Bone Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 youtube ilk açıldığında kullanıcıların kendi videolarını paylaştığı, kendi hayatlarından parçalar aktardığı bir platform halindeydi. vloglar, kamera kayıtları, öğretici bilgiler ve bol bol kedi videosu. daha sonradan işin içine reklamlar üzerinden para olayı girdi. insanlara geniş kitlelere hitap eden videolar hazırlarken, eğlencekleri bir iş sayesinde para kazanma fırsatı sağladı. tabii amerika'nın büyük şirketleri de bu olaya müdahele etmeye başladı. elbette youtube'da korsan yayın her zaman bir problemdi. 3 saatlik filmi yükleyen kişileri engellemeleri gerekiyordu. ama getirilen uygulamalar bi yandan da kullanıcıların elini bağlamaya neden oldu. örneğin bir keresinde çocuğunun görüntülerini çekip youtube'a koymak isteyen anne, kamera kaydında arkada birkaç saniyelik ve son derece kötü kalitede bir müzik çalıyor diye, youtube hesabı toptan kapatılma sorunuyla karşılaşmıştı. bu hesabını geri açtırabilmek için de mahkeme süreçleriyle uğraşmıştı. ancak çoğu kullanıcı bu kadar büyük ve yorucu davalarla uğraşmak istemiyor. youtube ise bu kadar çok kullanıcının sorunlarıyla tek tek uğraşmaktan çekiniyor. sistem aşırı bir şekilde otomasyona alınmış durumda. hazırladığınız videonuzda olmayan bir içerik yüzünden alakasız bir şirketin sizin videonuzda hak talebi ettiğini görebiliyor ve uzun bir süre o videodan kazandığınız paranın o şirket tarafından el konulmasıyla karşılaşabliyorsunuz. youtube'un umrunda değil bu. sonuçta bir para akışı var ve kendi ceplerine para girmeye devam ediyor. facebook, youtube, google gibi platformlar uzun bir süredir devasa kullanıcı kitleleriyle uğraşabilmek için müşteri hizmetleri bölümlerini tümden kaldırmaya yöneldiler. örneğin, eskiden facebook'ta bir sorununuz olduğunda direk olarak facebook'a e-mail atıp cevabınızı alabiliyordunuz. şimdiyse en önemli durumlarda bile facebook'ta ulaşabileceğiniz kimse bulunmuyor ve konuyla hiçbir alakası olmayan kullanıcılarla dolu forumlara yönlendiriyor. youtube da buna benzer çözümlere gitmiş. youtube sitesi yavaş yavaş büyük film şirketlerinin trailerları, büyük müzik şirketlerinin müzik videoları ve pewdiepie'dan ibaret hale gelmeye başladı. youtube red gibi salak salak işlerle de hallerinden memnun olduklarını gösteriyorlar aslında. ancak işte yukarıda bahsettiğim her şey, esas kullanıcı kitlesinin ve içerik oluşturan kişilerin işini bir hayli bozuyor. elbette sadece bu youtube kanallarının sahiplerini değil, o youtube kanallarını takip eden bizleri de etkiliyor. son haftalarda baya enteresan şikayet videolarına rastladım. ve bunun sonucunda Where's The Fair Use? diye bir kampanya başlatılmış. benim yazdıklarımdan daha iyi açıklayacak birkaç örnek video sunmuş olayım: https://www.youtube.com/watch?v=w-UgOXP82UI https://www.youtube.com/watch?v=hxnb2V0muGw https://www.youtube.com/watch?v=bC3NIdiZF_E https://www.youtube.com/watch?v=zVqFAMOtwaI https://www.youtube.com/watch?v=-noYEhlgNuQ https://www.youtube.com/watch?v=kLbr7tevGO8 evet sorabiliriz, "ee bana ne bundan, napayım yani". youtube'dan para kazanmayı saçma da bulabiliriz (ama entertainment business bu da sonuçta), youtube'a video hazırlamayı boş beleş bir faaliyet olarak da görebiliriz. kültürel faaliyetlere para harcamak anlamsız geliyordur, filmini stream sitelerinden izleyen, oyununu korsan indiren, kitap zaten okumayan kişiler olduğumuzdan, sigara pakedinde kaç sigara kalmış ve iddaa kuponunda hangi maçlara oynasak'tan ötesiyle ilgilenmiyor da olabiliriz. haliyle videoları izledkten sonra "çok da fifi" diye yorumlayabiliriz. ama internet tüm ülkelerin birbiriyle bağlantılı olduğu bir ağ sonuçta. SOPA ve PIPA gibi Amerika'ya yönelik olayların dolaylı olarak bizi de etkileyebilmesi gibi, bu olayların da bize etkisi var. aktif bir şeyler yapmasak bile en azından haberimizin olması bile önemli diye düşünüyorum. ayrıca: https://www.thunderclap.it/en/projects/37912-where-s-the-fair-use-wtfu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sanssizsansli Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 http://inciswf.com/2ghdgg.swf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 her seyin bir bedeli var. koydugun bir videonun dunyanin 4 bir yanindan milyon tane adama ulasmasi normalse arada sistematik hatalar olmasi da normal. milyar tane adami, milyon tane sirketi, yuz tane ulkeyi tek tek ayrica zaman ayirarak degerlendirecek halleri yok Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
