Rewendor Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 KuddusiMavra said: Onun yerine liseden mezun olurken herkesin yetenek ve akademik başarısı göz önüne alınarak bölüm tercihleri yaptırılsın. Edebiyat -sosyal yönü kuvvetli adam mühendis olmak zorunda kalmasın ya da mühendis olması gereken adam işletme okumasın. Bunun için önce edebiyat okuyan adama da iyi iş imkanı ve maddi gelir sunacaksın ki o adam bu şekilde de geleceğini garanti altına alabileceğini bilecek, gönül rahatlığıyla edebiyatçı olabilecek, toplum ve ailesi "adam gibi bir bölüm oku, iş bul da sonra hobi olarak yine yazarsın" bakış açısından kurtulacak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Anhora Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Üniversite ne kitle eğitim merkezi, ne de iş bulma kurumu. Üniversite'nin amacı seçkin eğitim. Tabi her ile açılan üniversiteler üniversite değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Birkaç hafta önce Emre Kongar'ın söyleşisine katıldım. Adam aynen şöyle başladı konuşmaya: "Biliyorsunuz bizde mühendislik beceremeyen, işe yaramaz öğrenciler sözel seçiyor ancak. Bu beceriksizlerin aralarından tembel olanları iyice boş beleş peşinde koşan ilgisizleri sosyoloji seçiyor. Mezun olunca bunların iyice korkakları, hayata atılmaktan korkanları, beceriksizleri akademide kalıp asistan oluyor. Bunların da en yalakaları hocalarının dibinden ayrılmayanları burada ilerleyip doçent profesör oluyor. Ben deniz Emre Kongar, sosyoloji profesörüyüm, merhaba!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Anhora said: Üniversite ne kitle eğitim merkezi, ne de iş bulma kurumu. Üniversite'nin amacı seçkin eğitim. Tabi her ile açılan üniversiteler üniversite değil. Seçkin eğitimi sadece "seçkin eğitim almış olmak" için alma dönemi burjuvada kaldı. En fazla babası fabrikatör veya iş sahibi, ileride ne yapacağı belli aile işi sürdürecek kişilerde ego amaçlı "okumuş olmak için üniversite okumak" ve diploma hevesi var, o da zaten seçkin eğitimle çok alakalı değil, zira abzürt ve kolay bölümler okuyup geçmek daha ağırlıkta. Üniversite mezunu herkesi akademisyen de yapamayacağına göre üniversitenin "seçkin eğitim"inin önemli bir kısmı "kalifiye çalışan yetiştirme" amacıyla kullanılıyor. Bu durumda da "üniversite iş bulma kurumu değildir" diyerek işin içinden çıkmak çok sığ bir bakış açısı. Özellikle üniversite mezunu olan ve olmayanların ortalama gelir dağılımı karşılaştırıldığında bu net şekilde görülüyor (tabii kaçakçılık şu bu gibi örnekleri veya milyonda bir alıp yürümüş girişim sahiplerini de biliyoruz, ancak oransal olarak çok düşük oldukları ortada) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Anhora Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Üniversite'nin amacı bilim yapmak, iş bulmak için beceri kazanmak isteyenler, onlar için oluşturulmuş okullara gidiyorlar zaten. Dünya'da böyle. Bizde myo diye küçümseniyor ama geliştirilebilirse iş görür. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Anhora said: Üniversite'nin amacı bilim yapmak, iş bulmak için beceri kazanmak isteyenler, onlar için oluşturulmuş okullara gidiyorlar zaten. Dünya'da böyle. Bizde myo diye küçümseniyor ama geliştirilebilirse iş görür. Hayır değil. Dünyada da üniversitenin ana amaçlarından biri alanında uzman kalifiye işgücü yetiştirmek. İnsanlar sadece akademisyen olmak için birbirini yiyip Harvard'a Stanford'a girmiyorlar. Çok ciddi bir oranı bunu özel sektöre giriş için bir basamak olarak kullanıyor. MYO ile Üniversite mezunu adamın çalışma alanı da kendilerine önerilen işler de çok farklı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Anhora Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Ama sen üniversitenin asıl amacını unutuyorsun. Tamam reelde bunlar geçerli oluyor olabilir. Harvard'da akademisyenlere makale yazdırmak için bile para veriyorlar. Ama amaç bu değil. Burda ülkeyi kurtarmaktan bahsediyoruz. Statükoyu beslemekten değil. Rotterdam 20 senede sıfırdan kurulmuş. Biz 100 senede hala birbirimizi yiyoruz. Bu bakış açılarını genişletmek lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Üniversiteyi sadece akademisyen yetiştirme aracı olarak görüp kalifiye işgücünün önünü keserek nasıl ülkenin önünü açacaksın ki? Sadece mavi yaka çalıştırarak Çin stili gelişelim diyorsan Çin'in korkunç bir yatırım ve hatta devlet desteğiyle her sene binlerce öğrencisini ABD'deki üniversitelere gönderdiğini hatırlatırım, onları ara basamak olarak kullanıp kendi okullarında akademisyen yaptılar, ama bu sayede iyi üniversitelere sahip oldular, oradan şimdi kendi kalifiye elemanlarını yetiştiriyorlar. "Biz ara eleman ülkesiyiz, bizden Arge beklenmemeli" diyen bakanın bakış açısı bu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Editor Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Rewendor said: Birkaç hafta önce Emre Kongar'ın söyleşisine katıldım. Adam aynen şöyle başladı konuşmaya: "Biliyorsunuz bizde mühendislik beceremeyen, işe yaramaz öğrenciler sözel seçiyor ancak. Bu beceriksizlerin aralarından tembel olanları iyice boş beleş peşinde koşan ilgisizleri sosyoloji seçiyor. Mezun olunca bunların iyice korkakları, hayata atılmaktan korkanları, beceriksizleri akademide kalıp asistan oluyor. Bunların da en yalakaları hocalarının dibinden ayrılmayanları burada ilerleyip doçent profesör oluyor. Ben deniz Emre Kongar, sosyoloji profesörüyüm, merhaba!" HAHa iyimis caldim sakljfsakf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Anhora Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 İşte bütün sistemi değiştirmek gerekiyor o yüzden. En başta eğitim sistemini. Peki şöyle bir sav ortaya atayım. Goldman Sachs'in CEO'su bankacılığı Harvard'da mı öğrendi? Eminim harvard'dan mezun olduğunda, temel ekonomi biliminden başka bir şey bilmiyordu. İyi bir şirket onu aldı ve yeniden inşa etti. Ama direkleri, yani düşünce sistemini harvard'dan aldı. Asıl önemli olan da bu. Bunun için alıyorlar harvard/yale mezunlarını. Bizim gibi düşünenlerle çalışalım diye. İş bulma kurumu değil ivy league. Eğer kalifiye eleman istiyorsan, o zaman şirketlerin kapısını çalacaksın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
JrStorMesT Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 hahahaha, "burda ülkeyi kurtarmaktan" mı bahsediyosunuz. lol başımızdakiler belliyken böyle bi düşünce yapısına nasıl kendinizi kaptırabiliyosunuz anlamıyorum gerçekten. ülkeyi kurtarıcaklarmış, dslkgfalghf ülkeyi kurta.... ölücem gülmekten, olur da kurtarırsanız haber verin, tebriğe geleyim. sdklgasdgfasg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Anhora Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Ne gülüyorsun pişmiş kelle gibi? Evet kurtaramayız senin gibiler yüzünden ama kurtarabileceğimizi düşünebiliriz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 E tamam, üniversite o CEO'luğa giden vizyonu veriyor işte. Stanford üniversitesi'nin miydi konuşmada geçen bir lafı vardı, "Bizim amacımız öğrencilere bir an önce dünyayı değiştirecek vizyonu vermek, bu vizyonu yeterince hızlı alamayanlar da mezun oluyorlar" diye. Nitekim üniversitede o vizyonu alıp okulu tamamlamadan bırakan (Bill Gates, Mark Zuckerberg şu bu) pek çok örnek de var. O vizyonu istiyorsan üniversite şart. Tabii apartman dairesinden bozma 3 bölümlü, part time akademisyenli baraj üstü alımlı Semih Üniversitesi'nden bahsetmiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Anhora Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Dediğime geldin işte :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Yok, gelmedim. Üniversitelerin kalifiye iş gücü ve üst düzey çalışma hayatı için şart olduğunu söylüyorum hala. Sadece üniversite tanımını resmi olarak adı üniversite olan her okulu kabul ederek yapmamak gerekir :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vivavale Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 14, 2015 AOE de dahi üni kurmadan fark atamıyosun abi. o yüzden üni ye sadece akademisyen basmak amacıyla bakılmamalı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar