da çok doğal ona da lafım yok , yabancı dil mezunu adamım ben her türlü unutuluyor tekrarlanmayınca .

Fakat daha ileri gidemiyorum , hedefim MEAN falan öğrenmek ama ne mean öğrenmesi , javascripte odaklanamıyorum daha. Codecademy'de ilerlerken adamların 5 line önce öğrettiği şeyi 'bu neydi la' diye geri dönüp bakmam gerekiyor. Sıfır odak olunca , böyle adamların dediği şey olur olur olur olur diye diye ilerleyip sonra bitince 'e bi b*k öğrenmedim ki şimdi' diye bitirmiş oluyorum koca kursu. 2 kere javascript geçtim , sorsan 2 satır kod yazabilecek kafa yok şuan. Tamam belki özel hayat çok çalkantılı geçti bu aralar sağlık iş vs sıkıntılar oldu belki ondandır ama harbiden zor geliyor.

Bu bana mı bir tek böyle? Yoksa hayatında hiç okul kurs falan gitmeden atıyorum hukuk okumuş ama yazılımcı olmuş falan kimse var mı aramızda? Nasıl yaptınız ve hangi kaynakları kullandınız?

Bi de ben vardiyalı çalışıyorum , bir kursa falan gitmek istesem bile 'tabii seni salı sabah 9'da , çarşamba akşam 8'de ve perşembe öğlen 15'te bekliyoruz , farketmez bize ne zaman istersen gelebilirsin' diyecek yer olmadığından zaten otomatik kursa gidemiyorum o daha zor bir durum , kursa gidebilsem en azından temeli oturtucam.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

pratige dokmeden safi ogrenmekle zor. oturup kafandaki bi projeyi ya da olan birseyin kopyasini yaparak pratik yapman gerek.

mesela kendine bi model sec, youtube gibi, mithatube diye bi proje koy sonra sacma da olsa youtube gibi bir site yapmaya calis.

3 gunde olacak is degil tabi, yani bi anasayfa yap logo fln yerlestir arka planini yap, ordan video embed kodlari koy, onlari gecinde file upload olaylarina gir o bitince ajax yap, sonra db derken akar gidersin.


ps; tabi bunlarin en temelinde full stack development ile ilgili icinde kod olmayan ama bilale anlatir gibi yapilar birbirleri ile nasi baglantili, design patterns ler nedir fln olnari ogrenirsen daha faydali olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mithat said:

Dimi , javascript öğrenmekte zorlanıyorum nasıl olsa , youtube gibi bir site yapayım ki pekişsin.


temelinde zaten web de he ne proje yaparsan yap, bir anasayfan olacak, youtube un ana sayfasi thumbnail ve yazilardan olusan siradan bir konsept. o resimleri ve title lari hizalamak zaten oldukca css vs html i pekistirecektir.

sagda solda soru sordugunda da youtube anasayfasi gibi yapmaya calisiyorum diye sorabilirsin, hatta adamlarin html, css kodlarina bile bakabilirsin.

detay sayfasi ortada video player (embed code) asagida comment box, sagda related kismi var, yine bunlar zaten kendi websitenide yapsan illaki kullnacagin konseptler.

youtube u bilinen bir ornek diye verdim bunun disinda x ya da y sitesi olabilir temelinde pratik yapman gerek yani. aynisini yapman zaten imkansiz, kendi projeni gelistir ya da aklina birsey gelmiyorsa olani dandik te olsa kopyalamaya calis.

yani araba modellemek isteyen birinin evde ilk olarak maketini yapmasi gibi birsey, temelleri ve parcalari ogrenmek acisindan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya anasayfayı demiyorum anasayfayı zaten bugünde yaparımda , video player nasıl yapiim la ben :D

Hani google anasayfasını da yaptım ama search bar'a tıklayınca tıklanmıyo :D O şekil youtubeta yapılır ama videoplayer , yok video upload et yok izle falan onları yapmam imkansız ötesi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

embed code olm, nasi anliyon dediklerimi?

sunu koycan yani


<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/s_Yayz5o-l0"
frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


sonra bunu javascript ile degistirmeye caliscan mesela baska videoya falan atlicak.

javascript array ine 50 tane video atican, db ye falan gerek yok elle de girebilirsin ilk basta, sonra butona basinca bir sonraki videoya gecidek, 10 satirlik kod mesela bunlar.

pratikten kastim bu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence 30k sermayen varsa rusça, çince vb(ingilizcen uberse tabi, bi de rusça artık işe yaramayabilir sdf) kurslara yazıl. Üç sene hepsinde c2 seviyesine falan yüksel, çılgın turizm rehberi ol sonra. Bu esnada kilo verip vücut yaparsan total refreş atmış olursun hem hayatına

Mesajın sonunu şimdi okudum, kurs yalanmış sry
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

La ben niye arapça rusça falan öğreniim. Zaten otel sektöründeyim onları öğrensem ihya olurum amaç o değil ki.

Önemli olan ben mean stack developer falan olmak istiyorum güya, fakat bunu online yapamıyorum , zira odaklanmakta zorlanıyorum.

Bir iki proje var onları yapmaya çalışıyorum , internette araya araya 'şu nasıl yapılır' 'bu nasıl yapılır' falan diye diye bir yerlere geldi, dizayn sıfır yalnız , sadece çalışıyor mu üzerine odaklandığımdan , gözde yok , iğrenç görüntülü bişi çıkıyor. Css öğrenmesem bile olurmuş o kadar tırt görüntülü oluyor ama istediğim şeyi yapıyor şuan en azından site.

Yine de , 'şu nasıl yapılır' 'bu nasıl oluyor' diye diye bir yere varılmaz gibi geliyor bana , bakalım ne kadar şansa bala devam edebilicem , bi gun 'şunu nasıl buraya koyarım' diye sorucam cevap çıkmıcak kalıcam ortada asdfsdfasdf.


edit : bi de mean stack'ten tek bir tanesini bile bilmiyorum şuan :D sadece html/css öğrendim biraz , o da ingilizce'yi çat pat konuşan babam kadardır heralde , javascript daha hala 'my name is mithat' seviyesinde , düşün kü angular falan ahahahhaha.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya aynı durum bende de var. codecadamey'de python'un %55'ini falan bitirdim devam da ediyorum ama sanki yaptığım şey sitenin bana emrettiklerinden fazlası değil.

evet şimdi bi fonksiyon tanımlayalım dediğinde def ile başlamayı biliyorum ama bana def'in tam olarak nolduğunu anlatamadı gibi hissediyorum. bi de arada sırada bug'lar oluyor kursta çıldırıyorum çözümü bulana kadar. python öğrenebileceğimiz başka bi site var mı bi de ne yapmalı? internetten örnek ödev gibi proje bulup ona mı kasmalı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dasBock said:

ya aynı durum bende de var. codecadamey'de python'un %55'ini falan bitirdim devam da ediyorum ama sanki yaptığım şey sitenin bana emrettiklerinden fazlası değil.

evet şimdi bi fonksiyon tanımlayalım dediğinde def ile başlamayı biliyorum ama bana def'in tam olarak nolduğunu anlatamadı gibi hissediyorum. bi de arada sırada bug'lar oluyor kursta çıldırıyorum çözümü bulana kadar. python öğrenebileceğimiz başka bi site var mı bi de ne yapmalı? internetten örnek ödev gibi proje bulup ona mı kasmalı?


arkadas isin en basit yerinde boyle takilip kalmak hayra alamet degil.

bilgisayar programi programcisi kadar aptaldir.boyle yada buna benzer bi laf vardi.simdi olay su; programlama yapicam diye bi dil sectikten sonra o dili ogrenmek icin kaybedilen zaman boyle aylarca yillarca olmamali.

dil sadece bir aractir.amac degildir.linux bash kullanarak web sitesi yapabilirsin.C, assembly kullanarakta yada qbasic.bunlarin otesinde html taglarini kullanip bi not defterinde yazdigin 3-5 satirlada yaparsin.mesele bu degil.

mesele dilden once bi seneryo yada gercek bi problemin var mi onu belirlemek lazim.diyelim bi seneryo uydurdun yada gercek bi problemin var bu problemin senin canini yakmasi lazim yada sana bu problemin cozumunden bir getiri elde etmen lazim.(para kazanican yani yada para kazanirken ugrasip durdugun bi problemi programlayip kaybettigin zamani kazanarak iskence cekmekten kurtulucan.... etc)

boyle bi problemin yada siki sikiya baglanabilecegin bi seneryon yoksa programlama dili ogrenmek icin oyle courserada khanacademyde surunup durursun.

keza dili ogrenmek demek reserved wordleri ogrenmek degildir.1000 parcalik sittirilyon renkli lego setinden ayni renkli olanlari bir araya toplamanin sana bi yarari yok.o lego setinden motormu yapacaksin araba mi yoksa adam mi ona once karar vermen lazim.amacsizca lego parcasi toplamanin bi yarari yok yani.

ha soyle bi gercek var.gercek hayattaki problemlerin alayini cok zekice baskalarinin gormedigi acilardan gorerek cozuyo olabilirsin ama bilgisayarin senden nasil bir girdi bekledigini bilmeden bilgisayar kullanarak bi problem cozemezsin.

soyle ornekleyebiliriz sunuda.fransizca ogreniyosun mesela.elinde kelime kartlari var sadece.onun disinda bi halt yok.tuvalete gideceksin. bi fransizi yoldan cevirip tuvalet kartini gosterdin adam once karta sonra yuzune bakip durdu.bulundugun yerden tuvaleti isaretle tarif etmesinin imkani yok cok uzakta.dilsizmisin yoksa beyinsizmisin karar veremedigi icin yoluna devam etti.

elinde bi kagit bide kalem olsa az birazda resim cizme yetenegin olsa dil bagimsiz bir sekilde tuvalete gitmen gerektigini eskimoya bile anlatirsin.

yani iletisim temel tasi algoritma bilmeden probleminin olmasi ve bir dilin butun reserved wordlerini bilmenin senin icin hic bir anlami yok.anlamli cumleler kurman lazim.once kompleks problemler icin anlamli uzun cumleler kuracaksin.sonra bunlar kisalmaya baslayacak boylelikle optimize kod yazmaya baslamis olacaksin .... akabinde olaylar olaylar. X(


simdi ornek vereyim derken lafi cok uzattim.kisacasi olay su;

bi problem edin yada aklina yatan bir seneryo uret.bu seneryo yada problemin senin icin onemi olsun.onu cozmek icin ihtiyacin olan dile karar ver.tavsiyeler bu nokta oncelikli olarak python der.sende dersin ki elixir var, elm var, scala var, c var, c# var neden python.

cunku python algoritma kurma yetenegini gelistirmen icin bir veli nimet.pythonda temel bilgiyi edinmek(genelde herhangi bir dil icin bu boyledir) en fazla 1-2 saat zamanini alir.bu demek degildir ki sen dili ogrendir.o dakkadan sonra problemini parcalara bolup onun icin gereken algoritmayi uretmeye calisacaksin.bol bol makale(blog) okuyup, sik sik kod analiz edeceksin.problemini cozmek icin yazacaksin da yazacaksin.o yuzden basta basit problemler uretmekte yarar var.

sunlari kendine dert edinebilirsin mesela :https://projecteuler.net/

butun bunlardan once bide sunu okuman lazim tabi : http://norvig.com/21-days.html
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bi de sıçaydın ağzıma da tam olaydı :D

aslında programlamayı aktif olarak kullanacağım bi durum yok sadece iş başvurularında karşıma çıkan "temel programlama bilgisi" kısmını desteklemek istiyorum. firmaların genelde kendi yazılımları oluyor bunun eğitimini veriyor çalışanına ancak yazılımı tam anlamak için dediğin gibi algoritmalar vs nasıl çalışır bunu temel olarak bilmek gerekiyor. verdiğin linklere bakacağım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dasBock said:

bi de sıçaydın ağzıma da tam olaydı :D

aslında programlamayı aktif olarak kullanacağım bi durum yok sadece iş başvurularında karşıma çıkan "temel programlama bilgisi" kısmını desteklemek istiyorum. firmaların genelde kendi yazılımları oluyor bunun eğitimini veriyor çalışanına ancak yazılımı tam anlamak için dediğin gibi algoritmalar vs nasıl çalışır bunu temel olarak bilmek gerekiyor. verdiğin linklere bakacağım


is veren senden python biliyorum dediginde pythonla problem cozmeni isteyecegi icin, sadece courseradaki pythonla bi sey yapamazsin.

yanlis hatirlamiyosam sen makine muhendisiydin.kagit kalemle excelle falan cozdugun basit problemleri pythonla cozmeye calis.pythonu ogrenmek temel kismi icin 1-2 saatten daha uzun degil.uygulama yapmak algoritmayi olusturmak uzun kismi.

numerical methodlari ele al mesela.sonlu farklari falan programlamaya calis.bununla ilgili hem tonla ornek bulursun hemde bayaa bi kafa patlatirsin algoritmayi olustururken.pythonda bayaa bayaa matlab gibi boyle problemi gobeginden cozebilecegin bi dil aslinda.matris islemleri falan cok basit.matrisi arraye yazayim oradan eleman eleman cagirayim carpayim ... falan boyle donguler donguler ugrasmana gerek yok yani.(bknz. scipy numpy)

https://www.youtube.com/user/sentdex/playlists?sort=dd&view=1
bu da bi kenarda dursun python icin.adam finans problemleri olarak pythonun anasini aglatiyo.hic bir sey aklina gelmezse ornek problem, problemin cozumu falan ...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yukardaki def sadece bi örnek aslında anlattığım kadar kötü değilim yani:) mesela basit mühendislik problemlerini kullanıcıdan veri alarak çözdürtebilirim ancak mesela son hatırladığım bi oyun yazdırdı bana codecademy (battleship miydi neydi) mantığı anladım ancak neden yaptığımız çok net değildi kurs esnasında. beni endişelendiren bu. tamam yapıyosun gerektiğinde forumlardan bakıyosun ama amaç sonradan bunu kullanabilmek. mantığı tam oturtmadan geçmek içime sinmiyor endişem bu aslında
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

problemler: https://www.hackerearth.com/topics/
algoritmalar : https://www.hackerearth.com/codemonk/

butun problemlerin neredeyse online idenin destekledigi her dilde cozumu var bu arada.1-2 tanesini inceleyip mantigi kavrayip kagit kalem girismek lazim.algoritmalar c++ da yazilmis.bunun bi onemi yok zaten.pseudocode gibi cok rahat okunabiliyolar zaten.arap sacina dondurmemis anlatan olayi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...