monoscope Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 beğenmeyen başka sitelere gidebilir diyelim olsun bitsin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Flassh Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 ben hala analamadım mesela oyun incevlemesi yapmak için oyun firmasının iznini alman sacmalığı diye bişi var oyuna sahip miyim sahibim videosunu cekiyorum normal bişi olarak firma şikayet edip telif hakkı diyip kaldırtabiliyo aptal japon firmaları cok yapıyo bunu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 zorla mı kullandırıyorlar youtube'u Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 çünkü oyunu satın alınca yayınlama hakkına sahip oluyorsun diye bir şey yok nasıl steam'den oyun alınca senin sahip olmana bile izin vermiyor, sadece ömür boyu kiralamış oluyorsun ölünce miras bile bırakamıyorsun büyük şirketlerin hepsinin bir şekilde yaptığı bir çakallık var, bu çakallık kullanıcıyı fazladan yolmaktan öte sistemi devam ettirebilmek içinse sorun yok. fazladan yolmak için olan durumlarda sesimizi çıkarırız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Osuran_boga Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Bone said: kültürel faaliyetlere para harcamak anlamsız geliyordur, filmini stream sitelerinden izleyen, oyununu korsan indiren, kitap zaten okumayan kişiler olduğumuzdan, sigara pakedinde kaç sigara kalmış ve iddaa kuponunda hangi maçlara oynasak'tan ötesiyle ilgilenmiyor da olabiliriz. bi bitmediniz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 youtube naapsın falan demeye gerek yok. strike sistemini yalan davalar suclamar icinde kullanacak olcak biticek işte. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Flassh said: ben hala analamadım mesela oyun incevlemesi yapmak için oyun firmasının iznini alman sacmalığı diye bişi var oyun incelemesi yapmak için oyun firmasının iznini alman gerekmiyor (koyduğum son video bunu anlatıyor) let's play ve review gibi şeyler tamamen senin yarattığın içerikler aslında. fair use'e %100 giriyor. ancak ilk koyduğum videoda anlattığı gibi senin oyun incelemeni sevmeyen "beni kötüledi yerin dibine batırdı ühühüh" diyen tipler de pat diye flag atabiliyor sana. standart bir kullanıcıysan pek etkilemiyor seni tabii ki. ama jim sterling gibi bu işten para kazanıyorsan, o videodan gelecek gelirin yokolmuş oluyor. ayrıca nintendo gibi devasa şirketler kendi oyunlarından en en en ufak bi içerik koymana bile karşılar. paranoyak bir şekilde youtube'a agresif kurallar getiriyor. uzun süre böyleydi, sonra kendi content programlarını getirdiler, "eğer nintendo oyunlarından para kazanmak istiyorsan bizim sisteme gireceksin" şeklinde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 µh said: çünkü oyunu satın alınca yayınlama hakkına sahip oluyorsun diye bir şey yok nasıl steam'den oyun alınca senin sahip olmana bile izin vermiyor, sadece ömür boyu kiralamış oluyorsun ölünce miras bile bırakamıyorsun büyük şirketlerin hepsinin bir şekilde yaptığı bir çakallık var, bu çakallık kullanıcıyı fazladan yolmaktan öte sistemi devam ettirebilmek içinse sorun yok. fazladan yolmak için olan durumlarda sesimizi çıkarırız. fair use bunun icin var işte. Neden oyunumu yayınlıyosunuzdan, neden benim videomu kullanıyosundan öte, beni eleştiremezsin, oyunum hakkında kötü şey söliyemezsine gelmiş durumda. İnternetin en büyük ve önemli content paylasma platformu youtube. burda olanlar icin konusulmıcyak tartısılmıycaksa neresi icin tartısılcak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Bone said: standart bir kullanıcıysan pek etkilemiyor seni tabii ki. ama jim sterling gibi bu işten para kazanıyorsan, o videodan gelecek gelirin yokolmuş oluyor. baya etkiliyo standart kullanıcıyı bu durum. her türlü eleştiri videosunun önünü kesen bir durum var. Bu kafayla evvet diyosanız (ki youtube kendisi evet demiyo, sadece sisteminin abuse edilmesine laf etmiyo) "everything wrong with..." "honest trailers..." vs vs bunların hepsinede yasa dısı demeniz lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 oyunun içeriğini videoya dahil etmeden eleştirebilir gayet kimse de hak iddia edemez? Şahsen şirketleri savunma delisi bir insan değilim ama yayıncıların sırf daha fazla izleyici çekmek için abuk sabuk işler yapıp şirketleri yerin dibine batırmasına da sinir oluyorum. bir şirketin sana oynaman için sattığı içeriği yayınlaman için izin vermemesi de bana normal gerekiyor ben bi kitap yazıp satsam adamın biri ondan uzun parçaları internete doğrudan koyup eleştirse ona da karşı çıkardım, onun yerine otursun adam gibi copy-pastasız inceleme yazssın ama o zaman daha az izleyici çekecek bunun herkes farkında. demek istediğim ilk mesajımda da anlattığım gibi her şeyin bir bedeli var. daha fazla insana ulaşıp daha fazla ses getirmek için bir şeyler yapıyorsan bir şeylerden feragat etmen gerekecek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 bence yok olmamasıda gerekiyo, son 6 aya kadarda youtube'da böle abus eedilen bir durum yoktu gayette güzel gidiyodu hersey. Aksini gösteren bir durum yok ortada. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Killer Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 bu tarz monopoli haline gelmiş şirketler böyle ya. başta google zaten. customer support diye bişey yok. 2013de google play hesabım kapanmıştı, hiç niye kapandı aman dur falan yok yani apple'da itunes hesabımda bi problem oldu, norveçte bi kadınla 30 dk konuştum çözdü işimi. yani customer supporta paraları yok diye bişey de yok, ama uğraşmamak daha rahat tabi. onlar gezegen biz karıncayız, hele para kazanmıyosan. adsense problemi vardı benim, 25 dolar kazanıyosan mail atabilirsin diye yazı var. eh ali sami yani Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Killer said: bu tarz monopoli haline gelmiş şirketler böyle ya. başta google zaten. customer support diye bişey yok. 2013de google play hesabım kapanmıştı, hiç niye kapandı aman dur falan yok yani apple'da itunes hesabımda bi problem oldu, norveçte bi kadınla 30 dk konuştum çözdü işimi. yani customer supporta paraları yok diye bişey de yok, ama uğraşmamak daha rahat tabi. onlar gezegen biz karıncayız, hele para kazanmıyosan. adsense problemi vardı benim, 25 dolar kazanıyosan mail atabilirsin diye yazı var. eh ali sami yani iyi apple ürünü alan biri olarak yardım almakla youtube kullanıcısı olarak yardım almak arasında fark var. günde kaç milyon hesap giriş yapıyor kaç bin tane hesap kapatılıyor acaba. onlarla tek tek ilgilenecek bir insangücü yok yani. doğal olarak bir filtreden geçirecekler bu 25 dolar kazanma olur başka şey olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Killer Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 adamlar birbirinden farklı support sayfalarıyla bi filtre koyuyo zaten. hala mı çözemediniz o zaman mail atın seçeneği olması lazım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Flameoffear Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Bu konuda çift taraflı düşünülmesi gerekiyor. Oyun kısmı başlı başına bir hikaye. Diğer içerikler için durum daha karışık. Azımsanmayacak bir kitle var ki milletin videolarını çalıp çırpıp para kazanıcaz diye yırtınıyorlar. Orjinal içerik üretelim kısmındaki adamlar zaten bu olaylardan etkilenmiyor. Bu tarz içerik üreten adam YT nin neyi kısıtladığını neden uyarı verdiğini neden kanal kapattığını zaten biliyor ve ona göre içerik üretiyor. En büyük sorun müzik, arkada 3-5 sn zar zor duyulan bir müzik de olsa uyarıyı alıyorsunuz. Şarkıyı siz çalıp söyleseniz bile telif haklı bir şarkıysa gelir paylaşımına gidiliyor. Tamamen sizin çalıp söylemeniz bir şey ifade etmiyor ki olması gereken de bu. İnsanlar telif hakkına dikkat ederlerse sorun kalmayacak otomatikman. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 sir bahsettiğin "oyunun içeriği konulmadan da oyun eleştirilebilinir" çok saçma bir düşünce bilmem farkında mısın. oyun incelemeleri sadece dergilerde yapılıyorken oyundan sahneler konulurdu. screenshot şeklinde. şu an video siteleri popüler oldu ve buralarda screenshot dışında da şeyler sunabiliyorsun. oyundan kısa kısa videolar paylaşmak ile dergide screenshot koymak arasında bir fark yok. kaldı ki olay koyduğun videonun uzunluğu da değil, sadece screenshot koysan bile videon ceza alabiliyor. ayrıca oyunun parçaları veya bir kitabın içeriği kullanılamaz diye bişi de yok. kitabı incelerken kapağını arkasını gösterebilirim, "şu cümleleri çok sevdim" diye örnek sayfa gösterebilirim. youtubecuların abuk sabuk işler yapmasıyla ne alakası var bunun? ha oldu olacak araba incelemesi yapan adamlar inceleme yaparken arabayı da göstermeden inceleme yapsın? böyle saçma iş mi olur. fair use dediğin şey, bir oyundan let's play üretmek, filmin bazı sahnelerini kırpıp üstüne komik dublaj yapmak, bir yazılım üstüne tutorial hazırlamak vs gibi şeyleri kapsar. bunların hepsi adil kullanımdır. bir oyunun bir tost makinesinden farkı yok. satın alan kişinin parçalarını kullanıp kendi tost makinelerini üretip satması haricinde o ürünü üreten firmanın bir söz etme hakkı bulunamaz. Kaldı ki bu olay senin iddia ettiğin gibi oyunlara zararlı bir şey olsa, benim gibi game development işindeki adamların rahatsız olması gerekirdi. tam tersine oyunların daha çok tanınıp satılmasını sağlıyor bu tip videolar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Bonesoul- Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 benimde paypal aldıgım 20$ lık donation icin hesabımı kapattı, yetmedi butun hesaplarımı kapatıyor. lanet gelsin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mrlee Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 https://www.youtube.com/watch?v=9Poi909xq5U&feature=youtu.be Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Flameoffear said: Azımsanmayacak bir kitle var ki milletin videolarını çalıp çırpıp para kazanıcaz diye yırtınıyorlar. Orjinal içerik üretelim kısmındaki adamlar zaten bu olaylardan etkilenmiyor. Bu tarz içerik üreten adam YT nin neyi kısıtladığını neden uyarı verdiğini neden kanal kapattığını zaten biliyor ve ona göre içerik üretiyor. İnsanlar telif hakkına dikkat ederlerse sorun kalmayacak otomatikman. şu dediklerin doğru olsaydı keşke, WTFU gibi kampanyalara zaten gerek duyulmazdı. böyle sandığına göre olayın ne olduğunun bile farkında değilsin. tavsiyem verdiğim videoları izlemen. çünkü bu kampanyanın çalıp çırpma ile zerre alakası yok ve etkilenen kişiler de zaten senin tarif ettiğin kişiler. m&m şekerleri videosu koydu diye WWE'den telif hakları iddiası gelen kişiler de var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
samaella Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 oturup barışcan ile minecraft seyredin :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 bu arada önemli bir not ekliyim. durumun saçmalığını görmek için. diyelim ki ubisoftun bir oyunu üzerine Video çekip YT'a koydum. ubisoft şikayet etti ve o zaman 30 günlük bir süreç başlıyor. eğer Ubisoft şikayetinin arkasını doldurmazsa 30 gün sonra o şikayet kalkıyor. ama bu 30 gün içerisinde o videodan elde ettiğim tüm para Ubisoft'a gidiyor. ben birkaç şikayet alırsam kalıcı ceza alabiliyorum. ama şikayeti veren kişi kendi şikayetinin geçersiz olması karşısında herhangi bir ceza almıyor ve elde ettiği parayı da geri ödemiyor. basite indirgeyip yazdım. ama ilk postumdaki videoları da bu yüzden koydum zaten, daha detaylı için onlara bakın mutlaka. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
samaella Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2016 Evet o olay öyle ne yazık ki. Müzikte de aynı şey geçereli, tıklamadan kazandığın para şirkete gidiyor malesef. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar